Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Taastuvenergia (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist



Taastuvenergia ressursid

Taastuvate energiaressursside energia esmaseks allikaks on päikeseenergia, mis jõuab Maale kiirgusenergiana. Maale kiirgusenergiana jõudev energiahulk on väga suur, see energia on elu aluseks Maal. Päikesekiirgus tekitab Maakeral terve rea erinevaid protsesse. Nende protsesside käigus päikeseenergia muundub teisteks energialiikideks.
Enamikel juhtudel peetakse taastuvateks energiaressursssideks tuuleenergiat, hüdroenergiat ja laineenergiat, aga samuti ka biomassi energiat (puitu, põhku) ja otsest päikesekiirgust, mille kasutusvõimalused on mitmesugused: kasutamine (vee) kuumutusprotsessis, kasutamine elektrienergia tootmiseks spetsiaalsete muundurite, näit. fotoelektriliste muundurite vahendusel. Paljudel juhtudel on taastuvate energiaallikate all võetud ka olmeprügi (jäätmed), mille energia võib leida kasutamist kas vahetu põletamise teel või gaasistamise teel spetsiaalses, kaetud prügihoidlates. Olmeprügi tekkimine on seotud inimtegevusega ja selle seos päikeseenergiaga kui põhilise primaarenergia kandjaga on kaudne.
Taastuvate energiaressursside energiaks loetakse ka energiat, mida kannab merevesi veetaseme tõustes ja langedes (tõusu/mõõna energia). Veetaseme tõusu ja mõõna tekitajateks on gravitatsioonilised jõud, millised mõjuvad taevakehade vahel. Taastuvate energiaressurssidena käsitletakse tavaliselt ka geotermilist energiat, mis on Maakera sisemuses toimuvate protsesside tagajärjeks. Väga sageli vabaneb selliste protsesside energia mittesoovitaval kujul, näit maavärinatena või vulkaanipursetena. Maakera sisemuses peituv energia on põhimõtteliselt kasutatav soojusena (kuumavee allikad ja fontäänid). Pinnase sügavpuurimisel jõutakse pinnasekihtideni, mille temperatuur on piisav soojuskandja (vee) kuumutamiseks soovitava temperatuurini.
Taastuvate energiaressursside varud
Maakera poolt aasta jooksul neelatud päikesenergia hulk on väga suur, s.o. 15 - 20 korda suurem kui kogu maakeral teada olevate fossiilsete kütuste energiasisaldus . Kui ka ainult 0,005% Maale langevast päikese kiirgusenergiast kulutataks energiavajaduste rahuldamiseks, oleksid seeläbi kaetud aastased energiavajadused Maal tänapäeva tasemel fossiilsete kütuste (kivisüsi, maagaas, kütteõlid) asemel.
Taastuvad energiaressurssid ei lõpe kunagi, nende kasutamist on pidurdanud ainult suur investeeringute vajadus vastavate tehnoloogiate rakendamisel ja osaliselt ka suured kulutused vastavate tehnoloogiate arendamisel.Taastuvate energiaressursside potentsiaal nende praktiliseks kasutamiseks on väga erinev ja on sõltuv antud riigi või piirkonna kliimast ja maastikulistest iseärasustest. Paljud riigid soosivad igati taastuvate energiaressursside kasutamist.
Taastuvate energiaressursside üldiseloomustus ja kasutusvõimalused
Taastuvate energiaressursside saadavus , levik, varieerumine ja intensiivsus on küllaltki erinev, sõltuvana antud piirkonna klimaatilistest ja muudest iseärasustest. Paljusid taastuvate energiaressursside allikaid iseloomustab tugev varieerumine ööpäeva lõikes, kuude ja aastate lõikes (tuule kiirus, päikesekiirguse intensiivsus jne). Taastuvenergeetika ressursside kasutusvõimalusi on palju. Osa nendest on praegu veel tehnoloogilise arengu staadiumis ja on seetõttu liialt kallid.
Tabel 1. Ülevaade võimalikest kasutustehnoloogiatest taastuvate energiaresssursside kasutamisel
 
Elektri tootmine soojustsüklite baasil
Fotoelektriliste muundurite kasutamine
Hüdroenergia kasutamine
Tehnoloogia kaubanduslik saadavus
Väga vähene kaubanduslik saadavus, arenev
Väga vähene kaubanduslik saadavus, arenev
Kaubanduslikult saadav
Võimalik tootmisvõimsus, MW
30- 1001 ;
10-2002;
1-103
 0.001-0.05 (katustel);
0.1-1 (jõujaamana)
 1-1000 MW (suured)
 Kasutustundide arv aastas, arvestatuna maks. koormusele
 1500-20001;
2300-28002; 
1300-16003
 800-1900
 3000-5000 (väikesed);
4000-6000 (suured)
 Tehniline eluiga, aastad
 20-30
 20-30
 30-60
 Süsteemi efektiivsus, %
 15-17
 9-12
 65-85
 Energiakulu seadmete ehitamisel
 keskmine
suur 
väike 
 Energiakulu seadme kasutamisel
 tühine
tühine
tühine 
  Investeering , ECU /kW
 3000-36001; 
3400-44002; 
6000-70003
 10000- 13000 (katustel); 
8000 -11000 (jõujaamad)
 4000-9000 (väikesed);
3500-8000 (suured)
 Elektrienergia tootmishind ECU/kWh
 0.1-0.21;
0.12-0.242;
0.6-0.93
 0.4-1.1 (katustel); 0.35-0.8 (jõujaamad)
 0.05-0.16 (väikesed);
0.04-0.08 (suured)
 Kasutuspotensiaal Euroopas, TWh/a
 43
 124-400
380 
 Kasutustase Euroopas, TWh/a
 0
 5-10 MW installeeritud
 150
 
Tuuleenergia kasutamine
Biomassi energia kasutamine
Geotermilise energia kasutamine
Tehnoloogia kaubanduslik saadavus
Kaubanduslikult saadav, arenev
osaliselt kaubanduslikult saadav
Kaubanduslikult saadav, arenev
Võimalik tootmisvõimsus, MW
100-750 kW
lai võimsuste vahemik
5-50
Kasutustundide arv aastas, arvestatuna maks. koormusele
1000-3000
5000-6000;
4000-5000
6000-7000
tehniline eluiga, aastad
15-25
15-25
25-30
Süsteemi efektiivsus, %
20-30
25-35
ei ole rakendatav
Energiakulu seadmete ehitamisel
keskmine või väike
väike
väike
Energiakulu seadme kasutamisel
tühine
0-20%
väike
Investeering, ECU /kW
100-1500
600- 2700
laias vahemikus
Elektrienergia tootmishind ECU/kWh
0.04-0.20
0.2
laias vahemikus
Kasutuspotensiaal Euroopas, TWh/a
350
430
9
Kasutustase Euroopas, TWh/a
2.8
 
 
  • päikesepatareide farm
  • torn
  • paraboolse koondava peegli kasutamisel
  • kombineeritud tsükli kasutamisel
  • olmejäätmete gaasistamisel tekkiva gaasi kasutamisel
    Taastuvate energiaressursside kasutustase Euroopas
    Taastuvate energiaressursside kasutustase Euroopa Liidu maades on väga erinev. Osaliselt on see tingitud erinevast saadaolevate ressursside tasemest, küllalt suures osas ka vastava riikliku toetuse (subsiidiumite) kasutamisest või puudumisest teatud maades taastuvate energiaressursside kasutuselevõtu toetamiseks. Taastuvate energiaressursside kasutus on saanud väga suure ulatuse Skandinaaviamaades, seda just tänu riiklikule taastuvaid energiaallikaid soosivale energiapoliitikale.
    Kõige suuremat kasutust on leidnud enamikel juhtudest biomassi energia, olmeprügi energiakasutus moodustab keskmisena ligikaudu ühe kümnendiku biomassi energiakasutusest, tuuleenergial on praegu arvestatav osa ainult teatud maades: Taanis, Saksamaal, Hollandis, Hispaanias, Inglismaal, Rootsis.
    Geotermiliste taastuvenergia ressursside kasutustase on madal, Euroopa Liidu maadest võib sellel alal ära märkida Prantsusmaad, Itaaliat, Portugali. Geotermiliste energiaressursside kasutustehnoloogiad on üldreeglina kulukad, selliseid energiaressursse ei ole mitte igal pool saadaval. Geotermilisi ressursse on kindlaks tehtud 80 riigis, 50 riigis on need ka teatud ulatuses kasutust leidnud, põhilises osas soojuse tootmiseks ja vähemal määral ka elektrienergia tootmiseks (20 riigis).
    Fotoelektriliste muundurite kasutamise tase on üldiselt madal, fotoelektrilised muundurid on praegu veel liialt kallid, vähesel määral on neid kasutusel Itaalias, Saksamaal, Hispaania

    Kasutatud allikad


  • http://www.4energia.ee/index.php/article/124








    Koostanud : Kadri Trilljärv K12
  • Taastuvenergia #1 Taastuvenergia #2 Taastuvenergia #3 Taastuvenergia #4
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2009-05-21 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 25 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor LadyPink Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    13
    doc

    Enegiamajandus

    SISSEJUHATUS ENERGIAMAJANDUS. ENERGIAMAJANDUSE OLEMUS JA TÄHTSUS Energiamajandus tegeleb energiavarade hankimisega, nende töötlemisega elektriks, mootori- või ahjukütuseks ning viimaste kättetoimetamisega tarbijale. Energiat on vaja valguse ja soojuse saamiseks, samuti mootorikütuseks ja masinate tööks. Seega on energia vajalik kõikjal ­ nii koduses majapidamises, tootmises kui ka transpordis. Energia hind sisaldub kõikide toodete ja teenuste hinnas, seepärast mõjutab energiamajandus kõiki teisi majandussektoreid.Puidunappus sundis 17. sajandil kasutusele võtma kivisütt, mida esialgu peeti puidust kehvemaks kütuseks.Kivisöe laialdane kasutamise 17. ­ 18. sajandil ja aurumasina leiutamine panid aluse iseseisvale energiamajandusele.Energiavarad (energiaallikad) on loodusnähtused ja maavarad, mida on võimalik kasutada energia tootmiseks.

    Geograafia
    thumbnail
    113
    doc

    Energia ja keskkond konspekt

    TALLINNA TEHNIKAKÕRGKOOL Arhitektuuri ja keskkonnatehnika teaduskond Tehnoökoloogia õppetool Villu Vares ENERGIA ja KESKKOND Konspekt 1 Villu Vares Energia ja keskkond Tallinn ­ 2012 2(113) Villu Vares Energia ja keskkond SISUKORD SISUKORD.............................................................................................................................................................3 SISSEJUHATUS....................................................................................................................................................5 1 ENERGIAKASUTUS JA MAAILMAS JA EESTIS........................................................................................6 1

    Energia ja keskkond
    thumbnail
    34
    pdf

    Rahvusvaheline metsapoliitika ja säästev areng

    kultuurivahetusest ning mis seisneb kultuuride, ökosüsteemide ja väärtuste ühtlustumises (segunemises), ruumilise mitmekesisuse kahanemises, kaugkommunikatsiooni osatähtsuse olulises suurenemises. Majanduse kontekstis seostatakse seda mõistet eelkõige vabakaubandusest tulenevate nähtustega. Globaliseerumise tõukejõuks on muutused tehnoloogias, eelkõige transpordi ja kommunikatsiooni areng ning energia odavnemine, mille tulemusena on väidetavalt tekkimas globaalne küla. Globaliseerumist seostatakse paljude nähtustega, milledest enamik on alguse saanud pärast Teist maailmasõda. Nendeks on näiteks kaupade, kapitali, informatsiooni ja inimeste hoogustunud liikumine riikide vahel ning neid nähtusi soodustavate tehnoloogiate, organisatsioonide, seadusandluse ja infrastruktuuri areng. majanduses o rahvusvahelise kaubanduse kasv, mis edestab maailma majanduse kasvu

    Rahvusvaheline metsapoliitika ja säästev areng
    thumbnail
    49
    docx

    Huvi ja teadlikkus päikeseenergiast eesti elanike seas

    Juhani Puukool Juhani Puukooli statsionaarne õpe HUVI JA TEADLIKKUS PÄIKESEENERGIAST EESTI ELANIKE SEAS Uurimistöö Koostaja: Malcolm X Tallinn 2000 SISUKORD 2 SISSEJUHATUS Lähtudes tänapäeva energiamajanduse ja ressurssikorralduse seisukohast, siis kõige aktuaalsemaks teemaks on taastuvenergia kasutamine igapäevase energiavajaduse katmiseks. Alustades Kyoto protokollist ja lõpetades Pariisi konverentsiga, on hakatud aina enam pöörama tähelepanu taastuvenergia arengule selleks, et tulevikus oleks tagatud elektri- ja soojusenergia tootmine mittesaastavast ja taastuvast energiaressurssidest. Võib väita, et päike on piiramatu taastuvenergia ressurss, mille rakendamiseks vajalike tehnoloogiate areng käib käsikäes päikeseenergiajaamade rajamisega

    Energia ja keskkond
    thumbnail
    33
    docx

    Keskkonnakaitse ja säästev areng - konspekt kordamiseks

    Primaarne suktsessioon - täiesti uuel maa-alal. Arengurida, kus kooslused järgnevad üksteisele. Sekundaarne - kus kliimaks on hävinenud/hävitatud, kooslus taastub Kliimaks- suktsessiooni lõppaste, kui tasakaal on saavutatud, püsib muutumatuna. Liigirikkus on suurenenud ja populatsioon on stabiilne. Struktuuri omadused Troofilised tasemed - liigitus vastavalt sellele, kuidas hangivad toitu ja energiat o Tootjad e produtsendid, energia päikesevalgusest või anorgaanilisi ühendeid oksüdeerides. Nad on autotroofid ehk isevarustajad o Tarbijad e konsumendid, surmavad oma saagi, vöövad taimi ja teisi loomi o Lagundajad e destruendid, kasutavad surnuid organisme või selle osi, bakterid, seened ja paljud mulla või veekogude põhjasetete loomad. Kui lagunudumine on ebapiisava kiirusega, tekib orgaaniliste ainete ülejääk ja kumuleeriminie.

    Keskkonnakaitse ja säästev areng
    thumbnail
    38
    docx

    Keskkonnakaitse ja säästev areng (õppejõud Ülle Leisk)

    · Piiravad keskkonna tingimused ­ kitsendavad isendi või populatsiooni eluvõimalusi teatud territooriumil. Ökoamplituud · Generalistid e. ubikvistid ­ mitme olulise teguri suhtes laia ökoloogilise amplituudiga liigid · Eluea vältel ökoamplituud muutub, kohanemine · Tolerantsuse (taluvuse) piir - limiteeriv faktor Füüsikalised keskkonnatingimused Valgus Päikesekiirgus ­ kliimat mõjutav tegur ja energiaga varustaja, eluks vajaliku energia allikas, mis loob eeldused eluks Maal, määrab koha klimaatilised tingimused ja tingib maakeral vööndite tekke. Päikeselt saadav energia 1) paneb liikuma õhumassid, kindlustades nii atmosfääri gaasilise koostise püsivuse, 2) tagab taimedes fotosünteesi. Päikesekiirguse abil 3) toimub aurumine, 4) tekivad sademed. Fotosüntees toimub vaid kiirgusenergia toimel taimed sünteesivad kiirgusenergia abil CO2 ja vee ning tekib suhkur (energia) ja eraldub

    Keskkonnakaitse ja säästev areng
    thumbnail
    52
    pdf

    Energiasääst kortermajas

    Soojussääst renoveerimisel 36 ... uuest soojussõlmest 36 ... küttesüsteemi tasakaalustamine 36 ... süsteemi renoveerimisest 36 ... termostaatreguleerventiilide paigaldamisest 36 ... jaotusvõrgu soojuskadude vähendamisest 37 ... ringluspumba aegrelee rakendamisest 37 ... soojaveesüsteemis 37 OTSTARBEKAS KÜTTESÜSTEEM JA ENERGIA 39 Kaugküte ja lokaalküte 39 Soojuse mõõtmine ja kulude jaotamisest 41 E ARVESTUSSÜSTEEM KORTERELAMUTELE 43 Sissejuhatus 43 Ajalugu 44 Seadusandlus 44 Arvestusmetoodika 45 Tähelepanekud küttekulu individuaalse arvestussüsteemiga korterelamutest 47

    Füüsika
    thumbnail
    125
    pdf

    Rakendusenergeetika

    TTÜ Kirjastus, 2008 A. Paist, K. Plamus. Lokaalkatlamajad. TTÜ Kirjastus, 2013 V. Vares. Energiatehnika. TTÜ Kirjastus, 2011 E. Risthein. Sissejuhatus energiatehnikasse. Kirjastus Elektriajam, 2007. CRC handbook of energy efficiency. CRC Press, 1997. CRC handbook of thermal engineering. CRC Press, Springer, c 2000. Ja palju muud. Lisan tulevastes loengutes teemade juurde lisakirjandust. Õppeaine sisu lühikirjeldus eesti keeles (ÕIS-ist) Sissejuhatus ja ülevaade energia kasutuse, muundamise innovaatiliste, arenduslike, uurimuslike suundadega seotud probleemistikku. Soojuse genereerimine, põlemisteooria alused, tahkete, vedelate ja gaasiliste kütuste põletamine. Soojusülekanne juhtivuse, konvektsiooni ja kiirguse teel. Faasimuundumissoojus. Soojusülekande seadmed, soojusvahetid. Soojusisolaatorid. Pumbad ja kompressormasinad, teooria alused, konstruktsioon ja karakteristikud. Ventileerimine ja kütmine hoonetes.

    Füüsika




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun