Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Milleks tarvitatakse teraviljatooteid?
  • Millise toitaine sisalduse poolest on teraviljad inimesele olulised?
  • Milliste mineraalainete poolest on teraviljad kõige rikkamad?
  • Milline vitamiinide rühm on teraviljades kõige rohkem esindatud?
  • Milline protsess põhjustab vilja isekuumenemist?
  • Kuivatatult millise niiskuse juures?
  • Millised näitajad iseloomustavad teravilja kvaliteeti?
  • Mis rikub vilja kvaliteeti?
  • Milliseid mineraalaineid ja vitamiine sisaldab riis kõige rohkem?
  • Millised on kaks tähtsamat nisu liiki?
  • Millest sõltuvad toidunisu kvaliteedi näitajad?
  • Milliseid tooteid?
  • Milliseid toitaineid?

Lõik failist

TOIDUAINETE TAIMNE TOORE
Kordamisküsimused – I (I–III loeng)

  • Taimekasvatustoodangu suurendamise võimalused.
    Taimekasvatustoodangut saab suurendada:
    - kasvupinna laiendamise või
    - saagikuse tõstmise teel.
    Külvipinda ei saa lõpmatuseni laiendada (suured kapitaalmahutused).
  • Eestis enamkasvatatavad teraviljad .
    Oder , kaer , rukis,( nisu)
  • Milleks tarvitatakse teraviljatooteid?
    Teraviljatooteid tarvitatakse:
    - toiduks,
    - loomasöödaks,
    - tehniliseks otstarbeks.
    Teraviljast valmistatakse jahu, tangu , kruupe, helbeid jm.
    Tähtsaim toit, mida jahust valmistatakse, on leib.
    Tööstustoorainena kasutatakse teravilja:
    - tärklise-,
    - piirituse-,
    - õlle-,
    - konservitööstuses jm.
    Teraviljapõhku kasutatakse:
    - katte- ja pakkematerjalina,
    - paberitööstuse toorainena,
    - mitmesuguste tarbeesemete (matid, korvid, kübarad, ökomajad) valmistamiseks jne.
  • Millise toitaine sisalduse poolest on teraviljad inimesele olulised?
    Tuuma kattev aleuroonkiht – koosneb kiulistest kihtidest, mis sisaldavad palju vitamiine ja mineraalaineid.
    Need kihid:
    - ergutavad seedeelundkonna motoorikat ,
    - aitavad vältida kõhukinnisust.
    Teraviljadest proteiinirikkaim – nisu.
    Rukkil on valgusisaldus kõige madalam.
    Rasvasisaldus kõrgeim kaeral (kõige rohkem toorkiudu).
    Tärkliserikkaim – rukis.
    Tärklisevaeseim – kaer.
    Kõrge tuhasisaldus – kaer, oder
    Teravili inimesele tähtis valguallikas.
    Normaalseks lämmastikubilansiks päevas vaja 40 g nisujahuvalku.
    Inimese valguvajaduse saab täielikult katta leivaga.
    Eriti väärtuslik on kaera valk.
    Kaer on kõige suurema rasvasisaldusega
    Oluline on teraviljade suur glutamiinhappesisaldus (kahealuseline monoaminohape).
    See soodustab vaimsete võimete arengut
  • Milliste mineraalainete poolest on teraviljad kõige rikkamad ?
    Teraviljad on rikkad Ca, P,
  • Vasakule Paremale
    TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #1 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #2 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #3 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #4 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #5 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #6 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #7 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #8 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #9 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #10 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #11 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #12 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #13 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #14 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #15 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #16 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #17 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #18 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #19 TOIDUAINETE TAIMNE TOORE - kordamisküsimused I tööks #20
    Punktid 5 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 5 punkti.
    Leheküljed ~ 20 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2013-09-15 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 53 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Sten673 Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    13
    pdf

    KT küsimuste vastused TAIMNE

    - mingil muul viisil kuumtöödeldult Valmistatakse iseseisvaid roogi. Kasutatakse toitude lisandina. Salatite, kastmete, ühepajatoitude koostisosana. Sobib hästi sügavkülmutamiseks. Tööstuslikult valmistatakse porrulaugust konserve, kuivprodukte. Roheliste lehtedega võib asendada murulauku ja talisibulat. Neid lisatakse suppidele ja hautistele. 30. Püsiksibulakultuurid. Murulauk, longus lauk, talisibul, rindeline sibul Kordamisküsimused III 31. Puuviljanduskultuuride liigitus (kasvukoht jne alusel). Puuviljakultuurid jaotatakse kasvukõrguse ja agrotehnika alusel: - viljapuudeks, - marjakultuurideks. Kasvukoha kliima põhjal jagunevad puuviljakultuurid: - arktilised, - mõõduka parasvöötme kultuurid, - subtroopilised, - troopilised

    Bioloogia
    thumbnail
    14
    doc

    Toiduainete taimne toore, kordamisküsimused

    2) väetamisel kasutada külviga koos kompleksväetisi sõltuvalt mulla väetistarbest või PK- väetisi külvieelsel mullaharimisel; 3) koristusega ei tohi viivitada pärast vajaliku küpsuse saabumist (1 päev koristusega hilinemist võib alandada langemisarvu 20 sekundit). 35.Rukki kasutamise võimalused. Leiva tegemiseks, seeme, - loomasööt (lüpsikari), - keemia- ja tekstiilitööstuse toore, - biokütuse tooraine, - piiritusetööstuse tooraine. 36.Kaunviljade tähtsus mullaviljakuse parandamisel, nende väärtus toiduainena. Kaunviljad seovad õhulämmastikku (mügarbakterid). Seetõttu paljudele kultuuridele: - headeks eelviljadeks, - rikastavad mulda lämmastikuga. Valgurikkad seemned. 37.Tuntumad kaunviljad Eestis. Aeduba, aedhernes, põlduba, lääts. 38.Herne kasutusviisid.

    Toiduainete taimne toore
    thumbnail
    5
    doc

    Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused

    1. Porgandi toiteväärtus. Sisaldab 7 ­ 8% süsivesikuid Kõrge karotiinisisaldus (muutub organismis A-vitamiiniks). Märkimisväärsel hulgal B-grupi vitamiine, samuti PP-, E- ja K-vitamiini. C- vitamiini vähem. - kaaliumiühendeid- naatriumi-, - kaltsiumi-, - fosfori-, - magneesiumiühendeid. 2. Nõuded porgandi säilitamisele. Säilitatakse temperatuuril 0°C juures. vajalik õhuniiskus 98 ­ 100%.Säilitatakse perforeeritud kilega kaetud kastides.Väike ja vähearenenud porgand kuivab kergelt. Närbumine põhjustab: - kaalu vähenemist, - kvaliteedi langust. 3. Porgandi kasutusviise. Porgandit süüakse:- toorelt,- keedetult,-hautatult.Hinnatud komponent: - toorsalatite koostises,- suppide,- ühepajatoitude valmistamisel. Suurepärane dieettoiduaine. Porgandimahl:- väga tervislik,- rauaühenditerikas. 4. Söögipeedi iseloomustus ja kasutamisvõimalused. Eestis tunti söögipeeti juba ammu.Väga hinnatud köögivili. Kaheaastane tuule abil

    Toitlustus
    thumbnail
    23
    docx

    Köögiviljad ja seened

    2. Köögiviljad ja seened Köögivilju on väga palju ja aktiivse riikidevahelise kaubanduse arenguga tekkib neid meie toidulauale järjest juurde. Käesolevas konspektis räägime põhilistest ja levinumatest. Seente puhul räägime ainult kultuurseentest. Just köögi- ja puuviljadest on eestlaste toidulaual suur puudus. Tänapäeval kui aastaringi on saada igasuguseid köögivilju ja puuvilju ning ka nende hind on suhteliselt odav, peaks neid siiski iga päev sööma. Toitumisteadlaste arvates vähemalt 500 g ööpäevas. Toitlustamisel on tähtis just nende vitamiinide, mineraalainete ja kiudainete sisaldus. Oluline on meeles pidada, et eeltöötlemisel ja kuumtöötlemisel on vitamiinide ja mineraalainete kadu suur! Eriti tähtis on jälgida, et tekkiks võimalikult vähe kadusid. Vitamiinid ja mineraalained asuvad põhiliselt koores ja vahetult selle all, järelikult peaks võimalikult palju kasutama ilma koorimata. Koorimisel tuleks koorida võimalikult õhukeselt. Valguse ja s

    Kokandus
    thumbnail
    43
    doc

    Toiduainete taimne toore

    Toiduainete taimne toore Kordamisküsimused IV 1. Marjakultuuride eelised võrreldes viljapuudega. Marjakultuuride eelised võrreldes viljapuudega : - hakkavad vara saaki andma - viljakandvus püsiv - saagid ühtlased - kerge paljundada - leplikumad kasvutingimuste suhtes - suurema kohanemisvõimega - kannatavad vähem ilmakahjustuste all - lihtsam hooldada - ebaõnnestumise korral kahju väiksem - marjakasvatus võimalik taastada lühikese ajaga 2. Tähtsaimad marjakultuurid Euroopas ja Eestis. Eestis ning mujal Euroopas tähtsaimad marjakultuurid on: - punane - must - valge sõstar 3. Sõstarde majanduslikult tasuv kandeiga. Majanduslikult tasuv kandeiga: - mustal sõstral kuni 12 aastat - punasel ja valge

    Köögiviljandus
    thumbnail
    28
    doc

    Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

    - kastmetele, - täidistele, - karridele, - hautistele. Viinamarjadest tehakse: - keedist, - zeleed. Sobivad hästi kokku linnu-, uluki- ja jäneseliha, kala ja mereandide, vasikamaksaga. Seemnetest valmistatakse toiduõli. Mitmel pool maailmas, näiteks Vietnamis ja Kesk-Aasia maades, süüakse ka viinapuulehti. Toiduainete taimne toore Kordamisküsimused IV (IX ­ XII loeng) 1. Marjakultuuride eelised võrreldes viljapuudega. - hakkavad vara saaki andma, - viljakandvus püsiv, - saagid ühtlased, - kerge paljundada, - leplikumad kasvutingimuste suhtes, - suurema kohanemisvõimega, - kannatavad vähem ilmakahjustuste all, - lihtsam hooldada, - ebaõnnestumise korral kahju väiksem,

    Toiduained
    thumbnail
    34
    doc

    AEDVILJAD

    TALLINNA TEENINDUSKOOL Hanna Seeder MK13-TE1 AEDVILJAD Õpimapp Juhendaja: õp. Aive Antson Tallinn 2013 1.1 Küsimused 1. Porrulauk on: a) varsköögivili b) sibulköögivili* c) mugulköögivili 2. Sibulates ei leidu: a) B-vitamiine b) C-vitamiine c) D-vitamiine* 3. Porgand muutub etüleeni eritavate aedviljade läheduses: a) mõruks* b) magusamaks c) siniseks 4. Naeris sarnaneb oma omadustelt: a) kartulile b) maapirnile c) kaalikale* 5. Läätsi kasutatakse toiduvalmistamisel nagu: a) sealiha b) herneid* c) seesamiseemneid 6. Aedoakaunu ja kuivterasid ei tohi toorelt süüa, sest need sisaldavad sisaldavad: a) toksilist glükosiidi fasiini* b) valku c) mineraalaineid 7. Viliköögivili on: a) rabarber b) arbuus* c) kaalikas 8. Tomatid annavad vähe kaloreid, sest: a) nad on punased b) nad sisaldavad palju vett

    Köögi õpetus
    thumbnail
    5
    docx

    Köögiviljad

    Köögiviljad · Mugulköögiviljad · Kapsasköögiviljad · Sibulköögiviljad · Lehtköögiviljad · Maitseköögiviljad · Dessertköögiviljad · Viliköögiviljad: - Tomatköögiviljad - Kõrvitsköögiviljad - Kaunviljad - Teraköögiviljad (suhkrumais) 1. Mugulköögiviljad ­ taimed, mille maa-aluste võsude külge kujunevad lühenenud ja paksenenud varreosad ehk mugulad Nt: kartul, maa-pirn, bataat (magus kartul) 1.1. Kartul · On kõige tähtsam köögivili · On ükstähtsamaid C-vitamiini allikaid · Sügisene kartul sisaldab ~25mg % C-vitamiini, kevadine aga 5-6% · Sisaldab täisväärtuslikku valku tuberiini Liigitus: · Söögikartul ­ peab olema heade maitseomadustega ja hästi pehmeks keema · Tehniline kartul ­ kõrge tärklisesisaldusega · Universaalne kartul ­ peab vastama nii s?

    Toiduaine õpetus




    Kommentaarid (1)

    Nymia profiilipilt
    Nymia: Tänan
    21:28 20-10-2016



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun