Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Rasvad, lipiidid (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

Lipiidid
Alkohol + rasvhappejääk
Biomolekulid
Hüdrofoobsed (ei lahustu vees), orgaanilistes lahustites lahustuvad hästi. Pika ahelaga rasvhapped on praktiliselt lahustumatud vees, lahustuvus suureneb süsinike arvu vähenemisega ja cis-kaksiksidemete arvu suurenemisega.
Kõik küllastumata rasvhapped, mis sisaldavad üksikut cis-kaksiksidet, absorbeerivad UV-valgust (190nm).
Rasvade sulamisomadused sõltuvad atsüüljääkide asetusest kristallvõres.

FUNKTSIOONID


  • Energeetiline funktsioon (1g=9,3kcal)
  • Ehituslik funktsioon ( fosfolipiidid ja kolesterool rakumembraani koostises)
  • Varuaine ja struktuurne funktsioon
  • Ainevahetuslik funktsioon (metaboolse vee teke -> lõplikul lõhustumisel CO2 ja vesi)
  • Olulised sapiväljutajad
  • Kaitsefunktsioon (nahaalune ja siseorganite ümber olev lipiidide kiht, kehavõõraste ainete talletamine rasvkoes
  • Lahusti funktsioon ( lipoproteiinid kannavad rasvlahustuvaid vitamiine)
  • Termoisolatsioon
  • Bioregulatoorne funktsioon ( hormoonid)
  • Transport
  • Efektiivne elektriline isolatsioon
  • Asendamatud eelühendid

    KLASSIFIKATSIOON


  • Lihtlipiidid (neutraalrasvad, mitteseebistuvad)
  • Vedelad rasvad (taimsed õlid)
  • Tahked rasvad ( loomsed rasvad)
  • Vahad (taimsed ja loomsed rasvad)
  • Liitlipiidid (fosfolipiidid)
    • Üks rasvhappejääk on asendunud fosfaatrühmaga
    • Toimivad nagu sõudepaadid, vedades hormoone ja rasvlahustuvaid vitamiine
  • Tsüklilised lipiidid ( steroidid )
    • Peamiselt hormoonid
    • Vees ei lahustu
    • Nt. hormoonid, vitamiinid, kolesteriid

  • Küllastatud lipiidid
    • Peamiselt loomsed (nt või)
    • Süsiniku aatomite vahel üksiksidemed
    • Toatemperatuuril tahked, külmutamisel veel tahkemad

  • Küllastumata lipiidid
    • Peamiselt taimsed
    • Enamasti vedelas olekus
    • Süsiniku aatomite vahel kaksiksidemed
    • Monoküllastumata rasvhapped (nt oliivõli)

    Toatemperatuuril vedelad, külmutamisel muutuvad tihkemaks
    • Polüküllastumata rasvhapped (nt. maisiõli)

    Toatemperatuuril vedelad, külmutamisel jäävad vedelaks
    Sõltuvalt atsüüljäägist klassifitseeritakse:
  • Lihtlipiidid (mitteseebistuvad)
    Vabad rasvhapped, isoprenoid lipiidid, tokoferoolid
  • Atsüüllipiidid (seebistuvad)
    Mono -, di- triatsüülglütseroolid, fosfolipiidid, glükolipiidid, dioollipiidid, vahad ja steroolestrid
  • Vasakule Paremale
    Rasvad-lipiidid #1 Rasvad-lipiidid #2 Rasvad-lipiidid #3 Rasvad-lipiidid #4 Rasvad-lipiidid #5 Rasvad-lipiidid #6 Rasvad-lipiidid #7
    Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
    Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-12-06 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 59 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor MPatsaan Õppematerjali autor
    Konspekt

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    7
    doc

    Nukleiinhappete ja Lipiidide spikker

    DNA-d.; DNA integreerub peremeesraku kromosoomi. lnfektsioonijärgselt organismis tekkivad antikehad ei elimineeri infitseeritud rakke, viiruse DNA püsib rakus kuude, isegi aastate jooksul. Kui kehas tekib vajadus teiseseks immunoloogiliseks vastuseks, võib nakatunud rakk aktiveeruda ning tulemuseks on uute viirusosakeste formeerumine ja raku lüüsumine. Aja jooksul kogu T4 rakupopulatsioon kurnatakse välja ja organism kaotab immunoloogilise vastus-reaktsiooni võime. LIPIIDID - Vees lahustumatud, apolaarsetes solventides (etüüleeter, kloroform, benseen jt) lahustuvad ained, mis keemiliselt ehituselt on rasvhapete tegelikud või potentsiaalsed estrid. Struktuurilt heterogeenne aineklass. LEIDUMINE: Sisaldus erinevates kudedes väga varieeruv. Loomsed koed (va rasvkude) keskmiselt 1 - 10 %. embrüonaalsetes kudedes - minimaalne (1 - 2 %) sugurakkudes, ajus-maksimaaine (7 - 30 %).; Taimsed koed seemnetes (energiavaruna) ­ 40 - 45 % muud koed - sisaldus väga madal

    Biokeemia
    thumbnail
    16
    docx

    Õlitehnoloogia

    eraldub veemolekul. Rasva oksüdatsiooni käigus liitub hapnikuaatom süsinikuahelaga ning lõppkokkuvõttes tekivad aldehüüdid ja ketoonid. Rasvade hüdrogeenimine on nende küllastamine vesinikuaatomitega, et muuta nende sulamistemperatuuri kõrgemaks. Toimub 160 – 170 ºC juures ja katalüsaatori juuresolekul. Saab toimuda ainult küllastumata rasvhapete kaudu, sest neis sisalduvad kaksiksidemed. Kaksiksidemete arvu vähenemisega muutuvad rasvad tahkemaks. Mida sügavam on hüdrogeenimine, seda vähem tekib transrasvhappeid [ α-linoleenhape – C18:3 (Ω-3 RH)  Linoolhape – C18:2 (Ω-6 RH)  Oleiinhape C18:1  Steariinhape C18:0. ] Rasvade ümberesterifitseerimine on reaktsioon, mille käigus rasvhapped paigutuvad ümber erinevate triatsüülglütseroolide või ühe triatsüülglütserooli piires erinevate positsioonide vahel 80 – 90 ºC juures, kasutades katalüsaatoreid nt. Zn, Al, Ni. Eesmärgiks

    Taimsete toiduainete tehnoloogia põhikursus
    thumbnail
    4
    doc

    Rasvad - lipiidid

    Rasvad Mõiste Rasvad on glütseriini ehk propaantriooli ja kõrgemate karboksüülhapete (rasvhapete) estrid, mille olek toatemperatuuril on tahke. Elusorganismid kasutavad rasvades valdavalt paarisarvu süsinikega (kuni 20) rasvhappeid. Kõrgemate karboksüülhapete estrid, mille olek toatemperatuuril on vedel, on õlid. Rasvhapped on kas 16 või 18 süsinikulised, ning kas tegemist on õlide või tahkete rasvadega vaadatakse kordseid sidemeid. Kui rasvhappes esineb kordne süsinik-süsinik side, siis on

    Keemia
    thumbnail
    3
    pdf

    Biokoeemia mõisted

    sarnase ehitusega Lipiidid: suur grupp suuri molekule väga erinevate funktsioonidega, ei ole polümeerid, hüdrofoobsed, vähemalt kahest komponendist (alkohol ja rasvhape) koosnevad biomolekulid, rasvad, fosfolipiidid, steroidid Lihtlipiidid on neutraalrasvad ( seapekk, taimsed õlid, vahad) Liitlipiidide hulka kuuluvad fosfo ja glükolipiidid, fosfolipiid e letsitiin, biomembraanide koostelipiidid Tsükliliste lipiidide hulka kuuluvad tsükliliste alkoholide baasil moodustuvad lipiidid näiteks kolesteriidid Rasvad: suured molekulid, rasvad ei ole polümeerid kuna ei ole kokku pandud monomeeridest, rasvhappe molekulis esineb mittepolaarne CH side ja selle tõttu on rasvad hüdrofoobsed, kokkupandud erinevates väiksematest molekulides glütseroolist ja rasvhapetest, 3 rasvhappe molekuli on seotud glütserooli molekuli OH-rühmaga estersidemega e triglütserool Glütserool on 3 C-ga alkohol Rasvhapped erinevad pikkuselt ja kaksiksidemete asukoha poolest

    Biokeemia
    thumbnail
    14
    doc

    Biomolekulid

    BIOMOLEKULID Biomolekulid ­ elusorganismides esinevad orgaanilised ained, mis täidavad vähemalt ühte biofunktsiooni Makromolekulid ­ väga suured molekulid (polüsahhariidid, lipiidid, valgud, nukleiinhapped) Monomeerid - väikesed molekulid, mis on polümeeridele ehitusüksusteks; võivad ka omaette funktsioneerida Polümeerid - pikad molekulid, mis koosnevad sarnastest või identsetest monomeeridest Funktsionaalsed rühmad: Hüdroksüülrühm -OH (HO-) Karbonüülrühm C=O Karboksüülrühm -COOH Aminorühm -NH2 Sulfidrüülrühm -SH (HS-)

    Biokeemia
    thumbnail
    4
    docx

    Biokeemia praktikumi protokoll 1.3 ja 2.2 (juh. Terje Robal)

    Minu tulemus oluliselt erineb, töö ei õnnestunud väga hästi. Töö 1.3 teoreetiline osa Lipiidid ­ heterogeenne ühendite rühm, iseloomulik estersidemete esinemine, reeglina ei lahustu vees ja vesilahustes, vaid lahustub apolaarsetes orgaanilites solventides (triklorometaan, tetraklorormetaan, benseen, eeter, ..). Lahustumatus vees on tingitud hüdrofoobsete aatomirühmide ja pikkade süsivesinikradikaalide sisaldumisest molekulis. Lipiidid on rakumembraanide põhiline komponent, loomsetes organismides ka energeetiliseks varuaineks. Lisaks on neil ka kaitse- ja regulatoorsed funktsioonid. Klassifikatsioon: Rasvhapped Seebistuvad (rasvad, Rasvad Lihtlipiidid glütserofosfolipiidid, (neutraalrasvad ja vahad)

    Geenitehnoloogia
    thumbnail
    37
    ppt

    Lipiidid

    Lipiidid LIPIIDIDE KLASSIFIKATSIOON 1. Rasvhapped 2. Triatsüülglütseroolid 3. Glütserofosfolipiidid 4. Sfingolipiidid 5. Steroidid 6. Teised lipiidid LIPIIDSED KAKSIKKIHID 1. Kaksikkihi tekkimine ja säilitamine 2. Lipiidide liikuvus 3. Membraanivalgud 4. Erütrotsüütide plasmamembraan Mis on lipiidid? Lipiidide struktuur: on bioloogilise päritoluga ained, mis on lahustuvad orgaanilistes solventides: kloroformis, eetris, metanoolis on vees rasklahustuvad ei ole polümeersed, ent moodustavad agregaate on varieeruva struktuuriga mittehomogeenne klass molekule Lipiidide funktsioon: Membraanid fosfolipiidid, steroidid Energia depoo rasvad, õlid

    Keemia alused
    thumbnail
    12
    pdf

    Lipiidid 2016

    17.03.2016 Lipiidid Lipiidid: - on vees mitte- või raskestilahustuvad bioloogilise päritoluga ained, mis lahustuvad orgaanilistes solventides: Lipiidid kloroformis, eetris, kuumas alkoholis

    Bioloogia




    Kommentaarid (1)

    calyflagro profiilipilt
    calyflagro: Mul tervet faili vaja polnudki, sain vastuse sellele mida otsisin :)
    13:46 28-05-2012



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun