Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Meister ja Margarita- Mihhail Bulgakov (1)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

„Meister ja Margarita“ Mihhail Bulgakov
Märkus: kõik nimed on raamatust õigesti maha kirjutatud. Punktid ei ole peatüki kirjeldused, vaid teemadeks jaotatud. Punktid 1-8 on 1.osa, 9-11 on 2.osa (kokkuvõtlikumalt tehtud). Sündmused ei ole siin päris täpselt kronoloogilises järjekorras.
Tegevus toimub Moskvas 1929-1940.

  • MASSOLIT’i (kirjanikeühendus vms) juhatuse esimees Berlioz ja poeet Ivan Nikolajevitš räägivad pargipingil. Sinna ilmub salapärane välismaallase käitumisega Woland , kelle ennustuse järgi sureb Berlioz trammi alla jäädes ja pea eraldub kehast. Natukese aja tagant see ka juhtub ning poeet on hullumas. Ta üritab Wolandit jälitada/kinni püüda, aga see ei õnnestu tal. Lõpuks satub peale mitmeid insitente hullumajja.
  • Berliozi korterikaaslane Stjopa Lihhodejev leiab hommikul oma korterist ärgates eest Wolandi , tema tõlgi Korovjevi (Fagott) ja imeliku paksu kassi Peemoti (Hans). Need väidavad, et Stjopa on eelmine õhtu sõlminud lepingu (ise ta seda ei mäleta) Varieteatris numbri läbiviimiseks (nr- must maagia ). Mõne hetke pärast leiab Stjopa end imelikul kombel Jaltast.
  • Variteatri finantsdirektor Rimski ega teised töötajad teatris ei tea Wolandi numbri sisust midagi. Maag tuleb Korovjevi ja kassiga (kes räägib) nr esitama. Seal võib näha kaardipaki leidmist võõra inimese taskust, rahasadu, moeasjade jagamist (mis hiljem haitusid).
  • Ivani tuppa tuleb hullumajas/ sanatooriumis teine haige- meister. Ta on ainuke, kes on Ivani Wolandi ja tema räägitud Pontius Pilatuse loost vaimustuses (see jutt ja maag olid ka põhjusteks, miks ta istus haiglas ). Meister räägib ka oma raamatust, kus ta kirjutas samuti Pilatusest ja oma suurest armastusest (Margarita).
  • Varenuhha (Varieteatri admin) läheb Rimski teadet edastama seoses Stjopa kadumisega, aga mustad maagid võtavad ka Varenuhha oma valitsemise alla, kasutades teda Rimski lõksupüüdmiseks, aga viimasel õnnestub kukelaulu peale põgeneda. Hirmunud Rimski sõidab kiirrongiga Moskvast minema.
  • Ivan Nikolajevitš näeb unes Pontius Pilatuse juttu jätku (sellest, mis Woland talle rääkinud oli), kus Ha-Nostri (Ješua) lüüakse risti.
  • Varieteatri raamatupidaja Vassili Stepanovitš on peale eelneval päeval toimunud maagi nr segaduses. Ta üritab viia etendusel kogutud raha rahandusosakonda. Teekonnal läks ta Vaatemängude komisjonist läbi, kus must maag oli juba teinud oma töö (inimesed laulsid sunnitult, komisjoni esimeest esindas ainult tema ülikond rääkides jne). Raha andmisel süüdistati Vassilit pettuses, sest rahatähti leidus erinevatest riikidest (maagi töö).
  • Berliozi sugulane tuli kadunu korterit tahtma pärida. Woland oli oma abilistega (Korovjev, kass Peemot, näkk Hella ja punapea mees Azazello ) sinna peale Stjopa Jaltasse saatmist elama asunud ( korter nr 50) ja nad peletasid sugulase eemale. Lisaks hirmutasid nad ka Varieteatri einelauapidaja eemale, kui too maagilistest 10-rublastest kaebama tuli, mis olid teatri nr ajal alla sajanud ja nüüd paberiks kippusid muutuma.
  • Margarita meenutas meistrit, igatses nendevahelist armastust ja arutles, miks ja kuhu meister kadunud oli. Ta läks parki pingile istuma. Kõrvale ilmus mingi aja pärast Azazello ning andis talle imekreemi ja leppis kokku kohtumise Wolandiga. Margarita oli nõus, sest punapea Azazello jutust jäi mulje, nagu ta teaks midagi meistrist, ning naine mõtles, mis tal ikka kaotada on. Õhtul kreemi määrides muutus Margarita nõiaks, nahk säras. Talle meeldis see väga, sõitis luuaga ringi, oli nähtamatu, lõi korterimaja aknaid sisse, käis ujumas ja sai teiste nõidadega kokku. Margarita viidi Wolandi juurde, Berliozi korterisse.
  • Korteris toimus „must missa “, kus Margaritat pesti verega ja tehti muid toimetusi. Korter muutus mõne aja pärast ballisaaliks, Margarita oli määratud peo perenaine (oma nime tõttu), Woland peremees . Ballil pidi perenaine tervitama kõiki külalisi, kes tulid kaminast ja olid üheks ööks ellu ärganud vms. Balli lõppedes sõid Margarita koos Wolandi ja abilistega ning maag lubas täita vastutaskus Margarita ühe soovi. Too soovis meistriga õnnelikult taas keldris elada. Woland täitis tema soovi, sest tundis ära tõelise armastuse.
  • Saatana /Wolandi käsilased keeravad linnas käkke, panevad maju põlema, käituvad ülbelt poes jne. Nad võtavad kaasa endaga meistri ja Margarita, kui nood parasjagu põletavad meistri kirjutatud Pilatuse loo käsikirja ja veini joovad. Armunud lahkuvad sellest maailmast, minnes nö „rahu“ maale, kus pakuvad neile hea elu, kehad jäävad keldrisse.
    Pontius Pilatuse lugu: (3 juttu jätkavad üksteist)
    Wolandi jutt: Pilatus ja Ješua kohtusid. Ješua mõisteti surma rahva pool, teda oleks päästnud veel ainult ülempreestri ostus, aga ei. Pilatus oli Ješua poolt, sest ta oli kogenud Ješua imetegu .
    Ivani unenägu: Ješua ja 2 teist kurjategijat viidi Kolgata mäele ristilöömisele. Leevi Matteus oli ainuke publik. Ta lõikas pärast surnute nöörid läbi ja võttis Ješua keha kaas, et seda matta.
    Meistri raamat: Oli
  • Meister ja Margarita- Mihhail Bulgakov #1 Meister ja Margarita- Mihhail Bulgakov #2 Meister ja Margarita- Mihhail Bulgakov #3
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-10-12 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 87 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Anu Väli Õppematerjali autor
    Kokkuvõte sisaldab:
    -tegelaste nimesid (õigesti kirjutatud)
    -sisukat überjutustust loogilise ülesehitusega

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    9
    doc

    Bulgakov "Meister ja Margarita"

    MIHHAIL BULGAKOV ,,MEISTER JA MARGARITA" Tegevuspaik: Moskva I peatükk Tegelased: Mihhail Aleksandrovits Berlioz ­ kirjanduse ajakirja toimetaja, MASSOLIT juhataja, Ivan Nikolajevits Ponõrev e. Bezdomnõi ­ avaldas luuletusi, kummaline professor Berlioz ja Bezdomnõi jalutavad pargis, istuvad maha ja arutavad jumala olemasolu üle. Nendega ühineb võõras, kes peab nende väiteid jumala mitteolemasolust väga huvitavateks, kuid ometi jääb enese arvamuse juurde ­ jumal on olemas. Esimesed 2 venelast on hämmingus ning ei mõista, kellega neil tegu on

    Kirjandus
    thumbnail
    6
    doc

    "Meister ja Margarita" - tegelased ja peatükid

    "Meister ja Margarita" Tegelased: 1) Mihhail Aleksandervits Berlioz ­ (umbes 40 aastane ajakirja toimetaja) 2) Ivan Nikolajevits- poeet 3) Jesua ­ vang 4) Pilatus ­prokuraator 5) Levious Matteus 6) Stepan Bogdanovits ehk Stjopa ­ ( Berliozi korterikaaslane ) 7) Salapärane ennast professoriks ja mustaks maagiks nimetav Woland 8) Grigori Danilovits ehk Rimski ­ Varieteeteatri finantsdirektor 9) Nikanor Ivanovits- Berliozi korteriühistu esimees 10) Korovjev- Wolandi sober 11) Varenuhha - Varietee administrator

    Kirjandus
    thumbnail
    14
    odt

    Mihhail Bulgakov "Meister ja Margarita" kokkuvõte peatükkide kaupa

    Mihhail Bulgakov ,,Meister ja Margarita" Esimene osa Esimene peatükk: Ärge eales laskuge kõnelustesse tundmatuga Oli lämbe kevadõhtu. Mihhail Berilioz ja Ivan Nikolajevits Ponõrev (luulejtaja, varjunimega Bezdomnõi) istusid Bronnaja tänava pingil ja jõid aprikoosijooki. Äkki nägi Berlioz enda ees poolläbipaistvat pika mehe kuju. Ta sulges silmad lootuses, et nii nähtu kaob. Kui ta silmad avas oligi viirastus kadunud. Ta hakkas kaaslasega Jumala olemasolu üle arutlema. Mõne aja möödudes ilmus tänavale ühe musta ja ühe rohelise silmaga mees. Peagi sekkus ta vestlusesse. Mõlemad

    Kirjandus
    thumbnail
    2
    doc

    M. Bulgakov - Meister ja Margarita - kokkuvõte

    Ande Andekas-Lammutaja Meister ja Margarita M. Bulgakov ,,Meister ja Margarita" on Bulgakovi viimane teos, mille juurde ta ennem oma surma korduvalt tagasi pöördus, seda täiustas ning lihvis. Ning peab ütlema, et tulemus on igati geniaalne. Tegelikult on raamatusse kokku põimitud kolm lugu ­ ennast Wolandiks nimetava konsultandi ja tema kaaskonna (kass Peemoti, isehakanud tõlk Korovjevi, hirmuäratava Azazello, alasti nõia Hella jt.) seiklused Moskvas, Juudamaa prokuraatori Pontius Pilatuse ning Jesua (e

    Kirjandus
    thumbnail
    11
    doc

    Meister ja Margarita

    · Peemot ­ suur, must kass, vurrud uljalt õieli · Fagott ehk regent ehk Korovjev ­ pikk, kõhn ja irvitav, näpitsprillidega,millel üks klaas katki · Hella ­ punased juuksed, arm kaelal, fosforrohelised silmad, alasti · Azazello ­ väike, laiad õlad, kihv, vastik nägu, tulipunased juuksed, silmal kae · Meister ­ tumedad juuksed, terav nina, ärevad pruunid silmad Sisukokkuvõte I osa Patriarhi tiikide juures arutavad Berlioz ja Bezdomnõi, kas Jeesus Kristus oli olemas, ning leiavad et kindlasti mitte. Inimesi tänavatel ei liigu. Mingil hetkel ühineb nendega veider välismaalane, kes asub jutustama kõikvõimalikest (uskumatutest) asjadest, näiteks et ta sõi koos Kantiga hommikueinet, et Jeesus Kristus oli kindlasti olemas ning et Berliozil lõigatakse pea otsast

    Eesti keel
    thumbnail
    9
    pdf

    Mihhail Bulgakov - Meister ja Margarita

    Mihhail Bulgakov Meister ja Margarita Ärge kunagi midagi kartke. See on arutu. Fakt on üks kangekaelsemaid asju maailmas. Ärge kunagi ega midagi paluge! Ei kunagi, ei midagi, ja eriti nendelt, kes on teist tugevamad. Nad tulevad ise pakkuma ja annavad kõik ise. Kõik läheb nii, nagu on õige - selle peal püsib maailm. Mihhail Aleksandrovits Berlioz­ 40ndates, väikest kasvu, tumedajuukseline, ümarik, palja pealaega, sarvraamidega prillid, kirjandusliku ajakirja toimetaja, suurima kirjandusliku ühingu MASSOLIT juhatuse esimees Ivan Nikolajevits Ponõrevehk Bezdomnõi ­ õlakas, ruugete salkus juustega, 23-aastane, poeet Professor Woland­ pikka kasvu, vasakud hambad kroonitud plaatinaga ja paremal kullaga, tumedad juuksed, hallid rõivad, üks silm must ja teine roheline

    Kirjandus
    thumbnail
    8
    doc

    Meister ja Margarita kokkuvo�te

    M. Bulgakovi teose Meister ja Margarita kokkuvõte (on vilets, soovitav võtta raamat) Tegelasi  Meister – tumedad juuksed, terav nina, ärevad pruunid silmad  Margarita – tumedajuukseline, kaunis, kindlameelne, julge naine  Professor Woland – pikka kasvu, vasakud hambad kroonitud plaatinaga ja paremal kullaga, tumedad juuksed, hallid rõivad, üks silm must ja teine roheline  Peemot – suur, must kass, vurrud õieli  Fagott ehk regent ehk Korovjev – pikk, kõhn ja irvitav, näpitsprillidega, millel üks klaas katki

    12. klass
    thumbnail
    13
    doc

    Meister ja Margarita

    Üks liinidest - revolutsioonijärgne Venemaa, tugines totalitaarsel ideoloogial, Stalini isikukultusel. Tavainimese teadvusse ei jäetud ruumi religioossete tõekspidamiste jaoks. Usk jumalikku vägevusse, Piiblisse oli tabu, midagi keelatut, karistatavat. Ametlikust seisukohast hoolimata eksisteeris süsteemis renegaate, kes tunnistasid jumala olemasolu, astudes sellega vastu üldkehtestatud normidele. Üks neist oli romaani peategelane meister, anonüümne literaat, kelle teosele Pontius Pilatusest ja Ha-Notsrist kehtestatakse ametnike poolt veto, mistõttu kirjanik murdub ja vaimuhaiglasse läheb. Süsteem, mis kehtestab reegleid, väänab ajalugu ja religiooni enda suva järgi, oleks otsekui võitnud, teisitimõtleja on murtud. Kuid romaan ei lõppe siinkohal, sekkub hoopis deus machina ­ Woland, langenud ingel koos oma saatjaskonnaga, kes näiliselt täiesti juhuslikult

    Kirjandus




    Kommentaarid (1)

    Kristel16 profiilipilt
    Kristel Kerstna: päris normaalne
    17:23 14-12-2011



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun