Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Nõustamispsühholoogia konspekt (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
Kevad - Vesised teed, sulav lumi, tärkavad lumikellukesed - teebki kevadest kevade

Esitatud küsimused

  • Kui suur on võimuvajadus ja hoolitsemisvajadus?
  • Kes terapeut on ja millised on tema kvalifikatsioonid?
  • Mille tõttu ta nõustamisel viibib?
  • Millega nõustaja tegeleb ja millised võivad olla tagajärjed?
  • Mis võivad limiteerida või mõjutada nõustamist?
  • Kui see juhtum lõpeb?
  • Mida nad suudavad teha?
  • Palju infot Kas probleem on juriidiline või mitte?
  • Milline on olnud ravi tulemuslikkus?
  • Missugune on olnud rahulolu eelnevate kogemustega millised on ootused käesolevale ravile?
  • Mille üle klient kurdab mis tõi teda nõustaja juurde?
  • Milles ta ise näeb oma olukorra põhjuseid?
  • Millised on tema esmased oletused probleemi tekke kohta?
  • Millised on tema ootused nõustajale?
  • Milline on tema valmidus oma probleemidega tegeleda ja neid teadvustada?
  • Missugune on olnud tema enesedistsipliin?
  • Millised on tema varased seksuaalkogemused?
  • Millele peaks järgmisel kohtumisel põhitähelepanu pöörama?
  • Mis siis saab kui?
  • Miks seda tehakse ja kuidas saaks parandada?
  • Kuidas saab kliendi ja terapeudi suhe ravida klienti?

Lõik failist

Nõustamispsühholoogia 08.02
Eluga rahulolu määravad tunnused:
  • Lähisuhted – kõige olulisem
  • Rahulolu tööga
  • Isiklik toimetulek
    Nõustamine muutub üha enam õpetuseks, mis on integreeritud erinevatest psühholoogiaharudest, teraapiasuundadest, erinevatest maailma usunditest. Lisandub aastatuhandete jooksul kogunenud õpetused elamisest, otsitakse alternatiive. Vajadus on joonistada sotsioloogiline klientide sotsiaalsetest karakteristikutest ja arendada detailne teadmine klientide populatsioonist. Ühiskonda peegeldavad kõige paremini tervisenäitajad ja majanduslikud näitajad. Kuritegevus.
    Nõustaja võib tunnetuslikult siseneda kliendi maailma, säilitades sealjuures professionaalse ja teadusliku objektiivsuse. Kunst on subjektiivne mõõde, põhineb teadmiste baasil. Arendatakse oskuseid , mis sobituvad kliendi unikaalsete vajadustega ja multikultuurse ühiskonna mõjutustega. Ennekõike tegemist nõustaja isiksuse osalusega. Mitmed tasandid , variatiivsed. Pärit humanistlikust psühholoogia harust. Ehedus, unikaalsus , usaldatavus, inimlikkus.
    Nt. Rogers:
    Eriti lähedale võib jõuda, kui ollakse ise seda probleemi läbi elanud. Kunsti mõõtme suurem domineerimine võib viia läbipõlemiseni. Professionaalsus võib langeda, objektiivsus langeb, võib lahendada oma probleeme läbi kliendi probleemide. Teadus: teaduspõhised efektiivsed mudelid. Nõustaja peaks olema nii teadlane kui rakenduslik nõustaja. Teaduslik mõtlemine eeldab oskuseid luua objektiivset vaatlust kuni sekkumiseni, kontrollida hüpoteese, ehitada üles teooriaid , diagnoosida, kasutada uurimismeetodeid, mis aitavad muuta nõustamise seletatavust ja efektiivsust tõhusamaks ja testide kasutamise oskust.
    ...... teooria – suhtlemispsühholoogia, kuulamine , mõjutamise tehnikad .
    Probleemilahenduse strateegiad – konfliktikäitumise viisid ja meetodid
    Kehtestamine – läbirääkimise tehnikad
    Eetika – abistamissuhe, formaalsed ja mitteformaalsed ettekirjutused
    • Fookus nõustamisel on arenguline toimetulek, oskuste õpetamine, probleemide ennetamine. Psühhoteraapias on fookus kõrvaldav, aitab ületada olemasolevaid probleeme, nt. ärevus, depressioon
    • Probleemi olemus. Nõustamine tegeleb igapäevaeluliste probleemidega, nt. pere, töö, suhted. Psühhoteraapia probleem on komplekssem. Et eristada kumma alla probleem sobib, on vaja diagnostikaprotseduure.
    • Eesmärk. Nõustamisel lühiajaline. Psühhoteraapias mõlemad, lühi- ja pikaajaline.
    • Raviviis. Nõustamisstrateegiad, ennetavad lähenemised. Psühhoteraapias komplekssem, teadvustamata ja teadvustatud protsessidega. Kasutatakse teaduslikult tõestatud efektiivsusega psühhoteraapia meetodeid .
    • Nõustamine koolides, keskustes, med asutustes. Psühhoteraapia valdavalt erapraksised.
    • Psühholoogilise abi meetodid on sarnased, sest teoreetilised lähtekohad on sarnased. Rajandeb usaldusel, sisalduvad eetika ja sarnasus struktureerituses. Kindlapiirilised tegevused.

    Mitteformaalne: ootused seotud mitme isikuga
    Eetikanõuded: formaalses olemas, mitteformaalses
  • Vasakule Paremale
    Nõustamispsühholoogia konspekt #1 Nõustamispsühholoogia konspekt #2 Nõustamispsühholoogia konspekt #3 Nõustamispsühholoogia konspekt #4 Nõustamispsühholoogia konspekt #5 Nõustamispsühholoogia konspekt #6 Nõustamispsühholoogia konspekt #7 Nõustamispsühholoogia konspekt #8 Nõustamispsühholoogia konspekt #9 Nõustamispsühholoogia konspekt #10 Nõustamispsühholoogia konspekt #11 Nõustamispsühholoogia konspekt #12 Nõustamispsühholoogia konspekt #13 Nõustamispsühholoogia konspekt #14 Nõustamispsühholoogia konspekt #15 Nõustamispsühholoogia konspekt #16 Nõustamispsühholoogia konspekt #17 Nõustamispsühholoogia konspekt #18 Nõustamispsühholoogia konspekt #19 Nõustamispsühholoogia konspekt #20 Nõustamispsühholoogia konspekt #21 Nõustamispsühholoogia konspekt #22 Nõustamispsühholoogia konspekt #23 Nõustamispsühholoogia konspekt #24
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 24 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2012-04-22 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 130 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor hulltydruk Õppematerjali autor
    Loengus kirjutatud konspekt prof. Uriko loengutest 2011 kevadsemestril.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    42
    doc

    Nõustamispsühholoogia

    Nõustamispsühholoogia Nõustamise mõistet kasutatakse erinevates valdkondades: juriidikas, ettevõtluses, meditsiin jne. Nõustamine on kahe inimese vaheline suhtlus. Tegemist on koguaeg inimesega ja koguaeg lisanduvad mingid psühholoogia aspektid. Psühholoogiline nõustamine on pidev. Kus lõpeb psühholoogiline nõustamine või kus algab? Koguaeg toimub psühholoogiline nõustamine näiteks motiveerimine jne. Sõna psühholoogia seal ees müüb! Arvatakse et see professionaalsem etc, aga võib ka ära ehmatada. Müüb vähemalt tähelepanu osas. Eestis on psühholoogiline nõustamise reglement puudub. Teoreetiliselt ei tohi ilma magistrikraadita teha, tuleb end täiendada jne, siiski on see üsna hägune. Vaja oleks ülesehitada. Nõustamispsühholoogia seisukohti rakendavad paljud erinevad spetsialistid: arstid, juristid, psühhoterapeudid, psühholoogid, nõustajad, sotsiaal-töötajad jne.

    Psüholoogia
    thumbnail
    16
    rtf

    Nõustamise alused

    kliendil on olemas eelnevalt või kujuneb nõustamise protsessis motivatsioon ja oskused olukorras muutuse elluviimiseks; ja/või klient saavutab nõustamissuhtes iseseisvuse (sõltumatuse). 6. Nõustamise rakendus ja sihtrühmad. Toimetulekut häirivad olmeprobleemid: nt erialavalik; ettekande tegemise hirm; suhtlemisprobleemid; Üldjuhul terved inimesed, kellel on eluga toimetulemisel tekkinud probleemid või raskused, või kes vajavad konsultatsiooni psühholoogia valdkonda kuuluvate küsimuste osas. Sealhulgas nt Nõustamiskeskustes ­ lapsed, noored, täiskasvanud (individuaalsed, paari- või pereprobleemid, mis võivad laias laastus jaguneda situatiivseteks ja arengulisteks) Noorte nõustamiskeskustes­ psühholoogiline toetamine seksuaal- ja reproduktiivteemade kontekstis; Turvakodudes jms ­ psühholoogiline toetamine suheteprobleemide, ja ­

    Psühholoogia
    thumbnail
    21
    docx

    Nõustamise põhialused

    (sõltumatuse). Nõustamise rakendus: Toimetulekut häirivad olmeprobleemid. Nt erialavalik; ettekande tegemise hirm; suhtlemisprobleemid; organisatsioonis konflikt ülemuse ja alluvate vahel;... Toetav roll psüühikaprobleemide korral. Sihtgrupp: üldjuhul on terved inimesed, kellel on eluga toimetulemisel tekkinud probleemid või raskused, või kes vajavad konsultatsiooni psühholoogia valdkonda kuuluvate küsimuste osas. Sealhulgas nt: Nõustamiskeskustes (sh erapraksised) ­ lapsed, noored, täiskasvanud (individuaalsed, paari-või pereprobleemid, mis võivad laias laastus jaguneda situatiivseteks ja arengulisteks) Noorte nõustamiskeskustes ­ psühholoogiline toetamine seksuaal-ja reproduktiivteemade kontekstis; Turvakodudes jms ­ psühholoogiline toetamine suheteprobleemide, ja ­kriiside korral; edasise elukorralduse planeerimisel.

    Nõustamine
    thumbnail
    17
    docx

    Nõustamispsühholoogia

    Lisandus juurde probleeme, mis ei jäänud psühhoteraapia otsese fookuse alla. Need on toimetulekuprobleemid. Ei ole häiret, aga lihtsalt ei tule oma eluga toime. On rakenduspsühholoogia haru. Nõustamise mõistet kasutatakse erinevates valdkondades Ettevõtlus Meditsiin ­ probleemiks on diagnoosimine ainult nö vereanalüüsi alusel. Pedagoogika ­ sa ei õpeta ainet, vaid inimest, gruppi Referents psühholoogiale. See peaks olema veel suurem ja mitte õhinapõhine psühholoogia. Nõustamispsühholoogia seisukohti rakendavad erinevad spetsialistid: õpetajad, juristid, meedikud, psühholoogid, sotsiaaltöötajad jne. Nõustamise psühholoogia Psühholoogia ja füsioloogia seaduspärasused ­ teada tuleb mõlemaid, vastasel juhul toimib terviku poolitamine. Peab teadma nii neid asju, mis ta saab diagnoosida ja ka neid, mida ei saa. Siis oskad edasi suunata. Nt depressiooni ravides pead mõtlema ­ kliinilise vere analüüs (hemoglobiin, d vitamiin)

    Nõustamine
    thumbnail
    11
    docx

    Nõustamise põhialused

    Nõustamine : hariv, situatiivne, probleemi-lahenduslik, teadvus, nö olmeprobleemid, olevik, kestvus lühem. Nõustaja roll sõltub sellest kus, kellega ja mis tingimustel ta töötab. Enne koolipsühholooge rahastas linnavalitsus, nüüd aga koolidirektorid (tavalisem näide: kliendiks on direktori tütar). Roll tuleneb sekkumise direktiivsuse astmest, erialasest kuuluvusest, organisatsiooni koosseisu kuulumisest, probleemi käsitlemise laadist. Nõustaja saab olla psühholoogia alase akadeemilise magistrikraadiga spetsialistid, kes jätkavad erialast enesetäiendamist ning läbivad regulaarset supervisiooni. Nõustamise ajalugu 1908 : FRANK PARSON karjäärinõustamise isa 1909 vaimse tervise valdkonnas uus suhtumine ( vaimuhaigused on ravitavad). 1930-ndatel CARL ROGERS võttis kasutusele termini ,,nõustamine". Carl Rogers on hummanist, leevendas arusaama, et keskenduda tuleb potentsiaalile. Võttis kasutule terminit

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    11
    odt

    Nõustamine

    LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool Ä09KÕ Nastasja Musienko NÕUSTAMINE kodutöö õppejõud: Nelly Randver Mõdriku 2012 Sisukord Sissejuhatus..........................................................................................................................................4 1. Nõustamissuhe..................................................................................................................................5 2. Nõustamistehnikad...........................................................................................................................6 2.1 Aktiivse kuulamise vastused......................................................................................................7 2.2 Tegevusvastused............................................................................

    Perepsühholoogia
    thumbnail
    38
    odt

    JOHN MCLEOD „NÕUSTAMISOSKUS“

    LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Sotsiaaltöö õppetool ST13 KÕ2 Kätlin Kalev JOHN MCLEOD „NÕUSTAMISOSKUS“ Raamatu analüüs Õppejõud: Anu Leuska Mõdriku 2015 1 2 1. PEATÜKK Raamatu esimene peatükk on eelkõige sissejuhatus tervesse raamatusse. Sissejuhatuses seletatakse ilusti lahti nii mõnigi asi millega ma varem ehk kursis ei olnud, näiteks narratiivne suund. Nõustamine juures on väga olilised sõnad nagu tundub ja selles, need sõnad võivad kliendi panna teisiti mõtlema, ning siis nad võivad oma probleemist paremini aimu saada, millest nad enne aru ei saanud ja tundsid enda jaoks põhendamata kurbust ja ängistust, kuid ei teadnud mis on selle põhjustanud. Nõustamise juures on üks oluline aspekt ja selleks on ruumi loomne asja läbiarutamiseks. Ruum kus toimub nõsutamine, peaks olema kliendi jaoks võima

    Sotsiaalteadused
    thumbnail
    4
    docx

    Nõustamise põhialused; I kodutöö: nõustamiskoolkondade võrdlus

    eksistentsiaalsus teraapiast, vahel tuleb dialoogiliselt sellega teeb. tulevad teraapia konstruktivistlikust teraaapiast ja välja. Transpersonaalne teraapia: Kaasatakse vormid toime laste transpersonaalsest teraapiast. Transpersonaalne teraapia: religioossed või müstikast pärit võtteid. analüüsimisega. Transpersonaalne psühholoogia on kaasatakse religioossed ja Teadvustamiseks minnakse kaasa kultuuriülene teooria, mis ütleb, et müstilised vaated suhte koostöös terapistiga. inimene on enam kui füüsiline ja loomise protsessi. psühholoogiline olend ja pakub, et spirituaalne olemus on inimese aluseks.

    Nõustamise põhialused




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun