Piima ja piimatoodete kasulikkus Kõik teavad, et piima teeb terveks ja tugevaks. Piim ja piimatoodetest saame umbes 75% vajaminevast kaltsiumist ning lisaks kaltsiumile on piimas ja piimatoodetes veel teisigi olulisi vitamiine ja mineraale. Lehmapiimas on umbes 87% vett, kuid kõrge veesisaldus ei ole piima puudus, vaid on vajalik piima koostisosade lahustumiseks. Nii imendubki piimas olev vesi sobiva kiirusega verre. Ülimalt tähtis iga inimese jaoks on kaltsium. Kaltsium on organismi ülesehitusmaterjal. Kaltsium on inimese luude ja hammaste tähtis koostisosa
TÖÖ PEALKIRI: Happekohupiima ja sõira valmistamine. TÖÖ EESMÄRK JA PÕHIMÕTE: Töö eesmärk on valmistada kohupiima ja sõira happemeetodil. KATSE KÄIK: Piim pastöriseeriti 80°C juures. Kui piim oli jahutatud 26°C-ni, lisati 2%-line juuretis ja jäeti seisma toatemperatuuril. Piim hapnes öö otsa. Piim kuumutati. Mõõdeti temperatuuri, poti seina juures oli see 76°C. Kui saavutati 50°C, siis pidi temperatuuri hoidma 20-30 min. Pärast 30 min pandi kohupiim nõrguma (õige oleks olnud ka jahutada, aga puudusid vajalikud tingimused). Sõira tegemisel pandi hapupiim nõrguma, köömned pandi vette ligunema. Klopiti lahti 3 muna, kuhu kõigepealt lisati 1 tl soola (tegime tavalise soolaga, aga õigem oleks olnud teha meresoolaga). Seejärel kuumutati vesivannil 2 l piima 90°C-ni
mikroorganisme. Toite, mida peremeesorganism ei suuda seedida, kuid mis parandavad tervist sellega, et stimuleerivad valikuliselt ühe või mõne seedetrakti bakteri kasvu ja/või aktiivsust, nimetatakse prebiootikumideks. KUS PROBIOOTIKUME LEIDUB? · Biopiimatooted (biokeefir, biojogurt, biohapupiim, biojuust, hapukoor, kohupiim) · Hapendatud kurk · Hapukapsas · Probiootikumipreparaadid apteegis · Tööstuslikult töötlemata piim, eriti hapendatud kujul 3 T11K LEVINUIMAD PROBIOOTIKUMID Homofermentatiivsed piimhappebakterid (Põhiprodukt käärimisel on piimhape) · Lactobacillus acidophilus. · Lactobacillus bulgaricus. · Lactobacillus cosei. · Lactobacillus delbrückii. · Lactobacillus plantarum. · Streptococcus cremoris.
Probiootikumid leevendavad kõhupuhitust ja kõhuvalusid ka funktsionaalsete seedetraktihäirete (ärritatud soole sündroom, krooniline kõhukinnisus) korral. Kuna piimhappebakterid lagundavad laktoosi ja kaseiini, võib neist mingil määral abi olla ka laktoosi talumatuse ning piimaallergia korral. Georg Badasjan Probiootilised piimatooted MEIE POODIDES LEIDUVAD PROBIOOTILISED PIIMATOOTED TERE Hellus piim : 1,0L Koostis: pastöriseeritud piim, probiootilised piimhappebakterid Lactobacillus fermentum ME-3 (lisatud Tartu Ülikooli litsentsi alusel). 100 g toodet sisaldab keskmiselt 53 kcal (223 4,7 energiat süsivesikuid kJ) g 2,5 valke 3,0g rasvu g Atsidofiilhapupiim Ats klassikaline
Järgnevatel aastatel toimusid suured arengud kvaliteedis ja sortimendis. Põllumehed leidsid viise kuidas ühineda erinevatesse organisatsioonidesse, mis aitasid veelgi Eesti piimatööstuse arengule kaasa. Kui Eesti 2004. Aastal Euroopa Liiduga liitus avaned uus suur siseturg piiranguteta kohe ka piimatööstusele, kuna kõik Eesti piimatööstuse ettevõtted vastasid Euroopa Liidu siseturu nõudmistele. Pidevalt püütakse leida uusi innovaatilisi lähenemisi ja tooteid, et piim iga inimese lauale jõuaks. (Eesti piimandus ajateljel 2014) Statistikaameti andmetel tegutses Eestis 2013. aastal keskmiselt 25 piimatöötlemisega tegelevat ettevõtet ning neis ettevõtetes oli 2013. aastal keskmiselt tööga hõivatud 2063 inimest. Tööjõuturul toimunud töötasude üldine tõus koos piimatööstuse tehnoloogiliste investeeringutega oli vähendas aga üpris stabiilsena püsinud tööga hõivatute arvu sektoris võrreldes aastaga 2012 2,6% võrra
Ca-ja P-ühendeid on sama palju kui piimas Või Valmistatud lehmapiima koorest Rasvasisaldus 62-82,5% Sisaldab A-, D-, E- ja vähesel määral B- ja C- grupi vitamiine Sinna alla kuuluvad ka maitsevõid Sisaldab vähe valke Võie Võija taimse rasva segu Mugavam määrida( pole nii kõva kui või ) Madal rasvasisaldus, kuid palju trans-rasvu Kuivatatud piimatooted Piimapulber saadakse toorainest vee eraldamisel Segades piimapulbrit sooja veega saadakse taastatud piim Kohvi valgendajad Maitsevõi 150 g toasoe või 2 oksa peterselli 1 oks tüümiani 0,5 tl sinep 1 tk väike küüslauguküüs 1 tl meresoola Haki küüslauk ja ürdid hästi peeneks. Sega kõik ained omavahel ja tõsta külmkappi. Jäätisekokteil 1l jäätist 2dl apelsinimahla 1 sl fariinisuhkrut 1sl pressitud sidrunimahla 2 tk banaani 10tk maasikaid 1. Sega koostisosad mikseris. 2. Vala klaasidesse. 3. Soovikorral kaunista.
Mineraalainete hulk ei sõltu oluliselt söödast ja aastaaajast. Mineraalainetest kõige suuremas koguses on piimas kaaliumi- 1,5 g l PIIMAS SISALDUVAD ENSÜÜMID Piim sisaldab suurel hulgal erinevaid ensüüme. Ensüümid on bioloogilised katalüsaatorid, mis kiirendavad biokeemilisi reaktsioone elusorganismides. Ensüümid on kõik spetsiifilised ja katalüüsivad ainult teatud kindlaid reaktsioone. Piimanduskeele ABC KT!!!! Lõss- kooritud piim (0,05% rasva) Pett- võipiim, võiks koore kokkulõõmisel järele jääv plasma Vadak- kalgendist valgu (juustu või kohupiimana) eemaldamisel järele jääv seerum, rohekas- kollaks ,,piima vesi" Juuretis- piimhappebakterite puhaskultuuride kontsentraat (suunab hapnemisprotsessi ,,õigele rajale") · Ekvivalentkogused kilogrammi piimatoote kohta on järgmised: juust 10,5 kg piima; pehme juust- 8,5 kg piima; kodujuust- 7 kg piima; kohupiim- 5 kg piima; jogurt- 0,9
häiritud, pidurdub makrofaagide poolne tsütokiinide, eikosanoidide jt süntees, lümfotsüütide poolne antikehade süntees, komplemendi ja interferooni süntees. 3.4. Terviseprobleemid lüpsilehmadel Äge mürgitus mkotoksiinidest on iseloomulik tungaltera või endofüütsete seente produtseeritud alkaloidide, indooli terpeenide jt neurotoksiinidena toimivate mükotoksiinide tarbimise järgselt. Haigestunud lehmal esineb gangreen või konvulsioonid ja on selge, et sellise lehma piim inimese toidulauale ei jõua. On kirjeldatud saja lehma surmaga lõppenud mürgistust patuliiniga saastunud ebakvaliteetse silo söötmisel. Ka aflatoksikoos võib mõnikord veistel kulgeda ägedalt. Teiste mükotoksiinide põhjustatud ägedaid haigestumisi veistel on kirjeldatud harva ning vaid väga suurte koguste tarbimisel (Fink-Gremmels, 2008). Suuremaks, kuigi raskesti dokumenteeritavaks probleemiks on väikeste toksiinikoguste krooniline tarbimine
Kõik kommentaarid