Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Süsivesikud - ajalugu, kasutamine (0)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris
Süsivesikud

Süsivesikute funktsioonid


  • Magustavad
  • Geele-ja kliistreid moodustavad
  • Paksendavad
  • Stabiliseerijad
  • Aroomi -ja värvainete eelühendid
  • Rasvaasendajad
    Põhivalemiga glükoosil C6H12O6 (6C+6H2O)
    Süsivesik ≠suhkur
    Taimedes 75-90%
    Loomades kuni 2%
    Seentes 1-3%

    Kasutamise ajalugu

    Teravilja ulatuslik ja sihilik kasutamine -> Ida-Aasias 18000 aastat tagasi, Põhja-Euroopas 2500 aastat tagasi.
    Suhkru tootmine ja tarbimine -> Indias ligikaudu 3000 aastat eKr.
    Esimene roosuhkru rafineerimise koda rajati Euroopasse alles 8. või 9. sajandil araablaste poolt.
    Londonis algas suhkru tootmine alles 1544. aastal, Venemaal 1718.
    Andreas Margraff , Saksa keemik , avastas 1747. aastal, et mitmetes peedisortides leidub suhkrut.
    1802 avati Sileesias esimene peedisuhkrut tootev tehas.

    Ülesanded organismis


  • Energeetiline funktsioon
  • Varuaine roll
  • Kaitsefunktsioon
  • Struktuurne funktsioon
  • Bioregulatoorne funktsioon
  • Retseptorite funktsionaalsus
  • Toiteline ülesanne
  • Biosünteetiline roll

    Süsivesikud jagunemine

    Süsivesikuid on kolme liiki: lihtsüsivesikud, liitsüsivesikud ja kiudained . Kõik nad koosnevad suhkrutest. Üht süsivesikut eristab teisest neis sisalduvate suhkrute arv ja viis, kuidas need on ühendatud.
  • Monosahhariidid (monoosid) ehk lihtsuhkrud – ühe suhkruga
  • Oligosahhariidid – 2-10 suhkrut
  • Polüsahhariidid (polüüsid) ehk liitsuhkrud – rohkem kui kaks liitunud suhkrut

    Monosahhariidid

    • 3-8 süsiniku aatomit
    • Lihtsuhkrud

  • Polühüdroksü-aldehüüdid e. aldoosid
  • Polühüdroksü-ketoonid e. ketoosid

    Glükoos ehk viinamarjasuhkur


    Levinuim monosahhariid
    Looduslikult esineb D-glükoos

    Fruktoos ehk puuviljasuhkur


    Leidub mees, puuviljades ja mahlades
    Ainult D-fruktoos omab tähtsust toiduainetes

    Galaktoos


    Piimasuhkru komponent
    Agar -agar, taimsed limad ja hemitselluloosid

    Mannoos


    Suhkur- alkohol mannitool
    Mõnede liitvalkude koostises

    Disahhariidid

    Koosnevad kahest monosahhariidist, mis on omavahel seotud glükosiidsidemega.
  • Mitte- taandav ehk mitte- redutseeriv
    Ainult poolatsetaalsed hüdroksüülid
    Trehaloosi tüüpi
  • Taandav ehk redutseeriv
    Üks poolatsetaalne hüdroksüül ja üks alkohoolne –OH rühm (4ndal kohal olev –OH)
    Maltoosi tüüpi

    Sahharoos ehk lauasuhkur

    Maltoos ehk linnasesuhkur

    Laktoos ehk piimasuhkur


    Normaaltingimustel on glükosiid-sidemed stabiilsed
    Hüdrolüüsitakse kiiresti.
    Hüdrolüüsimine toimub, kas
    1) hapete ja kuumuse
    või
    2) ensüümide (sahharaas, invertaas , amülaas)
    poolt.

    Mittetaandavad disahhariidid


    Sahharoos (roo-ehk peedisuhkur)
    Taimedes ja puuviljades
    Glükoos ja fruktoos on seostunud α-1,2-glükosiidsidemega.

    Taandavad disahhariidid


  • Maltoos (linnasesuhkur)
    Koosneb kahest glükoosi jäägist
    Nõrga magusa maitsega
  • Laktoos (piimasuhkur)
    Kõigi imetajate piima regulaarne koostisosa
    Hüdrolüüsub D-glükoosiks ja D-galaktoosiks (laktoos D-glükoos + D-galaktoos)

    Oligosahhariidid

    3-10 monosahhariidi jääki on ühinenud glükosiid-sidemetega
    Looduses leidub ainult üksikuid oligosahhariide
    1) Triisahhariid rafinoos (galaktoos+glükoos+fruktoos)
    2) Tetrasaffariid stahüloos (glükoos+fruktoos+2 galaktoosi)

    Hügroskoopsus, lahustuvus

    Hügroskoopsus sõltub:
  • Suhkru struktuurist
  • Isomeeride juuresolekust
  • Suhkru puhtusest
    Mono - ja oligosahhariidide lahustuvus vees on hea.

    Sensoorsed omadused

    Mono- ja oligosahhariidid on magusad
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
    Vasakule Paremale
    Süsivesikud - ajalugu-kasutamine #1 Süsivesikud - ajalugu-kasutamine #2 Süsivesikud - ajalugu-kasutamine #3 Süsivesikud - ajalugu-kasutamine #4 Süsivesikud - ajalugu-kasutamine #5 Süsivesikud - ajalugu-kasutamine #6 Süsivesikud - ajalugu-kasutamine #7 Süsivesikud - ajalugu-kasutamine #8 Süsivesikud - ajalugu-kasutamine #9 Süsivesikud - ajalugu-kasutamine #10 Süsivesikud - ajalugu-kasutamine #11
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 11 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-12-06 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 30 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor MPatsaan Õppematerjali autor

    Lisainfo

    Mõisted


    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


    Sarnased materjalid

    22
    ppt
    Süsivesikud esitlus
    5
    docx
    Süsivesikute definitsioon ja liigitamine
    26
    docx
    Biokeemia täielik kordamine
    44
    doc
    Toit
    25
    docx
    Organismi keemilisest koostisest-spordibiokeemia
    44
    pdf
    ORGAANILINE KEEMIA
    44
    pdf
    Orgaaniline keemia
    98
    doc
    Spordibiokeemia - eksami kordamisküsimused



    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun