Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Rootsi köök (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

ROOTSI  KÖÖK
Rootsi köök
Rootsi kööki iseloomustavad regionaalsed erinevused ning 
see on väga avatud uutele maitsetele.
Rootsi köök on oma  olemuselt  toekas toit, mis on mõeldud 
inimest läbi pika külma talve  aitama .
Rootsi köök
Rootsi köögis kasutatakse palju liha, kala, pi matooteid, 
kartuleid  ja leiba. 
Kasutatakse ka seeni, puu- ja juurvilju ning sõstraid.
Rootsi köök
Regionaalsed erinevused
Rootsi põhjaosas on traditsiooniliselt olnud suurem rol  
põhjapõdra ja  ulukite  lihal.
Ri gi lõunaosa toidulaual on kõrgelt hinnatud värskeid 
juurvilju.
Rootsi köök
Toitudes eelistatakse kalafileed. Tihti keeratakse  kalad  rul i, 
maitsestades rikkalikult lihapoolt.
Süüakse ni  siseveekogudest püütud kui ka merest saadud 
kalu, ni  värskelt, kuivatatult, soolatatult, marineeritult kui 
suitsutatult.
Populaarseimad on  heeringas  ja lõhe.
Rootsi köök
Maitsestamine
Maitsestamise juures on rootslastele iseloomulik sage 
suhkru kasutamine – magusad võivad ol a isegi  kalatoidud
supid ja  liharoad .
Maitsetaimedest tarvitatakse rohkelt porrulauku ning 
salatites roos-, leht- ja käharkapsas kui ka  spargel .
Rootsi köök
Rootsi laud
Väga tuntud on rootsi laud (smörgåsbord - võileivalaud), 
mis on lauakatmisviis, 
mil e puhul pannakse
toidud lauale valmis,
mida võetakse sealt
ilma lauas istumata.
Rootsi köök
Tuntuimad  road
Lõhest valmistatakse graavilõhet (gravad lax).
Väga armastatud klassikaline vormiroog ‘’Janssoni 
kiusatus’’ sisaldab kilu ja  kartulit .
Lisaks on veel armastatud
roogadeks lihapal id
(köttbul ar) kartulipüree ja pohlamoosiga.
Panniroog (pyttipanna) ja oasupp pekiga.
Rootsi köök
Magustoidud
Magustoitudest  on levinud mitmesugused koogid ja muud 
küpsetised. Erilisel kohal on  pannkoogid .
Rootsi köök
Lauakommetest
Kõige ametlikumaltk õikidest rahvustest käituvad lauas 
rootslased . Rootsi külalislahkusest hoolimata võib lõuna 
Stockholmis  kujuneda peaaegu tõeliseks  katsumuseks .
Rootsi köök
Lauakommetest
Peakülaline saadab traditsiooniliselt perenaise lauda ja 
istub tema vasakule  käele . Alustuseks pakutakse napsu ja 
aukülaline peab toostide ütlemisel otsa lahti tegema. 
Esimene toost on perenaise  terviseks  ja tingimata kuulub 
asja juurde lühike kõne. Külaline tõstab klaasi, teadab 
inimese nime, kel e auks toost öeldakse, vaatab tol ele 
silma, ütleb‘’skål,’  neelab al a napsu, tõstab klaasi kaks – 
kolm sekundit kestva silmside ajaks ja asetab klaasi kindlalt 
lauale.
Rootsi köök
Lauakommetest
Lõunasöögilauas peab iga inimene lauas samamoodi skål 
ütlema ja ‘’skoolitud’  saama. Suurtel lõunatel võivad pikad 
toostid ja kõned kesta kuni 2 tundi.

Document Outline

  • Slide 1
  • Rootsi köök
  • Rootsi köök
  • Rootsi köök Regionaalsed erinevused
  • Rootsi köök
  • Rootsi köök Maitsestamine
  • Rootsi köök Rootsi laud
  • Rootsi köök Tuntuimad road
  • Rootsi köök Magustoidud
  • Rootsi köök Lauakommetest
  • Rootsi köök Lauakommetest
  • Rootsi köök Lauakommetest
Vasakule Paremale
Rootsi köök #1 Rootsi köök #2 Rootsi köök #3 Rootsi köök #4 Rootsi köök #5 Rootsi köök #6 Rootsi köök #7 Rootsi köök #8 Rootsi köök #9 Rootsi köök #10 Rootsi köök #11 Rootsi köök #12
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 12 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-02-14 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 6 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor D3fender Õppematerjali autor
Kodunduse rahvusköökide teema esitlus

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

 Saalitöö korraldamine, tööde järjekord ja ajastamine teenindussaalis 269  Töökorralduse põhimõtted köögis, tööde järjekord ja ajastamine 271 10. Eesti toidukultuur ja rahvusköök 277  Eesti toidukultuuri areng ja toidupärand 277  Tähtpäevatoidud 282  Kaasaegne Eesti köök 286  Uued trendid Eesti rahvusköögi arendamisel 293 11. Erinevate rahvaste toidukultuur 297  Usundid ja toitumiskultuur 297  Tuntumad rahvusköögid 302 3 1. TOITLUSTUSETTEVÕTETE JA -TEENUSTE LIIGID Eesmärk: õppida tundma

Analüüsimeetodid äriuuringutes
thumbnail
193
docx

Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt

Aafrika, Aasia, Lähis ja Kesk Ida, Austraalia ja Okeaania - populaarsed sihtkohad 2010 a. Prantsusmaa, USA, Hiina, Hispaania, Itaalia, UK, Türgi, Saksamaa, Malaisia, Mehhiko ü Prantsusmaa ü USA ü Hispaania ü Itaalia ü Hiina ü UK ü Mehhiko ü Venemaa 15 ü Kanada ü Saksamaa PõhjaEuroopa ÜRO liigituse järgi selle regiooni koosseisu kuuluvad Island, Norra koos kuuluvate temale Svalbardi ja Jan Mayeniga, Rootsi, Soome koos temale kuuluva Ahvenamaaga, Taani koos kuuluvate temale Fääri saartega, Eesti, Läti ja Leedu, samuti Iirimaa ja Suurbritannia (Londonis Milleniumimaja; Ironbridge) koos temale kuuluvate Kanalisaartega, sh Guernsey ja Jersey ning Mani saarega KeskEuroopa ÜRO liigituse järgi kuuluvad KeskEuroopasse: Saksamaa, Austria, Sveits, Sloveenia, Ungari, Tsehhi, Poola, Slovakkia, Prantsusmaa (Notre Dame Cathedral), Liechtensteini Vürstiriik.

Turismiettevõtlus



Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun