Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Pärmita taignad ja tooted (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris

PIPARKOOGITAIGEN
Jahu 6,0 + 0,5 rullimiseks
Suhkur 3,3
Margariin 1,6
Maitseainesegu 0,190
Kergitusained 0,040 ( küpsetuspulber)
Vesi 1,800
Väljatulek: 10,0
Pruunistatud suhkrusiirupi valmistamine:
* 1/6 suhkrust kõrvetada
* 2/5 suhkru kogusest vett, lastakse keema
* keev vesi lisatakse pruunistatud suhkrule
Suhkrusiirupi valmistamine:
* ülejäänud suhkrust ja veest keedetakse siirup
* soojale siirupile lisatakse maitseained
Suhkru pruunistamiseks valatakse suhkur märga potti, kuumutatakse ja segatakse puulusikaga kuni hakkab eralduma kergelt suitsu ning tekib tumepruun suhkrulahus . Saadud lahusele lisatakse keev vesi ja kuumutada kuni tükid kaovad. Ülejäänud suhkrust ja veest keedetakse suhkrusiirup, mis lisatakse pruunistatud suhkrule, segatakse ja lisatakse maitseained.
Taignasegamismasinas segatakse margariin, millele lisatakse jahutatud siirup, segatakse ning lõpuks lisatakse küpsetuspulbriga segatud jahu. Taigent segatakse, kuni ta tuleb katla küljest lahti. Taigen kaalutakse ja pakitakse. Enne töötlemist on soovitav lasta seista taignal külmutuses mõni tund.
Taigent võib kaubastada kaalukaubana, valmistada temast küpsiseid, rulle,
vigurpiparkooke, maju jne.
Taigna realiseerimisaeg on 30 päeva.
Piparkooke võib kaunistada munavalge joonistusmassiga, kus 13 grammi munavalge kohta võetakse 100 grammi puudersuhkrut ja vahustatakse . Parema maitseja läike saamiseks võib massile lisada sidrunimahla . Saadud massi võib värvida toiduvärvidega.
PEHME PIPARKOOK
Taigna valmistamiseks segatakse omavahel kuivad ained, lisatakse hapupiim ja keedis ning sulatatud margariin. Taigen segatakse võimalikult väheste liigutustega , et küpsetis säilitaks mureduse. Valmis taigen valatakse küpsetuspaberiga vooderdatud kõrgete äärtega küpsetusplaadile ja küpsetatakse 200º-di juures ~ 40minutit. Kook on valmis, kui pinna sisse sõrmega vajutatud lohk kohe uuesti täis kerkib ning kook lööb vormi serva küljest lahti. Nüüd lastakse koogil jahtuda.
Glasuuri valmistamiseks vahustatakse kohupiim koos suhkruga ning maitsestatakse vanillisuhkruga. Saadud segu määritakse soojale koogile ja kaunistamiseks võib peale puistata kreeka pähkleid või jõhvikaid. Valmis koogil lastakse seista külmutuses l tund.
Taigna koostis:
Hapupiim 7dl
Suhkur 7dl
Kaneel 3tl
Jahvatatud nelk 3tl
Söögisooda l tl
Haput pohlamoosi 2dl
Jahu 9dl
Küpsetusmargariini 150 g
Glasuur :
Kohupiimapasta 400g
Puudersuhkur 3 dl
Vanillisuhkur l,5tl
Kaunistamiseks: kreeka pähklid ja jõhvikad
LIHTSAD PIPARKOOGID
Taigna valmistamiseks kaalutakse suhkur, siirup, margariin ja maitseained potti ning sulatatakse segades ja lastakse korraks keema tõusta. lahutatakse, vahustatakse mikseriga tugevaks vahuks ja hakatakse juurde lisama mune, ükshaaval jahu ja sool segatakse ja lisatakse osade kaupa taignale . Kui soovitakse hästi krõbedaid kooke, tuleb taigent segada võimalikult lühidalt, siis ei muutu see sitkeks. Valmis taigen pakitakse kilesse ja hoitakse vähemalt järgmise päevani või kuni kaks nädalat külmas; seismisel maitseja konsistents paranevad. Küpsised küpsetatakse 175 - 180º-di juures 6-8 min.
Taigna koostis:
Küpsetusmargariin 250g
Suhkur 2dl
Tume siirup 2dl
Jahvatatud nelk 2tl
Kaneelipulber 2tl
Ingveripulber 0,5tl
Kakaopulber 2tl
Muna 2tk
Sool l tl
Jahu l,21iitrit
Glasuur:
Munavalge 1 tk
Puudersuhkur 4 dl
Sidrunimahla mõned tilgad
Vürtsimassid
Gewürztrieb 2000 – küpsetussegu vürtsikate ja mahlaste kookide valmistamiseks
0.900 - piima
0.200 – mune
0.160 – Gewürztrieb 2000
0.900 – nisujahu
0.250 – toiduõli
0.600 - suhkur
Kõik koostisosad korralikult läbi segada. Küpsetada 150° juures 40 m

LIIVATAIGEN , POOLTOOTED JA KÜPSISED
Jahu 0,650 + 0,050 rullimiseks
margariin 0,310
suhkur 0,207
muna 0,073
küpsetuspulber 0,005
väljatulek: 1,0
Taignale võib lisada küpsetuskindlat essentsi.
Liivataigent võib valmistada :
* masinaga
* käsitsi
Masinaga valmistamisel kaalutakse taignasegamismasinasse margariin ja suhkur ning segatakse kuni on tekkinud plastiline mass. Liivataigna valmistamiseks võib kasutada peen - kui puudersuhkrut. Saadud massile lisatakse muna, vajadusel sool ja essents ning lõpuks sõelutud küpsetuspulbriga segatud jahu. Segatakse veel 2-3 min., kuni tekib ühtlane, tükkideta taigen. Jahuga taigna segamine ei tohi kesta kauem, muidu hakkab taigen venima.
Väikeses koguses võib taigent segada käsitsi.
Selleks sõelutakse jahu lauale, jahupeale puistatakse küpsetuspulber. Jahu sisse tehakse süvend, kus segatakse omavahel rasvaine ja suhkur, lisatakse muna, vajadusel sool ja essents ning seejärel hakatakse äärtest juurde võtma jahu. Hea liivataigen peab olema plastiline, ühtlase konsistentsiga . Soovitatav ruumi temperatuur, kus taigent töödeldakse on 20 - 22 º-di.
- Liivataigen lisanditega
* Liivataigent võib valmistada kakaoga, sel juhul lisatakse kakao koos jahuga ja jahu kogust vähendatakse kakao koguse võrra.
* Pähklilisandiga liivataigna valmistamisel lisatakse taignale koos jahuga hakitud ja kergelt röstitud pähklid.
* Liivataigna valmistamisel rosinatega, tuleb jahuga segada puhtad, kuivad rosinad. Kuna liivataigen on väikese niiskusesisaldusega, siis muudaks liigne niiskus taigna kvaliteedi halvemaks.
* Ka sooda või küpsetuspulber lisatakse taignale kuivalt. Kui kergitusaine lisada koos vedelikuga, siis eralduks osa C02 (süsihappegaasi )kohe, kuid heaks kobestumiseks on vaja, et see reaktsioon toimuks taignas alles küpsetamisel.
- Liivataigent võib valmistada ka selliselt , et põhitoorainetest moodustaksid:
* jahu 3 osa
* rasvaine 2 osa
* suhkur 1 osa
LIIVATAIGNAST POOLTOODETE VORMIMINE
* Liivataignast üksikult valmistatavatele toodetele rullitakse 20 min. külmutuses seisnud taigen jahusele lauale 4-7 mm paksuseks ja lõigatakse vastavate vormide abil pooltoode välja ning tõstetakse paleti abil küpsetusplaadile. Liivataignast pooltooted küpsetatakse 200- 220°- di juures 10 - 15min.
* Korvikeste valmistamiseks rullitakse liivataigen lauale 4 - 5mm paksuselt. Tühjad metallvormid laotakse lauale üksteise kõrvale. Lahtirullitud taigen keeratakse ümber taignarulli ja keritakse lahti korvikestele. Nüüd vajutatakse kergelt rulliga või kätega taignale, et korvikese servad taigna läbi lõikaksid. Seejärel võetakse vorm koos taignaga kätte ja mõlema käe pöialdega vajutades täidetakse kõigepealt vormi põhi ja seejärel küljed. Korvikesed tuleb vormida nii, et metall läbi taigna välja ei paistaks. Vormitud pooltooted küpsetatakse koos vormiga , mis eemaldatakse peale pooltoote jahtumist.
* Lõikekookidele põhjade valmistamisel tõstetakse lahtirullitud liivataigen kergelt rasvainega määritud küpsetusplaadile, tehakse noaga taignaplaadi sisse lõiked, et toode küpsemisel ei deformeeruks.
* Väikesed küpsised vormitakse rullitud liivataignast erinevate vormidega väljavajutamise või lõikekettaga tükeldamise teel. Lõikeketas võib olla kas sileda või loogelise teraga . Küpsised võivad kujult olla kas ruudu, ristküliku, lilleõie, südame jne. kujulised .
* Liivataignast tortidele põhjade valmistamiseks lõigatakse poltooted välja liivataignast, mille paksus on 3 - 7 mm. Põhjade väljalöömiseks kasutatakse metallvorme või šabloone.
Liivataignast küpsetatud pooltooted on peale ahjust väljavõtmist helepruuni värvusega ja soojalt pehmed . Kui neid on vaja edasiseks töötlemiseks plaadilt eemaldada, siis tuleb neil lasta eelnevalt jahtuda. Ainult puuviljatäidisega valmistatavate toodete puhul määritakse täidis soojale põhjale, siis liituvad põhjad paremini.
LIIVATAIGNA JA MURETAIGNA VEAD
VIGA
PÕHJUS
* taigen ei ole plastiline
* rasvaine liigselt sulatatud
* küpsetamisel valgub rasvaine välja
* toorained liiga soojad
* valmis küpsetatud tooted rabedad ja
murenevad
* tooted vormiti soojast taignast
* taigen venib, rullimisel tõmbub kokku
* taignas on palju jahu ja vedelikku ning
vähe rasvainet
* valmis küpsenud toode vähese mahuga
* taigent segati liiga kaua
* toode kohati põlenud
* taigen oli rullitud ebaühtlaselt
* tooted väga rabedad
* munade asemel lisatud ainult munarebud
* tooted kõvad ja klaasjad
* munade asemel lisatud ainult munavalget
* vähe rasvainet

LIIVATAIGNAST KÜPSISED
Liivataignast võib valmistada väga erikujulisi küpsiseid, mida võib viimistleda erinevate glasuuridega, värviliste keedistega, erinevate puistetega ning küpsiseid võib liita erinevate keedistega ja kreemidega.
-Liivaküpsis
Liivataigen rullitakse 4 mm paksuseks, määritakse pealt munamäärdega ning puistatakse üle pähkli-ja suhkrupuistega. Küpsised lõigata välja erikujuliste vormidega või tükeldada lõikekettaga.
- Kaneeliküpsis
Analoogselt liivaküpsisega ettevalmistatud taignale, mida ei määrita munamäärdega puistatakse peale kaneeli või suhkurkaneeli puiste . Küpsis tükeldatakse sakilise lõikekettaga.
- Puruküpsised
Kahe kuni kolme mm paksuseks rullitud liivataignast lüüakse välja sakilise vormiga, mille läbimõõt on 4 cm, pooltooted. Pooled pooltoodetest määritakse munamäärdega ja puistatakse
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Pärmita taignad ja tooted #1 Pärmita taignad ja tooted #2 Pärmita taignad ja tooted #3 Pärmita taignad ja tooted #4 Pärmita taignad ja tooted #5 Pärmita taignad ja tooted #6 Pärmita taignad ja tooted #7 Pärmita taignad ja tooted #8 Pärmita taignad ja tooted #9 Pärmita taignad ja tooted #10 Pärmita taignad ja tooted #11 Pärmita taignad ja tooted #12 Pärmita taignad ja tooted #13 Pärmita taignad ja tooted #14 Pärmita taignad ja tooted #15 Pärmita taignad ja tooted #16 Pärmita taignad ja tooted #17 Pärmita taignad ja tooted #18 Pärmita taignad ja tooted #19 Pärmita taignad ja tooted #20 Pärmita taignad ja tooted #21 Pärmita taignad ja tooted #22 Pärmita taignad ja tooted #23 Pärmita taignad ja tooted #24 Pärmita taignad ja tooted #25 Pärmita taignad ja tooted #26 Pärmita taignad ja tooted #27
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 27 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-02-24 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 53 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Nohikud Õppematerjali autor

Lisainfo

pärmita taignad ja tooted
pärmita taignad , tooted , piparkoogitaigen

Mõisted


Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

37
doc
Pärmitaigen ja tooted
19
docx
Pärmitaignatooted
37
doc
Pärmitaigen
652
pdf
Asjaajamise alused
33
docx
Koka kutseeksami küsimused ja vastused
62
doc
Toiduained
31
docx
Toiduvalmistamise alused
34
doc
Pagaritoodete kokkuvõte



Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun