Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Rinnavähiga patsiendi õendusprobleemid enne masektoomia operatsiooni (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Tallinna Tervishoiu Kõrgkool
Ämmaemanduse õppetool


Rinnavähiga patsiendi õendusprobleemid enne masektoomia operatsiooni Iseseisev töö kirurgilise haige õenduses



Tallinn 2011
ÕENDUSPLAAN
Õendusprobleem
Eesmärk
Õendustegevus
1. Valu mis on tingitud kasvajalisest tükist ja tursest rinnanäärmes (Labotkin 2002:145) (Haagedoorn jt 1996:319)
Valu kaob
Hinda rinnanäärme turset ja naha olukorda; selgita pt.-le valu põhjust. Õpeta valu tugevust hindama ; selgita valu leevendamise võimalusi. Õpeta millal ja kuidas valu vastaseid ravimeid tarvitada.
2. Eritis rinnanibust mis on tingitud kasvaja arengust rinnanäärmes (Haagedoorn jt 1996:55).
Patsient on teadlik ning saab hakkama enesehooldusega.
Selgita erituse tekkimise põhjust; selgita hügieeni olulisust; hinda eritise hulka; õpeta enesehooldust; õpeta kuidas pideva eritisega toime tulla.
3. Söömishäired mis on tingitud haigusele iseloomulikust maitsemeele muutustest ja iiveldusest ning haigusega kaasnevast stressist (Haagedoorn jt 1996:61); (Haagedoorn jt 1996:335).
Patsient toitub regulaarselt ja mitmekülgselt.
Selgita maitse muutuste ja iivelduse põhjuseid; selgita välja pt.-i toitumisharjumused (Haagedoorn jt 1996:337). Selgita tervisliku mitmekülgse ja regulaarse toitumise vajalikkust (Haagedoorn jt 1996:337).
4. Hirm ja ärevus mis on tingitud puudulikest teadmistest eesootavast operatsioonist ja operatsiooniks valmistumisest. (Lally 2009:257) (Lally 2009:260).
Töö kaotuse, invaliidistumise ja surmahirm mis on tingitud haiguse raskusest (Haagedoorn jt 1996:347); (Haagedoorn jt 1996:319).
Hirm on vähenenud
Lase pt.-l rääkida oma hirmudest ; selgita välja mida pt. ei tea oma haigusest ning mis põhjustab hirmu (Lally 2009:264).; selgita haiguse iseloomu pt.-le; selgita operatsiooni vajalikkust ning sellega seoses haigusest paranemise võimalusi; selgita aega mis võib paranemiseks kuluda ning järelravi ja jälgimise vajalikkust; informeeri perekonda operatsioonist ning sellega seonduvatest protseduuridest. Valmista pt. ette operatsiooniks: selgita kus, millal ja kuidas operatsioon toimub, selgita mida peab pt. teadma/tegema enne haiglasse tulekut ning millised protseduure tehakse enne operatsiooni; selgita kui kaua operatsioon kestab ja kui kaua peab pt. peale operatsiooni viibima haiglaravil; räägi operatsioonijärgsest valust ja selle leevendamise võimalustest; sisenda positiivsust nii pt.-le kui tema lähedastele; Võta tagasiside. Jaga informatsiooni teabeallikate kohta mida pt. saab lugeda eelseisvast operatsioonist ja haigusest (Lally 2009:264).
5. Unehäired mis on tingitud haigusest tulenevast stressist (Haagedoorn jt 1996:319) ja eesolevast operatsioonist.
Patsient magab öösel 6 tundi järjest.
Rahusta pt.-i; kuula pt.-i; selgita rahuliku pika ööune vajalikkust, selgita une kvaliteeti soodustavaid tegureid; loo hea unekeskkond; õpeta pt.-i kuidas leida mugavaid magamise asendeid.
6. Apaatsus, initsiatiivitus, väsimus, mis on tingitud stressist ja unehäiretest (Haagedoorn jt 1996:345).
Patsient saab aru oma probleemist ning jagab oma mured lähedaste kui spetsialistidega.
Julgusta pt.-i tegelema oma meelistegevustega; julgusta pt.-i olema aktiivsem päevasel ajal; jaga pt.-le informatsiooni tugigruppide kohta kus ta saab suhelda sarnaste probleemidega inimestega; õpeta pt.-i hakkama saama oma igapäevategevustega. (Haagedoorn jt 1996:345); (Haagedoorn jt 1996:347).
Julgusta pt.-i rääkima oma hirmudest nii meditsiinipersonalile kui oma lähedastele; kuula pt.-i; selgita pt.-le ja tema lähedastele haigusega seotud võimalike suhtlemiskonfliktide tekkepõhjuseid; õpeta lähedasi mõistma pt.-i emotsionaalset.
8. Seksuaalprobleemid, mis on tingitud valust, eritisest rinnanibust, rinna kuju muutumisest ning haigusest tingitud psüühilisest kriisist (Haagedoorn jt 1996:345).
Patsient ja tema partner on teadlikud probleemi põhjusest.
Selgita pt.-le ja tema partnerile muutunud suhete, enesehinnangu ja kehapildi põhjuseid (Haagedoorn jt 1996:345).; julgusta pt.-i oma partnerile avameelselt oma hirmudest rääkima; jaga informatsiooni nõustamisspetsialistide ja tugigruppide kontaktide kohta.

KASUTATUD KIRJANDUS
Haagedoorn, E.-M.-L., Oldhoff, J., Bender , W., Clarke, W.-D., Sleijfer, D.-Th. (toim.) (1996). Onkoloogia perearstile. Tallinn: Medicina .
Labotkin, R. (2002). Soliidtuumorid. Onkoloogia taskuraamat. Tartu: Tartu Ülikooli Kirjastuse trükikoda.
Lally, R. M. (2009). In the Moment: Women Speak About Surgical Treatment
Decision Making Days After a Breast Cancer Diagnosis. Oncology Nursing Forum, 36(5), 9
4

Rinnavähiga patsiendi õendusprobleemid enne masektoomia operatsiooni #1 Rinnavähiga patsiendi õendusprobleemid enne masektoomia operatsiooni #2 Rinnavähiga patsiendi õendusprobleemid enne masektoomia operatsiooni #3 Rinnavähiga patsiendi õendusprobleemid enne masektoomia operatsiooni #4
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-05-02 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 48 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Jenka95 Õppematerjali autor
Iseseisev töö kirurgilise haige õenduses

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
937
pdf

Erakorralise meditsiini tehniku käsiraamat

................. 171 11. Stress ja läbipõlemine............................................................................................................... 180 12. Surm ja suremine...................................................................................................................... 195 13. Ergonoomika kiirabis ............................................................................................................... 204 14. Sündmuskoha ülevaatus, esmane hinnang ja patsiendi uurimine ............................................. 210 15. Teadvusehäired ........................................................................................................................ 234 16. Hingamishäired – düspnoe ....................................................................................................... 244 16.1. Laste hingamishäired......................................................................................................... 259 17

Esmaabi



Kommentaarid (1)

gyzel profiilipilt
gyzel: hästi tehtud kuid, kasutatud kirjandus võiks uuem olla :)
09:41 03-06-2012



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun