ROOTSI KÖÖK
Rootsi köök
Rootsi kööki iseloomustavad regionaalsed erinevused ning
see on väga avatud uutele maitsetele.
Rootsi köök on oma olemuselt toekas toit, mis on mõeldud
inimest läbi pika külma talve aitama .
Rootsi köök
Rootsi köögis kasutatakse palju liha, kala, pi matooteid,
kartuleid ja leiba.
Kasutatakse ka seeni, puu- ja juurvilju ning sõstraid.
Rootsi köök
Regionaalsed erinevused
Rootsi põhjaosas on traditsiooniliselt olnud suurem rol
põhjapõdra ja ulukite lihal.
Ri gi lõunaosa toidulaual on kõrgelt hinnatud värskeid
juurvilju.
Rootsi köök
Toitudes eelistatakse kalafileed. Tihti keeratakse kalad rul i,
maitsestades rikkalikult lihapoolt.
Süüakse ni siseveekogudest püütud kui ka merest saadud
kalu, ni värskelt, kuivatatult, soolatatult, marineeritult kui
suitsutatult.
Populaarseimad on heeringas ja lõhe.
Rootsi köök
Maitsestamine
Maitsestamise juures on rootslastele iseloomulik sage
suhkru kasutamine – magusad võivad ol a isegi kalatoidud ,
supid ja liharoad .
Maitsetaimedest tarvitatakse rohkelt porrulauku ning
salatites roos-, leht- ja käharkapsas kui ka spargel .
Rootsi köök
Rootsi laud
Väga tuntud on rootsi laud (smörgåsbord - võileivalaud),
mis on lauakatmisviis,
mil e puhul pannakse
toidud lauale valmis,
mida võetakse sealt
ilma lauas istumata.
Rootsi köök
Tuntuimad road
Lõhest valmistatakse graavilõhet (gravad lax).
Väga armastatud klassikaline vormiroog ‘’Janssoni
kiusatus’’ sisaldab kilu ja kartulit .
Lisaks on veel armastatud
roogadeks lihapal id
(köttbul ar) kartulipüree ja pohlamoosiga.
Panniroog (pyttipanna) ja oasupp pekiga.
Rootsi köök
Magustoidud
Magustoitudest on levinud mitmesugused koogid ja muud
küpsetised. Erilisel kohal on pannkoogid .
Rootsi köök
Lauakommetest
Kõige ametlikumaltk õikidest rahvustest käituvad lauas
rootslased . Rootsi külalislahkusest hoolimata võib lõuna
Stockholmis kujuneda peaaegu tõeliseks katsumuseks .
Rootsi köök
Lauakommetest
Peakülaline saadab traditsiooniliselt perenaise lauda ja
istub tema vasakule käele . Alustuseks pakutakse napsu ja
aukülaline peab toostide ütlemisel otsa lahti tegema.
Esimene toost on perenaise terviseks ja tingimata kuulub
asja juurde lühike kõne. Külaline tõstab klaasi, teadab
inimese nime, kel e auks toost öeldakse, vaatab tol ele
silma, ütleb‘’skål,’ neelab al a napsu, tõstab klaasi kaks –
kolm sekundit kestva silmside ajaks ja asetab klaasi kindlalt
lauale.
Rootsi köök
Lauakommetest
Lõunasöögilauas peab iga inimene lauas samamoodi skål
ütlema ja ‘’skoolitud’ saama. Suurtel lõunatel võivad pikad
toostid ja kõned kesta kuni 2 tundi.
Saalitöö korraldamine, tööde järjekord ja ajastamine teenindussaalis 269 Töökorralduse põhimõtted köögis, tööde järjekord ja ajastamine 271 10. Eesti toidukultuur ja rahvusköök 277 Eesti toidukultuuri areng ja toidupärand 277 Tähtpäevatoidud 282 Kaasaegne Eesti köök 286 Uued trendid Eesti rahvusköögi arendamisel 293 11. Erinevate rahvaste toidukultuur 297 Usundid ja toitumiskultuur 297 Tuntumad rahvusköögid 302 3 1. TOITLUSTUSETTEVÕTETE JA -TEENUSTE LIIGID Eesmärk: õppida tundma
Aafrika, Aasia, Lähis ja Kesk Ida, Austraalia ja Okeaania - populaarsed sihtkohad 2010 a. Prantsusmaa, USA, Hiina, Hispaania, Itaalia, UK, Türgi, Saksamaa, Malaisia, Mehhiko ü Prantsusmaa ü USA ü Hispaania ü Itaalia ü Hiina ü UK ü Mehhiko ü Venemaa 15 ü Kanada ü Saksamaa PõhjaEuroopa ÜRO liigituse järgi selle regiooni koosseisu kuuluvad Island, Norra koos kuuluvate temale Svalbardi ja Jan Mayeniga, Rootsi, Soome koos temale kuuluva Ahvenamaaga, Taani koos kuuluvate temale Fääri saartega, Eesti, Läti ja Leedu, samuti Iirimaa ja Suurbritannia (Londonis Milleniumimaja; Ironbridge) koos temale kuuluvate Kanalisaartega, sh Guernsey ja Jersey ning Mani saarega KeskEuroopa ÜRO liigituse järgi kuuluvad KeskEuroopasse: Saksamaa, Austria, Sveits, Sloveenia, Ungari, Tsehhi, Poola, Slovakkia, Prantsusmaa (Notre Dame Cathedral), Liechtensteini Vürstiriik.
Kõik kommentaarid