Palmiõlil on palju kasutusvaldkondi. Palmi toorõli muudavad toiduainetööstusele kasutuskõlblikuks rasvhapete ning triatsüülglütserooli ainulaadne struktuur. Palmiõli on ainus taimeõli, milles sisalduvate küllastunud ning küllastumata rasvhapete sisaldus jaguneb pooleks.
Palmi toorõli, mis on oma värvuse tõttu tuntud ka kui punane palmiõli, sisaldab väga suurel hulgal E-vitamiini ja on seetõttu kasutusel E-vitamiini allikana. Just aafrika õlipalmi Elaeis guineensis viljadest pressitud toorõlis on täheldatud eriti suurt tokotrienooli sisaldust (kuni 800 mg/kg). Tokotrienool on E-vitamiini üks vorm.
Rasvhapete koostis
Palmiõli koosneb sarnaselt kõikide teiste rasvadega glütserooliga esterdatud rasvhapetest. Teiste taimeõlidega võrreldes on palmi toorõlil väga ainulaadne rasvhapete koostis, sisaldades suurel hulgal 16-süsinikuga küllastunud rasvhapet, palmitiinhapet, mille nimetus tuleb palmiõli sõnatüvest.
Palmiõlides sisalduvad rasvhapped jagunevad järgnevalt: 44% palmitiinhapet (C16:0), 39% oleiinhapet (C18:1), 10% linoolhapet (C18:2) ning väiksemal hulgal ka palju teisi rasvhappeid.
Rasvhappe tüüp Keskmine sisaldus (%) Sisaldusvahemik (%)
Lauriinhape (C12:0) 0,0 0,1–1,0
Müristiinhape (C14:0) 1,1 0,9–1,5
Palmitiinhape (C16:0) 44,0 41,8–46,8
Palmitoleiinhape (C16:1) 0,1 0,1–0,3
Steariinhape (C18:0) 4,5 4,5–5,1
Oleiinhape (C18:1) 39,2 37,3–40,8
Linoolhape (C18:2) 10,1 9,1–11,0
Linoliinhape (C18:3) 0,4 0,4–0,6
Arahhiinhape (C20:0) 0,4 0,2–0,7
Karoteen
Rafineerimata palmi toorõlile on looduslikult omane oranž või punakas värvus, mille põhjuseks on suur beetakaroteeni sisaldus. Palmiõli sisaldab looduslikult kõige rohkem karoteene: toorõlis umbes 500–700 ppm. Karoteenide koguhulgast 33% moodustab α-karoteen, 65% β-karoteen ning ülejäänud 2% γ-karoteen ja teised karoteenid.