Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Mullahorisondid ja veereziimid (1)

3 HALB
Punktid

Lõik failist


Veerežiim
Läbiuhteline
Tasakaalustatud
Auramise ülekaaluga
Sademed/ aurumine
Sademed ületavad auramise
Sademed ja auramine on tasakaalus
Auramine ületab sademed
Iseloomustus
Sademevesi jõuab vähemalt kord aastas nõrguda põhjaveeni, mille tulemuseks on muldade läbiuhtumine ja lahustuvate toitainete kadu. Mullaviljakus langeb.
Sademetevesi ei ulatu põhjaveeni, toiteelemente välja ei uhuta, mullaviljakus säilib.
Mullavees lahustunud soolad liiguvad auramisel maapinna lähedale. Vesi aurustub, soolad jäävad pindmistele kihtidele.
Kliimavööndid
Paras - ja palavvööde
Rohtlad , metsastepid ja savannid
Kõrbed, poolkõrbed
A- huumushorisont . Taimedelt pärineva orgaanilise aine kogunemine, segunemine mineraalosaga. Horisont kobe. Tänu org. Ainetele toitaineterikas.
B- saviakumulatiivne horisont (sisseuhehorisont). Peenemate mineraalsete murenemisosakeste ja allapoole liikuvate huumusosakeste kogunemine. Raua tõttu pruun või punakas.
C- lähtekivim. Mineraalne lähtematerjal, millele muld on tekkinud. Mullatekke protsesse veel ei toimu. Piir muutub, sest aja jooksul muld areneb, laskub sügavamale.
D-
Mullahorisondid ja veereziimid #1
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 1 leht Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-02-24 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 52 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Joumisteed Õppematerjali autor
Läbiuhtelise, tasakaalustatud ja auramise ülekaalule veereziimide tabel.
A-huumushorisont, B- saviakumulatiivne horisont (sisseuhehorisont), C- lähtekivim, D-aluskivim, E- väljauhtehorisont, G-gleihorisont, AT- toorhuumuslik horisont, O-kõduhorisont, T-turvas iseloomustused.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
4
doc

Mis on muld, selle tähtsus, mulla tekke tegurid

tihendab mulda ja surub õhu pooridest välja. AT ­ toorhuumuslik horisont ­ tekib liigniisketel aladel, iseloomulik gleimuldadele. Orgaanilise aine kuhjumishorisont. Jääb A ja T vahele O ­ orgaanilise kõduhorisont ­ koosneb lagunemises olevast vari T ­ turvas ­ vee ja orgaanilise aine rikas, soomulla horisont. Mullad on seotud kliima ja taimkattega, levivad vööndiliselt. Kliimas ja veereziimist lähtudes võib mullad jaotada kolmeks: Läbiuhteline veereziim ­ sademetevesi jõuab vähemalt kord aastas nõrguda läbi mulla ja lähtekivimi põhjaveeni. Toitainete kadu, mullaviljakuse langus. Tüüpiline parasvöötme ja palavvöötme niiskele kliimale Tasakaalustatud veereziim ­ mulda imbuv sademetevesi ei imbu põhjaveeni. Toiteelemente ei uhuta välja. Rohtlad, metsastepid, savannid, sest veereziim on kõikuv Auramise ülekaaluga veereziim ­ lahustunud soolad liiguvad auramise suunas maapinna lähedale. Kõrbed ja poolkõrbed.

Geograafia
thumbnail
4
docx

Mullahorisondid

Mullahorisondid Mullatekketegurid: · Kliima ­ mõjutab murenemist (sademed, temperatuur päikesekiirgus.) otsene mõju ­ INERINGE Kaudne mõju ­ BIOLOOGILINE AKTIIVSUS · Reljeef ­ mõjutab osakeste, vee ja soojuse jaotumist. · Lähtekivim - mineraalne alus. Pärandab mullale mehaanilised füüsikalised ja mineraloogilised omadused ning keemilise koostise. · Aeg(Mulla vanus) ­ aja jooksul muld areneb (genees). Eesti mullad on ca 10 000 aasta vanused; vanade mandrite platoodel 1mlm, rannikul 1 aasta · Fauna - bioloogiline tegur. Esmatähtsad on LAGUNDAJAD · Floora ­ bioloogiline tegur, esmatähtsad on AUTOTROOFID. · Inimfaktor - positiivne mõju ­ keskkonna ökoloogilist tasakaalu arvestav väetamine, kuivendamine, Negatiivne mõju ­ erosiooni võimendamine mulla puhverdusvõime ületamine (ehk saastamine) · A ­ huumushorisont, kus toimub tamedelt pärineva orgaanilise aine kogunemine ja segunemine mineraalosaga. Horison

Geograafia
thumbnail
3
rtf

Pedosfäär

­ lähtekivimi alune vanem kivim. E- Väljauhtehorisont ­ heleda värvusega, on vaesestunud saviosakestest ja toiteelementidest. Savimineraalide teke . G-Gleihorisont ­ tekib kui muld on suurema osa aastast märg.Sinakashall. AT- Toorhuumuslik horisont ­ tekib liigniisketes tingimustes, tüüpiline gleimuldadele. O - Kõduhorisont ­ koosnevad eri lagunemisjärgus olevatest variseosadest. T - Turvas ­ vee ja orgaanilise aine rikas ja tuhavaene soomulle horisont. Veereziimid. Läbiuhteline veereziim ­ kui sademed ületavad aurumise , sademetevesi jõuab vähemalt kord aastas põhjaveeni, lahustuvate toitainete kadu ja mullaviljakuse langus. (paras ja palavvöötmes) Tasakaalustatud veereziim ­ kui sademed ja auramine on tasakaalus , sademetevesi ei ulatu põhjaveeni, toitaineid välja ei uhuta, mullaviljakus ei lange. (rohtlates,savannides,metsasteppides) Auramise ülekaaluga veereziim ­ kui aurumine ületab sademed , mullavees lahustunud soolad liiguvad maapinna suunas, vesi

Geograafia
thumbnail
2
docx

Pedosfäär

-O-orgaanilised kõduhorisondid ­ koosnevad eri lagunemisjärgus olevatest variseosadest. -T-turvas ­ e. vee- ja orgaanilise aine rikas ning tuhavaene soomulla horisont. *Mullad levivad ekvaatorilt pooluste suunas vööndiliselt. Sademete ja auramise vahekorrast sõltub, kas murendmaterjal jääb maapinna lähedale oma tekkekohale või liigub laskuva vee mõjul mullas sügavamale. Kliimast ja veereziimist sõltuvalt jaotatakse mullad kolme gruppi: -Läbiuhteline veereziim ­ sademed ületavad auramise e. sademetevesi jõuab vähemalt kord aastas nõrguda läbi mulla ja lähtekivimi põhjaveeni, mis tähendab omakorda muldade läbiuhtumisest ja leostumisest tingitud lahustuvate toitainete kadu ning mullaviljakuse langust. See on tüüpiline paras- ja palavvöötme niiskele kliimale. -Tasakaalustatud veereziim ­ selle korral ei ulatu mulda imbuv sademetevesi põhjaveeni. Sajuperioodil muutub muld lähtekivimini niiskeks, aga toiteelemendid jäävad mulda.

Geograafia
thumbnail
10
docx

Pedosfäär

Mullad on seotud kliima ja taimkattega, mistõttu levivad ekvaatorilt pooluste suunas vööndiliselt, olenevalt erinevatest kliimaoludest, temperatuurist ning sademete ja aurumise vahekorrast. Kliimast ja veereziimist sõltuvalt võib mullad jagada: 1. Läbiuhtelise veereziimiga ­ sademed ületavad auramise ning vähemalt korra aastas nõrgub vesi põhjaveeni. See tähendab muldade läbiuhtumisest ja leostumisest lähtuvate toitainete kadu ning millaviljakuse langust. Läbiuhteline veereziim on tüüpiline paras- ja palavvöötme niiskele kliimale. 2. Tasakaalustatud veereziim ­ sademed ja auramine on tasakaalus, mulda imbuv vesi ei ulatu põhjaveeni. Sajuperioodil muutub muld kuni lähtekivimini niiskeks, kuid toitaineid välja ei uhuta ja mullaviljakus ei lange. Taimedele on oluline piisava veevaru olemasolu kuivaks perioodiks. Rohttaimedele on kõikuv veereziim vastuvõetav ja seetõttu levivad seal rohtlad (stepid, preeriad) ja metsastepid ning savannid. 3

Geograafia
thumbnail
6
doc

Pedosfäär

gleistumine. Nõgudes, kus vett on rohkem, ei lagune taimejäänused lõpuni ja hakkavad kuhjuma turbana. Pideva liigniiskuse s.t soostumisega kaasnevat orgaanilise aine puudulikku lagunemist nim turvastumiseks. Sellest tulenevalt on tundra glei- või turvastunud gleimuldade profiilis võimalik enamasti eristada vaid kaht horisonti. Okasmetsa mullad Jahedas niiskes kliimas, kus sademed ületavad aurumise, toimub läbiuhteline veereziim. Et niiskus- ja temperatuuriolud aasta jooksul vahelduvad, siis arenevad sellistes tingimustes välja keerulise ehitusega mullad. Mullad on siin sageli tekkinud graniitsel murendil, mis on liivakas ja hästi vett läbilaskev. Sügiseste vihmasadude ja eriti kevadiste sulamisvete mõjul uhutakse aluselised katioonid mullast välja. Okkavaris laguneb maapinnal jahedas kliimas aeglaselt, seetõttu koguneb mullapinnale püsiv mitmekihiline kõduhorisont

Geograafia
thumbnail
2
doc

Pedosfäär

E ­ väljauhtehorisont, hele värvus, vaesestunud saviosakestest ja toiteelementidest G ­ gleihorisont. Sinakashalli värvusega, tekib siis kui muldo n kõrge põhjavee seisuktõttu suurema osa aastast märg. AT ­ toorhuumuslik horisont. Tekib liigniisketes tingimustes ja on tüüpiline gleimuldadele. O ­ kõduhorisont, koosneb eri lagunemisjärgus olevatest variseosadest. T ­ turvas. Ehk vee ja orgaanilise aine rikas ning tuhavaene soomulla horisont · Läbiuhteline veereziim ­ kui sademed ületavad auramise. · Tasakaalustatud veereziim ­ kui sademed ja auramine on tasakaalus · Auramise ülekaaluga veereziim ­ auramine ületab sademed. Muldade erosioon: selle toimel paugutuvad mullaosakesed maapinna kõrgematelst osadelt madalamatele. Selle tulemusena kantakse mulla pindmised, viljakad kihid veekogudesse või maetakse uute erosioonisetete alla. Tuuleerosioon ehk deflatsioon. ­ Kui taimhkate on hõre, muld kuivuse tõttu vähese sidususega ja

Geograafia
thumbnail
2
doc

Pedosfäär

Aluskivim ­ lähtekivimi alune vanem kivim. Väljauhtehorisont ­ heleda värvusega, on vaesestunud saviosakestest ja toiteelementidest Gleihorisont ­ tekib kui muld on suurema osa aastast märg.Sinakashall Toorhuumuslik horisont ­ tekib liigniisketes tingimustes, tüüpiline gleimuldadele. Kõduhorisont ­ koosnevad eri lagunemisjärgus olevatest variseosadest. Turvas ­ vee ja orgaanilise aine rikas ja tuhavaene soomulle horisont. Läbiuhteline veereziim ­ kui sademed ületavad aurumise (paras ja palavvöötmes) Tasakaalustatud veereziim ­ kui sademed ja auramine on tasakaalus (rohtlates,savannides,metsasteppides) Auramise ülekaaluga veereziim ­ kui aurumine ületab sademed (kõrbetes) Muldade hävimise peamised põhjused: vee-erosioon, tuuleerosioon, keemiline degradeerumine, füüsikaline degradeerumine.

Geograafia




Kommentaarid (1)

meelis91 profiilipilt
meelis91: kasulik !
18:49 29-04-2009



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun