TALLINNA TEENINDUSKOOL Fariza Imanova Rühm MK13-TE2 Tee Referaat Fariza Imanova Tee Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2013 Fariza Imanova Tee Sisukord I. Sissejuhatus .................................................................................. 3 II. Must tee.......................................................................................... 4 III. Roheline tee.....................................................................................6 IV. Maitsestatud tee..............................................................................8 V. Jäätee............................................................................................10 VI. Eksootilised teed.....................................................
TALLINNA TEENINDUSKOOL Kristel Ausmees MK-14-TE TEE Referaat Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2014 Kristel Ausmees Tee SISUKORD SISSEJUHATUS............................................................................................................. 3 1 MUST TEE................................................................................................................. 4 1.1Assam................................................................................................................. 4 Põhja –Indias mõlemal pool Brahmaputra jõge asuv teeregioon on maailma suurim terviklik teekasvatuspiirkond. Assami teed nimetatakse ka India teeks- mägitee tugeva maitsega ja linnaseid meenutava aroomiga,punakas- pruuni tõmmisega.
Referaat „Tee“ Hanna Seeder Sissejuhatus Tee on naturalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena: must tee roheline tee teised, nagu näiteks oolong Viimase 10 aasta jooksul on igal aastal toodetud maailmas üle kolme miljoni tonni kuivatatud teed, umbes 72% sellest on must tee, 23 % roheline ja ainult 4 % teised sordid. Tänapäeval toodetakse teed umbes 30 riigis, kõige rohkem Hiinas, Indias, Keenias ja Sri Lankal. Tee põhjapoolseim kasvuala on Gruusia ja lõunapoolseim Argentiina. Rohelist teed valmistavad aga vähem kui 10 riiki, neist kõige rohkem Hiina
või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. Erinevaid teesorte on maailmas kolme tuhande ringis ja need liigitatakse vastavalt tootmismeetodile kas valgeks, kollaseks, roheliseks, oolaong, mustaks või maitsestatud teeks. Iseloom, lõhna-ja maitseomadused saavad alguse pinnasest, taimest ja kliimast. Viimase 10 aasta jooksul on igal aastal toodetud maailmas üle kolme miljoni tonni kuivatatud teed, umbes 72% sellest on must tee, 23 % roheline ja ainult 4 % teised sordid. Tänapäeval toodetakse teed umbes 30 riigis, kõige rohkem Hiinas, Indias, Keenias ja Sri Lankal. Tee põhjapoolseim kasvuala on Gruusia ja lõunapoolseim Argentiina. Karin Sarapuu Tee TEE VALMISTAMINE ,,Tee on kunstiteos ja selle kõige üllamate omaduste esiletoomiseks on vaja mestri kätt." Vesi peab olema värske, pehme ja võimalikult vähese mineraalidesisaldusega
PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS KOKK Kaisa Kotter Teed Referaat Juhendaja: Elle Möller Pärnu 2010 SISUKORD 1. TEE................................................................................................3 2. MUST TEE.......................................................................................4 3. ROHELINE TEE................................................................................5 4. PUNANE TEE....................................................................................6 5. VALGE TEE.....................................................................................7 6. KOLLANE TEE.................................................................................8 7
...................................................................................................... 6 1.7 KAUPLEMINE JÄTKUB IDAS.......................................................................................7 1.8 AMEERIKA SISENEB TEE KAUBANDUSSE ..............................................8 1.9 GLOBAALNE TEEISTANDUSTE ARENG ...............................................................8 1.10 TEELEIUTISED AMEERIKAS JÄÄTEE JA TEEKOTID................................8 2. MUST TEE.............................................................................................10 2.1 INDIA MUSTAD TEED ......................................................................11 2.2 SRI LANKA MUSTAD TEED....................................................................12 2.3 HIINA MUST TEE .................................................................................13 2.4 AAFRIKA MUSTAD TEED......................................................................14
Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena: must tee roheline tee teised, nagu näiteks oolong Igal aastal toodetakse maailmas 2,75 miljonit tonni kuivatatud teed, umbes 72% sellest on must tee, 23% roheline ja ainult 4% teised sordid. Tänapäeval toodetakse teed umbes 30 riigis, kõige rohkem Indias, Keenias ja Sri Lankal. Tee põhjapoolseim kasvuala on Gruusia ja lõunapoolseim Argentiina. Rohelist teed valmistavad aga vähem kui 10 riiki, neist kõige rohkem Hiina. Jaapan jääb toodetud koguselt teiseks, kuid ekspordiks läheb sellest ainult umbes 2%. 4 2. TEE AJALOOST
Suurem osa maailma teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena: · must tee · roheline tee · teised, nagu näiteks oolong Tee valmistamine Erinevatel rahvastel ja piirkondadel on sadu erinevaid tee valmistamise meetodeid. Teed võidakse valmistada veega, piimaga, võiga, rasvaga, õliga jne. Teed mitte üksnes ei jooda, vaid mitmel pool ka süüakse: teelehtede peenike puru vahustatakse koore või mõne muu ainega, maitsestatakse ning süüakse väikestes kogustes. Tee maitsestamiseks võidakse
Kõik kommentaarid