Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Sportlase lihashooldus konspekt (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Milline lapsnooruktäiskasvanu sobib millist spordiala harrastama?
  • Mida tahame saavutada?

Lõik failist

SPORTLASE LIHASHOOLDUS - ÕPPEMATERJAL
1. LIHASHOOLDUSE ERIVORMID
Lihashooldus
Venitusharjutused, Massaaž, Saun , Veeprotseduurid, Valgusravi , Soojaprotseduurid, Teipimine , Farmakoloogia, Värvusteraapia, Krüoteraapia ehk külmaravi, Tervisekapsel ja Energiakookon, Muusikateraapia, Aroomiteraapia , Tugisidemed, Elektroteraapia, Manuaalteraapia, Jooga , Mudaravi, jne.
Skeletilihased moodustavad 85% meie kehamassist ja 85% meie valukaebustest. Kehas on 696 lihast 347 paarilist ja 2 üksikut lihast).
Massaaž
Massaaž on üks vanemaid meetodeid pingete kõrvaldamiseks ja lõdvestumiseks. Ravi ja ennetava meetodina kasutati seda Hiinas, Indias, Egiptuses ja teistes idamaades. Aastasadu on rõhutatud pehmetele kudedele mõjuvate mehaaniliste ärrituste tähtsust haiguste ja vigastuste ravis .
Massaaž - teaduslikult põhjendatud ja praktiliselt proovitud võtete kompleks inimese organismi mehhaaniliseks mõjutamiseks, eesmärgiga arendada, tugevdada ja taastada tema funktsioone. Massaaži kasutatakse nii raviks, profülaktikaks kui taastumisvahendina. Vastavalt vajadusele kasutatakse kas üldist või lokaalset massaaži.
Massaažiteraapia – raviteenus (iseseisvalt või füsioteraapias), mis keskendub patsiendi tugiliikumiselundite, aga ka teiste organsüsteemide (seedeelundid, hingamiselundid , südame- veresoonkonna elundid jmt) funktsionaalsuse tagamisele.
Massaažiteraapia eesmärgid:
  • Sobitada massaaž patsiendi probleemidega
  • Leevendada lihaspingeid
  • Stimuleerida lihastoonust
  • Leevendada valu
  • Parandada aine- ja verevarustust
  • Taastada või säilitada patsiendi tegevusvõime
  • Pakkuda tõhusat ning meeldivat teenust

Massaažist tulenev kasu:
  • Suurendab vere- ja lümfiringlust
  • Lõõgastab närvisüsteemi ja vähendab ülepingeid
  • Leevendab lihasspasme ja lihaspingeid
  • Suurendab liigeste elastsust ja liigeste liikuvusulatust
  • Soodustab sügavamat ja kergemat hingamist
  • Alandab /tõstab vererõhku
  • Suurendab vedelike ja jääkproduktide eritust (parandab seedimisprotsesse)
  • Kiirendab kehaliste harjutuste järgset taastumist koormusest ja laktaadi eemaldamist lihastest

Massaaži toime:
  • Neuraalne mõju – närvilõpmete ärritamine, mis paiknevad nii nahas kui siseelundites. Retseptorite ärritamine kutsub organismis esile organismi üldise vastureaktsiooni, mis väljendub elundeis ja süsteemides kulgevate funktsionaalsete nihetena. Nahas retseptorite poolt vastuvõetud ärritus kandub kesknärvisüsteemi, sealt peaajukoorele. Seal töödeldakse info ja kantakse edasi kogu organismi.
  • Humoraalne mõju – soodustab verevarustuse paranemist ja kiirendab ainevahetusprotsesse. Kiireneb vere-lümfi ja koevedelike liikumine. Lisaks arteriaalse vereringe kiirenemisele suureneb ka venoosse vere äravool. Suure hulga varukapillaaride avamine parandab vereringe häirete korral märgatavalt südame tööd.
  • Mehhaaniline mõju – nahk soojeneb, tõuseb masseeritava kehapiirkonna temperatuur, mehhaaniliselt eemaldatakse naha surnud rakud , paranevad naha ainevahetusprotsessid.
  • Psühholoogiline mõju – paraneb enesetunne, tõuseb enesekindlus, tasakaalustub vaimne seisund, sõltub humoraalsest toimest (st. vabanenud heaolu hormoonide hulgast).
Vasakule Paremale
Sportlase lihashooldus konspekt #1 Sportlase lihashooldus konspekt #2 Sportlase lihashooldus konspekt #3 Sportlase lihashooldus konspekt #4 Sportlase lihashooldus konspekt #5 Sportlase lihashooldus konspekt #6 Sportlase lihashooldus konspekt #7 Sportlase lihashooldus konspekt #8 Sportlase lihashooldus konspekt #9 Sportlase lihashooldus konspekt #10 Sportlase lihashooldus konspekt #11 Sportlase lihashooldus konspekt #12 Sportlase lihashooldus konspekt #13 Sportlase lihashooldus konspekt #14 Sportlase lihashooldus konspekt #15 Sportlase lihashooldus konspekt #16 Sportlase lihashooldus konspekt #17 Sportlase lihashooldus konspekt #18 Sportlase lihashooldus konspekt #19 Sportlase lihashooldus konspekt #20 Sportlase lihashooldus konspekt #21 Sportlase lihashooldus konspekt #22 Sportlase lihashooldus konspekt #23 Sportlase lihashooldus konspekt #24 Sportlase lihashooldus konspekt #25 Sportlase lihashooldus konspekt #26 Sportlase lihashooldus konspekt #27 Sportlase lihashooldus konspekt #28 Sportlase lihashooldus konspekt #29 Sportlase lihashooldus konspekt #30 Sportlase lihashooldus konspekt #31 Sportlase lihashooldus konspekt #32 Sportlase lihashooldus konspekt #33 Sportlase lihashooldus konspekt #34
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 34 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2014-02-18 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 43 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Rauno Laumets Õppematerjali autor
Konspekt 34lk

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
28
doc

Aeroobikatunni eesmärgid ja mõju

Tugevad lihased tagavad normaalse kehahoiu ning kaitsevad liigeseid, aidates ära hoida võimalikke vigastusi ja ülekoormust. Lihastreeningu eesmärgiks peab olema nii üla- kui ka alakehalihaste tasakaalustatud treenimine, keskendudes keha nõrkade lihaste treenimisele. Harjutuste sooritamisel on enamasti eesmärgiks pingutuse ajal lihase algus- ja kinnituskoht teineteisele võimalikult lähedale viia, et lihas saaks maksimaalselt kokku tõmbuda ja pingutuda. Õigesti valitud harjutustega on võimalik mõjutada nii kogu organismi kui ka arendada üksikuid lihasrühmi, liigeseid ja kehaosi ning põhjustada elundites ja elundsüsteemides kvalitatiivseid ja kvantitatiivseid muutusi. Aeroobikatunnis kasutatavad raskused lihasjõu arendamiseks on suhteliselt väikesed, seetõttu arendatakse lihastreeninguga eelkõige lihasvastupidavust, st lihaste võimet töötada pikema aja jooksul.

Tervisesport
thumbnail
8
doc

Terapeutiline harjutus I osa

Terapeutiline harjutus I osa Kordamisküsimused 1) Liikumisravi eesmärk ja ülesanded V: Eesmärk- ravida või ennetada vigastusi, vähendada terviseriske, parandada liikuvust ja lihasjõudu või üldtervislikku seisundit. Ülesanded- planeerida liigutusi, juhendada keha asendeid või tegevusi. 2) Liikumisravi läbiviimise printsiibid V: Haiguse iseloom või staadiumist, kus tunnid toimuvad (palat, ravivõimlemise saal). Tunni vorm (individuaaltund, grupitund, konsultatsioon). 3) Terapeutilise harjutuse klassifikatsioon V: Üldarendavad harjutused ja spetsiifilised harjutused. 4) Üldarendavad ja spetsiifilised harjutused liikumisravis. Staatiline ja dünaamiline harjutus liikumisravis Üldarendavad harjutused- Sobivad igasugusele kontingendile (erinevad lähteasendid, seosed, lihaspingeaste, kiirus, amplituudi suund, vahendid, lisaraskused). Parandavad organismi funktsionaalset seisundit. Elementaarsed, koordinatsioonilt l

Meditsiin
thumbnail
9
docx

Jõu arendamine

sõltub kiirete lihaskiudude kokkutõmbekiirusest. Madala vastupanu korral on ülekaalus stardijõud, vastupanu suurenedes eksplosiivjõud ja väga suurel vastupanul korral on ülekaalus maksimaalne jõud. Plahvatuslik jõud Plahvatuslik jõud on organismi võime teha kiiresti kontsentriline võimas ja kiire liigutus suure vastupanu korral. Plahvatusliku jõu puhul peab lihas venitus ja kokkutõmbe tsükli jooksul tegema väga kiirelt jõulise liigutuse. Plahvatuslik jõud sõltub: · Anatoomilistest füsioloogilistest faktoritest (kaal, pikkus, jalasuurus, lihasmass, lihasseisund, lihaskiudude vahekord). · koordinatsioonist · motivatsioonist Töö kestuse suurenedes väheneb nii plahvatusliku kui ka maksimaalse jõu osa.

Kehaline kasvatus
thumbnail
10
pdf

Sihtvõimlemine pikamaajooksjale

Tartu Ülikool Kehakultuuriteaduskond SIHTVÕIMLEMINE PIKAMAAJOOKSJALE Referaat Ege Luts Kehaline kasvatus ja sport Juhendaja: Kaja Hermlin Tartu 2013 Sisukord Sissejuhatus.................................................................................................3 Kiirustreeningu üldmetoodilised soovitused...........................................................4 Ettevalmistavad harjutused painduvuse arendamiseks pikamaajooksjale..........................5 Ettevalmistavad harjutused liikuvuse ning hoiaku arendamiseks pikamaajooksjale..............7 Ettevalmistavad harjutused koordinatsiooni arendamiseks pikamaajooksjale.....................8 Kokkuvõte..................................................................................................9 Kasutatud kirjandus.......................

Sport
thumbnail
6
doc

Jõusaal

JÕUSAAL Referaat Tallinn 2009 Tänapäeval on võimalik treeninguid läbi viia jõusaalis. Nii muusika saatel kui ilma, üksinda või rühmatreeninguna. Sõltumata ilmast, aastaajast või kellaajast. Jõusaali külastajatel on võimalik kasutada erinevaid treeningseadmeid, mis võimaldavad koormust doseerida ja hinnata mõju organismile (jooksurajad, velotrenaöörid, crosstrainerid, kõhulihastepingid, kangid, hantlid, sõudeseadmed, treeningpingid, stepprid, kummilindid jm.) . Jõuharjutuste harrastamist ei takista vanus ega sugu. Treeningute õigel doseerimisel on see kasulik nii 14-aastastele neidudele kui ka 40-aastastele täismeestele. Jooksurada Jooksmine tugevdab kehalist võimekust, südame-vereringe talitlust ja aitab põletada rasvu. Lisaks jooksmisele võib rajal ka kõndida. Crosstrainer Tõhus treeningmeetod, mis koormab suurt hulka lihaseid. Jalgade töö crosstraineril tugevdab esmajoones jala-, tuhara- ja puusalihaseid, samaaegne ülakeha treening omakorda k

Kehaline kasvatus
thumbnail
9
docx

Jooksmine

Venitusi teha ka treeningu keskel kui tunnete, et lihasesse on tekkinud ebameeldiv pinge. Peale treeningut on venitused üks osa lõdvestumisest. Venitusharjutuste edu võtme leiate siis, kui teete neist oma igapäevase treeningu lahutamatu osa. Mõned soovitused venitusharjutuste tegenmiseks * Ära kiirusta ja rabele painutuste ajal * Sisse hingates venita lihas nii välja kui saad, fikseeri asend ja proovi kõik lihased lõdvestada. Hinga välja ning hoia venitusasendit umbes 20 sekundit. * Juhindu alati valuaistingust - kui mingis venituse faasis tunned valu, siis anna kohe järele Eelsoojenduseks tuleb riietuda soojalt Üks kindel asi, mis aitab vigastusi vältida, on otstarbekalt soe riietumine treeningule või võistlema minnes

Sport
thumbnail
21
doc

Kulturism ja jõu arendamine

· Eksplosiivjõud sooritab hästi kiire ja jõulise liigutuse ning sõltub kiirete lihaskiudude kokkutõmbekiirusest. Madala vastupanu korral on ülekaalus stardijõud, vastupanu suurenedes eksplosiivjõud ja väga suurel vastupanul korral on ülekaalus maksimaalne jõud. Plahvatuslik jõud Plahvatuslik jõud on organismi võime teha kiiresti kontsentriline võimas ja kiire liigutus suure vastupanu korral. Plahvatusliku jõu puhul peab lihas venitus ja kokkutõmbe tsükli jooksul tegema väga kiirelt jõulise liigutuse. Plahvatuslik jõud sõltub: · Anatoomilistest füsioloogilistest faktoritest (kaal, pikkus, jalasuurus, lihasmass, lihasseisund, lihaskiudude vahekord). · koordinatsioonist · motivatsioonist Töö kestuse suurenedes väheneb nii plahvatusliku kui ka maksimaalse jõu osa. Plahvatusliku jõu arendamine on võimalik vaid plahvatuslike meetodite ja harjutustega

Kulturism
thumbnail
16
doc

Jooksmine

pingeid lihastes, teha enne venitusharjutusi kerge aeroobne eelsoojendus. Seejärel venitada ja olete jooksutreeninguks valmis. Venitusi teha ka treeningu keskel kui tunnete, et lihasesse on tekkinud ebameeldiv pinge. Peale treeningut on venitused üks osa lõdvestumisest. Venitusharjutuste edu võtme leiate siis, kui teete neist oma igapäevase treeningu lahutamatu osa. Mõned soovitused venitusharjutuste tegemiseks * Ära kiirusta ja rabele painutuste ajal * Sisse hingates venita lihas nii välja kui saad, fikseeri asend ja proovi kõik lihased lõdvestada. Hinga välja ning hoia venitusasendit umbes 20 sekundit. * Juhindu alati valuaistingust - kui mingis venituse faasis tunned valu, siis anna kohe järele Eelsoojenduseks tuleb riietuda soojalt Üks kindel asi, mis aitab vigastusi vältida, on otstarbekalt soe riietumine treeningule või võistlema minnes. Korralik eelsoojendus lubab võistluste ajal maksimaalselt pingutada ja seeläbi võimete piiril esineda.

Kehaline kasvatus




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun