Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Töölepingu situatsioonülesanded (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Mari Maasikas
Situatsioonülesannete lahendamine
Tähtaeg 28.02.13

  • KÜSIMUS:
    Kas tööandjal on õigus töötaja tööleping erakorraliselt üles öelda, kui töötaja on haiguslehel. Tööandja väidab, et ei saanud töötajalt mingit teadet haiguslehel viibimise kohta ning leiab, et töötaja puudub töölt põhjuseta?
    Vastus: Pikaajalise haiguse korral on praeguse töölepingu seaduse järgi tööandjal õigus lõpetada. Lühiajalise haiguse korral võib tööandja töölepingu lõpetada, kui põhjuseks pole toodud haigus, vaid midagi muud mõjuvat.
  • KÜSIMUS:
    Töötajal saab 1. oktoobril ettevõttes töötamisest 5 aastat täis. Töömahu vähenemise tõttu otsustas tööandja töötaja koondada. 3. septembril sain töötaja teate, milles on kirjas, et ta koondatakse ja viimane tööpäev on 5. oktoobril. Kas etteteatamine tööandja poolt oli õigesti vormistatud?
    Vastus: Tööandja võib töölepingu erakorraliselt üles öelda, kui töösuhte jätkamine kokkulepitud tingimustel muutub võimatuks töömahu vähenemise või töö ümberkorraldamise tõttu või muul töö lõppemise juhul (koondamine). Kuna koondamisteate saamise hetkel on töötaja tööl olnud vähem kui 5 aastat, siis sel hetkel on etteteatamisaeg 30 päeva. Seega on etteteatamine tööandja poolt õigesti vormistatud.
  • KÜSIMUS: Olen kuulnud , et haigestumise korral saab puhkuse katkestada. Kas puhkuse saab katkestada ka siis, kui mu laps haigestub ja arst väljastab hoolduslehe?
    Vastus: Puhkust saab katkestada ka lapsega hoolduslehel olles ja hiljem edasi puhata .
  • KÜSIMUS:
    Mida teha, kui tööandja maksab töötasu tihti nädalapäevad hiljem, kui on töölepingus kokkulepitud palgapäev või mida saab töötaja sellisel juhul ette võtta?
    Vastus: Töölepingu seaduse järgi on tööandja kohustatud maksma töö eest töötasu kokkulepitud tingimustel ja ajal. Töötajal on õigus nõuda viivitusest tingitud kahjude hüvitamist tööandja poolt.
  • KÜSIMUS:
    Soovime tööle võtta tähtajalise elamisloaga inimese. Kas me peame temaga sõlmima tähtajalise töölepingu?
    Vastus:
  • Töölepingu situatsioonülesanded #1 Töölepingu situatsioonülesanded #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2013-03-28 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 25 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor aintmina Õppematerjali autor
    töölepinguga seotud probleemülesannete lahendamine. Hinne 5.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    118
    doc

    Töösuhe ja selle reguleerimine. Töökorraldus ettevõttes

    ühiskondlikke suhteid ning ka töösuhteid vastavalt vajadusele. Seadustega on ära määratud töösuhte loomiseks vastavad võimalused. Ettevõtte kohustus on töökeskkonna korraldamine, seega üldvastutus lasub tööandjal ja tuleb vastutada töötajate ohutu ja tervisliku töö eest. Tööohutusalase töö korraldamisel tuleb lähtuda Töötervishoiu ja tööohutuse seadusest. Töölepingu seadus (väljavõtted seadusest) Uus töölepingu seadus hakkas kehtima alates 01. juuli 2009.a. Teksti sinisega märgitud osa ei ole seadusest, vaid selgitab paremini lahti seadust. §1.Töölepingu mõiste (1) Töölepingu alusel teeb füüsiline isik (töötaja) teisele isikule (tööandja) tööd, alludes tema juhtimisele ja kontrollile. Tööandja maksab töötajale töö eest tasu. (2) Kui isik teeb teisele isikule tööd, mille tegemist võib vastavalt asjaoludele oodata üksnes tasu eest, eeldatakse, et tegemist on töölepinguga.

    Logistika
    thumbnail
    14
    doc

    Kontrollküsimusi tööõiguses

    Kontrollküsimusi tööõiguses 1. Töölepingu mõiste. Teada täpselt Töölepingu alusel teeb füüsiline isik (töötaja) teisele isikule (tööandja) tööd, alludes tema juhtimisele ja kontrollile. Tööandja maksab töötajale töö eest tasu. Kui isik teeb teisele isikule tööd, mille tegemist võib vastavalt asjaoludele oodata üksnes tasu eest, eeldatakse, et tegemist on töölepinguga. Töölepingule kohaldatakse võlaõigusseaduses käsunduslepingu kohta sätestatut, kui käesolevas seaduses ei ole sätestatud teisiti

    Tööõigus
    thumbnail
    7
    doc

    Õigusõpetuse teine kontrolltöö 2011 (k.joamets)

    Kuritegu on KarS-is sätestatud süütegu, mille eest on füüsilisele isikule põhikaristusena ette nähtud rahaline karistus või vangistus ja juriidilisele isikule rahaline karistus või sundlõpetamine. Põhikaristused: Rahaline karistus, vangistus, sundlõpetamine 6. Väärteo mõiste. Nimeta põhikaristused väärteo eest. Väärtegu on KarS-is või muus seaduses sätestatud süütegu, mille eest on põhikaristusena ette nähtud rahatrahv või arest. Põhikaristused: Rahatrahv, arest. 7. Töölepingu mõiste Tööleping on kestvusleping, sest enamasti seovad töölepingu pooled end pikaajaliselt ning töö on kestev ja jätkuv. Eeldatakse, et tööd tehakse teise inimese kasuks ja isiklikult. Töölepingu mõiste : tööleping on võlaõiguslik leping, mille alusel teeb füüsiline isik(töötaja), teisele isikule tööandjale tööd alludes tema juhtimisele ja kontrollimisele. Kui isik teeb teisele isikule tööd, mille tegemist võib vastavalt teatud oodata

    Õigusõpetus
    thumbnail
    3
    doc

    Õiguse alused, kaasus 46

    TÖÖÕIGUS Kaasus nr 46 Töötajale teatati ette töölepingu lõpetamisest TLS § 86 p 3 alusel. Etteteatamisperioodil ta haigestus ja haigus kestis üle nelja kuu. Pärast nelja kuu möödumist, haiguse ajal, teatati talle uuesti ette, et teda vallandatakse, kuid § 86 p 9 alusel. Seda aga ei jõutud teha, sest enne kahe nädala möödumist teisest hoiatamisest töövõimetusleht lõpetati ja töötaja asus tööle. Siis aga vallandati ta TLS § 86 p3 alusel.

    Õiguse alused
    thumbnail
    6
    docx

    Töölepingu lõpetamine ülesanded

    Janette Voorand TL LÕPETAMINE/ÜLESÜTLEMINE 1. Vanaduspensionär esitas avalduse ja palus TL lõpetada 7 päeva pärast. Kas tööandja peaks tema soovi arvestama. Mis oleks sel juhul lõpetamise alus. Mida peab tööandja tegema viimasel tööloleku päeval. Tööandja võib arvestada töötaja sooviga, lõpetades töölepingu poolte kokkuleppel TLS § 79 alusel, kui tööiseloom seda võimaldab. Kui töölepingu lõpetamise aluseks on mõjuv põhjus, siis on töötajal õigus tööleping erakorraliselt üles öelda, eelkõige kui kõiki asjaolusid ja mõlemapoolset huvi arvestades ei või mõistlikult nõuda lepingu jätkamist (TLS § 91 lg 1). Töötaja võib töölepingu erakorraliselt üles öelda töötaja isikust tuleneval põhjusel, eelkõige

    Tööõigus
    thumbnail
    34
    docx

    TÖÖÕIGUS

    Töölepingu seaduse normid on erinormid. Üldnormi rakendatakse siis, kui puudub vastav erinorm või kui seadus näeb ette valikuvabaduse eri- ja üldnormi vahel. Tööleping (TLS §1): füüsiline isik (töötaja) teeb teisele isikule (tööandja) tööd, alludes tema juhtimisele ja kontrollile. Tööandja maksab töötajale töö eest tasu. Töölepingule kohaldatakse võlaõigusseaduses käsunduslepingu kohta sätestatut, kui käesolevas seaduses ei ole sätestatud teisiti. Töölepingu kohta sätestatut ei kohaldata lepingule, mille kohaselt töö tegemiseks kohustatud isik on töö tegemise viisi, aja ja koha valikul olulisel määral iseseisev; ei kohaldata juriidilise isiku juhtorgani liikme ega välismaa äriühingu filiaali juhataja lepingule. Töölepingu tunnused:  kestvusleping;  töötaja ja tööandja vaheline leping, mille esemeks on ühe isiku poolt tehtav töö;

    Tööõigus
    thumbnail
    27
    docx

    TÖÖÕIGUS

    TÖÖÕIGUS Iseseisev töö: 2)21november- riigikohtulahendite analüüs grupi poolt vabalt valitud teemal-max 5õpilast. Kas puudutab töölepingu sõlmimist, töölepingu lõpetamine koondamise tõttu, töötaja töökohustuste rikkuminse tõttu. Tõõlepingu lõpetamise alused ­VAATAME! Oma seisukohad. EKSAM: 5küsimust.3üldisemat ja 2 konkreetset. LOENG 1 Eesti Vabariigi Töölepinguseadus jõustus 1. juuni 1992. aasta. Oluline muudatus, mida tuleb silmas pidada: Euroopa tööõiguse mõju. Tööõiguse valdkonnas on hästi palju direktiive. Töövaidlusi lahendatakse laias laastus neljas

    Tööõigus
    thumbnail
    10
    docx

    Tööõigus EKSAMIKÜSIMUSED JA VASTUSED

    juhtimisele ja kontrollile. Tööandja maksab töötajale töö eest tasu. * Kui isik teeb teisele isikule tööd, mille tegemist võib vastavalt asjaoludele oodata üksnes tasu eest, eeldatakse, et tegemist on töölepinguga. * Töölepingule kohaldatakse võlaõigusseaduses käsunduslepingu kohta sätestatut, kui käesolevas seaduses ei ole sätestatud teisiti. * Töölepingu kohta sätestatut ei kohaldata lepingule, mille kohaselt töö tegemiseks kohustatud isik on töö tegemise viisi, aja ja koha valikul olulisel määral iseseisev. * Töölepingu kohta sätestatut ei kohaldata juriidilise isiku juhtorgani liikme ega välismaa äriühingu filiaali juhataja lepingule. 2. Töölepingu sõlmimine !!! * Töölepingu sõlmimisele kohaldatakse võlaõigusseaduses lepingu sõlmimise kohta sätestatut.

    Õiguse alused




    Kommentaarid (1)

    papson profiilipilt
    Piret Papson: Jäin väga rahule.Sain oodatust rohkem infot endale koolitööks.
    20:28 26-09-2016



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun