Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

Referaat Teest - sarnased materjalid

oolong, dust, hong, maitses, teeta, maitsest, kann, whit, pung, parima, chong, jook, darjeeling, tseilon, chai, yini, hõbe, serveeri, teeleht, kannu, lanka, keenia, holland, korje, pungad, tavalisel, variandi, lille, teest, teeks, provints, jasmiini, jäätee, aasia, purustatud, vitamiin, aroom, sidrun, jaapanis, assam, keemun, teelehe, traditsioon
thumbnail
21
pptx

Tee

värvus, sest kuuma auruga peatatakse teelehtede fermentatsioon, neid ainult närvutatakse ja kuivatatakse. Roheline tee sisaldab palju rohkem parkhappeid ja kofeiini kui must tee. Eelistatakse Jaapanis ja Hiinas ja Kesk-Aasias. Green Gunpowder tea Jasmiinitee Bancha Sencha Gyokuro Tee liigid Oolong Oolong on pooleldi fermenteeritud tee s.o. musta ja rohelise tee vahepealne, milles on ühendatud musta ja rohelise tee parimad maitse-ja aroomiomadused. Oolong on tervetest lehtedest ja teda ei rullita. Ka sisaldab ta kaks korda rohkem kofeiini, kui must tee ning on väga vitamiinirikas ja vürtsikas. Peetakse maailma aromaatsemaks teeks ja nimetatakse teetäiuslikkuseks. Anxi Oolongi tee Yellow Gold Oolong Ti Kuan Yin Wuyi Cliffi tee Tee liigid Valge tee Valged teesordid on väga kallid ja haruldased kogu maailmas. Saadaval on need ainult parimates erikauplustes. Valge tee on

Toitumise alused
9 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Tee

aurutatud ja kuivatatud. Seetõttu vajab ka valge tee pikemat valmistamisaega (7 min). Jook on kerge ja eriti aromaatne. Seda valmistatakse puhkemata teepuupungadest. Pungade välispind on kaetud hõbedase helgiga udemelise kihiga, seepärast tähistab Hiina valget teed väljend silvery tip. Oolong e musta draakoni tee e siniroheline tee Oolong on pooleldi fermenteeritud tee s.o. musta ja rohelise tee vahepealne, milles on ühendatud musta ja rohelise tee parimad maitse-ja aroomiomadused. Oolong on tervetest lehtedest ja teda ei rullita. Ka sisaldab ta kaks korda rohkem kofeiini, kui must tee ning on väga vitamiinirikas ja vürtsikas. Peetakse maailma aromaatsemaks teeks ja nimetatakse teetäiuslikkuseks. Oolong sobib hästi Hiina toitude juurde. Oolongi teed tarnitakse Hiinast (China Oolong) ja Taiwanist (Formosa Oolong) Tuntakse ka "Musta Draakoni" nime all. Aroomid on täidlasemad ja värvus sügavalt pruunikas. Hibiskiõie- e karkade tee

Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Tee

Teed valmistatakse nii kuuma kui külma veega pudelkõrvitsast valmistatud kalebassi ja juuakse erilise kõrre- bombilla abil, ulatades kalebassi ringselt käest-kätte Oolong e. Punane Oolong e. Punane tee on pooleldi fermenteeritud tee s.o. musta ja rohelise tee vahepealne, milles on ühendatud musta ja rohelise tee parimad maitse-ja aroomiomadused. Ka sisaldab ta kaks korda rohkem kofeiini, kui must tee ning on väga vitamiinirikas ja vürtsikas. Peetakse maailma aromaatsemaks teeks. Oolong sobib hästi Hiina toitude juurde. Oolongi teed tarnitakse Hiinast (China Oolong) ja Taiwanist (Formosa Oolong) Tuntakse ka "Musta Draakoni" nime all. Omab organismi üldtoniseerivat, vastupanuvõimet tugevdavat toimet, reguleerib seedetegevust. Regulaarsel tarvitamisel väheneb vere kolesteroolisisaldus, kehakaal võib langeda rasvkoe intensiivsema lõhustumise arvel, samas aitavad tees sisalduvad ained eemaldada organismist jääkaineid, mis vabanevad rasvkoe lagunemisel. Maitsestatud teed

Toiduainete õpetus
56 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Teed

.......8 7. KASUTATUD KIRJANDUS.................................................................9 Tee Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Kõige parema tee saamiseks korjatakse ära pung või pung ja kõige noorem leht, hea tee saamiseks pung ja kaks tipmist lehte. Jämeda noppe puhul, millest saadakse keskmise kvaliteediga tee, korjatakse ära pung, kaks tipmist lehte, vanem leht ja mõned peened oksad. Suurem osa maailma teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Teelehed. Teekotid. Must tee Musta teed valmistatakse lehtedest, mida on enne kuumutamist ja kuivatamist fermenteeritud ehk kääritatud

Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Referaat Tee

Tee on maailmas jookide tarbimiselt vee järel teisel kohal. Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Kõige parema tee saamiseks korjatakse ära pung või pung ja kõige noorem leht, hea tee saamiseks pung ja kaks tipmist lehte. Jämeda noppe puhul, millest saadakse keskmise kvaliteediga tee, korjatakse ära pung, kaks tipmist lehte, vanem leht ja mõned peened oksad. Suurem osa maailma teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest,

Joogiõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
30
docx

Tee

Sissejuhatus Tee on naturalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena:  must tee  roheline tee  teised, nagu näiteks oolong Viimase 10 aasta jooksul on igal aastal toodetud maailmas üle kolme miljoni tonni kuivatatud teed, umbes 72% sellest on must tee, 23 % roheline ja ainult 4 % teised sordid. Tänapäeval toodetakse teed umbes 30 riigis, kõige rohkem Hiinas, Indias, Keenias ja Sri Lankal. Tee põhjapoolseim kasvuala on Gruusia ja lõunapoolseim Argentiina. Rohelist teed valmistavad aga vähem kui 10 riiki, neist kõige rohkem Hiina. Jaapan jääb toodetud koguselt teiseks, kuid

Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Tee referaat

Sisukord Must tee ...............................................................................................................................................2 Roheline tee .........................................................................................................................................4 Valge tee ..............................................................................................................................................5 Punane tee e. Oolong tee .....................................................................................................................6 Maitsestatud tee....................................................................................................................................7 Jäätee....................................................................................................................................................9 Mate tee ............................................................

Toiduainete õpetus
83 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Must tee

Nn. delikaatsete ehk õrnade teede nautimiseks soovitavad asjatundjad kasutada õhukesi ja hapraid materjale, näiteks klaas- ja portselannõusid. Parima tulemuse saab, kui kasutada allikavett või filtreeritud vett. Kuumutada vesi keemiseni ja lasta siis jahtuda 70­80 kraadini. Tassi vee kohta võtta üks teelusikatäis teepuru. Soovituslik tõmbeaeg varieerub selle tee puhul kahe kuni seitsme minuti vahel. Pikem tõmbeaeg ei muuda aga valget teed kibedaks. Punane tee e. Oolong tee Oolongtee (hiina keeles "must draakon") on poolfermentiseeritud tee, mille valmistamiseks fermenteeritakse teelehti kiiresti ja kergelt ning selle kofeiinisisaldus on suhteliselt väike. Tihti kasutatakse oolongtee kohta ka nimetust "punane tee" (teelehtede töötlemisel omandatud punase tee maitse järgi) või "sini-roheline tee" (teelehtede töötlemisel saadud värvuse järgi). Tee maitses on segu musta tee kangusest ja rohelise tee värskusest, iseloomulik on kauakestev järelmaitse

Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tee

jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tänapäeval tarbitakse suures koguses ka jääteed, mis samuti tervisele kasukil. 3 1. TEE TOOTMINE Teepõõsad Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Kõige parema tee saamiseks korjatakse ära pung või pung ja kõige noorem leht, hea tee saamiseks pung ja kaks tipmist lehte. Jämeda noppe puhul, millest saadakse keskmise kvaliteediga tee, korjatakse ära pung, kaks tipmist lehte, vanem leht ja mõned peened oksad. Suurem osa maailma teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse -

Joogiõpetus
42 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tee

6. Tee valmistamine 6.1 Jäätee valmistamine 7. Kasutatud materjalid 1. Sissejuhatus Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee on legendaarne jook, sest see ei ole mitte ainult jook, vaid ka meelelahutus, tervisele kasulik, ning sellel on suur kultuurne aspekt. ­Ilma teeta oleks Ameerika Ühendriigid võib-olla ikka veel osa Ühendkuningriikidest. Nimelt otsustas Inglismaa tõsta makse teele, nign see muutus Ameerikas väga kalliks. Ameeriklased otsustasid, et meil ei ole neid Britte vaja ja korraldasid suure meeleavalduse, mille nimeks on saanud Boston tea party. ­Selle tulemusel sai Usa lõpuks iseseisvaks riigiks. 2. Tee ajaloost Roheline, hiljem ka must tee on olnud Aasias tuntud juba kauem kui 5000 aastat

Kokandus
71 allalaadimist
thumbnail
24
docx

TEE

TALLINNA TEENINDUSKOOL Kristel Ausmees MK-14-TE TEE Referaat Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2014 Kristel Ausmees Tee SISUKORD SISSEJUHATUS............................................................................................................. 3 1 MUST TEE................................................................................................................. 4 1.1Assam................................................................................................................. 4 Põhja –Indias mõlemal pool Brahmaputra jõge asuv teeregioon on maailma suurim terviklik teekasvatuspiirkond. Assami teed nimetatakse ka India teeks- mägitee tugeva maitsega ja linnaseid meenutava aroomiga,punakas- pruuni tõmmisega. Assami tee on üldiselt kange ja vürtsikas, teda segatakse meelsasti noortest teemaadest pärit kergemate sortidega. Assami on Inglise või Ida- Friisi

Joogiõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Tee - ajalugu, ränne, traditsioonid

millekäigus visati Bostoni sadamas merre üle 340 vineerkasti, milles oli Hiinast eksporditud must tee. Seda üritust peetakse ka kaudselt Iseseisvussõja alguse põhjuseks. Ameerika on läinud ajalukku kui jäätee leiutajatena. Aastal 1904, Louisianas pakuti maailmanäituse käigus esmakordselt rahvale jääteed. („Tee“ K. Kroon; A. Kang) „Eestis hakati teelehti müüma 1695 Tallinna raeapteegis.“ (Wikipedia) Tee sordid ja tootmine „Kõik teesordid - roheline, must, valge ja oolong - saavad alguse ühest ja samast teepõõsast. Teelehti korjatakse käsitsi iga 7 kuni 10 päeva tagant. Jahedamas, näiteks Himaalaja kuulsal Darjeeling mäejalamil kasvanud teepõõsad "kõnnitakse" läbi iga 21 päeva tagant, sest varem ei saa teepungad lihtsalt valmis. Siin kasvanud tee peen ja kordumatu aroom meenutab professionaalsetele degustaatoritele Muscat-marja, roose ja tsitruselisi puuvilju ning seda teed juuakse isegi Inglismaal ehedana - piimata.“(Eesti Ekspress)

Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tee ja Šokolaad referaat

Tee Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee tootmine Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Kõige parema tee saamiseks korjatakse ära pung või pung ja kõige noorem leht, hea tee saamiseks pung ja kaks tipmist lehte. Jämeda noppe puhul, millest saadakse keskmise kvaliteediga tee, korjatakse ära pung, kaks tipmist lehte, vanem leht ja mõned peened oksad. Suurem osa maailma teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid

Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Tee j atee liigid

Valge tee............................................................................................................. 3 Must tee.............................................................................................................. 4 Puuviljatee........................................................................................................... 4 Taime tee............................................................................................................. 5 Oolong................................................................................................................. 5 Türgi teeklaas Tee Tee on looduslik, aromaatne, värskendav ja tulenevalt valmistusviisist kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamisel saadud jooke. Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad

Kauba?petus
1 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Tee

korjamislaua. Pikk bambusekepp tähistab taset, millest altpoolt ei tohi lehti korjata. See soodustab uute võsude kasvu ja hoiab ära küpsete tugevamaitseliste lehtede korjamise, mis annaks jämeda kesktaseme saagi. (http://www.coffeetea.info/ee.php (28.10)). Liis Kambek Tee Tee liigid Must tee on maailmas kõige populaarsem, hõlmates 77% maailma toodangust. Roheline tee hõlmab 21% ja oolong tee 2%. On väljakujunenud teatud tee kasvatuspiirkonnad, mis toodavad põhiliselt ühte tüüpi teed, nt Hiina ja Jaapan ­ roheline tee, Taivan ­ punane tee, India, Afrika ja Gruusia ­ must tee. · Must tee Mustal teel ekstrakti värvus on hele-punasest kuni tuhmi-pruunini. Kõige kvaliteetsem tee ekstrakt on oranzikas-punane. Tuntumad musta tee sordid: India tee ­ mõrkja maitsega, mitte tugeva lõhnaga

Toiduainete õpetus
14 allalaadimist
thumbnail
14
docx

"Tee" referaat

.................................................................................................6 3 ROHELINE TEE.....................................................................................................................7 4 EKSOOTILISED TEESORDID..............................................................................................9 4.1 Valge tee............................................................................................................................9 4.2 Oolong tee.........................................................................................................................9 4.3 Rooibos...........................................................................................................................10 4.4 Pu-erh..............................................................................................................................11 5 EESTIS MÜÜDAVAMAD TEE KAUBAMÄRGID......................................................

Joogiõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
19
docx

Roheline tee

tõusvat Hiinas religioosses meditatsioonis. Selle tulemusena on Yeisei Jaapanis tuntud kui ,,tee isa". Selle varase seose tõttu on teed Jaapanis alati zen-budismiga seostatud. Tee sai peaaegu kohe imperiaalse toetuse ja levis kiiresti kuninglikust õukonnast ja kloostritest Jaapani ühiskonna teistesse osadesse. Tee tõsteti kunstivormiks, mis lõppes Jaapani teetseremoonia loomisega. Selle kompleksse kunstivormi arvatavasti parima kirjelduse kirjutas iiri-kreeka ajakirjanik-ajaloolane Lafcadio Hearn, üks vähestest välismaalastest, kellele anti Jaapani kodakondsus sel ajaperioodil. Ta kirjutas isiklikust tähelepanekust: " Teetseremoonia nõuab aastaid koolitust ja praktikat, et muutuda kunstiks, olgugi et kogu see kunst tervikuna, nagu ka detailid, ei tähenda muud kui ainult tassi tee valmistamist ja serveerimist. Ülimalt tähtis on, et akt peab olema sooritatud

Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Tee referaat

Sissejuhatus Tee on naturaalne, aromaatne, värskendav ja vastavalt valmistusviisile kas rahustav või ergutav jook, mida saadakse teepõõsa lehtedest. Laiemalt nimetatakse teeks ka teistest taimedest või nende segudest kuumas vees leotamise teel saadud jooke. Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Kõige parema tee saamiseks korjatakse ära pung või pung ja kõige noorem leht, hea tee saamiseks pung ja kaks tipmist lehte. Jämeda noppe puhul, millest saadakse keskmise kvaliteediga tee, korjatakse ära pung, kaks tipmist lehte, vanem leht ja mõned peened oksad. Suurem osa maailma teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või

Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

Tee, tee liigid ja sordid

PealkirjaT E Inge Pikkor paigutus E © Alapealkiri Tugevalt fermenteeritud (kääritatud) tee Fermenteerimine kujutab endast rullimise MUST TEE käigus väljunud rakumahla oksüdeerumis- ja käärimisprotsessi, mis kutsub esile värvi muutumise ja iseloomuliku aroomi tekke Tänu fermenteerimisele vabane- vad ka teised tee maitse jaoks tähtsad ained,mis osalt lahustuvad ainult väga kuumas vees Fermenteerimisele järgneb kuivatamiseprotsess Tee kuivab masinates tempera- Mustaks teeks nimetatakse teed nimega PU-ER (linnanime järgi) See on ainuke tee, mida hoitakse aastakümneid ja hinnatakse sarnaselt vanadele veinidele Valminud PU-ER teelehed muutuvad mustjaspruuniks PU-ERi on kombes hoida kokku- pressitult, sest siis teelehtede fermentatsioon j

Joogiõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Tee tootmine, valmistamine, ajalugu

Tee Tee on teepõõsa kuivatatud lehtedest ja pungadest valmistatud jook. Samuti valmistatakse teed ka muude taimede kuivatatud või värsketest osadest. Tee tootmine Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa ehk kasvusid, kus lehed ja pungad on noored ja õrnad. Tee kvaliteet oleneb sellest, kui noor on nopitud leht ja pung. Suurem osa maailma teest nopitakse ka tänapäeval käsitsi, parima sordi teed ei korjata masinatega mitte kunagi. Kui lehed on korjatud, klopitakse neid enne järgnevat töötlemist. Sellest, kuidas neid töödeldakse - närtsitatakse, aurutatakse, rullitakse, kääritatakse, kuivatatakse või kombineeritakse neid meetodeid omavahel - oleneb, millist teed toodetakse. On olemas kolm põhilist teegruppi, mis saadakse teepõõsa lehtede erineva töötlemise tulemusena: must tee - kääritatud ja kuivatatud teelehtedest

Toitumise alused
17 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Tüümian ja roheline tee

(Nadine Taylor 1998:38) 1.2 Rohelise tee saamine Teed saadakse Cameila sinensisè nimelisest taimest, mis on sugulane õitsvate kameeliapõõsastega. Tee on igihaljas taim, mis kasvab 4,5-9 m kõrguseks, kuid istandustes ei lasta neil kasvada kõrgemaks kui 1-1,5 meetrit. (Nadine Taylor 1998:13) Tee valmistamiseks kasutatakse okste tipuosa, kus on noored õrnad lehed ja pungad. On olemas kolm põhilist teegruppi ­ roheline , must ja teised, nagu näiteks oolong ­ ja neid kõiki töödeldakse väga erinevalt. Musta tee saamiseks närtsitatakse lehed õhu käes, need purustatakse ja kääritatakse peale korjamist. Rohelise tee saamiseks ei kääritata lehti üldse. Selle asemel aurutatakse neid kohe pärast korjamist, et takistada käärimisprotsessi, seejärel rullitakse ja kuivatatakse. Kääritamata rohelise tee lehed sisaldavad palju rohkem tervislikke aineid, mida nimetatakse polüfenoolideks, kuid

Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Jaapani köök

Rasvasest on tähtsamad soja-, siisi- ja teiste taimede õlid. Seesamiõli on delikatess. Vähe süüakse loomade ploomi- või sulatatud rasva. Joogina ja maitseainena on levinud riisist destilleeritud vedelik (sake). Üldiselt maitsestatakse toite peamiselt sojakastmega, teiste maitseainete kasutamine on tagasihoidlik. Lauakatmine on täiesti erinev. 8. Kokkuvõte Jaapan on kauge maa ning meie kultuur, sh toidukultuur erineb täiesti. Meie toidulaual oli väike osake sellest. Kõigile maitses roheline tee, Seitse samuraid. Sushi ei olnud just kõigile meelt mööda. Aga sushi ongi maitseelamus, millega tuleb harjuda. Magustoite Jaapanis väga ei serveerita. Meil õnnestus leida üks veidi jaapanlik magustoit, mis oli kõigile suupärane. Selleks, et otsustada kas jaapani köök maitseb meile ei piisa ainult ühest toidukorrast. Kindlasti tuleks veel jaapani toite maitsta ja nende kultuuri kogeda, enne kui otsustada meeldivust

Kokandus
63 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

1840.-1850. aastatel algas arvestatav kartuli kasvatamine nii mõisa- kui talupõldudel. Suurimad kasvatajad: Hiina, India, Venemaa 29. Millest lähtuda kartulisordi valikul? Sobiva sordi valikul tuleb lähtuda: kasvuperioodi pikkusest, mugulate suurusest, mugulate kujust, kuivainesisaldusest, haiguskindlusest, stabiilsest kvaliteedist säilitamisel, tarbimisperioodi kestvusest, maitsest. 30. kartuli tähtsus, olulisemate toitainete ja vitamiinide sisaldus. Kartul on tähtis eelkõige oma mitmekülgsete kasutamisvõimaluste ja pinnaühikult saadava suure saagi tõttu. Kartul on: suurepärane toiduaine, oluline tööstuse tooraine (piiritus, tärklis, tärklisesiirup), väärtuslik söödakultuur. Mugulate toitainetesisaldus sõltub sordist ja kasvutingimustest.

Toiduained
45 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jaapani köök

Jaapani köök. Misosupp on Jaapani rahvustoit. Peamisteks maitseandjateks on dashi ja miso (sojaoapasta). Misosupp on hooajaline ­ supipõhi on aasta läbi sama, koosnedes tofust, wakamest ja kevadsibulast,ent lisandid võivad vastavalt aastajale vahetuda. Kevadel lisatakse supile näiteks bambusevõrseid, suvel baklazaani, sügisel seeni ja talvel maguskartulit. Sushi (jaapani keeles'hapu') on Jaapani toit mille valmistamiseks kasutatase spetsiaalset riisi.Täiteks sobivad mereannid ning seened. Sojakaste on tume soolane maitsekaste, Aasia köögi äärmiselt oluline komponent. Algselt Hiinast pärit sojakaste on sealt levinud Jaapanisse ning kogu Kagu-Aasiasse. Tänapäeval kasutab sojakastet ka terve läänemaailm. Kaste valmistatakse küpsetatud sojaubade fermenteerimisel teravilja (tavaliselt nisu, kuid ka odra või riisi) ning soolaga. Sojaubadelt saab kaste oma erilise maitse, nisu lisab magusust ja aroomi, sool aga on abiks laagerdumisprotsessi juures. Soja

Etikett
70 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

Puuvilja-, marjamahlad, siirupid, morsid. Mahlatooted: mahl 100%(vb lisatud suhkurt kuni 15g/l); Nektar 25-50%, lisatud suhkur v mesi; Mahlajook min 10%, lisatud suhkur v mesi. Tee: koostis, sortiment, omadused. Valge tee ­ kõige vähem töödeldud. Maitse poolest lähedane värsketele lehtedele või rohule. Roheline tee - maitse poolest lähedasemad värsketele lehtedele või rohule kui must tee või oolong. Oolong - Oolong teed on neljast teetüübist kõige raskem valmistada. Parim viis kirjeldada oolong teed on see, et see tee jääb kuhugile rohelise ja musta tee vahele. See on nii, kuna nad on ainult osaliselt oksüdeerinud protsessi käigus. Must tee - Mustad tee on kõige enim tarbitud neljast teetüübist. Neil on kõrgeim kofeiinitase aga siiski omavad antioksüdeerivaid omadusi, siiski mitte nii palju, kui teised teed. Musta tee töötlus nõuab lehtede täielikku oksüdatsiooni. Peale lehtede noppimist

Toitumise alused
216 allalaadimist
thumbnail
43
doc

Toiduainete taimne toore

150­160 tuhat tonni söögikartulit, 70 tuhat tonni seemnekartulit. 27. Millest lähtuda kartulisordi valikul? Sobiva sordi valikul tuleb lähtuda: - kasvuperioodi pikkusest, - mugulate suurusest, - mugulate kujust, - kuivainesisaldusest, - haiguskindlusest, - stabiilsest kvaliteedist säilitamisel, - tarbimisperioodi kestvusest, - maitsest. 28. kartuli tähtsus, olulisemate toitainete ja vitamiinide sisaldus. Kartul on tähtis eelkõige: - mitmekülgsete kasutamisvõimaluste ja - pinnaühikult saadava suure saagi tõttu. Kartul on: - suurepärane toiduaine, - oluline tööstuse tooraine (piiritus, tärklis, tärklisesiirup), - väärtuslik söödakultuur. Sisaldab rohkesti süsivesikuid, on hea energiaallikas.

Köögiviljandus
31 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Roheline tee

Mitmekülgne roheline tee Hedviga Vei 01.07.2005 Teadmine, et rohelist teed on kasulik juua, on laialt levinud. Nimelt sisaldab roheline tee ohtralt antioksüdante, mis võitlevad vabade radikaalidega, vähendades haigestumise riski ning korrastades seedimist. Tass rohelist teed enne või pärast söömist on lihtne viis oma kehakaalu kontrolli all hoidmiseks. Roheline tee ei mõju hästi vaid joogina, tegelikult saab seda kasutada tunduvalt mitmekülgsemalt. Siinkohal toome mõned näited mida rohelise teega teha saab. Selleks on vaja muretseda rohelise tee puru, parimaks peetakse Himaalaja rohelist teed, mida saab spetsiaalsetest tee ja kohvi poodidest. Kuid sobib ka muu, kui Himaalaja oma kuskilt kätte ei saa. Halb hingeõhk Roheline tee on tuntud oma võime poolest vähendada halba hingeõhku. Selleks võid proovida ise teha endale naturaalset hambapastat. Vala 100 gr rohelise tee lehtedele keeva vett ning lase tõmmata vähemalt 30 min. Kurna ning lisa vedelikule 1 tl. söögisoo

Bioloogia
30 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Teetseremoonia

teepõõsad ning Bodhidharama, olles mõned lehed ära söönud, avastas taime und peletavad omadused. Teine legend on rohkem levinud Hiinas ning räägib sellest, kuidas legendaarne Hiina keiser Shénnóng (legendidest tuntud Hiina keiser, kes tutvustas rahvale põlluharimist ja meditsiini) jõi just äsja keedetud vett ja tuuleiil kandis tema tassi paar lehte lähedalolevast puult, mis muutsid vee värvi. Keiser otsustas vedelikku proovida ja oli meeldivalt üllatunud selle joogi maitsest ja ergastavast mõjust. (Gladstone 1890:6-7) Tee Jaapanis ja suured teemeistrid Tee oli Jaapanis tuntud juba enne Kamakura ajastut (1185-1338). Esimesed kirjalikud märkmed pärinevad aastast 729 kui keiser Shmu kostitas sadat munka teega. (Gladstone 1890: 10) Tee populariseerimine omistatakse tavaliselt Eisaile, Zen'i õpetajale, kes tõi kaasa teepõõsa seemneid Hiinast ning lasi neid kultiveerida oma sõbra kloostris Kyotos. Oma

Ajalugu
8 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

toodetakse ka värvilist kristallsuhkrut. Pärlsuhkrut kasutatakse magustoitude kaunistamiseks ning see ei sula ahjus. Valge tükisuhkur - valmistatud valge suhkru kokkusurumise teel. Vanillsuhkur - on tuhksuhkur, millele on lisatud kunstlikult tekitatud vanilliini lõhna- ja maitseaineid. Ehtsas vaniljesuhkrus kasutatakse aga enamasti rafineerimata toorsuhkrut ning ehtsa vaniljekauna seemneid. Vanillsuhkur sobib hästi jäätistesse ning muudesse magustoitudesse; parima maitse annab ikka ehtne vaniljesuhkur. Kaneelisuhkur - kaneelist tulenevalt veidi tumedama värvusega kui valge suhkur, on mõeldud küpsetamiseks ja koogikaunistuseks. Kaneelsuhkur sisaldab ka tolmlemisvastaseid aineid, mis hoiavad ära suhkru tolmamise ning teevad suhkrusegu ühtlaseks. Suhkrusiirup - nii hele kui tume suhkrusiirup on valmistatud rafineeritud suhkrust, puuviljasuhkrust ja veest; tihti on siirupisse lisatud ka soola. Siirupid (just tume) on

TOIDUAINETE SENSOORSE...
74 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

osa oma varandusest kulinaarsetele hobidele. Kui ainult väike jääk umbes ühe miljoni marga ulatuses alles oli, tegi Apicius oma elule mürgiga lõpu, kartes nälga suremist. Et juust kuulus ürgsete germaanlaste toidu hulka, sellest räägib Caesar oma teoses ,,Bellum Gallicum". Keiser Karl Suur andis 812. aastal Aachenis välja esimese või ja juustu käskkirja. Kuna juust, mida ühel tema üllatuskülaskäigul talle pakkus üks tema piiskoppidest, talle nii hästi maitses, maksustas ta kirikupea iga-aastase andamiga, mis koosnes kahest koormast mainitud juustust. Muuseas, juba tollal kehtisid kõvade juustude normsuurused, kuna juust käibis kohustuslike andamite puhul feodaalidele maksevahendina, ning talunikud proovisid koormasse sokutada väiksemaid juustusid. Roomlastelt õppisid hapupiimajuustule spetsialiseerunud germaanlased tegema laabifermendiga segatud juustu. Selleks, et juustu maitsestada, hakati sel ajal kasutama ka pähkleid ja pipart 1000

Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

osa oma varandusest kulinaarsetele hobidele. Kui ainult väike jääk umbes ühe miljoni marga ulatuses alles oli, tegi Apicius oma elule mürgiga lõpu, kartes nälga suremist. Et juust kuulus ürgsete germaanlaste toidu hulka, sellest räägib Caesar oma teoses ,,Bellum Gallicum". Keiser Karl Suur andis 812. aastal Aachenis välja esimese või ja juustu käskkirja. Kuna juust, mida ühel tema üllatuskülaskäigul talle pakkus üks tema piiskoppidest, talle nii hästi maitses, maksustas ta kirikupea iga-aastase andamiga, mis koosnes kahest koormast mainitud juustust. Muuseas, juba tollal kehtisid kõvade juustude normsuurused, kuna juust käibis kohustuslike andamite puhul feodaalidele maksevahendina, ning talunikud proovisid koormasse sokutada väiksemaid juustusid. Roomlastelt õppisid hapupiimajuustule spetsialiseerunud germaanlased tegema laabifermendiga segatud juustu. Selleks, et juustu maitsestada, hakati sel ajal kasutama ka pähkleid ja pipart 1000

Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
18
doc

MÜÜGITÖÖ ALUSED

Tallinna Teeninduskool Meelika Kärner 031M PRAKTIKA ARUANNE Tallinn 2009 Sisukord MÜÜGITÖÖ ALUSED 3. Sissejuhatus 4. Kaupluse tudvustus TÖÖSTUSKAUBAÕPETUS 5. Majapidamispaberite sortiment 6. Majapidamispaberid JUUSTE HOOLDUSTOODETE SORTIMENT 7. Juuksehooldusvahendid (lakid, geelid, vahad, maskid) 8.Juuksevahud, juuksemaskid, juuksepiim TOIDUKAUBAÕPETUS 9.Margariinide sortiment 10. Suhkru sortiment 11. Kohvi sortiment 12. Tee sortiment 13.Pastatoodete sortiment ARVESTUS JA ARUANDLUS 14.Kliendile arve kirjutamine 15. Kliendile arve kirjutamine 16. Kauba saatedokumendid 17. Kokkuvõte 18. Kasutatud kirjandus 2 Sissejuhatus Olin praktikal Ülemiste Rimis ajavahemikul 05.01.2009- 09.03.2009. Praktikal käisin esmaspäevast reedeni kella 8.00- 13.30. Igal praktika päeval oli 5 tundi ette nähtud Rimi poolt antud ülesannete täitmiseks

Teenindus ja müük
268 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Budism-hinduism-Hiina usundid

Hinduism: Kastisüsteem. Hindu ühiskond jaguneb neljaks seisuseks ehk varnaks. Iga varna jaguneb omakorda paljudeks džatideks ehk kastideks. Elukäsitlus (roll ühiskonnas). Iga džati on seotud inimese päritolu ning ametiga. Igal kastil on oma tavad, mis puudutavad nii riietumist, söömist, kui ka usundit. Hindu jaoks tähendab hea elu oma kohustuse täitmist siin maailmas. See kohustus määratakse sünnihetkel ehks sõltub sellest, mis kasti inimene sünnib. Kõikide hindude jaoks on oluline vastutus nii enda kui teiste (eelkõige perekonnaliikmete) eest. Karma. Kui inimene sureb, saab ta vastavalt karmaseadusele uue keha. Inimene võib oma tegudega mõjutada, millise keha ta järgmises elus saab. Heade ja isetute tegudega kaasneb hea karma, mis aitab kaasa hinge vabanemisele. Halb karma seevastu hoiab hinge kinni taassünni ahelates. 3 peajumalat. 1. Brahma - loojajumal, rajaja 2. Višnu - kaitsejumal, elu säilitaja 3. Šiva - hävitusjumal, häving Maailmahing brahman ja

Usundiõpetus
5 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun