Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Protekteeritud (kaitstud) proteiin mäletsejate söötmisel (1)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris
Eesti Maaülikool
Loomakasvatus II


Kaja Tuisk
Protekteeritud (kaitstud) proteiin mäletsejate söötmisel
Juhendaja : O. Kärt



Tartu 2012

Sisukord


Sissejuhatus 2
Proteiin 3
Mäletsejate seede 5
Protekteeritud (kaitstud) proteiin 5
Kokkuvõte 6
Kasutatud kirjandus 7




























Sissejuhatus

Sõna proteiin tuleb kreekakeelsest sõnast proteus - esimene või esmane. Põllumajandusloomade söötmise seisukohalt peame proteiini rakendus – bioloogiliseks mõisteks, mis tähistab nii söötades kui organismis olevaid kõiki lämmastikku sisaldavaid ühendeid.
Pikka aega ei pööratud mäletsejaliste söötmisel söödaproteiini koostisele ja bioloogilisele väärtusele suurt tähelepanu. Viimase kolmekümne aasta jooksul on teadmised mäletsejate seedefüsioloogiast aga niivõrd kasvanud, et on üles kerkinud vajadus ka praktika tarbeks seni kasutusel olnud proteiini hindamise süsteem üle vaadata.
Proteiin söödad on piima tootmisel kõige kulukamad, sellepärast on ka tähtis teada kuidas loomad neid seedivad ja mis on kõige mõtekamad kogused loomale söötmiseks, sesda majanduslikult kõige efektiivsemalt tehes.










Proteiin

Kõiki taimedes ja loomorganismis leiduvaid lämmastikkusisaldavaid ühendeid nimetatakse ühise nimetusega - proteiin. Proteiin on energia järel tähtsuselt teine toitaine . Selle väärtuslikuma osa moodustab valk. Valk on iga keharaku põhikomponent ( taimerakud seevastu koosnevad valdavalt toorkiust). Valgud seisavad organismi ainevahetuses kesksel kohal, kuna kõik eluprotsessid on seotud valgu ainevahetusega.
Loomorganism ei deponeeri valku varuainena sel määral nagu rasvu. Valk peatub organismis vaid rakuainena. Reservvalke mõnesugusel hulgal veres ja maksas siiski leidub. Piiratud valguvarud organismis ning asjaolu, et organismi valgutarvet ei ole võimalik katta ühegi teise toitainega (näit rasvade või süsivesikutega, kuna need ei sisalda lämmastikku), muudab valgu loomorganismi toitumise seisukohalt eriti tähtsaks toitaineks. Valgud on vajalikud keharakkude uuendamiseks,
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Protekteeritud-kaitstud-proteiin mäletsejate söötmisel #1 Protekteeritud-kaitstud-proteiin mäletsejate söötmisel #2 Protekteeritud-kaitstud-proteiin mäletsejate söötmisel #3 Protekteeritud-kaitstud-proteiin mäletsejate söötmisel #4 Protekteeritud-kaitstud-proteiin mäletsejate söötmisel #5 Protekteeritud-kaitstud-proteiin mäletsejate söötmisel #6 Protekteeritud-kaitstud-proteiin mäletsejate söötmisel #7
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-01-18 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 26 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor tuisuplika Õppematerjali autor

Lisainfo

söötmisõpetuse tarvis koostatud referaat protekteeritud proteiinist
söötmisõpetus , protekteeritud proteiin , kaitstud proteiin

Mõisted


Kommentaarid (1)

lovettee profiilipilt
lovettee: tuli kasuks
12:15 07-05-2012


Sarnased materjalid

9
docx
Referaat valgud
22
docx
Söötmisõpetus
39
ppt
Makrotoitained
7
docx
Toitefaktorid
42
doc
Inimene kui tervikorganism
42
pdf
Toiduhügieen ja ohutus
44
doc
Toit
72
doc
KALAKASVATUSE eriala kordamisküsimused



Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun