Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Mõisted (1)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

  • Metalsed materjalid

  • Rauasüsinikusulamid


    Teras
    Lisandid terases
    Raud on metallidest tähtsaim, kuid puhtal kujul kasutatakse teda vähe. Põhilised tehnomaterjalid valmistatakse rauasulamitest. Nende kasutusala on umbes kümme korda laiem kui teistel metallidel ja nende sulamitel . Suurem osa rauasulamitest on süsinikku sisaldavad sulamidrauasüsiniku­sula­mid, mis jagunevad järgmiselt:
    • terased, mille süsinikusisaldus on kuni 2,14%;
    • malmid , mille süsinikusisaldus on üle 2,14% (tavaliselt kuni 4%).
    Peale süsiniku on terastes ja malmides alati teisi lisandeid, mis on jäänud sulameisse nende saamise käigus – need on tavalisandid, ja spet­siaalselt lisatud – need on legeerivad elemendid. Nii sisaldab süsinikteras tavalisandeina mangaani , räni, fosforit , väävlit. Nende mõju võib olla märkimis­väärne, kuigi süsinikteraste omadused on määratud eelkõige nende süsinikusisaldusega.
    Omaette lisandite rühma moodustavad selli­sed elemendid nagu hapnik, vesinik ja lämmastik , mis satuvad teraste koostisse vähesel määral teras­te tootmisel sõltuvalt kasutatud toormest ja valmis­tamismeetodist – need on juhulisandid. Nende lisan­dite üsnagi suurt mõju võetakse terase tootmi-sel arvesse.
    Teraste ja malmide kõrval on leidnud tehnikas kasutust mitmed sellised rauasulamid , mis ei sisalda süsinikku. Ühtkokku valmistatakse tööstusele tohutul hulgal erinevaid rauasulameid - üle 10 000 eri sordi. Raua ja rauasulamite tähtsus ei põhine mitte ainult nende rohkel kasutusel ja nende omaduste mitme­kesisusel, vaid ka nende suhteliselt madalal hinnal . Sulatamise ja erinevate töötlemis -meetodite abil saavu­tatakse üha erinevamaid oma-duste kombi­natsioone. Selle teeb võimalikuks eel-kõige raua polümorfism .
    Süsinik
    C-sisalduse suurenedes kasvab terase kõvadus , tõmbe­tugevus ja voolavuspiir ning vastupanu väsi­mus­purunemisele; vähenevad aga plastsus - ning sitkusnäitajad.
    Süsinik avaldab mõju ka terase külma­hap­rus­lävele, soodustades terase haprumist madalatel tem­pe­ratuuridel.
    C-sisalduse suurenemisega kaasneb terase tiheduse vähenemine (puhta raua korral on see 7840 kg/m3, 1,5% C-sisaldusega terase korral 7640 kg/m3), kasvab eritakistus , vähenevad soojus­ juhtivus ja mõned magnetiliste omaduste näitajad.
    Tavalisandid
    Räni ja mangaan . Tavalisandina räni sisaldus süsinik­terases ei ületa 0,5%, mangaani sisaldus 1,0%. Lisandid viiakse terasesse selle des­oksü­dee­ rimise käigus; ühinedes terases oleva hapnikuga lähevad nad räbusse. Lahustudes rauas paran­davad nad terase omadusi.
    Räni lahustununa rauas tõstab terase voola­vus­piiri, mis aga halvendab terase külmdefor­mee­ritavust (stantsimisel, tõmbamisel). Seetõttu kasu­tatakse deformeerimise teel valmistatavate detailide puhul väikese ränisisaldusega teraseid.
    Mangaan tõstab märgatavalt terase tugevust, alandamata seejuures plastsust , ning samal ajal vähendab väävlisisaldusest tingitud kahjulikku mõju.
    Malmidele on peale suurema süsiniku­sisal­ duse omane ka suur ränisisaldus (1...3%). Räni pea­mine mõju on selles, et koos süsinikuga soo­dus­tab ta grafiidi eraldumist.
    Väävel ja fosfor . Väävel ja fosfor on terases kahjulikeks lisandeiks. Rauaga moodustab väävel keemilise ühendi – raudsulfiidi FeS, mis tardolekus praktiliselt rauas ei lahustu, kuid lahustub vedel­metallis. Keemiline ühend FeS moodustab rauaga kergsulava eutektikumi , mis terase kuumtöötluse temperatuuril (1000...1200 °C) sulab, muutes terase hapraks teradevaheliste sidemete nõrgenemise tõttu. Seda nähtust nimetatakse punahapruseks e. kuumhapruseks.
    Mangaani olemasolu terases soodustab vääv­liga rasksulava ühendi MnS teket, millega on pea­aegu välistatud punahapruse võimalus.
    Väävel vähendab terase löögisitkust, plast­sust ja ka väsimustugevust.
    Fosfor tõstab terase tugevus- ja voolavuspiiri, kuid vähendab plastsust ja sitkust ning halvendab keevitatavust ja korrosioonikindlust. Sitkuse vähe­ne­mine on seda märgatavam, mida suurem on terase C-sisaldus. Fosfori eraldumine põhjustab terase haprumist toatemperatuuril. Seda nähtust nime­tatakse külmahapruseks.
    Väävli- ja fosforisisaldus terases on rangelt piiratud – sõltuvalt terase kvaliteedist ei ületa see 0,06%. Malmid sisaldavad võrreldes terastega rohkem fosforit (0,1...0,2%), mis parandab malmide valuomadusi, eelkõige vedelvoolavust.
    Tabel 1.8. Tavalisandid terastes
    Lisand
    Sisaldus %, kuni
    Mõju terases
    Si
    Mn
    P
    S
    0,5
    1,65
    0,05
    0,05
    Viiakse terasesse valmistusprotsessis desoksüdeerijana
    Viiakse terasesse valmistus-protsessis desoksüdeerijana
    Kahjulik lisand. Põhjustab terase külmahaprust
    Kahjulik lisand. Põhjustab terase punahaprust
    Lämmastik, hapnik ja vesinik. Need lisandid esi­nevad terases mittemetalsete ühendi-tena (näi­teks oksiididena FeO, Fe2O, MnO, SiO2, Al2O3 jt.), tardlahustena või vabas olekus (kaha-nemis­tühi­kutes, pragudes jm.). Mittemetalsed lisan-did määra­vad terase nn. metallurgilise kvaliteedi, tõstavad terase mehaaniliste omaduste (plastsus ja sitkus) anisotroopsust, kuid olles pingekontsentraa-toreiks, alandavad nad väsimustugevust ja purune-mis­sitkust.
    Eriti kahjulikuks lisandiks on terases lahus­tunud vesinik. See muudab terase hapraks. Lisaks haprusele soodustab vesinik terase valtsimisel ja sepistamisel mikropragude teket. Keevitamisel mõjub vesinik kaasa pragude tekkimisele põhi- ja keevismetallis. Pinnakihi rikastamine vesinikuga (näiteks galvaan-pindamisel) soodustab samuti terase haprumist; eriti ohtlik on see terase tööta­misel kontaktis vesinikuga kõrgetel rõhkudel. Sellist nähtust tuntakse vesinikhaprusena.
    Legeerivad elemendid
    Peale süsiniku viiakse terastesse vajalike omaduste saamiseks mitmesuguseid spetsiaalseid lisandeid – legeerivaid elemente - Cr, Ni, W, V, Mo, Co jt., sealhulgas ka Mn ja Si, kui nende sisaldus ületab tavalisandina terasesse viidu oma (s.o. Mn korral 1,65% ja Si korral üle 0,5%).
    Legeerivate elementide mõju terastes avaldub eelkõige järgmises:
    • nad mõjutavad raua polümorfsete muutuste ning eutektoidmuutuse temperatuure ja eutek­ toidi süsinikusisaldust terastes,
    • nad tõstavad ferriidi ja sellega terase tugevust,
    • nad avaldavad mõju muutustele terase termo ­töötlusel (austeniiditera kasvule, austeniidi lagunemisele ja läbikarastuvusele).

    Teraste liigitus
    Kooskõlas eurostandardiga EN 10020 liigitatakse terased kahte suurde gruppi:
  • mittelegeerterased (tuntud ka süsinik­terastena),
  • legeerterased .
    Terase legeerituse määrab lisandite sisaldus. Kui see on tabelis 1.9 toodud piirnormidest allpool, siis on tegemist mittelegeerterasega, kui kõrgem, siis legeerterasega.
    Mittelegeerterased jagunevad alagruppides-se eelkõige kahjulike lisandite (P, S) sisalduse järgi:
    Legeerterased jagunevad
    a) tavakvaliteetterased e. tavaterased,
    b) mittelegeerkvaliteetterased,
    c) mittelegeervääristerased
    samade tunnuste järgi kahte gruppi:
    a) legeerkvaliteetterased,
    b) legeervääristerased.
    Legeerteraste kasutusalad on samad mis mitte­legeerterastel, kuid legeerterased erinevad valmistusviisi ja elementide sisalduse poolest. Legeerkvaliteetteraste hulka kuuluvad keevitatavad konstruktsiooniterased, surveotstarbelised terased, eriterased (magnetterased) jt. Legeervääristeraste gruppi kuuluvad roostevabad, kuumuspüsivad ja kuumuskindlad terased, kuullaagri-, tööriista- ning erioma­dustega terased.
    Kasutusotstarbe järgi liigitatakse nii mitte­ legeer - kui ka legeerterased kolme suurde gruppi: konstruktsiooniterased, tööriistaterased ja eri-oma­dus­ tega terased (roostevabad jt.).
    Konstruktsiooniterased
    Konstruktsiooniteraste all mõeldakse eelkõige masina- ja aparaadiosade ning metalltarindite valmis­tamiseks kasutatavaid teraseid. Keemiliselt koostiselt jagunevad konstruktsiooniterased nagu terased üldiselt mittelegeer- ja legeerterasteks. Süsinikkonstruktsiooniterased sisaldavad harilikult kuni 0,6% süsinikku ja need liigitatakse omakorda tava- ja kvaliteetsüsinikkonstruktsiooniterasteks. Esimesi kasutatakse profiilmetallina eelkõige metall ­konstruktsioonide korral, millelt ei nõuta suurt tugevust ( tõmbetugevus kuni 600 N/mm2) ega eriomadusi. Kvaliteetsüsinikkonstruktsiooniteraseid kasutatakse peamiselt masina- ja aparaadiehituses, kui on täpsemalt piiritletud nõuded keemilise koos­ tise ja paremate mehaaniliste omaduste suhtes. Sellised terased tavaliselt termotöödeldakse. Legeer­konstruktsiooniteraseid kasutatakse vastu­tus­rikaste ja raskkoormatud detailide korral. Nende teraste tõmbetugevus termotöödeldult ulatub kuni 2000 N/mm2.
    Tabel 1.9. Legeerivad elemendid terastes
    Ele-ment
    Sisaldus %, üle
    Mõju terastes
    Si
    0,5
    Tõstab voolavuspiiri, halven­dades plastsust. Trafoterastes kuni 4%
    Mn
    1,8
    Tõstab terase tugevust ja kõva­dust, suurendab läbi­karas­tuvust ning soodustab austeniitstruktuuri teket. Kulu­mis­kindlates terastes ca 13%
    Cr
    0,5
    Tõstab terase tugevust ja kõva­dust (moodustuvad karbii­did), suurendab läbikaras­tu­ vust , soodustab ferriitstruktuuri teket, tagab korrosiooni­kind­luse (>12%Cr). Konstrukt­sioo­ni­terastes 1…2%, tööriista­terastes ca 12%
    Ni
    0,5
    Tõstab terase sitkust, kasut. koos kroomiga; soodustab austeniitstruktuuri teket. Konst­ruktsiooniterastes kuni 5%, roostevabades terastes 8…10%
    Mo
    0,1
    Alandab terase külmahaprus­läve, vähendab noolutus ­ rabe ­dust, tõstab tõmbetugevust
    W
    0,1
    Tõstab terase kõvadust ja kulu­miskindlust. Põhilisand kiirlõiketerastes
    Co
    0,1
    Tugevdab terast; parandab selle magnetomadusi. Side­aine kõvasulameis
    V
    0,12
    Tõstab terase kõvadust. Kasu­tatakse tera peenendajana
    Ehitusterased
    Ehitusterastena kasutatakse suhteliselt väikese süsiniku (kuni 0,2%) ja legeerivate elementide sisal­dusega (Si ja Mn 1…2%) teraseid. Reeglina kasu­tatakse ehitusteraseid mitmesuguse ristlõikega profiil­ metallina ( nurkteras , talad, latid, armatuur jt.) ning valmistaja väljastatud olekus. Seetõttu ehitus­terased ei kuulu täiendavale termotöötlusele. Hea keevitatavus on peamine tehnoloogiline omadus: keevis­õmbluses ei tohi tekkida külm- ega kuum­pragusid ja selle mehaanilised omadused peavad olema lähedased põhimetalli omadustele.
    Kuna paljud ehituskonstruktsioonid töötavad tihti madalatel temperatuuridel ja dünaamilistel koor­mustel, siis üheks tähtsamaks omaduste näitajaks on külmahapruslävi.
    Ehitusterastena kasutatakse:
    • tavasüsinikteraseid,
    • mangaanteraseid,
    • peenterateraseid,
    • parendatud teraseid,
    • boorteraseid.

    Külmvormitavad kõrgvoolavad terased
    Kuna paljude konstruktsioonielementide valmista ­misel kasutatakse survetöötlust, peavad need tera­sed olema hästi deformeeritavad.
    Teraste hea deformeeritavuse (stantsitavuse) tagamiseks peab olema suhe Rp0.2/Rm piires 0,5...0,65 ja plastsus vähemalt 40%. Stantsitavus on seda halvem, mida suurem on terase C-sisaldus. Räni tõstab voolavuspiiri, halvendades terase stan­ts­i­tavust. Seetõttu kasutatakse C-terastest eelkõige väiksema Si-sisaldusega keevteraseid. Külmdefor­matsioonist tingitud kalestumisefekti suuren ­da­mi­seks lisatakse mikrolegeerivaid elemente (Al, V), mis sidudes lämmastikku ja moodustades nitriide (AlN, VN) soodustavad tugevnemist.
    Terased
    Konstruktsiooniterased
    • Ehitusterased
    • Masinaehitusterased
    Tööriistaterased
    • Lõike- ja mõõteriistaterased
    • Stantsiterased (külm- ja kuumstantsiterased)
    • Kiirlõiketerased
    Eriterased
    • Roostevabad terased
    • Kuumuskindlad terased
    • Kulumiskindlad terased

    Tabel 1.10. Tavaehitusterased (EN10025)
    Margi-tähis
    Koostis %, max
    Omadused, min
    C1)
    Si
  • M
    ReH N/mm2
    KU
    T, °C/J
    S185
    175
    S235JR
    S235J2
    0,2
    1,4
    235…175
    +20
    -20
    27
    27..23
    S275JR
    S275J2
    0,2
    1,4
    275…205
    +20
    27..23
    27..23
    S355JR
    S355J2
    0,22
    1,6
    355…275
    +20
    -20
    27..23
    27..23
    1) keskmine

    Tabel 1.11. Kuumvaltsteras (leht) (EN 10137)
    Margitähis
    TT1)
    Koostis %, max
    Omadused, min
    Muu
    ReH
    N/mm2
    KU 27J
    t°-l
    S235J2
    S275J2
    N
    N
    1,4 Mn
    1,4 Mn
    235
    275
    -20
    -20
    S500 QL1
    S690 QL1
    P
    P
    2 Ni
    1,5 Cr
    0,7 Mo
    0,5 Cu
    0,12 V
    500
    690
    -40
    -60
    1) N – normaliseeritult, P – parendatult
    2) C-sisaldus 0,2%
    Tabel 1.12. Külmvormitav külmvaltsteras (leht,
    riba) (EN 10130)
    Margi-tähis
    Koostis %, max
    Omadused, min
    C1)
    Mn
    Muu
    ReH N/mm2
    Rm N/mm2
    A%
    DC01
    DC04
    DC06
    S355MC
    S500MC
    S700MC
    0,12
    0,08
    0,02
    0,12
    0,12
    0,12
    1,5
    1,7
    2,1
    Al, V
    Nb
    Ti
    280
    210
    180
    355
    500
    700
    410
    350
    350
    430
    550
    750
    28
    38
    38
    19
    12
    10
    1) keskmine
    Masinaehitusterased
    Tsementiiditavad terased
    Tsementiiditavate terastena kasutatakse madal­süsinik­teraseid (0,1...0,25%C), mille kõvadus peale tava­karastust on väike. Peale tsementiitimist (pinna­kihi rikastamist süsinikuga, C-sisaldus viiakse ca 1%-ni), karastamist ja madalnoolutamist on nende pinnakõvadus 58...62 HRC, südamiku kõvadus aga 30...42HRC.
    Tsementiiditavate teraste südamik peab ole­ma heade mehaaniliste omadustega, eriti tähtis on kõrge voolavuspiir, mille tagab eelkõige peene­tera­line struktuur. Ka pinnakihis on oluline peeneteraline struktuur – jämeteraline tsementiiditud kihi struktuur toob pärast termotöötlust pinnakihis kaasa väsimus ­tugevuse languse.
    Tsementiiditud kihi paksus on tavaliselt 0,5…2 mm, mille struktuur sügavuti muutub sujuvalt südamiku struktuuriks. Tsementiiditavaist terastest valmistatakse selliseid masinaosi nagu hammas­ rattad , ketirattad, nukid jm.
    Parendatavad terased
    Masinaosade valmistamiseks kasutatavad terased peavad olema töökindlad, see tähendab, et nendel peavad olema kõrged tugevusnäitajad Rm ja Rp0,2, vastuvõetav külmahapruslävi ja löögisitkus KU.
    Parendatavad terased on kesksüsinikterased (0,3...0,5%C), milles on 3...5% legeerivaid ele­ mente . Nende termotöötlus seisneb karastamises (reeglina õlisse, mõnikord sulasoolas või õhus) ja kõrgnoolutamises temperatuuril 550...600 °C. Peale sellist termotöötlust omandab teras struktuuri, mis talub hästi löökkoormusi.
    Parendatavaist terastest valmistatakse enamik masinaosi: võllid , hoovad, teljed jms.
    Termotöötlemine võimaldab oluliselt paran­dada mittelegeerkonstruktsiooniteraste mehaanilisi omadusi. Võrreldes ühekordse töötlemise – norma ­liseerimisega, mil moodustub perliitstruktuur, on kahe­kordse töötlemise – parendamise ( karastamine + kõrgnoolutamine) tulemusena tekkiv struktuur pare­mate omadustega.
    Vedruterased
    Keerd -, spiraal- ja lehtvedrusid ning teisi elastseid detaile iseloomustab see, et neis kasutatakse ainult terase elastsust ; plastne deformatsioon on luba­matu. Seega on vedrumaterjalile peamine nõue kõrge voolavuspiir ja elastsusmoodul . Kuna vedrud töötavad vahelduvtsüklilistel koormustel, siis on tähtis ka vedruteraste väsimuspiir; sitkus- ja ka plast­susnäitajad olulist rolli ei mängi.
    Vedrud tehakse 0,5…0,7% süsinikusisal­du­sega terasest , mis on legeeritud räni ja mangaaniga. Vastutusrikaste vedrude korral kasutatakse teraseid, millele on lisatud kroomi ja vanaadiumi.
    Tabel 1.13. Surveotstarbelised terased
    (EN10028)
    Margi-tähis
    Ots- tarve
    Koostis %, max
    Omadused, min
    C4)
    Mn jt.
    ReH
    N/mm2
    A %
    P235GH
    P355GH
    P275N
    P460N
    TK1)
    TK
    KNP2)
    KNP
    0,16
    0,22
    0,18
    0,20
    1,2
    1,7
    1,4
    1,7
    235
    355
    275
    460
    25
    21
    24
    17
    P460Q
    P690Q
    KPP3)
    KPP
    0,18
    0,20
    1,7
    2,0 Ni
    1,5 Cr
    0,7 Mo
    1)TK – tööks kõrgendatud t°-l
    2)KNP – keevitatavad normaliseeritud peenteraterased
    3)KPP – keevitatavad parendatud peenteraterased
    4)keskmine
    Tabel 1.14. Masinaehitusterased
    Margitähis
    Omadused, min
    ReH, N/mm2
    Rm N/mm2
    A%
    E295
    E335
    E360
    295
    335
    360
    490
    590
    670
    20
    16
    11
    Vedrude termotöötlemine seisneb karasta­mi­ses ja kesknoolutamises temperatuuril 300...400 °C.
    Vedrude töökindlus sõltub oluliselt nende pinna kvaliteedist: praod , tagi, kriimud vähendavad tundu­ valt väsimustugevust. Seetõttu leiab laia kasu­tamist vedrude pinnakihi kalestamine kuulidega, rullidega jm. Selle tulemusena tekivad pinnakihis survepinged, mispuhul tõuseb väsimustugevus.
    Tabel 1.15. Parendatavad terased (EN10083)
    Margi-tähis
    Koostis %, max
    Omadused, min
    C1)
    Cr jt.
    Rp0.2
    N/mm2
    Rm
    N/mm2
    KU +20°CJ
    C30E
    C45E
    28Mn6
    34Cr4
    34CrMo4
    34CrNiMo6
    0,3
    0,45
    0,28
    0,34
    0,34
    0,34
    1,6 Mn
    1,2 Cr
    1,2 Cr
    0,3 Mo
    1,7 Cr
    1,7 Ni
    0,3 Mo
    300
    370
    440
    460
    550
    800
    500
    630
    650
    700
    800
    1000
    40
    25
    40
    40
    45
    45
    1) keskmine
    Tabel 1.16. Tsementiiditavad terased (EN10084)
    Margitähis
    Koostis %, max
    Omadused2), min
    C1)
    Cr jt.
    ReL
    N/mm2
    Rm
    N/mm2
    C10E
    C15E
    15Cr3
    20MnCr5
    14NiCr14
    0,1
    0,15
    0,15
    0,2
    0,14
    0,7 Cr
    1,3 Cr
    1,4 Mn
    0,95 Cr
    2,75 Ni
    295
    355
    440
    540
    685
    490
    590
    690
    780
    880
    1) keskmine
    2) tsementiiditult ja karastatult (pinna kõvadus
    62 HRC)
    Kuullaagriterased
    Rull- ja kuullaagrite töötingimuste iseärasus on kõr ­gest survest tingitud materjali lokaalne defor ­mat­sioon ja kuuli või rulli kontakt tsüklilisel koor­musel.
    Sellest tulenevalt peab kuullaagriteras olema suure kõvadusega (62HRC) ja väga ühtlase mikro ­struktuuriga. Selleks kasutatakse suure süsiniku­sisaldusega, eelkõige kroomiga legeeritud teraseid. Tuntumad sisaldavad ca 1% C ja 1,5% Cr. Nende teraste termotöötlus seisneb karastamises õlisse temperatuurilt 830...840 °C ja madalas noolu­tami­ses 150...160 °C 1...2 tunni jooksul. Saadakse peene­teraline struktuur, mis on kõva ja kulumis­kindel ning hea vastupanuga väsimusele. Tavaliselt tehakse kuulid ja rullid veidi pehmemad kui veerevõrud.
    Suur kõvadus ja kulumiskindlus lubab kasu­tada kuullaagriteraseid ka tööriistaterastena külm­lõike- ja survetöötlusstantside, pressvormide jms. valmistamiseks.
    Automaaditerased
    Automaaditeraseks nimetatakse automaatpinkidel töödeldavate detailide materjalina kasutatavat terast, mis sisaldab kuni 0,4% C ja tavalisest roh­kem väävlit ja fosforit (kuni 0,2%). Tänu väävlile on teras hästi lõiketöödeldav (annab lõikamisel lühi­kese murduva laastu, mida lõiketsoonist on kerge eemal­dada). Ent väävel viib alla terase mehaa­nilised omadused, eelkõige sitkuse.
    Tabel 1.17. Vedruterased
    Margi-tähis
    Koostis %, max
    Omadused2), min
    C1)
    Muu
    Rp0.2
    N/mm2
    Rm
    N/mm2
    60SiMn5
    55Si7
    55Cr3
    50CrV4
    0,6
    0,55
    0,55
    0,5
    1,3 Si
    1,1 Mn
    1,8 Si
    0,9 Cr
    1,2 Cr
    0,2 V
    1130
    1130
    1175
    1175
    1320
    1320
    1320
    1370
    1) keskmine, 2) karastatult ja kesknoolutatult
    Tabel 1.18. Automaaditerased
    Margi-tähis
    Koostis %, max
    Omadused2), min
    C1)
    S
    Muu
    Rm
    N/mm2
    10S20
    10SPb20
    9SMn28
    0,1
    0,1
    0,1
    0,25
    0,25
    0,32
    0,3 Pb
    1,3 Mn
    350
    350
    370
    1) keskmine, 2) normaliseeritult
    Sele 1.16. Konstruktsiooniteraste tugevus
    Tööriistaterased
    Tööriistaterased moodustavad teraste suure grupi, mida iseloomustavad suur kõvadus, tugevus ja kulu­miskindlus, s.o. omadused, mis on vajalikud metalli­de lõike- ja survetöötlemisel, ja võime neid omadusi kuumenemisel säilitada – soojuskindlus . Eelkõige kõvaduse nõudest tulenevalt on tööriistateraste süsiniku­sisaldus võrreldes konstruktsiooniterastega suurem (reeglina 1…2%).
    Soojuskindluse järgi liigitatakse tööriistatera­sed järgnevalt: mittesoojuskindlad (süsiniktööriista­terased), poolsoojuskindlad (peam. stantsiterased) ja soojuskindlad (kiirelõiketerased). Tabel 1.19. Tööriistaterased
    Margitähis
    Koostis %, max
    Kõvadus
    C
    Mn
    Cr
    Mo
    W
    V
    Muu
    HRC
    C-terased
    C70W2
    C105W2
    0,7
    1,05
    -
    -
    -
    63 MN2)
    65 MN2)
    Külmstantsiterased
    100MnCrW4
    X210Cr12
    X165CrMoV12
    1,0
    2,1
    1,65
    1,2
    0,7
    12,0
    12,0
    0,7
    0,7
    0,6
    0,5
    63 MN2)
    62 MN2)
    61 MN2)
    Kuumstantsiterased
    X40CrMoV5-1
    0,4
    5,5
    1,5
    1,1
    1,2 Si
    42...46 KõN3)
    Kiirlõiketerased
    HS18-1-2-10
    HS6-5-2-5
    HS2-9-2-8
    0,8
    0,94
    0,92
    4,5
    4,5
    4,2
    0,8
    5,2
    9,2
    18,5
    6,7
    9,2
    1,7
    2,0
    2,2
    10 Co
    5 Co
    8,75 Co
    64 KõN3)
    64 KõN3)
    64 KõN3)
    1) keskmine, 2) madalnoolutus(~200 oC), 3)kõrgnoolutus (~600 oC)
    Süsiniktööriistaterased
    Süsiniktööriistateraste C-sisaldus on piires 0,7…1,3%. Peale karastamist vees on teraste kõvadus 62…64HRC. Nende teraste pinna suur kõvadus karastatult ja suur plastsus lõõmutatult võimaldavad valmistada tööriistu survetöötlemise teel, näit. keermepuure rullimise teel, viile täkkimise teel jne.
    Stantsiterased
    Lähtudes tööriistade töötingimustest ja kasuta­tavatele terastele esitatavatest nõuetest liigitatakse stantsiterased külmstantsi- ja kuumstantsiterasteks.
    Külmstantsiterased on eelkõige kroomiga kõrg­legeeritud terased, mis sisaldavad 12% Cr ja 1…2% C. Teraste kõvadus peale karastamist ja madalnoolutust on 60 HRC ja neid kasutatakse keeruka kujuga survetöötlustööriistade (tõmbe­silmad, pressvormid jne.) valmistamiseks.
    Kuumstantsiterased peavad, erinevalt külm­stantsiterastest, säilitama omadused (kõvadus, tuge­vus) ja mõõtmed kokkupuutes kuuma metalliga. Nimetatud omaduste tagamiseks sisaldavad kuum­stantsiterased tavaliselt 0,5…0,6% C – see annab hea sitkuse – ja 1…2% Ni või Mo, mis tagab hea läbi­karastuvuse. Kasutatakse kuumstantside, valu­vormide jms. valmistamiseks.
    Kiirlõiketerased
    Kiirlõiketerased on enimkasutatavaid tööriis­ta­­teraste gruppe. Kiirlõiketerased sisaldavad üle 0,6% C ja reeglina volframit (kuni 18%), molübdeeni, vanaa­diumit jt. lisandeid. Kiirlõiketeraste kõrge karastus ­temperatuuri (üle 1000 °C) ja sellele järgneva mitmekordse noolutamise (temperatuuril 550… 600 °C) tulemusena saadakse terase kõvaduseks 64…65HRC, mis säilib nende kasutamisel tempe­ratuu­rideni 600…700 °C, jäädes alla ainult pulber­kõva­sulameile. Kiirlõiketerastest valmistatakse rauasaelehti, keermelõikureid, freese, stantse jpm.
    Tööriistaterased
    Mittesoojuskindlad
    Tööks temperatuuridel kuni 200 °C
    • Süsiniktööriistaterased
    Soojuskindlad terased
    Tööks temperatuuridel kuni 300…500 °C
    • Kõrglegeeritud külmstantsiterased
    • Madallegeeritud kuumstantsiterased
    Soojuskindlad terased
    Tööks temperatuuridel kuni 500…600 °C
    • Kõrglegeeritud kiirlõiketerased
    • Karbiidterased

    Eriterased
    Konstruktsiooniterastest, mis töötavad spetsiifilistes tingimustes (kõrgetel ja madalatel temperatuuridel, abrasiivsetes või korrodeerivates keskkondades), moodustavad suure grupi eriterased. Nende talitlus­omadused tagatakse spetsiaalse legeerimisega.
    Eriomadustega legeerkonstruktsiooniterased on näit. korrosiooni-, kulumis- ja kuumuskindlad terased.
    Roostevabad (korrosioonikindlad) terased
    Korrosioonikindlatest terastest on enam levinud kroomi (vähemalt 12%), niklit jt. legeerivaid ele­mente sisaldavad terased.
    Roostevabade terastena on tuntumad:
    • kroomterased (sisaldavad 13…27% Cr, kusjuures Cr-sisalduse kasvuga suureneb ka terase korrosioonikindlus ),
    • kroomnikkelterased (legeeritud lisaks kroomile nikliga ning võivad sisaldada titaani, nioobiumi, lämmastikku; viimaseid lisatakse terastele terade­vahelise korrosiooni vältimiseks).
    Roostevabast terasest valmistatakse korro ­dee­rivas keskkonnas töötavaid masinaosi, ehitus­detaile, arsti- ja köögiriistu jne.
    Kulumiskindlad terased
    Vastupanu kulumisele on otseselt seotud materjali pinnakõvadusega, millest tulenevalt kulumis­kind­luse tõstmiseks kasutatakse selliseid tugevdamise meetodeid nagu legeerimist, pindkarastamist, termo­­keemilist töötlemist ja pindamist.
    Vähem tõhus on läbilegeerimine (sisseviida­vatest legeerivatest elementidest on detaili läbi­mõõdu 100 mm korral toimetõhusad ainult 2...3%), eriti efektiivne on aga kõvade pinnete peale­kand­mine eri pindamismoodustega: leek-, plasma - ja detonat­sioon­pihustamise, pealesulatamise, - keevita ­ mise , sades­tamise jm. teel.
    Legeerterastest kasutatakse kulumiskindlate terastena tsementiiditud ja suurema C-sisaldusega kroomi, mangaani, volframi jt. elementidega legee­ritud teraseid. Tuntumad on mangaanterased Mn-sisaldusega ca 12%.
    Kuumuskindlad terased
    Terase kuumuskindluse (kuumuspüsivus+ kuumus­tugevus) tagab eelkõige kroomiga legeerimine . Kroom jt. legeerivad elemendid moodustavad tihe­dad oksiidid nagu Cr2O3 , Al2O3 või SiO2. Mida suurem on Cr-, Al- või Si-sisaldus rauas, seda kõrgem on selle kuumuspüsivus. Kuumuspüsivuse temperatuuril 900 °C annab ca 10% Cr, 1000 °C juures aga on vajalik Cr-sisaldus juba 25%.
    Kuumustugevuse tagamiseks legeeritakse tera­ seid lisaks kroomile räni, molübdeeni, nikli jt. ele­men­tidega. Terastest, mis on mõeldud tööks kõrgetel temperatuuridel (350…500 °C), moodus ­tavad suure grupi katla- ja klapiterased. Esimesed on väikese C-sisaldusega (see tagab hea keevita­tavuse) ja eelkõige Cr-ga legeeritud (1…6%) terased. Klapiterastena kasutatakse suurema C-sisaldusega (0,5…0,6%) kroomi (5…15%) ja räniga (1…3%) legeeritud teraseid.
    Veel kõrgematel temperatuuridel kasutatakse suurema Cr ja Ni-sisaldusega teraseid või hoopiski nende baasil sulameid . Viimastest tuntumad on nikroomid, mis põhikomponendina sisaldavad niklit (60...80%) ja lisandina kroomi (40...20%) (vt. ka p. 1.2.4. Niklisulamid). Tabel 1.22. Roostevabad terased
    Margitähis
    Grupp
    Koostis %, max
    Omadused3), min
    C1)
    Cr
    Ni
    Muu
    Rp0.2
    N/mm2
    Rm
    N/mm2
    A
    %
    X12Cr13
    X6Cr13
    X3CrNiMoN27-5-2
    X4CrNi18-10
    X4CrNiN18-10
    X4CrNiMo17-13-3
    M
    F
    FA
    A
    A
    A
    0,12
    0,06
    0,03
    0,04
    0,04
    0,04
    14,0
    14,0
    28,0
    19,0
    19,0
    18,5
    6,5
    11,6
    11,0
    14,0
    2 Mo
    2 Mn
    2 Mn
    2 Mn
    3 Mo
    2 Mn
    250
    4104)
    250
    450
    195
    270
    220
    400
    590
    400
    600
    500
    550
    490
    20
    16
    20
    20
    45
    40
    45
    1) keskmine, 2) lõõmutatult, 3) karastatult, 4) parendatult
    Tabel 1.20. Roostevabade teraste struktuur
    Struktuur
    Koostis %, max
    Omadused
    Karas-tatavus
    Magne-tiline
    Korrosiooni- kindlus
    Martensiit (M)
    Ferriit (F)
    Austeniit (A)
    12…13 Cr
    >13 Cr
    18 Cr
    8...10 Ni
    ja
    ei
    ei
    ja
    ja
    ei
    Hea
    Parem kui martensiit- terastel
    Eriti kõrge korrosiooni-kindlus
    Tabel 1.21. Valuterased
    Margitähis
    Koostis %, max
    Omadused, min
    C1)
    Muu
    Rm
    N/mm2
    A
    %
    Mittelegeer-terased
    G-C25
    G-28Mn6
    0,25
    0,28
    0,9 Mn
    1,65 Mn
    440
    480
    22
    17
    Madallegeer-terased
    G-25CrMo4
    0,25
    1,2 Cr
    0,3 Mo
    700
    12
    Kõrglegeer-terased
    G-X6CrNiTi18-10
    G-X120Mn12
    0,06
    1,2
    19,0 Cr
    12,0 Ni
    0,8 Ti
    12,0 Mn
    450
    750
    25
    20
    1) keskmine
    Terase struktuur
    Terase puhul paigutuvad raua kristallivõresse süsiniku või legeerivate elementide aatomid . Seejuures tekkivad süsiniku tardlahused -rauas (Fe) ja -rauas (Fe); raua ja süsiniku omavahelise reageerimise tulemusena aga keemiline ühend – raudkarbiid. Fe aatomid rauas ja Fe ja C aatomid terases paiknevad kindla korra järgi, mida ise­loomustab kristallivõre . Väga paljude kristallivõrede kogum moodustab kristalli (tera). Terase struktuuri moodustavad terad , mille ulatuses kristallivõre on orienteeritud üheselt. Tera suurus sõltub väga pal­judest mõjuritest (kuumutustemperatuur ja kestus, jahutuskiirus, koostis jpt.) ja on piires 0,01…0,1 mm. Tera struktuuri mõjutab ka terase survetöötlus – terad venitatakse ühes suunas välja, mille tule­musena tekib kihtstruktuur ( tekstuur ) ja omaduste anisotroopsus .
    Süsiniku ja raua kristallivõred
    Terase erinevate struktuuride tekke eri termo­töötlusviiside korral teeb võimalikuks eelkõige raua polümorfism – erinevate kristallivõrede esinemine erisugustel temperatuuridel. Raual on kaks polü­morfset kuju: -raud (Fe) ruumkesendatud kuup ­võrega (tähistatakse K8) ja -raud (Fe) tahk­kesendatud kuupvõrega (K12). Temperatuurid 911 °C (tähistatakse A3-ga) ja 1392 °C (A4) on raua polümorfse muutuse temperatuurid – toimub üle­minek ühelt kristallivõrelt teisele. Raua polümorfismi mõju ulatub ka tema sulamitesse.
    Süsinik võib esineda mitmel kujul, sh. tee­mandina ja grafiidina. Rauasüsinikusulamites on vabas olekus süsinik grafiidi kujul, mille kristallivõre on heksagonaalne ja seetõttu on grafiidi tugevus ja platsus väga väikesed.
    Terastes esinevad järgmised faasid ja struk ­tuurivormid.
  • Ferriit (F) – süsiniku tardlahus -rauas. Temperatuuril 727 °C lahustub -rauas kuni 0,02% C (massi %), toatemperatuuril aga kuni 0,01%. Ferriidil on ruumkesendatud kuupvõre, väike tugevus ja kõvadus, kuid suur plastsus.
  • Austeniit (A) on süsiniku tardlahus -rauas. Süsiniku maksimaalne lahustuvus -rauas on 2,14% temperatuuril 1147 °C, temperatuuril 727 °C – 0,8%. Toatempe­ratuuril austeniiti süsinikterastes ei esine, sest ta laguneb 727 °C juures ferriidiks ja tsementiidiks e. perliidiks.
  • Perliit (P) on ferriidi ja tsementiidi eutek­toidsegu süsinikusisaldusega 0,8%; esineb neis rauasüsinikusulamites, milles C>0,02%. Perliit tekib austeniidi (süsiniku-sisaldusega 0,8%) lagunemisel tempe­ra­tuuril 727 °C:
    A  P (F+T).
    Feα(K8)
    Feγ(K12)
    Sele 1.17. -raua ja -raua kristallivõred
    Sele 1.18. Aatomite paigutus raua-süsiniku tardlahuses
    Fe
    Tihedus 
    Sulamistemperatuur Ts
    Kristallivõre
    Tõmbetugevus Rm
    JoonpaisumistegurElektrijuhtivus 1/
    Korrosioonikindlus
    7800 kg/m3
    1539 °C
    0...911 °C K8
    911...1392 C K12°
    1392...1539 °C K8
    Puhas Fe 250N/mm2
    sulamid 3000 N/mm2
    10,510-6 1/K
    15% IACS
    Hea

    Sele 1.19. Fe-Fe3C faasidiagramm
    d) Tsementiit (T) on raua ja süsiniku keemiline ühend raudkarbiid – Fe3C. Tema süsiniku­sisal­dus on 6,67% ja ta on rauasüsiniku­sulamite struk­tuuriosadest kõige kõvem ja hapram. Auste­niidist selle C-sisalduse vähe­ne­misel tekkiv sekun ­­daarne tsementiit on üle­eutek­toidses terases tavaliselt heleda võrguna või terakeste ahe­lana perliiditerade vahel või nõeltena nende sees.
    Terase struktuur toatemperatuuril
    Sulam on tasakaaluolekus siis, kui kõik faasi­muutused temas on toimunud täielikult faasi­dia­grammi kohaselt. Selline olek saavutatakse ainult väga aeglasel jahtumisel. Rauasüsinikusulamite taskaaluliste struktuuride leidmise aluseks on Fe-Fe3C faasidiagramm (sele 1.19). Faasidiagrammi komponentideks on puhas raud (Fe) ja raud­karbiid (Fe3C) e. tsementiit.
    Kooskõlas faasidiagrammiga koosneb terase struktuur normaaltemperatuuril ferriidist ja tsemen­tiidist, kusjuures tsementiidi kogus terase struktuuris kasvab võrdeliselt selle C-sisaldusega. C-sisal­dusest ja Fe-Fe3C faasidiagrammist lähtu­des liigita­takse terased:
    • alaeutektoidseiks, C0,8%, struktuur P+T’’.
    Kõvad ja haprad tsementiidiosakesed üle­eutek­toidterase struktuuris suurendavad selle vastu­panu deformeerimisele, vähendades samal ajal terase plastsust ja sitkust.
    Faasid ja struktuurivormid rauasüsinikusulameis
    Tähis
    Määratlus
    Faasid
    Vedelfaas
    Ferriit
    Austeniit
    Tsementiit
    L
    F
    A
    T
    C tardlahus rauas
    C tardlahus -rauas
    C-lahustuvus t°-l 727 °C on 0,02%, toat°-l 0,01%
    C tardlahus -rauas
    C-lahustuvus t°-l 1147 °C on 2,14%, t°-l 727 °C 0,8%
    Fe ja C keemiline ühend – raudkarbiid (Fe3C). C-sisal­dus 6,67%
    Struktuuri­vormid
    Ledeburiit

    Perliit
    Le

    P
    Eutektsegu C-sisaldu­se­ga 4,3%. Tekib vedel­faasi kristalliseerumisel t°-l 1147 °C. Kuni to-ni 727 °C koosneb A ja T-st, alla selle F ja T.
    F ja T eutektoidsegu C-sisaldusega 0,8%. Tekib austeniidi lagunemisel t°-l 727 °C

    Terase struktuur kõrgel temperatuuril
    Kui puhta raua korral muutub kuumutamisel ainult selle kristallivõre, siis teraste kuumutamisel tekivad temperatuuridel üle 727 °C (jooned A1 ja A3 selel 1.19) erinevad struktuurid:
    • eutektoidterased on 100% austeniitstruktuuriga
    • alaeutektoidterased kas ferriitausteniit- või austeniitstruktuuriga
    • üleeutektoidterased kas austeniittsementiit- või austeniitstruktuuriga.
    Terase kiire jahutamise ( karastamise ) tule­musena struktuuris olev austeniit ei lagune, vaid muutub martensiidiks, mis on süsiniku üleküllastatud tard­lahus -rauas ja on terases väga kõva, kuid habras faas. Sele 1.20. Tera kasv kuumutamisel
    Terase termotöötlus
    Terase termotöötlus seisneb kuumutamises üle faasipiiri (de) ning järgnevas jahutamises kiirusel, mil faasimuutused kas toimuvad täielikult, osaliselt või üldse ei leia aset. Selle põhjal eristatakse kahte peamist terase termotöötluse moodust: Sele 1.21. Struktuurimuutused terase termotöötlusel
    • lõõmutamine ( kuumutamine aeglase jahuta­mi­sega – faasimuutused toimuvad täielikult),
    • karastamine (kuumutamine kiire jahutamisega – faasimuutused ei leia aset või toimuvad osa­liselt).

    Lõõmutamine
    Karastamine
    Plastsus suureneb
    Sisepinged vähenevad
    Survetöödeldavus paraneb
    Struktuur peeneneb
    Lõiketöödeldavus paraneb
    Kõvadus tõuseb
    Tugevus suureneb
    Sitkus väheneb
    Kulumiskindlus
    suureneb
    Terase lõõmutus
    Lõõmutus on niisugune termotöötlemise viis, kus terast kuumutatakse üle faasimuutuse temperatuuri järgneva aeglase jahutamisega, tavaliselt koos ahjuga. Aeglane jahutamine peab kindlustama auste­niidi lagunemise perliidiks. Lõõmutamine on tavaliselt esmane termotöötlusviis, mille eesmärgiks on kas kõrvaldada kuumtöötluse eelmiste operat­sioonide (valamise, sepistamise jne.) defekte või valmistada struktuuri ette järgnevateks operat­sioo­nideks (näiteks lõiketöötlemiseks või karasta­mi­seks). Üsna sageli on aga lõõmutamine lõplikuks termo­töötlemise viisiks ja seda siis, kui lõõmutatud terase mehaanilised omadused rahuldavad, s.t. pole vaja edaspidist parendamist (karastamist ja noolu­tamist).
    Lõõmutuse peamine eesmärk on vajalike omaduste tagamine terase ümberkristalliseerimise ja sisepingete kaotamise tagajärjel. Selleks kasuta-takse difusiooon-, täis-, pool- ja madallõõmutust.
    Difusioonlõõmutust e. homogeniseerimist kasu­tatakse eelkõige legeerterastest valuplokkide ja valandite keemilise koostise ühtlustamiseks – likvat­siooni kõrvaldamiseks. Keemilise koostise ühtlus­ta­miseks kuumutatakse valuplokke või valandeid kõrge temperatuurini, misjuures valuploki või valandi keemiline koostis ühtlustub. Teraseid lõõmutatakse Sele 1.22. Pehmelõõmutamine
    temperatuuril kuni 1100 °C, seisutusaeg 10...20 tundi. Kuumutus temperatuurini 1000...1100 °C ja pikaajaline seisutus sellel põhjustavad austeniiditera tunduvat kasvamist – struktuur muutub jämeda­tera­liseks. Seetõttu on nõutav täiendav termotöötluse ope­ratsioon struktuuri parandamiseks (täis- või pool­lõõmutus).
    Täislõõmutuse e. täieliku lõõmutuse ees­mär­giks on eelkõige sepiste ja valandite struktuuri peenen­ damine ja sisepingete kaotamine. Täis­lõõmu­tusel kuumutatakse terast üle faasipiiri Ac3. Terase ferriitperliitstruktuur muutub kuumutamisel austeniidiks ning jahutamisel tekib ümber­kristalliseerumisel austeniidist uuesti ferriit ja perliit. Sellise termotöötluse abil saadakse valamisel ja sepistamisel tekkinud jämedateralisest ferriitperliit­struktuurist peeneteraline ferriitperliitstruktuur.
    Poollõõmutust e. mittetäielikku lõõmutust kasu­tatakse muutmaks suurema süsinikusisal­du­sega (0,5% ja enam) terase struktuuri, mis on liiga kõva nii külm- kui ka lõiketöötlemiseks. Kuna sellise madalama termperatuuriga lõõmutamise peaees­märk on terase kõvaduse vähendamine ja plastsuse suurendamine, siis nimetatakse seda ka pehme­lõõmu­tuseks.
    Poollõõmutust tehakse kõrgsüsinikteraste sise­pingete kaotamiseks, kõvaduse vähendami-seks, plastsuse suurendamiseks ja lõiketöödelda-vuse parandamiseks. Poollõõmutusel kuumuta-takse terast tavaliselt üle faasipiiri Ac1, millele järgneb aeglane jahutus.
    Rekristallisatsioonilõõmutus e. Rekristalli-see­riv lõõmutus on madalatemperatuurilise lõõmutuse üheks liigiks, mida kasutatakse eelneva plastse külmdeformatsiooni tagajärjel tekkinud kalestumise kõrvaldamiseks. Rekristallisatsioon-lõõmutamisel kuumu­tatakse terast faasipiirist Ac1 veidi madalamate temperatuurideni (kuni 650...700 °C), seisutatakse ja jahutatakse seejärel aeglaselt. Selle tulemusena toimub metalli sekundaarne kristalli­see­ ruminerekristalliseerumine, misjuures vanade defor­meerunud terade asemele tekkivad uued ja deformeerunud struktuur kaob.
    Terase normaliseerimine
    Aeglase jahtumise tõttu on valandeis austeniiditera ja selle lagunemisel tekkinud perliiditera tavaliselt suur. Jämedateralist austeniitstruktuuri (ka perliit­struktuuri) saab parandada termotöötluse teel, mida nimetatakse normaliseerimiseks.
    Normaliseerimine on selline termotöötluse viis, mille korral terast kuumutatakse 30...50 °C üle faasipiiri Ac3 (Acm), seisutatakse sellel temperatuuril ja jahutatakse siis õhus. Normaliseerimise tulemusel vähenevad sisepinged ja toimub terase faasiline ümber­kristalliseerumine, mis muudab valandite, sepis­te ja keevisõmbluste jämedateralise struktuuri peeneteralisemaks.
    Normaliseerimine on lõõmutusega võrreldes odavam, sest ahju kasutatakse ainult kuumuta-miseks ja seisutamiseks antud temperatuuril,
    Sele 1.23. Pehmelõõmutustemperatuuri valik
    Sele 1.24. Pehmelõõmutamise mõju terase struktuurile ja lõiketöödeldavusele
    Sele 1.25. Pingetuslõõmutamine
    Sele 1.26. Pingestuslõõmutustemperatuuri valik
    jahutamine toimub juba õhus.
    Normaliseerimise tulemusena muutub teras peeneteralisemaks, tugevus ja kõvadus on suurem kui lõõmutatud terasel. Normaliseerimist kasu­ta­takse terase lõiketöödeldavuse parandamiseks ning sageli karastamise eeloperatsioonina.
    Terase karastus
    Karastuseks nimetatakse termotöötluse viisi, mille tulemusel saadakse ebastabiilne (mittetasa­kaa­lu­line) martensiitstruktuur, mille kõvadus on suur (kuni 65HRC).
    Terase tavakarastamine eeldab järgmisi etappe :
  • terase kuumutamine üle faasipiiride Ac1 (pool­karastus) või Ac3 (täiskarastus), et tagada lähtestruktuuris vajaliku austeniidi teke;
  • seisutamine sellel temperatuuril, et tagada kogu detaili ulatuses antud temperatuurile vastava homogeense struktuuri teke;
  • jahutamine kiirusega, mis on karastatava terase kriitilisest jahtumiskiirusest suurem, et vältida austeniidi lagunemist (ferriidi ja tsementiidi) teket.
    Karastustemperatuur . Süsinikteraste karas­tus­temperatuuri valikul on aluseks Fe-Fe3C faasi­diagrammi teraste osa (sele 1.30). Selle järgi võetakse alaeutektoidteraste (0,2...0,8% C) karas­tus­temperatuur 30...50 °C üle faasipiiri Ac3 (s.o. täiskarastus), üleeutektoidterastel (C > 0,8%) 30...50 oC üle Ac1 (s.o. poolkarastus).
    Alaeutektoidteraste karastustemperatuuri vali­kul on lähtutud asjaolust, et karastamisel teisiti – üle faasipiiri Ac1 (s.o. poolkarastus) säilib struktuuris kõrvuti martensiidiga ka ferriit, mis vähendab terase kõvadust pärast karastust.
    Üleeutektoidterastel on seevastu optimaalne karastustemperatuur faasipiiride Ac1 ja Acm vahel (s.o. poolkarastus), mistõttu säilib struktuuris mar­tensiidi kõrval sekundaarne tsementiit, mis suuren­dab terase kõvadust; teisiti karastades – üle faasi­piiri Acm (s.o. täiskarastus), on oht jämedateralise struktuuri tekke oht; see teeb karastatud terase hapraks.
    Jahutuskeskkond . Levinum jahutuskeskkond on vesi. Vee jahutusvõimele avaldavad mõju selles leiduvad lisandid. Nii näiteks destilleeritud vesi või vihmavesi , mis ei sisalda sooli, jahutavad kaks kor­da aeglasemalt kui kraanivesi . Vees lahustunud gaasid halvendavad vee jahutusvõimet, seetõttu kee­detud vesi (või korduvalt kasutatud vesi) võrreldes toorega jahutab intensiivsemalt.
    Õli jahutusvõime võrreldes veega on 3...4 korda väiksem. Õli kui karastuskeskkonna eeliseks on tema mittetundlikkus temperatuurile – õli jahutab ühesuguse intensiivsusega nii temperatuuril 20 °C kui ka 150...200 °C. Õli puuduseks on tema tule­ohtlikkus (süttimistemperatuur sõltuvalt õli margist on 150...320 °C piires) ja karastusvõime kadumine aja jooksul (õli pakseneb). Peale selle õli põleb ja detaili pinnale moodustub oksiidikile.
    Sele 1.27. Normaliseerimine
    Sele 1.28. Normalisatsioonitemperatuuri valik
    Sele 1.29. Terase karastamine
    Sele 1.30. Terase karastustemperatuuri valik
    Karastusviisid. Olenevalt terase koostisest, detaili mõõtmetest ja kujust ning termotöödeldud detaililt nõutavaist omadustest tuleb valida opti­maalne karastusviis, mis on kõige lihtsamini läbi­viidav kuid kindlustab ühtlasi ka vajalikud oma­dused.
    Mida keerukama kujuga on termotöödeldav detail, seda hoolikamalt tuleb valida jahutamis­tingimused, sest keerukamal detailil on tavaliselt suurem ristlõigete erinevus ning seda suuremad sisepinged tekivad tema jahutamisel.
    Mida rohkem sisaldab teras süsinikku, seda suuremad on karastamisel mahumuutused , ning mida madalamal temperatuuril muutub austeniit martensiidiks, seda suurem on oht defor­mat­sioonide, pragude, pingete ja teiste karastus­defektide tekkeks ning seda hoolikamalt peab valima terase jahutamisrežiimi.
    Lähtudes jahutuskiirusest ja jahutuskeskkon­ nast (vesi, õli või kombineeritud moodus – läbi vee õlisse) eristatakse mitmeid karastusviise: tava­karastus, katkendkarastus, astekarastus, isoterm­karastus jt.
    Tavakarastus e. ühes keskkonnas (vannis) karastus (vees või õlis) on lihtsamaid karastusviise. Vajaliku temperatuurini kuumutatud detail jahuta­takse karastusvedelikus kuni täieliku mahajahtu­miseni. Seda viisi kasutatakse süsinik- ja legeer­terastest lihtsate detailide karastamisel.
    Katkendkarastuse e. kahes keskkonnas karas­tuse korral jahutatakse detaili alguses kiirelt, seejärel aeglaselt jahutavas keskkonnas. Tavaliselt jahutatakse esmalt vees, et vältida austeniidi lagu ­nemist, seejärel aga õlis või õhus, mis tagab detaili aeglase jahtumise martensiidi tekke piirkonnas. Sellist karastusviisi kasutatakse süsinikterastest töö­riistade valmistamisel.
    Astekarastuse korral jahutatakse detaili kesk­konnas, mille temperatuur on antud terase marten­siit­muutuse algtemperatuurist kõrgem.
    Selles keskkonnas jahutamisel ja seisu­ta­misel peab karastatav detail kogu ristlõike ulatuses omandama karastuskeskkonna temperatuuri. Selle­le järgneb lõplik, tavaliselt aeglane jahutamine, mille jooksul tegelikult toimubki karastamine, s.t. auste­niidi muutumine martensiidiks.
    Isotermkarastuse e. beiniitkarastuse korral jahuta­takse terast martensiitmuutuse algtempe­ra­tuurist kõrgemal temperatuuril (250...350 °C) seisu­tu­sega kuni austeniidi lagunemiseni ferriidi ja tsemen­tiidi seguks – beiniidiks.
    Pindkarastamist kasutatakse selleks, et an-da detaili pinnakihile suur kõvadus, mis annab suure kulumiskindluse; samal ajal säilib sitke südamik, mis ühtlasi tagab detaili vastupanu dünaamilisele koor­musele. Sel eesmärgil kasutatakse ka termo­keemilist töötlust (tsementiitimist, nitriitimist jt.), kuid viimasega võrreldes on pindkarastus märksa kiirem.

    Sele 1.31. Mitteläbikarastunud terasdetaili ristlõige
    Sele 1.32. Terase parendamine
    Sele 1.33. Terase astekarastus
    Sele 1.34. Pindkõvendamine tsementiitimisega
    Pinnakihi kuumutamine võib toimuda
    a) atsetüleenihapnikuleegiga,
    b) induktsioon - e. kõrgsagedusvooluga,
    c) elektrolüüdis ,
    d) sulametallis või -soolas,
    e) laser - või elektronkiirega.

    Terase noolutus
    Terase karastamisel, mil austeniit muutub marten­sii­diks, saavutatakse suur kõvadus – see on ka karas­tuse põhieesmärk. Ühelt poolt jahtumisel tekkivad termopinged, teiselt poolt martensiidi suur kõvadus tingivad karastatud terase vähese vastupanu löök­koormustele ja deformatsioonidele. Neid omadusi aga on võimalik karastatud terase järgneva töötle­mi­sega – noolutamisega – parandada.
    Noolutus seisneb terase kuumutamises tempe­ratuurini alates 200 °C, seisutamises sellel (vähemalt tunni) ja jahutamises (tavaliselt õhus). Selline noolutus sobib eriti tööriistaterastele, millelt nõutakse suurt kõvadust. Noolutus tõstab märga ­tavalt terase sitkust.
    Erinevalt tööriistaterastest (eesmärgiks on maksimaalne kõvadus) püüeldakse konstruktsiooni­teraste korral suure sitkuse ja tugevuse poole. See saavutatakse noolutusega suhteliselt kõrgel tempe­ratuuril (450...650 °C, jahutus õhus). Sellist karas­tust järgneva kõrgnoolutusega nimetatakse paren ­da­miseks (sele 1.32). Saadakse ferriidipõhjal tera­line tsementiidiosakestega struktuur – sorbiit­struk­tuur. Vedruteraste korral kasutatakse kesknoolutust (300…400 °C), saades elastse troostiitstruktuuri.

    Sele 1.35. Pindkõvendamine nitriitimisega
    Sele 1.36. Leekkarastamine
    Sele 1.37 Induktsioonkarastamine
    Malm
    Malmideks nimetatakse terastega võrreldes suurema süsinikusisaldusega (üle 2,14%) rauasüsiniku­sulameid. Malmid liigitatakse süsiniku oleku järgi kahte gruppi:
  • malmid, kus kogu süsinik on seotud olekus tsementiidis (Fe3C). Need on seotud süsinikuga malmid e. valgemalmid;
  • malmid, kus kogu süsinik või suurem osa sellest on vabas olekus grafiidina. Need malmid on tuntud grafiitmalmidena (tuntumad neist on hallmalmid).
    Suure süsinikusisalduse tõttu on malmi struktuuris kõva ja habras eutektikum – ledeburiit (valge­ malmis ) või süsinik grafiidina (libleja, keraja või pesajana). Nii ledeburiit kui ka grafiit teevad malmi hapraks, mistõttu ei saa ühtki malmiliiki surve­töödelda – sepistada, valtsida jne. Seepärast kasutatakse malmi valusulamina. Kõige rohkem kasu­tatakse selleks otstarbeks alaeutektoidse koos­tisega hallmalmi . Sellisel malmil on suure süsi­ni­ku­sisalduse tõttu terasega võrreldes madalam sulamistemperatuur ja väiksem kristalliseerumise vahemik (seda väiksem, mida lähem on malmi koostis eutektoid ). See soodustab valuomadusi: malmil on hea vedelvoolavus, väike kahanemine, vähene külgepõlemine.
    Sulamalm võib paljude mõjurite (jahtumis­kiirus, keemiline koostis jt.) tõttu kristalliseeruda nii ebastabiilse (Fe-Fe3C) kui ka stabiilse (Fe-C) faasidiagrammi kohaselt. Esimesel juhul (lisandite puudumisel ning aeglasel jahtumisel) saame kristal­li­seerumisel valgemalmi struktuuri. Nii saadud valge­malmi kasutatakse enamasti tempermalmi toot­miseks. Teisel juhul (Fe-C faasidiagrammi koha­selt) kristalliseerub grafiit räni olemasolul vahetult vedelfaasist ja nii saame vaba grafiidiga malmid.
    Rohkem kasutatavate malmiliikide (libleja ja keraja grafiidiga malmid, tempermalm ) struktuuris on grafiit. Grafiidi tekkimist soodustavad malmi aeg jahtumine (valamine liivsavivormi) ja malmi suur ränisisaldus. Mida rohkem on malmis süsinikku ja räni, seda rohkem tekib ka struktuuri grafiiti . Malm­valandi jahtumiskiiruse suurenemine aga takistab grafiidi eraldumist ja mõjutab soodsalt tsementiidi (Fe3C) tekkimist.
    Räni on malmi tähtsamaid lisandeid, mille toime avaldub nii sulamalmi kristalliseerumisel kui ka faasimuutustel tardolekus. Räni on põhiliseks ele­men­diks, mille abil on võimalik saada vajaliku struk­tuuriga malmi, kuna süsinikusisaldust on võimalik muuta vaid väga vähestes piirides. Kõrgetel tempe­ratuuridel soodustab räni tsementiidi lagunemist, mille tulemusena tekib grafiit. Sel juhul osutub räni elemendiks, mis nõrgestab raua ja süsiniku aatomite vahelist sidet nende ühendis – tsementiidis.
    Kristalliseerumise käiku on võimalik ka muuta, lisades sulamalmile lisandeid, mis ei lahustu või moo­dustavad lahustumatuid osi ning osutuvad grafiidi eraldumisel kristalliseerumiskeskmeteks. Selle tulemusena on võimalik saada peenemate grafiidi­osakestega tugevamat malmi. Sellist prot­sessi nimetatakse modifitseerimiseks, lisandeid modifikaatoriteks ja vastavaid malme modifitseeritud malmideks.
    Malmi mehaanilised omadused olenevad suurel määral grafiidiosakeste kujust ja mõõtmetest – mida väiksemad on grafiidiosakesed, seda paremad on mehaanilised omadused. Teiselt poolt mõjutab omadusi metalse põhimassi struktuur.
    Jahtumisel laguneb temperatuuril 727 °C malmi struktuuris olev austeniit ja tekib ferriiditse­mentiidi segu – perliit. Sõltuvalt malmi keemilisest koostisest, (eelkõige ränisisaldusest) ja jahtumise kiirusest võib malmi metalne põhimass koosneda kas ferriidist, ferriidist ja perliidist või perliidist.
    Hallmalm
    Tavaliselt on kristalliseerumisel tekkinud grafiit liblejas. Niisuguse grafiidiga malmi tema murde­pinna hallist värvusest tulenevalt nimetatakse hallmalmiks. Grafiidiosakeste kuju, vaadelduna mik­roskoobi all, on esitatud selel 1.38a. Liblegrafiit vähendab malmi tõmbetugevust ning eriti plastsust (katkevenivus A on peaaegu null, sõltumata metalse põhimassi struktuurist). See-eest sõltuvad surve­tugevus ja kõvadus peamiselt metalse põhimassi struktuurist.
    Kuna hallmalmi struktuur kujuneb malmi kristalliseerumisel ja valandi jahtumisel vormis, siis on hallmalm kõige odavam ja seda kasutatakse tööstuses laialdaselt.
    b)
    c)
    d)
    Sele 1.38. Grafiitmalmide ja valgemalmi struktuur
    Grafiidiosakeste kuju mõju malmi tugevusele ja plastsusele
    Rm, N/mm2
    A, %
    Liblegrafiit
    Keragrafiit
    Pesagrafiit
    350
    1000
    800
    0
    2...20
    2...12
    Hallmalmi metalne põhimassi struktuur võib olla perliit, perliit+ferriit või ferriit. Vastavalt sellele nimetatakse malmi perliit-, ferriitperliit- või ferriithallmalmiks.
    Suurima tugevusega on perliithallmalm (nimeta­takse ka kvaliteetmalmiks). Kõigi libleja grafiidiga hallmalmide plastsus (sitkus) on aga väga väike – katkevenivus ei ületa 0,5%.
    Keragrafiitmalm
    Keraja grafiidiga malmid saadakse sulamalmi modi­fitseerimisel magneesiumi või tseeriumiga, mida lisatakse 0,1…0,2 massiprotsenti.
    Selel 1.38b on näha grafiidiosakeste tüüpi­line kuju keragrafiidiga malmis. Metalse põhimassi struktuur võib olla keraja grafiidiga malmil analoog ­selt liblegrafiidiga malmiga kas ferriit, ferriit+perliit või perliit.
    Keragrafiit nõrgestab metalset põhimassi tundu­valt vähem kui pesaline või libleline ja seetõttu on keragrafiidiga malmid heade mehaaniliste oma­dustega.
    Keragrafiidiga malmide plastsus (katkeveni­vus A 15…20% ferriitsetel, 2…3% perliitsetel malmi­del) on tunduvalt suurem kui liblegrafiidiga malmil.
    Valgemalm
    Kui malmis on grafitiseerivaid lisandeid (näiteks Si) vähe või on jahtumiskiirus suur, siis kulgeb kristalli­seerumine ebastabiilse Fe-Fe3C faasidiagrammi järgi ja grafiiti üldse ei eraldu. Niisugust malmi nime­tatakse tema heleda murdepinna pärast valge­ malmiks . Valgemalmi struktuuris (eelkõige pinna­kihis) on palju tsementiiti (peamiselt ledeburiidis) ja seetõttu on valgemalmist valandid suure kõvaduse tõttu raskesti lõiketöödeldavad. Valgemalmi struk­tuuriga valandeid (sele 1.38d) kasutatakse tehnikas harval vajadusel, näiteks valtsirullide tarvis. Mõni­kord peavad detaili teatud kohad olema kõvemad (kulumiskindlamad). Siis jahutatakse metallvormi neid kohti valamisel, et valand seal kiiresti jahtuks ja pinnakihis tekiks valgemalmi struktuur. Sellist malmi nimetatakse valgendatud malmiks. Näiteks võivad automootori nukkvõlli nukid olla valgendatud malmist .
    Struktuurilt (faasidiagrammi järgi) jagunevad valgemalmid kolme rühma:
  • eutektoidsed, C=4,3%, struktuur Le;
  • alaeutektoidsed, C4,3%, struktuur Le+T.
    Tabel 1.23. Malmid
    Malmi liik ja margitähis
    Omadused, min
    Kasutus-omadused
    Rm N/mm2
    A %
    Liblegrafiitmalm
    (EN1561)
    GJL-100
    GJL-200
    GJL-350
    100
    200
    350
    Head anti­frikt­sioonoma­du­sed, hea vib­rat­­sioonisum­mu­tavus ja vastu­panu väsimusele
    Keragrafiitmalm
    (EN1563)
    GJS-350-22
    GJS-600-3
    GJS-900-2
    350
    600
    900
    22
    3
    2
    Suur tugevus ja sitkus
    Tempermalm
    (EN1562)
    GJMB -300-6
    GJMB-700-2
    GJMW-350-4
    GJMW-550-4
    300
    700
    350
    550
    6
    2
    4
    4
    Vastupanu dünaamilistele koormustele, kulumiskindlad, keevitatavad
    Tempermalm
    Valgemalmide struktuuri kujunemine on jälgitav Fe-Fe3C faasidiagrammil. Valgemalmi süsiniku­sisal­dusega 2,2…3,0% ja ränisisaldusega 0,7…1,5% kasutatakse tempermalmist valandite tootmiseks. Vastav tehnoloogiline protsess seisneb selles, et valgemalmi struktuuriga valandeid lõõmutatakse pikka aega temperatuuril 950…1050 °C. Nendel temperatuuridel koosneb malmi struktuur auste­niidist ja tsementiidist. Viimane laguneb pikaajalisel seisutamisel ja tekib vaba süsinik – grafiit. Kuna siin on iseärasuseks grafiidi tekkimine tardolekus, siis on tal ka iseloomulik kuju – pesajas (sele 1.38c). Sellist grafiiti nimetatakse ka lõõmutussüsinikuks ja ta on tempermalmi struktuuri iseloomulikumaks tunnuseks
    Kui jahutada malmi mõõduka kiirusega alla 727 °C, laguneb austeniit perliidiks ning saame perliit­malmi; aeglasel jahutamisel temperatuuri-vahemikus 740…710 °C või seisutamisel tempe­ra­tuuril 700…710 °C laguneb tekkinud perliidi koos­tises olev tsementiit. Vastavalt sellele tekib ferriit­struktuuriga metalne põhimass ja saadud malmi nimetatakse ferriittempermalmiks. Toodetakse ja kasu­tatakse nii perliit- kui ka ferriittempermalme.
    Tempermalmi tugevusomadused on võrrel­da­vad keraja grafiidiga malmi omadustega. Nii temper ­malm kui ka keragrafiidiga malm on suhte­liselt sitked (vastupidavad löökkoormustele), mis­tõttu neid kasutatakse selliste valandite valmista­miseks, mis töötavad dünaamilisel koormusel .
    Kõige paremate plastsusnäitajatega (katke­veni­vus A on kuni 10…12%) on ferriittempermalm, mis küllaldase tugevuse juures on perliitsest tundu­valt sitkem.
    Tempermalmidel on head mehaanilised oma­dused, kuid vajadus valandeid pikka aega lõõmu­tada (30…40 tundi ja isegi rohkem) teeb tehno ­loogilise protsessi keerukaks ja malmi kalliks. See on termpermalmide suurim puudus. Tavaliselt val­mis­tatakse tempermalmist valandeid seinapak­su­sega kuni 30…40 mm. Tänapäeval leiavad temper­malmide asemel kasutamist üha enam sulametalli otsemodifitseerimise teel saadud keragrafiidiga malmid.
    Malmi valu
    Malmi toodetakse kõrgahjudes. Saadakse toor­malm, mida kasutatakse terase tootmiseks. Malm­valandite valmistamiseks kasutatakse masina­ehituses peamiselt hallmalmi, vastutusrikkamate masinaosade korral ( vänt - ja jaotusvõllid, hammas­rattad, kepsud jms.) kasutatakse aga keragrafiit­malmi ning dünaamilisel koormusel töötavate põllu­masinate ja autode osade tarvis ka tempermalmi. Valuviisidest kasutatakse peamiselt liivsavivormi ja metallvormi (kokilli) valu (sele 1.39 ja 1.40)
    Sele 1.39. Malmi liivsavivormi valu
    Sele 1.40. Malmi kokillvalu
  • Alumiinium ja alumiiniumisulamid


    Alumiinium
    Alumiinium on enamlevinumaid elemente maa­ koores , kuid olles väga aktiivne hapniku suhtes, esi­neb ta looduses ühendeina. Põhiliselt saadakse alumiiniumi mineraalist – boksiidist. Tootmisprotsess seisneb sellest alumiiniumoksiidi saamises ja järg ­nevas sulas krüoliidis lahustatud alumiiniumoksiidi elektrolüüsis . Sel menetlusel saadud alumiiniumi puhtus on 99,5…99,8% ja põhilisteks lisanditeks raud, räni ja mangaan. Suurema puhtusega alumiiniumi (kuni 99,9%) saadakse sulaalumiiniumi rafineerimise teel.
    Alumiiniumil on rida niisuguseid omadusi (näit. hea korrosioonikindlus, väike tihedus), mis teevad ta äärmiselt kasulikuks tehnomaterjaliks. Puhas alumiinium on küll väga madala tõmbe­tuge­vusega, kuid seda saab tõsta külmdeformeerimise (kalestamise) teel või teiste elementidega legee­rimise teel; tugevus tõuseb märgatavalt (kuni 500 N/mm2-ni). Alumiinium on väga plastne ja vormitav paljude moodustega. Alumiiniumi hea elektrijuhtivus (60% puhta vase elektrijuhtivusest) soosib tema kasutamist paljudes elektrotehnika valdkondades.
    Al
    Tihedus 
    Sulamistemperatuur Ts
    Kristallivõre
    Tõmbetugevus Rm
    Joonpaisumistegur  Elektrijuhtivus 1/
    Korrosioonikindlus
    2700 kg/m3
    660 °C
    K12
    Puhas Al
    80…135 N/mm2,
    sulamid 600 N/mm2
    2410-6 1/K
    60% IACS1)
    Väga hea
    1)IACS – rahvusvaheline lõõmutatud vase etalon; näitab elektrijuhtivust vase suhtes (%)
    Alumiinium on väga aktiivne hapniku suhtes ja metalli värske pind oksüdeerub kiiresti. Moodustub ainult mõne aatomkihi paksune tihe oksiidikiht , mis kaitseb pinda edaspidise korrosiooni eest. Alumii­niumi hea korrosioonikindlus ongi tingitud sellest oksiid ­pindest. Alumiiniumi korrosioonikindlust saab tõsta anodeerimisega, mille eesmärgiks on pakse­ma oksiidikihi aga ka kõva pinde saamine.
    Kõrge puhtusastmega alumiinium (99,5% Al ja enam) on väikese tugevusega ja teda kasutatakse peamiselt keemia- ja toiduainete­töös­tuses mahutite ja torustike valmistamiseks. Elektri­juhtmeina kasutatav tehniline alumiinium sisaldab kuni 0,5% rauda, olles tegelikult alumiiniumi­rauasulam.
    Alumiiniumisulamid võivad olla legeeritud pal­jude elementidega. Nii saadakse paljusid kasulikke konstruktsioonimaterjale. Alumiiniumisula-meid liigi­ta­takse tavaliselt toodete saamise (töö-deldavuse) ja termotöötluse alusel. Tabel 1.24. Alumiiniumi deformeeritavad sulamid (leht, riba, profiilid )
    EN tunnusnr.
    Margitähis
    Al
    %
    Olek1)
    Rp0.2
    N/mm2
    Rm
    N/mm2
    A
    %
    HV
    Kasutus
    Puhas alumiinium
    AW-1050
    AW-1200
    Al99.5
    Al99.0
    99,5
    99,0
    L
    Kal.
    Kal.
    35
    105
    115
    80
    125
    125
    42
    10
    9
    20
    36
    38
    Toiduainetetööstus
    Pakendimaterjal
    Alumiiniumisulamid – mittevanandatavad
    AW- 5052
    AW- 5083
    AlMg2.5
    AlMg4.5Mn
    97,2
    94,6
    Kal.
    Kal.
    200
    275
    250
    360
    14
    16
    75
    105
    Plekk keeviskonstrukt­sioo­nide tarvis
    Alumiiniumisulamid – vanandatavad
    AW-2024
    AW- 6082
    AW-7020
    AlCu4Mg1
    AlSi1MgMn
    AlZn4.5Mg1
    93,4
    97,4
    93,6
    K+LV
    K+KV
    K+LV
    K+KV
    K+KV
    275
    425
    170
    310
    335
    430
    485
    260
    340
    380
    18
    12
    24
    11
    13
    120
    150
    75
    100
    125
    Kõrgtugevad lennuki­ konstruktsioonid Kõrgtugevad
    trans­por­di­vahendite konstruktsiooniosad
    Lennukikonstruktsioonid
    1)L – lõõmutatult, Kal. – kalestatult, K+LV – karastatud ja loomulikult vanandatult,
    K+KV – karastatud ja kunstlikult vanandatult
    Tabel 1.25. Alumiiniumi valusulamid
    EN tunnusnr.
    Margi-tähis
    Al
    %
    Valu-viis
    Olek1)
    Rp0.2
    N/mm2
    Rm
    N/mm2
    A
    %
    HB
    Kasutus ja
    omadused
    Alumiiniumisulamid – mittevanandatavad
    AC-44100
    AC-51400
    AlSi12
    AlMg5Si1
    88
    94
    LiV,KoV
    LV, KV
    VO
    VO
    90
    100
    180
    170
    5
    2
    55…75
    55…75
    Mitmesugused valandid
    Hea korrosioonikindlus
    Alumiiniumisulamid – vanandatavad
    AC-21100
    AC-42100
    AC-71000
    AlCu4Ti
    AlSi7Mg
    AlZn5Mg
    95
    93
    93
    LiV
    LiV,KoV
    LiV,KoV
    K+KV
    K+LV
    K+KV
    K+LV
    260
    120
    200
    180
    280
    200
    250
    230
    5
    8
    4
    4
    90…115
    60…85
    80…110
    70…100
    Kõrgtugevad, kuumuskindlad
    Väga head valusulamid
    Lennukikonstruktsioonid
    1) LiV – liivsavivormivalu, KoV – kokillvalu, VO – valmistamisolekus,
    K+KV – karastatud ja kunstlikult vanandatult, K+LV – karastatud ja loomulikult vanandatud
    Toodete saamise (valmistamise) mooduse järgi liigitatakse alumiiniumisulamid kahte gruppi:
    a) deformeeritavad (survetöödeldavad) sulamid,
    b) valusulamid.
    Lähtudes termotöödeldavusest liigitatakse sula­mid samuti kahte gruppi:
    a) vanandatavad sulamid,
    b) mittevanandatavad sulamid.
    Enamik deformeeritavaid alumiiniumisula­meid on vanandatavad, misläbi saab suurendada nende tugevust ja kõvadust. Deformeeritavatel vanan­da­ mise teel tugevdatud alumiiniumisulamitel on väike­se tiheduse juures küllaltki suur tugevus, mistõttu sellised sulamid on masina- ja aparaadiehituses teraste järel üks põhilisemaid konstruktsiooni­ mater ­jale. Tugevuse tõstmise eesmärgil sulameid karas­ta­takse ja seejärel vanandatakse kas loomulikult (s.o. toatemperatuuril) või kunstlikult (s.o. kõrgen­datud temperatuuril). Seejuures saavutatakse tuge­vus mitte karastamisega nagu terastel, vaid vanan­da­misega.
    Alumiiniumi deformeeritavad sulamid
    Deformeeritavad alumiiniumisulamid liigitatakse termo­töötluse põhjal järgmiselt:
    a) sulamid, mida termotöötlusega ei tugevdata
    (mittevanandatavad);
    b) termotöötlusega tugevdatavad sulamid
    (vanandatavad).
    Esimesse gruppi kuuluvad eelkõige Al-Mn-, Al-Mg-sulamid, teise Al-Cu-Mg-, Al-Mg-Si-sulamid.
    Deformeeritavatest, mittevanandatavatest sula­­mitest tuntumad Al-Mn- ja Al-Mg-sulamid sisaldavad 1…5% Mn või Mg, olles ca 15% tugevamad puhtast alumiiniumist ja veidi suurema korrosioonikindlusega.
    Deformeeritavatest vanandatavatest sula­mitest tuntuim on duralumiinium (Al-Cu-Mg- sulam ), mille termotöötlus on võimalik tänu vase lahus­tu­vuse muutusele alumiiniumis temperatuuri alanedes (väheneb 5,7%-lt 0,2%-ni). Karastamisele järgneva vanandamise tulemusel (sele 1.42) tõuseb duralu­ miiniumi kõvadus ja tugevusnäitajad, vähenevad aga plastsusnäitajad.
    Alumiiniumi valusulamid
    Alumiiniumi valusulamite tüüpilised esindajad on Al-Si-sulamid - silumiinid, mis ei moodusta ega mille koostises ei ole keemilisi ühendeid. Sulamites esi­neb eutektmuutus temperatuuril 577 °C ja räni­sisaldusel 11,7% moodustub eutektikum. Tänu eutektsulami heale vedelvoolavusele (Si suurendab ka puhta Al vedelvoolavust) kasutatakse sulameid
    Alumiinium ja alumiiniumisulamid
    Puhas Al Al-sulamid Pulberalumiinium
    Deformeeritavad Valusulamid
    sulamid
    Vananda - Mitte- Vananda- Mitte-
    tavad vanan- tavad vanan-
    datavad datavad
    valusulameina, valatuna liivsavi - või metallvormi. Enam kasutatakse Al-valusulameid, mis sisaldavad 10…13% Si, need on eutektkoostisele ligilähedased sulamid. Reeglina on eutektstruktuur jämeda­tera­line, tehes sulami hapraks. Sulami struktuuri peenen­damiseks sulameid modifitseeritakse – lisa­takse vedelmetalli väikeses koguses (ca 0,01%) naatriumi, mille tulemusena saadakse peeneteraline haprate ränikristallideta struktuur.
    Alumiiniumisulamite termotöötlus
    Alumiiniumisulamite tugevdamiseks rakendatakse karas­ta­mist ja vanandamist, struktuuri ühtlusta­miseks ja kalestumise kõrvaldamiseks ka lõõmu­tamist.
    Lõõmutamine. Rakendatakse homogeni-see­rivat kui ka rekristalliseerivat lõõmutamist. Esi-mest kasutatakse esmajoones sulami likvatsiooni (metalli kristallide koostise ebaühtluse) kõrvalda-miseks. Lõõmutatakse temperatuuril 450…520 °C kümneid tunde, jahutatakse õhu käes või koos ahjuga. Rekris­talliseeriv lõõmutamine viiakse läbi sõltuvalt sulami koostisest temperatuuril 350…500 °C kestu­sega kuni paar tundi kalestumise kõrvaldamise ja tera peenendamise eesmärgil.
    Sele 1.41. Alumiiniumi pehmelõõmutamine
    Karastamine seisneb kuumutamises tempe­ra­tuurini, mil sulamis lisandid lahustuvad alumiiniumis kas täielikult või osaliselt, sellel temperatuuril seisu­tamises ja seejärel kiires jahutamises üleküllastatud tardlahuse saamiseks. Karastamine toimub vees. Pärast karastamist on tardlahuse struktuuriga sulam madalate tugevusomadustega, ent on suure plast­susega.
    Vanandamine seisneb karastamisele järgne­vas seisutamises toatemperatuuril mõne ööpäeva kestel (loomulik vanandamine) või kõrgendatud tem­pe­ratuuril alates mõnest tunnist (kunstlik vanan­damine). Vanandamise käigus toimuvad ülekül­lastunud tardlahuses muutused (eraldub CuAl2), mille tulemusena sulam tugevneb. Vanandamisel tõuseb sulami kõvadus, tõmbetugevus ja voolavus ­piir. Seejuures väheneb aga plastsus ja sitkus.
    Tabel 1.26. Alumiiniumisulamite pehme-
    lõõmutus
    EN tunnusnr.
    Tlõõm
    °C
    Kestus
    min
    AW-1050
    AW-1200
    AW-2014
    AW-5052
    AW-5083
    AW-6082
    AW-7020
    380…450
    380…450
    380…420
    380…450
    410…450
    380…420
    400…420
    30
    30
    30 (30°/min) kuni 250 °C
    30
    30
    30 (30°/min) kuni 250 °C
    30
    Tabel 1.27. Alumiiniumisulamite
    termotöötlusrežiimid
    EN tunnusnr.
    Tkar
    °C
    Loomulik vanan-damine päev
    Kunstlik vanandamine
    °C
    min
    AW-2024
    AW-6082
    AW-7020
    5205
    53010
    48020
    5
    2
    30
    1755
    1805
    1205
    6
    5
    24


    Sele 1.42. Duralumiiniumi termotöötlus (karastamine + vanandamine)
  • Vask ja vasesulamid


    Vask
    Vask on üks vanimaid inimkonnale teadaolevaid metalle , mis sulameina (koos tinaga pronksidena) on olnud kasutusel enam kui 5000 aastat. Täna­päeval on palju väga kasulikke vasesulameid, kuid metalli kõrgest hinnast tingituna on need paljudel juhtudel asendumas odavamate materjalidega nagu alumiinium ja plastid .
    Põhilised vasemaagid on kompleksmaagid vask- ja raudsulfiitidest. Vase tootmine neist toimub sulatusmetallurgia (pürometallurgia) ja elektro­ metallurgia meetoditega. Sulatuse teel saadakse toorvaske, mis sisaldab 98,5…99,5% Cu ja lisandeina rauda, väävlit, hapnikku jt. Toorvask rafineeritakse elektrolüütiliselt, mille tulemusena saadakse puhas elektrolüütiline vask e. katoodvask vasesisaldusega 99,2…99,7%.
    Lõõmutatud vase elektrijuhtivus (1/) tempe­ra­tuuril 20 °C on 58 mm2/m, mis on võetud elektrijuhtivuse standardväärtuseks ja võrdub 100%-ga IACS järgi (International Annealed Copper Standard).
    Puhta vase nagu alumiiniumigi mehaanilised oma­dused sõltuvad suuresti külmdeformeerimisest ja kalestumisest ning metalli järgnevast lõõmuta­mi­sest. Lõõmutamisel väheneb tõmbetugevus, suure­nevad plastsusnäitajad, aga märgatavalt ka tera suurus. Puhta vase kasutusaladeks elektrotehnikas on igasugused elektrimähised ja -juhtmed, arhi­tek­tuuris pindade katmine , koduses majapidamises , toiduainete- ja keemiatööstuses mitmesuguste nõude ja mahutite valmistamine, soojusvahetid jm.
    Vaske legeeritakse mitmesuguste elemen­ti­dega, saades erisulameid, millistest peamised on:

    Messingid
    Kuna vask annab tsingiga tardlahuse tsingi lahus­tu­vusega kuni 39%, on messingid plastsed ja sobivad külmsurvetöötluseks.
  • Vasakule Paremale
    Mõisted #1 Mõisted #2 Mõisted #3 Mõisted #4 Mõisted #5 Mõisted #6 Mõisted #7 Mõisted #8 Mõisted #9 Mõisted #10 Mõisted #11 Mõisted #12 Mõisted #13 Mõisted #14 Mõisted #15 Mõisted #16 Mõisted #17 Mõisted #18 Mõisted #19 Mõisted #20 Mõisted #21 Mõisted #22 Mõisted #23 Mõisted #24 Mõisted #25 Mõisted #26 Mõisted #27 Mõisted #28 Mõisted #29 Mõisted #30 Mõisted #31 Mõisted #32
    Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
    Leheküljed ~ 32 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2009-09-19 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 70 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor wirx911 Õppematerjali autor
    Metalsed materjalid,Rauasüsinikusulamid ,Alumiinium ja alumiiniumisulamid ,Vask ja vasesulamid
    ,Nikkel ja niklisulamid
    ,Titaan ja titaanisulamid
    ,Magneesium ja magneesiumisulamid
    ,Tsink, plii, tina ja nende sulamid
    ,Metallide markeerimine

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    86
    pdf

    Materjalid

    Autorid: Priit Kulu Jakob Kübarsepp Enn Hendre Tiit Metusala Olev Tapupere Materjalid Tallinn 2001 © P.Kulu, J.Kübarsepp, E.Hendre, T.Metusala, O.Tapupere; 2001 SISUKORD SISSEJUHATUS ................................................................................................................................................ 4 1. MATERJALIÕPETUS.............................................................................................................................. 5 1.1. Materjalide struktuur ja omadused ...................................................................................................... 5 1.1.1. Materjalide aatomstruktuur........................................................................................................... 5 1.1.2. Materjalide omadused ..........................

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    52
    pdf

    Metallide Tehnoloogia 1 Referaat

    TTÜ EESTI MEREAKADEEMIA Üld- ja alusõppe keskus MATERJALIÕPETUS Referaat õppeaines Metallide tehnoloogia, materjalid I Kadett: Andrei Lichman Õppejõud: Paul Treier Rühm: MM42 Tallinn 2015 SISUKORD 1. Metallide kristalliline struktuur ............................................................................. 3 2. Kristallvõre tüübid ....................................................................................................... 3 3. Kristalliseerumine ....................................................................................................... 4 4. Materjalide füüsikalised, tehnoloogilised ja mehaanilised omadused ...... 5 4.1. Materjalide füüsikalised omadused ............................................................................ 5 4.2. Materjalide tehnoloogil

    Metalliõpetus
    thumbnail
    44
    docx

    Tehnomaterjalide stenogramm

    Tallinna Tehnikaülikool 2014/2015 õ.a Materjalitehnika instituut Materjaliõpetuse õppetool Stenogramm aines tehnomaterjalid Üliõpilane: Üliõpilaskood: Rühm: Materjalide füüsikalised ja mehaanilised omadused Metallide ja sulamite liigitus tiheduse järgi:  ρ< 5000 kg/m3 – kergmetallid ja –sulamid;  5000 < ρ < 10000 kg/m3 - keskmetallid ja –sulamid;  ρ > 10000 kg/m3 - raskmetallid ja -sulamid. Metallide ja sulamite liigitus sulamistemperatuuri järgi:  kergsulavad metallid ja sulamid - TS ≤327°C (Pb sulamistemperatuur) - Pb, Sn, Sb;  kesksulavad metallid ja sulamid - TS =327-1539°C - Mn, Cu, Ni, Ag jt;  rasksulavad metallid ja sulamid - TS >1539°C (Fe sulamistemperatuur) – Ti, Cr, V, Mo, W. Plastsusnäitajad Plastsus on materjali võime purunemata muuta talle rake

    tehnomaterjalid
    thumbnail
    26
    docx

    Metallide tehnoloogia, materjalid eksam 2015

    1. Aatomi ehituse skeem suhtena. Kõvaduse määramine Rockwelli meetodil Kõvadus Rockwelli meetodil määratakse sissesurumise jälje sügavuse järgi: teraskuul läbimõõduga 1,6 mm ja jõud 980 N (100 kgf) – skaala B; teemantkoonus tipunurgaga 120° ja jõuga 580 N (60 kgf) või kõvasulamkoonus jõuga 1470 N (150 kgf). Kõvadust iseloomustab kuuli või koonuse

    Materjaliõpetus
    thumbnail
    7
    docx

    Metallide tehnoloogia kontrolltöö kordamiseks

    1 Kristallivõre tüübid primitiivsed e. lihtsad ­ aatomid paiknevad ainult võreelemendi sõlmpunktides (tippudes); b) ruumkesendatud ­ lisaks võreelemendi tippudes olevaile aatomeile paikneb üks aatom võre- elemendi sees; Cr a, Fe a, Mna, Mo, V, W a ; c) tahkkesendatud ­ lisaks võreelemendi tippudes olevaile aatomeile paiknevad aatomid iga tahu keskel; Ag, Al, Cu, Coy , Cu, Fey, Ni, Pb, Pt, Sny d) põhitahkkesendatud ­lisaks võreelemendi tippudes olevaile aatomeile paiknevad aatomid põhitahkude keskel. kompaktne heksagonaalvõre: Be, Cd, Co, Cr , Mg, Ti, Zn. KRISTALLVÕRET ISELOOMUSTAVAD SUURUSED · Võre periood · Võre baas · Võre koordinatsiooniarv · Aatomiraadius · Võre kompaktsusaste Polümorfism. Mõnedel metallidel on sõltuvalt temperatuurist enam kui üks kristallivõre t üüp. Metallid o

    Materjalitehnika
    thumbnail
    5
    doc

    Alumiinium ja Alumiiniumsulamid

    Alumiinium ja alumiiniumisulamid Alumiinium Alumiinium on enamlevinumaid elemente maakoores, kuid olles väga aktiivne hapniku suhtes, esineb ta looduses ühendeina. Põhiliselt saadakse alumiiniumi mineraalist ­ boksiidist. Alumiiniumil on rida niisuguseid omadusi (näit. hea korrosioonikindlus, väike tihedus), mis teevad ta äärmiselt kasulikuks tehnomaterjaliks. Puhas alumiinium on küll väga madala tõmbetuge- vusega, kuid seda saab tõsta külmdeformeerimise (kalestamise) teel või teiste elementidega legeerimise teel; tugevus tõuseb märgatavalt (kuni 500 N/mm 2-ni). Alumiinium on väga plastne ja vormitav paljude moodustega. Alumiiniumi hea elektrijuhtivus (60% puhta vase elektrijuhtivusest) võimaldab tema kasutamist paljudes elektrotehnika valdkondades. Al Tihedus 2700 kg/m3 Sulamistemperatuur Ts 660 °C Krista

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    19
    rtf

    Exami piletite vastused

    Exami küsimuste vastused ! ! ! 1) Rauasüsiniksulamid ja tavalisandite mõju sulamile. terased, mille süsinikusisaldus on kuni 2,14%; malmid, mille süsinikusisaldus on üle 2,14% (tavaliselt kuni 4%). Tavalisandid terastes Lämmastik, hapnik ja vesinik. Need lisandid esinevad terases mittemetalsete ühendi-tena (näi- teks oksiididena FeO, Fe2O, MnO, SiO2, Al2O3 jt.), tardlahustena või vabas olekus (kaha-nemistühikutes, pragudes jm.). Mittemetalsed lisan-did määravad terase nn. metallurgilise kvaliteedi, tõstavad terase mehaaniliste omaduste (plastsus ja sitkus) anisotroopsust, kuid olles pingekontsentraa-toreiks, alandavad nad väsimustugevust ja purune-missitkust. Eriti kahjulikuks lisandiks on terases lahustunud vesinik. See muudab terase hapraks. Lisaks haprusele soodustab vesinik terase valtsimisel ja sepistamisel mikropragude teket. Keevitamisel mõjub vesinik kaasa pragude tekkimisele põhi- ja keevismetallis. Pinnakihi rikastamine vesinikuga (nä

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    52
    odt

    Materjaliõpetus

    1. -2. MALMID, STRUKTUUR, TOOTMINE, LIIGITUS Malm toodetakse kõrgahjudes rauamaagist raua taandamisega. Taandamine toimub kivisöekoksi põlemisel tekkivate gaasidega. Vedelas rauas lahustub 3,5-4% C, samuti Mn, Si ja kahjulike lisandeina ka S ja P. Kõrgahjus toodetakse: 1) toormalmi, mis läheb terase sulatamisel (kuni 90% kogutoodangust); 2) valumalme, mis sulatatakse ümber, et saada valandeid (valatud esemeid) 3) ferrosulameid – suure Mn või Si sisaldusega rauasulameid, mida kasutatakse valumalmide ümbersulatamisel koostise reguleerimiseks ning terase taandamiseks. Koostise järgi eristatakse legeerimata malme, mis on põhiliselt raudsüsiniksulamid ja eriomadustega legeermalme, mille koostisse on lisatud täiendavalt teisi elemente. Malmis sisalduva süsiniku oleku järgi eristatakse: 1. Valgemalmid, kus kogu süsinik on rauaga seotud olekus tsementiidi ( F e 3 C ) kujul. Selline

    Materjaliõpetus




    Meedia

    Kommentaarid (1)

    Janochka96 profiilipilt
    23:55 17-01-2018



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun