Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Pole tähtsamat armastusest. (9)

4 HEA
Punktid
Armastus - Vaja oma tüdrukule muljet avaldada ? Tahad võita tema armastust? Või soovid näidata kui palju sa teda armastad? Siit sa abi ei leia, kirjuta talle ise luuletus - kuid inspiratsiooni saad siit küll :)

Lõik failist

Pole tähtsamat armastusest
Paulus kirjutas oma esimeses kirjas korintlastele: ”Ent nüüd jääb usk, lootus, armastus, need kolm; aga suurim neist on armastus!” On tõsi, et armastus on üks suurim väärtus. See selgitab ka tõika, et märkimisväärselt suure hulga muusika - ja kirjandusteoste teema on armastus. Viimane inspireerib ka paljusid kunstnikke. Miks on armastusel nii suur roll meie elus?
Et saada vastust sellele küsimusele, mõtleme, mida armastus endast kujutab. Üks sõnaraamat ütleb armastuse kohta järgmist: ”Armastus on mitmetahuline nähtus ja seda on väga raske üheselt ning ammendavalt defineerida.” Minu arust on parim definitsioon kirjas Piiblis. Seal ütleb: ”Armastus on pikameelne, armastus on täis heldust; ta ei ole kade , armastus ei suurustele, ta ei ole iseennast täis; ta ei ole viisakuseta, ta ei otsi omakasu, ta ei ärritu, ta ei pea meeles paha; ta ei rõõmutse ülekohtust, aga ta rõõmutseb ühes tõega; tema vabandab kõik, usub kõik, loodab kõik, sallib kõik!”
Viimane definitsioon selgitab armastuse suurepäraselt lahti. Armastus on midagi enamat kui füüsiline külgetõmme. Armastades kedagi, soovime teha ta õnnelikuks. Armastades tunneme hingelist lähedust, südamesõprust. Armastus on imeline , nagu kirjutab Lea Tabur oma luuletuses : ”Esimene armastus on nagu virmaliste veiklemine selgel talvisel ööl - sama seletamatu, sama karge ja kaunis. See on suurim ime pärast sündi.”
Armastus on tõesti ime. See katab kinni kõik eksimused. Andestamine kuulub kindlasti tõelise armastuse juurde. Täiuslikku kaaslast otsides võime jääda üksi, kuna kõik inimesed on ebatäiuslikud. Armastatud inimene on õnnelik. Armastus toob meis välja parimad omadused. Armastus annab jõudu. Pole siis ime, et paljud kunstnikud , heliloojad ja kirjanikud räägivad oma teostes armastusest.
Harry Haller ( Hesse ”Stepihunt") ammutas jõudu armastusest. Ta vihkas kõike enda ümber, kuni ta ellu tuli Hermine, kes õpetas teda elust rõõmu tundma. Herminet armastas ta esialgu kui oma õde. Kuid Hermine mõistis Harryt, mis oli viimasele kõige olulisem. Siiani polnud teda keegi mõistnud. Naeratama õppimine võttis tal küll rohkem aega, kui tantsima õppimine, kuid ta edenes tasapisi . Harry oli inimene, kes soovis surra. Kuid samas ta kartis surma, mis vihjas sellele, et tema inimlik pool tahtis elada. Hermine oli see, kes aitas Harryl õide puhkeda, tuua välja ta inimlik pool.
Armastus elustab, aitab elust rõõmu tunda. Kuid armastus võib mõjuda otse vastupidiselt, kui see on ühepoolne. Näiteks Ooperifantoomi (Joel Schumacher ”Ooperifantoom”) armastus jäi ühepoolseks. See purustas kõik ta lootused ja unistused. Valu, millega peavad võitlema need, keda on hüljatud, on kohutav. See röövib neilt kogu jõu. Neil võib kaduda lausa elu mõte. Kuid mitte ainult need, keda hüljatakse, ei tunne valu.
Suurt valu tunnevad ka need, kelle armastust kuritarvitatakse. Näiteks isa Goriot ' (Honore de Balzac ”Isa Goriot ”) armastust kasutasid ära tema enda tütred. Kuigi isa armastas neid rohkem, kui midagi muud, ei pidanud viimased oma isast lugu. Nad kasutasid isa raha, et luksuslikult elada, ning ise ei ilmunud isegi oma isa matustele. Kahjuks on ka tänapäeval noori, kes ei austa oma isa ja ema ega vasta nende armastusele, kuid olukord võib olla ka vastupidine .
Haiget saavad ka need, kelle armastust ei kiideta heaks, kellel ei lubata koos olla või kes on kaotanud oma lähedase. Minu hinge jättis sügava jälje film nimega ”August Rush”. Selle filmi peategelane oli poiss, kelle vanematel polnud aimugi lapse olemasolust. Pärast üheöösuhet ei suutnud poisi vanemad enam teineteist leida. Kõik kolm olid lahus, kuid nende armastus oli nii suur, et nad ei andnud kunagi alla. Möödus 10 aastat enne, kui nad lõpuks kõik kokku said. Tõeline armastus ei kustu ka pika aja möödudes.
Pigem mõjub aega armastusele hästi. Näiteks kui ühel armastaval paaril pole võimalik pool aastat teineteisega kohtuda, kasvab nende armastus selle ajaga palju tugevamaks. Öeldakse, et me ei märka, mis meil on, kuni meil seda enam pole. Aja möödudes kasvab hindamine ja lugupidamine. Kuid tasub meeles pidada, et aeg mõjub ainult tõelisele armastusele hästi.
Pole tähtsamat armastusest, sest vaid armastus võib inimese teha nii õnnelikuks ja tuua välja tema parimad omadused. Inimesed pole loodud üksi olema, igaüks vajab enda kõrvale kedagi, keda armastada . Kahjuks võib armastus ka palju valu põhjustada, kuid kui oleme leidnud tõelise armastuse, ei kahetse me ühtegi pisarat, mille oleme valanud seda otsides.
Pole tähtsamat armastusest #1
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 1 leht Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2008-04-18 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 171 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 9 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor carola99 Õppematerjali autor
kirjand

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
1
docx

Tõeline armastus

kahel inimesel on kolmanda isiku vastu nii siirad ja tugevad tunded, et kumbki ei suuda loobuda ning selle mõjutusel on inimesed valmis sooritama mõrva. Armukolmnurk võib inimeste tundeid muuta nii tugevaks, et nad ei suuda teineteiseta olla, sest nad teavad, et kolmas isik tahab rikkuda selle sideme, mis nende vahel on. Inimesed arvavad tihti, et nad armastavad teineteist, kuid tegelikult ollakse koos vaid kire pärast. Kirg on lihtsalt üks osa armastusest. Üksnes kirg ei ole armastus. Kas armastada või mitte armastada? Armastades võime haiget saada, aga samas, kui üldse mitte armastada ei pruugi me teada saadagi, mis armastus on. Kõik, kes on kunagi haiget saanud ei tohiks endasse pugeda, vaid otsida seda enda kõrvale seda, kes temast hoolib. Inimesed ei tee alati sihilikult teineteisele haiget, kuid siiski nad teevad seda nii, et nad ei pane ise seda tähelegi. Samuti võib armastus proovile panna aeg, mis sageli mõjub armastusele hästi

Kirjandus
thumbnail
2
docx

Kas armastus saab tappa?

armastuse tähendusest ning sellepärast on väga raske üheselt ning ammendavalt seda defineerida. Olen kuulnud ning uurinud, et paljud arvavad, et see on mitmetahuline nähtus, side. Armastus võib väljenduda mitmeti, nagu näiteks tunnetes, mõtetes, käitumises ja hoiakutes. Enamikes keeltes puudub üldse sõna ,,armastus". Näiteks handi keeles väljendatakse seda nii : Sa oled mu südame lähedal. Tavaliselt, kui räägitakse lihtsalt armastusest, siis peetakse kõige sagedamini silmas armastust kahe inimese vahel, eeskätt mehe ja naise vahelist. Seega on armastusel tohutu hulk tahkusid. Üks intensiivsemaid armastuse kirjakohti kuulub taani filosoofile, Kierkegaardile, ning see on järgmine: ,,Mis muudab inimese suureks, loomistöö imetlusobjektiks, Jumala silmis meelepäraseks? Mis

Kirjandus
thumbnail
2
doc

Armastus- jõud või nõrkus

Armastus- jõud või nõrkus Armastust, kui mõistet ei saagi defineerida. Seda võib nimetada üheks kõige müstilisemaks loodusjõuks. See on, kui tunnete või emotsioonide rada, mis võib väljenduda mõtetes, käitumises või kus iganes. Armastus on selline asi mida on tundnud absoluutselt iga inimene. Selle võlu ongi tema piiritlematuses. Tunnetepuhang võib tekkida ükskõik mille suhtes. Üks kõige tugevam armastuse liik on ligimesearmastus. Ema armastab alati oma lapsi kõige kirglikumalt ja on nõus nende heaks kõike tegema. Iga inimese jaoks on armastusel jutustada oma enda isiklik lugu. Kellel on see positiivne, kellel negatiivne. Keda on see teinud tugevaks, keda nõrgaks. Mis on armastus? Kuidas muudab see meid tugevaks või nõrgaks? Kas armastus muutis tegelasi tugevaks või just vastupidi nõrgendas neid? Minu jaoks on armastus midagi sellist, mis teeb mind paremaks inimeseks. See on just see faktor, mis suudab pakkuda nii palju rõõmu ja positiivseid tundeid, ku

Kirjandus
thumbnail
17
odt

Tsitaadid

TSITAADID Armastus: * Armastus ühendab endas kõik inimese head omadused. (H. de Balzac) *Esimese armastuse ohe on viimaseks mõistuse ohkeks. (P. Charron) *Armastada tähendab kannatada; mitte armastada tähendab surra. (H. Taine) *Austusel on piirid, kuid armastusel mitte mingisuguseid. (M. Lermontov) *Pilgud on esimesed armastuskirjad. (N. de Lenclos) *Mis pole salapärane ega mõistmatu, see pole armastus. (M. de Scudéry) *Armastada tähendab lakata elamast eneses, selleks et elada teises olevuses. (Aristoteles) *Armastus sünnib pilgus, kasvab suudluses ja lõpeb pisarais. (A. Lamartine) *Armastada tähendab imetleda südamega; imetleda tähendab armastada mõistusega.(G. de Sta?l) *Mõistus on nõrgaks vastuseks armastusele. ( M. de Scudéry) *Armastus on kõige tugevam kirgrdest, sest ta vallutab korraga nii pea, südame kui ka keha. (Voltaire)

Kirjandus
thumbnail
8
docx

Maailmakirjanduse suured teemad lugemispaäevik

Sophokles "Kuningas Oidipus" Oidipuse suur teema on äramääratus ja saatus, mille vastu ei saa. Oidipuse isa, kuningas Laios, sooritab kuriteo, mille eest neetakse ta ära. Kurjategija peab surema oma poja läbi ja poeg abiellub oma emaga. Saatusest põgenemiseks laseb Laios poja hukata. Karjus, kes pidi hukkamise korda viima, ei suuda ülesannet täita ning jätab lapse ellu. See käivitab sündmuste ahela, kus ettekuulutus saab täidetud. "Kuningas Oidipus" õpetab, et pole vahet kui hea, üllas või õiglane olla, saatuse vastu ei saa. Terve teose vältel üritatakse tõe ees silmi sulgeda. Laios arvab, et lapse hävitamisega on pääsenud ettekuulutusest. Oidipus ise, mida lähemale tõele jõuab, ei taha seda siiski uskuda. Iokaste ei taha samuti pilti kokku panna. Lugu lõppeb Oidipuse jaoks füüsilise pimedusega, sest ta otsustab endal silmad peast välja torgata. Pimedus on üks teose sümboleid. Pime võib näha ja nägija võib pime olla.

Kirjandus
thumbnail
18
doc

Armastuse determinandid

........................................................................................................11 1.2.5 Jumalaarmastus........................................................................................................11 2 ARMASTUSE PRAKTIKA..................................................................................................12 3 KIRE KONTROLLIMINE....................................................................................................13 3.1 Sõltuvus armastusest.......................................................................................................13 3.2 Armuhaigus: tervenemine...............................................................................................13 3.2.1 Antidepressantide võtmine.......................................................................................14 3.2.2 Rääkimise teraapia...................................................................................................14 3

Sotsiaalpsühholoogia
thumbnail
14
docx

Mis on armastus?

armastus on unikaalne ja millele on raske definitsiooni leida. Läbi kogu ajaloo on palju kirjanikke soovinud oma arusaamist armastusest oma lugejatele läbi oma teoste kirjeldada. Ja see on oluline öelda, et raamatud armastusest mõjutavad palju inimeste arusaamist ja mõistmist, see puudutab eelkõige noori, nemad vajavad õiget definitsiooni. Need raamatud on teenäitajad, autorid kirjeldavad abielu ja armastus, reetmist ja pühendumust. Läbi selle essee kirjutan, mida arvan mina armastusest. Erinevate aegade inimesed püüdnud mõista selle tähendust. On öeldud, et kui tunned seda, siis tead, et oled armunud, kuid kas ikka oled? Mõned arvavad, põgus armumine ja peavad kogemata seda armastuseks. Teised võivad olla kindlad ja arvavad, et kui nad ei tea, siis see ei saa olla armastus. Aga ikkagi, iga uus põlvkond, jääb küsima. Mis on armastus" Mõiste- Armastus Vastavalt Oxford Ameerika sõnaraamatule “…Love is any of a number of emotions

Filosoofia
thumbnail
5
doc

Stepihunt

,,Stepihunt" Detsember 2009 Hermann Hesse Epiloog Harry Haller oli 50.le eluaastale lähenev töötu mees, kes nimetas ennast Stepihundiks. Mõni aasta tagasi üüris ta 9-10 kuuks Tema tädi majas pööningukorrusel katusekambri ja magamistoa selle kõrval. Haller oli haige. Tal valutasid jalad, mistõttu käimine oli raskendatud. Haller oli kiindunud kunsti, ta luges palju ning armastas veini juua. Vanahärra kohtus noore neiuga, keda peeti tema armukeseks. Enne lahkumist andis Haller Talle oma märkmed, mis olid täis fantaasiaid. Harry Halleri märkmed. Ainult hulludele. Harry käis mööda pimedat tänavat, kui äkki nägi müüri sees väravat, mille kohal rippus silt: ,,Maagiline Teater. Sissepääs mitte igaühele ­ mitte igaühele. Ainult hulludele." Harry tahtis ka sinna pääseda, sest tema ei kuulunudki teiste hulka. Ta läks kõrtsi ning sealt tulles ei leidnud enam silti ega väravat. Möödamin

Kirjandus




Kommentaarid (9)

kasutaja112 profiilipilt
kasutaja112: Kui ise natukenegi mõelda oskate siis saab siit väga hea materjali kirjandi kirjutamiseks teemal Armastus...
12:09 09-12-2008
ollikas profiilipilt
ollikas: hea materjal ja kirjand. oli palju abi
18:12 16-11-2011
Cheithlyn profiilipilt
Cheithlyn: Oli abiks ikka:)
19:45 13-12-2010



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun