Mis veebilehti külastad? Anna Teada Sulge
Facebook Like
Küsitlus


Piimatooted (3)

3 KEHV
Punktid
 
Säutsu twitteris

Piimatooted







Sisukord.
1.Sissejuhatus
2.Piim(koostis,piim kui toiduaine)
3.Piim( rinnapiim , taluvus)
4.Piim(piima tootmine Eestis, piimaloomad)
5.Piim(kasulikus)
6.Juust(juustusordidi)
7.Juust(- juustusordid )
8. Keefir
9. Kohupiim
10. Pett (koostis)
11.Pett(kasulikus, lisandid)
12.Või(valmistamine)
13. Jogurt (koostis)
14.Jogurt( biojogurt )
15.Uuring
16. Piimatootete hinnad





1.
Sissejuhatus
Piimatooteid on väga palju, ning kõiki piimatooteid ei ole võimalik ära proovida. Kõik inimesed tarbivad piimatooteid argipäevaelus n.( piim, jogugurt, kohupiim, pett).Kõik piimatooted on kasulikud igat moodi.











2. Piim
Piim on toitev vedelik, mida toodavad emaste imetajate piimanäärmed. See on vastsündinute põhiline toit, enne kui nad suudavad mitmekesisemat toitu seedida. Kõige sagedamini mõistetakse piima all lehmapiima.
Koostis:
Piim koosneb suuremalt jaolt veest, ent sisaldab ka valku, rasva, süsivesikuid, vitamiine ja mikroelemente. Piima koostis on imetajate eri liikidel väga erinev. Näiteks naise rinnapiim on vesine ja sisaldab palju laktoosi, mis on põhiline suhkur selle koostises. Seevastu lehma piimas on vähem suhkrut ja rohkem rasva. Süsivesikud leiduvadki piimas üldse eranditult suhkrutena, millest tähtsaim on laktoos ehk piimasuhkur . Loomaliikidel, kelle pojad peavad eriti kiiresti kasvama, näiteks vaaladel ja jääkarudel, sisaldab piim eriti palju rasva, valku ja süsivesikuid.

Piim kui toiduaine


Piim klaasis
Mõne imetaja , eriti lehma, kitse , lamba ja pühvli piima kogutakse inimese toiduks. Piima kas juuakse , tavaliselt pärast pastöriseerimist, või töödelduna piimasaadusteks (näiteks koor, või, jogurt, juust, sõir, kohupiim, rjaženka).
Kui värske piim jäetakse mõneks ajaks seisma, siis ta läheb hapuks. Seda põhjustab fermentatsioon: piimhappebakterid muudavad

3.
piimasuhkru piimhappeks. Seda fermentatsiooniprotsessi kasutatakse mitmete piimatoodete valmistamisel.
Ka pastöriseeritud lehmapiim läheb hapuks, kui seda ei hoita külmutuskapis 1–4 kraadi juures. Piima hapnemist saab ära hoida töötlemisega ultrakõrgel temperatuuril. Niiviisi töödeldud piima saab avamata kujul säilitada väljaspool külmutuskappi mitu kuud.

Rinnapiim


Naise rinnapiima peetakse tavaliselt imikute peamiseks toiduks. See sisaldab
  • spetsiifilisi kaitseaineid immunoglobuliine (eriti IgA), mis koos lapsele platsenta kaudu üle kantud immunoglobuliinidega (IgG) aitavad tõrjuda haigusetekitajaid.
  • immunsusele kaasa aitavaid ensüüme (lüsosüümi)
  • immuuntõrjerakke makrofaage (õgirakke)
  • rasva lõhustavaid ensüüme (lipaase), mis aitavad lapsel rasvu seedida
  • võrreldes lehmapiimaga rohkem rauda ja vaske ning vähem fosforit .

Taluvus


Inimene, eriti Euroopa ja osalt ka Aafrika päritoluga inimene, joob erinevalt teistest imetajatest piima ka pärast imikuiga . Võime seedida piimas sisalduvat laktoosi ka täiskasvanuna on geneetiliselt hiline (umbes 8000 aastat vana) ning on tõenäoliselt tekkinud levinud piimaveisekasvatuse põhjal nimetatud piirkondades. Laktoosi seedimiseks on tarvis ensüüm laktaasi, mida toodetakse
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla

Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele faili TASUTA e-mailile

Vasakule Paremale
Piimatooted #1 Piimatooted #2 Piimatooted #3 Piimatooted #4 Piimatooted #5 Piimatooted #6 Piimatooted #7 Piimatooted #8 Piimatooted #9 Piimatooted #10 Piimatooted #11 Piimatooted #12 Piimatooted #13 Piimatooted #14 Piimatooted #15 Piimatooted #16 Piimatooted #17 Piimatooted #18
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 18 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2008-05-10 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 106 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 3 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor next12 Õppematerjali autor

Lisainfo

Biolaagia uurimustöö

Märksõnad

Mõisted


Meedia

Kommentaarid (3)

VndaG profiilipilt
VndaG: Päris hea!
15:20 16-04-2010
carlonnummi profiilipilt
carlonnummi: Vähe kasu!
15:52 29-09-2010
Karvik profiilipilt
Karvik Karvane: väga hea
22:10 17-10-2009


Sarnased materjalid

3
docx
Piimatooted
22
ppt
Piimatooted
40
docx
Piim ja piimatooted
14
docx
Piim ja piimatooted
98
docx
Kogu keskkooli bioloogia konspekt
12
doc
Light-tooted
48
docx
Toidukaubaõpetuse õpimapp TOIDUKAUBAD
29
doc
Rasedate ja imetavate emade toitumissoovitused





Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele
faili e-mailile TASUTA

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
või
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun