Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Rooma kunst 10. klassile (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Millal ehitati Pont-du-Gard?
  • Mis otstarvet täitis Colosseum?
  • Mis on Panteon Milleks ehitatud?
  • Mida tähendavad Caracalla termid?
  • Mida tähendab võidu- ehk triumfikaar?
  • Milleks neid rajati?

Lõik failist

Kodune töö rooma kunstist 10. klassile
Vastamiseks vajad kindlasti järgmisi allikaid :
  • http://www.paideyg.ee/kunstiajalugu/kunstilugu/rooma/arhitektuur.ht m
  • http://www.meeri.org/Tekstid/ ; ETRUSKID.doc
    1. Millised ehitustehnilised uuendused võtsid roomlased kasutusele?
    Roomlased õppisid ehitama kivist kaari ning lihtsaid võlve ja kupleid ehitiste katmiseks, ka hakkasid nad kasutama mörti kivide sidumiseks. Need oli väga suured edusammud ehitustehnikas. Nüüd sai luua mitmekesisema plaaniga ehitisi ning väga suuri siseruume.
    2. Millist rolli mängisid ehitustehnilised oskused riigi valitsemisel ja kooshoidmisel?
    Ehitustehnilised oskused võimaldasid rajada mitmesuguseid ehitisi, kus sai korraldada koosolekuid riigivalitsemise reguleerimiseks ning samuti püstitati monumente ja triumfikaari valitsejate auks.
    3. Selgita mõistet Foorumtoo selle kohta näide ja kirjelda selle juurde kuuluvat!
    Foorum oli vanaaja linnades rahva kogunemiseks määratud väljak. Foorum oli linna poliitiline ja ärikeskus ning kohtu asupaik.Foorum on nii-öelda turuplats, kuhu valitsejad rajasid templeid, basiilikaid, raamatukogusid, arhiive, kartsereid, sambaid, monumente ning triumfikaari
    4. Millal ehitati Pont -du- Gard ?
    See ehitati I.sajandil ning 18. sajandil ehitati sinna kõrvale sild.
    5. Mis otstarve oli ehitisel Pont-du-Gard
    See sillataoline rajatis tõi linna vett üle Gard´i oru.
    6. Mis otstarvet täitis Colosseum ? Kirjelda selle välimust, mahutavust, korruseid!
    See oli antiikaja suurim amfiteater Roomas. Seal toimusid gladiaatorite ja loomadega võitlused. Teatri ümbermõõt on 524 m, pikitelg 188 m, ristitelg 156 m, kõrgus 48,8 m ja ehitis on neljakordne (dooria, joonia , korintose). Mahutas 50000 pealtvaatajat.. Teatril oli 80 sissepääsu, mille kaudu sai rahvas 10 minutiga omadele kohtadele. Areen oli veega täidetav ning oli olemas ka varikatus.
    7. Mis on Panteon ? Milleks ehitatud?
    Panteon on vanim säilinud Rooma-aegne ehitis, mis oli pühendatud kõigi jumalatele auks. Samuti on ta vanim antiikaegne kuppelehitis. Alates aastast 609 on see ristiusu kirik . Silindriline osa on tambuur . Templi seina paksus on 6,2 m, kuid seest on nad tühjad. Niššides seisid erinevad Rooma jumalad. Templis asub maailmakuulsa kunstniku Raffaeli haud. Panteon on antiikaja kõrgeim tehniline saavutus ning on kuppelehitise parim näidis.
    8. Kirjelda selle sisekujundust ehk interjööri!
    Kõrgust on hoonel 43m. Kupli tipus on suur ava, mille kaudu saavad siseruumid valgust. Ava diameeter on 8,9 m ning kupli diameeter on 43,5 m. Seesmine alumine korrus on pilastrite ja korintose stiilis sammastega jaotatud kuueks kõrgeks nišiks. Seitsmes nišš on sissepääsu vastas. Nendes asuvad skulptuurid . Ehitisel on kassettlagi. Silindrikujulisse keskehitisse pääseb viilkatusega sammaskoja kaudu. Keskehitises asusid orvad jumalakujudega.
    9. Mida tähendavad Caracalla termid ?
    Need olid antiikaja kümblusasutused ja avalikuelu keskused.
    Nad kuulusid kas riigile või eraisikule. Seal oli külm saun , soe saun, lilleaed, raamatukogu, muusikatuba jne.
    10. Mille poolest Caracalla termid väga erilised olid?
    Caracalla termid pakkusid korraga puhkust mitmele tuhandele inimesele ning termide sisekujunduseks ja viimistlemiseks kasutati kõige kallimaid materjale, mis arendasid erinevaid ehitustehnoloogiaid ja kunsti.
    11. Mida tähendab võidu- ehk triumfikaar ? Milleks neid rajati?
    Võidu- ehk triumfikaari püstitati võidukate väejuhtude auks
    12.Too 2 näidet triumfikaartest?
    Näiteks Constantinuse triumfikaar ja ja Tituse triumfikaar.
    13. Kirjuta lahti mõiste poolsammas
    See on pool pikuti lõhestatud sammas, mis on sileda küljega vastu ehitise seina pandud. Selline poolitatud sammas oli tavaliselt ümara kujuga.
    14. Kirjuta lahti mõiste pilaster
    See on nelinurkse läbilõikega poolitatud sammas e poolsammas.
    15. Monument Trajanuse sammas – kellele oli pühendatud?
    Trajanuse sammas oli ehitatud keiser Trajanuse auks, kuna tema valitsusaastail paisus Rooma riik oma kaugeimate piirideni, mistõttu rajati sel ajal arvukalt keisri võite ülistavaid monumente, sambaid ja triumfikaari.
    NIMI:Anna Makaronskaja G2a
    http://et.wikipedia.org/wiki/Fooru m
    http://et.wikipedia.org/wiki/Akvedukt
    http://et.wikipedia.org/wiki/Rooma_Panteon
    http://et.wikipedia.org/wiki/Caracalla_termid
    www. mustvee .edu.ee/ riina /ROOMA%20ARHITEKTUUR.ppt
    lepo.it.da.ut.ee/~avramets/rooma.rtf
    www.htg.tartu.ee/.../b.../Rooma%20skulptuur%20ja%20maalikunst.d...
  • Rooma kunst 10-klassile #1 Rooma kunst 10-klassile #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2012-04-08 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 9 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Kapupoiss Õppematerjali autor

    Kasutatud allikad

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    2
    doc

    Rooma kunsti ülevaade

    toimusid võitlused loomadega. Sellest ajast on Colosseum varemetes. Ehitatud on Colosseum travertiinist. Sinna peale sai konstrueerida varikatuse. Etendused kestsid Colosseumis kuni 3 kuud. Alumine korrus oli mõeldud kõrgklassile, siis tulid ratsanikud, rooma kodanikud ning ülemine korrus oli vabakslastuile. Amfiteatril oli 80 sissepääsu, mille kaudu sai rahvas 10 minutiga oma kohtadele. Areen oli veega täidetav. Varikatus. 7. Mis on Panteon? Milleks ehitatud? On tempel. See tempel oli pühendatud kõigile jumalatele.

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    1
    doc

    Kodune töö rooma kunstist 10. klassile

    6. Mis otstarvet täitis Colosseum? Kirjelda selle Ringikujuline, neljakorruseline, mahutas 50 tuhat välimust, mahutavust, korruseid! pealtvaatajat, tõusvad pingiread .Lõbustusasutus, amfiteater, kasutati algul gladiaatorite võtlusteks, hiljem võitlusteks loomadega.. 7. Mis on Panteon? Milleks ehitatud? Kõigile rooma jumalatele pühendatud tempel. See ehitati, et rahvas saaks seal kõiki rooma jumalaid kummardamas käia. 8. Kirjelda selle sisekujundust ehk interjööri! Kupli keskel on suur 8,9m läbimõõduga ringikujuline auk, kust tuleb sisse valgus. Kassettlagi. Seesmine alumine korrus on pilastrite ja korintose stiilis

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    17
    docx

    Vana rooma kunst

    VANA-ROOMA KUNSTI KORDAMISKÜSIMUSED 1. Mis rahvas oli roomlastele suureks eeskujuks? 2. Mis oli suurim saavutus rooma kuntsis? 3. Kuidas valmistati lubjamörti? 4. Millised olid uued konstruktsioonid ehituses? 5. Mis on ristvõlv? 6. Mis on arkaad? 7. Nimeta kuulsaim akvedukt. 8. Kuidas kaunistati rooma kunstis seinu ja lagesid? 9. Mis on Rooma kuulsaim kuppelehitis? 10. Mis oli Rooma kuulsaim teater? Kirjelda seda. 11. Mis on termid, mida seal tehti? Nimeta kuulsamaid terme. 12. Mis on triumfikaared? Mis oli nende ülesanne? Nimeta kuulsaim. 13. Mis on foorumid? Milleks neid kasutati? 14. Mida tead Pompejist? 15. Millises skulptuuri-anris saavutati suurem iseseisvus? Kuidas see välja nägi? 16. Mida ja kuidas kujutati reljeefidel? 17. Mida tead monumendist nimega Trajanuse sammas? 18. Mida ja kuidas kujutati rooma-aegsetel maalidel?

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    20
    doc

    Vana-rooma sisutihe konspekt

    Sissejuhatus I aastatuhandel e.m.a tekkis Itaalias Rooma linna ümbruses riik, mis hakkas oma maa- alasid laiendama naabrite arvel. See umbes 1000 aastat püsinud maailmariik elas orjade tööst ja võõraste maade vallutamisest. Rooma hiigelaegadel kuulus sellele riigile kogu Vahemere ümbrus nii Euroopas, Aasias kui Aafrikas. Sellise hiigelriigi valitsemiseks vajati karme seadusi ning tugevat sõjaväge. Ka kunsti, eriti just ehituskunsti abil püüti vallutatud rahvastele näidata riigivõimu vankumatut tugevust. Siiski olid roomlased väga vastuvõtlikud teiste rahvaste mõjudele. Riigi südamik ­ praegune Itaalia ­ oli algselt madalamal kultuuritasemel kui mõned vallutatud alad

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    5
    docx

    Vana-Rooma kunst

    Saatuslikuks sai talle kahjuks uus keiser Hadrianus, kes oli ka ise suur arhitekt ja käskis võistleja tappa.) Suuruselt küündis foorum peaaegu Ateena Akropolini. Siin paiknesid linna avalikud asutused ja pühapaigad. Pedantlik kord ja range sümmeetria eelistamine, mis torkab silma rooma elumajades, tuleb Traianuse foorumis nähtavale hiiglaslikult suurendatuna. Foorumi planeerimisel ei arvestanud ehitajad mingil määral maastiku profiili- see ehitati mäkke, kuna linnas polnud enam ruumi. Lahtist ruudukujulist õue (suurus u 280 * 200 meetrit), kuhu pääses läbi Traianuse triumfikaare, ümbritses portikus (sammaseeskoda) ja kaks müüridega lahutatud poolsõõrikujulist ekseedrit (istumispingiga ruumi)

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    3
    docx

    Rooma kunst

    1. Kes on etruskid? Etruskid oli muistne roomlaste-eelne rahvas, mille õitseng Lääne- ja Kesk-Itaalias Etruurias algas 8. Saj. E.Kr. Etruski tsivilisatsioon oli õitsval järjel Toscana küngastel paiknevates kindlustatud linnades. Tema rikkus põhines maaharimisel ning rikkalikel vase- ja rauamaardlatel. Suur osa meie teadmistest etruskide kohta pärineb hauakambrite seinamaalingutelt ning hauapanustest. Samuti on etruski kultuuri vahendajaks olnud vanarooma ja kreeka kunst ja kirjandus. Eriti suur mõju oli etruski kunstil vanarooma pastoraalsele kunstile ja kirjanduse, nt. Vergeliuse ekloogidele. 2. Millised olid etruskide hauakambrid? Kunstiteose peamiseks materjaliks oli savi. Ent etruskid olid ka suurepärased metallitöötlejad, meisterlik oli pronksivalu, milleks heaks näiteks on Kapitoolumi emahunt, mis on nime saanud asukoha järgi Rooma Kapitooliumi muuseumis. 3. Millised olid etruskide skulptuurid?

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    23
    doc

    Rooma ehitusmälestised

    KOOL Nimi ROOMA EHITUSMÄLESTISED Referaat Juhendaja: Nimi Koht 2010 SISUKORD SISUKORD......................................................................................... 2 SISSEJUHATUS................................................................................ 3 1. ROOMA RIIK.................................................................................. 4 2. ROOMA ARHITEKTUUR................................................................ 6 2.1. Süsteem............................................................................... 6 2.2 Ehitusmälestised.................................................................... 8 KOKKUVÕTE................................................................................... 14 KASUTATUD KIRJANDUS............................................................... 15 LISAD

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    10
    doc

    Rooma kunst

    Rooma kunst Referaat Koostaja: Merlyn Valma Tallinn 2009 Sisukord: Sissejuhatus Roomlaste ehitustehnika Rooma arhitektuur Rooma skulptuur, Rooma kunstkäsitöö Rooma maalikunst Pildid 2 Sissejuhatus: Itaalia pealinn Rooma on üks ilusamaid linnu maailmas. Rooma vanaaegsed mälestussambad, kaunid, kirikud ja paleed tuletavad meelde Rooma möödunud hiilgust. Kahjuks pole Rooma kunst olnud eriti originaalne kuna roomlased võtsid palju üle etruskidelt ja kreeklastelt. Kuid selle eest oli roomlastel endil palju tehnilist ja praktikalist taipu, mille tõttu nendele kuuluvad mitmed tehnilised avastused ja uuendused ilma milleta me kaasaega ette ei kujutaks. 3 Roomlaste ehitustehnika Roomlased õppisid ehitama ristvõlve, mis tekivad kahe silindervõlvi ristumisel.

    Kunstiajalugu




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun