Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Mõisted. Kodanikud ja Demokraatia (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Riigikogu komisjon -Komisjoni kuuluvad erinevate erakondade liikmed, kes tegelevad teatud valdkonna probleemiga. Fraktsioon -ühe erakonna saadiku rühm riigikogus. Koalitsioon- erakonnad ,kes kuuluvad valitsusse. Opusitsioon- erakonnad,mis ei kuulu valitsusse, vaid Riigikokku. Valimiskogu-kutsutakse kokku presideni valimiseks linnaja vallade esindajad juhul kui Riigikogu ei suuda Presidenti valida. Valitsuskriis -Valitsusele umbusalduse avaldamine, nõutakse valitsuse lahkumist . Riigikantselei-Valitsuse juures asjajamise korraldaja. Maakond-Riiklik haldusüksus. Vald ja linn-kohalikud omavalitsusüksuse. Advokaat -kaitsjakohtus. Prokurör-Süüdistaja. Kohtunik -otsuselangetaja. Apellatsioon-edasikaebamine ringkonna kohtusse. Kassatsioon-edasikaebamine riigikohtusse. Õiguskantsler-kõrgeim rüügiaimetnik. Kontrollib, et kõik seadised oleksid vastavuses põhiseadusega. Ombudsman-usaldusisik, sõltumatu ametiisik ,kelle ül. Onlahendada kodanike kaebusi riigiametnike või asutuste suhtes.. Kaitsevägi-riiklikud relvajõud. Kaitseliit-Vabatahtlik korrakaitseorganisatsioon Eestis. KAPO- Kaitse julgestuspolitsei Riigisaladus - informatsioon, millekasutamine on seadusega piiratud, kuna selle avalikustamine võib kahjustada riigi majanduslikku või sõjalist julgeolekut. Erakond-e. Partei. Kindla liikmeskonna ja ideoloogiaga poliitiline organisatsioon , mis püüab valimiste kaudu saada võimule, et oma seisukohti ellu viia. Reservarmee- Riigikaitse ülesehitus kus põhiosa isikkoosseisust on reservis. Vasakpoolsed parteid peavad suurimaks väärtuseks sotsiaalset õiglust ja võrdsust. Parempoolsed parteid esindavad klassikaliselt jõukamate, ettevõtlusega tegelevate inimeste huve. Tsentri e. Keskpartei ,kestäidavad olulist rolli, pehmendades ideoloogilisi vastuolusid ja stabiliseerides ühiskonda. Ametiühind- mingi kutseala tööliste/teenistujate organisatsioon , mille eesmärk on töötajate setsiaal-majanduslike nõudmiste kaitsmine ja esindamine. Sotsiaaldialoog-läbirääkimised ametiühingute ja tööandja vahel.
Protestiavaldus-inimesed esitavad nõudmisi. Seaduse ülimuslikkus-Kohtumõistmine toimub ainult seaduste järgi. Hagi -avaldus kohtule. Hageja -avalduse esitaja . Kostja -isik/asutus,kelle vastu on esitatud kohtusse hagi. Süütuse presumptsioon-isik on niikaua süütu, kuni kohus pole teda süüdi mõistnud. Enesekriminatsioon-Inimene ei pea iseenda ega lähedaste vastu tunnistama. ÜRO-Loodi 1945. Ühinenenud rahvaste organisatsioon. Rahu tagamine maailmas. Inimõigused-univerbaalsed õigused,miskehtivad kõigile kõikjal sünnist saadik. Euroopa inimõiguste konventsioon-dokument, mis käsitleb kodanikuõigusi ja poliitilisi õigusi. Kodanik-inimene, kellel on ühe või kahe riigiga õiguslik suhe e. Kodakondsus . Kodakondsus- Riigikodanikes olemine,millega kaasnevad õigusedja kohustused. Naturalisatsioon-vastav protseduur , mis viiakse läbi kodakondsuse saamiseks. Välismaalane- võõrriigi kodanik,kel puudub kodakondsus. Teabe suhtlus-inimese ja riigi vaheline suhtlus, info. Tsentsuur-kontroll ajakirjanduse üle. Isikuandmete kaitsa- isiku eraelu, tervist, varandusliku seisu ja privaatsust tagav seadus. Ärisaladus-majandust puudutav, võib ohustadakonkurentsi võimet. MTÜ-Mittetulundusühik e. Kolmas Sektor . Ühendused, mis ei taotle kasumit. Kodanikuühendus-Kodaniku osaluse raames kujunenud organisatsioon, millelon püsivam juriidiline vorm. Kodanikuosalus - inimese omaalgatuslik kaasalöömine ühiskondlikes ettevõtmistes,aktsioonides või organisatsioonides EAKL-Eesti Ametiühingute Keskliit. Tööstus, transport ja majandus kuulub. Talo - Teenistujate Ametiühingute organisatsioon. Haridus , kultuur, teenindus. Streik-töökatkestus, nõudmiste esindamine.
Mõisted-Kodanikud ja Demokraatia #1
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 1 leht Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2010-03-13 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 26 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor MinnieR Õppematerjali autor
Erakonnad ja ametiühingud. Õiguskaitse ja kohus. Inimese õigused,vabadused ja kohustuses, Kodanikud ja kodakondsus.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
33
doc

Kogu üheksanda klassi materjal ühiskonnaõpetuses .

· Territoorium · Rahvas Avaliku võimu organisatsioon · Võimuasutused 1. seadusandlik võim 2.Täidesaatev võim 3.kohtuvõim · Ühtne õigussüsteem 1. kohtupraktika 2. seadused ja õigusaktid · Riigiametnikud 1. sõjavägi 2.korrakaitse 3. riigi ja omavalitsusteenistujad · Riigikassa 1. oma raha 2. maksud 3.eelarve DEMOKRAATLIK VALITSEMINE Mis on demokraatia. ? Demokraatia valitsemisvorm, mille puhul tavaliselt rahvas teostab võimu kas vahetult või valitud esindajate ja esinduskogude vahendusel. Otsene demokraatia on demokraatia vorm ,kus rahvas teostab võimu vahetult rahvahääletuse teel. Esindusdemokraatia demokraatia vorm , kus rahvas teostab võimu valitud esindajate ja esinduskogude alusel. Valimissüsteem seadusega kehtestatud põhimõtted, mille järgi moodustatakse

Ühiskonnaõpetus
thumbnail
62
doc

Ühiskonna riigieksami kokkuvõte

Inimkäitumises korra loomise vahendina rakendatavad õigusnormid kui tüüpilised sotsiaalsed normid avavad õigusele perspektiivi osalemaks ka teistes sotsiaalsetes süsteemides, nagu majandus või valitsemine. Õigusnormid kirjutavad meile midagi ette, tagavad midagi või jätavad koguni millestki ilma. Õigusnorm on õiguslausena formuleeritud käitumiseeskiri. Selle ülesandeks on anda piisavalt üldised, kättesaadavad ja mõistetavad reeglid, mille alusel kohtunikud ja kodanikud saavad määrata probleemi lahendamise viisi. Õigusnormid liigitatakse avaliku ja eraõiguse 1 normideks ning nende üksikharude normideks. Õigusnormide sotsiaalse sisu järgi saab neid liigitada regulatiivseteks ja õigust kaitsvateks. Regulatiivsed normid kehtestavad õiguselus osalejatele juriidilised õigused ja kohustused. Põhiseadus:

Ühiskonnaõpetus



Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun