Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

Miks on veepiisad ümarad?

K&V >> Füüsika | Algkool | 5 punkti | 3864 vaatamist |

Palun aidage!!

Vastuse lisamiseks pead sisse logima










Tead vastust? Vasta küsimusele
Vastuseid: 16 | Hääli: 14
vee tilgad hoivad sellist kuju muna vee molekulid hoivad kokku(moodustavad kera)ja gravitatsioon moonutab selle kera tilga kujuliseks

http://en.wikipedia.org/wiki/Water
Langev vihmapiisk pole üldse pisara- ega pirnikujuline, nagu kunstnikud seda joonistavad, vaid hoopis lapik. Selles on süüdi õhutakistus. Kui oled rattaga kiiresti sõitnud, tead hästi, kuidas õhk sulle vastu pressib. Samal põhjusel muutub ka langeva veepiisa kuju. Mida suurem on tilk, seda lapikumaks õhk selle surub. Kõige suuremad tilgad (läbimõõduga üle 4 mm) rebib õhu takistusjõud lihtsalt puruks.

Teame,et molekuid on vees üksteisega seotud. Vees võib iga vee molekul haarata endale sõbra paremalt või vasakult, ülevalt või alt. Pindmises kihis aga veest väljaspool võrdväärset naabrit, mille poole tõmbuda, pole. Kui mõnda vee molekuli sunnitakse pinnalt eemalduma, püüavad naabrid teda tagasi tirida. Seda nähtust nimetatakse pindpinevuseks. Pindpinevuse tõttu ongi vesi otsekui kaetud kilega, millest kirjaklambril ei õnnestunud läbi tungida. Pindpinevus hoiab veetilka koos ja enam – vähem ümarana.

https://www.opik.ee/kit/9/chapter/367
https://www.google.ee/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjYwPbOy6DXAhXRDRoKHTKgAIgQFggxMAI&url=http%3A%2F%2Fmaikilauri.weebly.com%2Fuploads%2F1%2F1%2F7%2F7%2F11778128%2Fveestiku_viimased_teemad.docx&usg=AOvVaw0QFrrgcAxqBQAaFQ8w1Y0y
Iga keha tahab "olla" minimaalse energiaga olekus. Seepärast on veepiisk kera.


Kuna vee molekulid tõmbuvad
vee tilgad hoivad sellist kuju muna vee molekulid hoivad kokku(moodustavad kera)ja gravitatsioon moonutab selle kera tilga kujuliseks
vee molekulid tombuvad



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun