Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Marilyn Monroe surm: müüdid ja tegellikkus (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mida on tema surmale eelnenud päeva kohta kindlalt teada?

Lõik failist


Marilyn Monroe (sünninimega Norma Jeane Mortenson, ristinimega Norma Jean Baker; 1. juuni 1926 Los Angeles , California osariik – 5. august 1962 Los Angeles, California osariik) oli USA näitlejanna, laulja ja modell . Teda on nimetatud 20. sajandi üheks kuulsaimaks näitlejannaks ja seksisümboliks.
Aastal 1953 oli ta esimene ajakirja Playboy kaanetüdruk.
29. juunil 1956 abiellus ta kirjanik Arthur Milleriga. Nad lahutasid abielu 1961. aastal.
Tuntud on Monroe esinemine president John F. Kennedy sünnipäeval Madison Square Gardenis 1962. aastal, kui ta esitas laulu „ Happy Birthday , Mr. President“. Kennedy kinkis talle kuldse Rolexi kella graveeritud isikliku pühendusega. Ajakirjanduses on palju spekuleeritud Kennedy ja Monroe võimaliku intiimsuhte üle, kuid selle kohta pole tõendeid.
Ööl vastu 5. augusti 1962 leiti Marilyn Monroe oma Los Angelese Brentwoodi kodust surnuna. Ametlik surmapõhjus oli unerohu üledoos. Tema surma üle on käibel mitmed vandenõuteooriad.
Kõige kummalisem on kogu loo juures see, et maailma kuulsaim blondiin Marilyn Monroe ei olnudki blond . Filminäitlejana valdavalt keskpärane, jõudis ta peaosas olla vaid mõnes mitte eriti heas linateoses. Ometi on Marilyn, kelle surmast möödub esmaspäeval 40 aastat, jätkuvalt hurmava blondiini musternäidis.
Kui 1962. aasta 5. augusti varahommikul Los Angeleses Brentwoodis 5. Helena põiktänavas Marilyn Monroe surnukeha avastati, ei teadnud laiem avalikkus midagi sellest, et ta oli president John F. Kennedy ja seejärel tema venna justiitsminister Robert Kennedy armuke. Ei teatud, et Monroe oli Ameerika Ühendriikide nimel saadetud voodisse N. Liidu mõju alla kalduva Indoneesia presidendi Sukarnoga. Polnud levinud kõmu, nagu ootaks ta Kennedy last (kumma Kennedy?). Tõsi, ilmselt tegi Marilyn Monroe 20. juulil, kaks nädalat enne surma abordi. Keegi ei tea siiski, kes olnuks lapse isa.
Ja kuigi leidus kahtlejaid, ei olnud veel levinud väited, nagu oleks Monroe julmalt tapetud.
Sellest kõigest räägitakse tänapäeval ning täies pikkuses on avalikustatud FBI nimekiri kõigist neist meestest, kellega Monroe voodit jagas. Selles ei puudu ükski tolleaegne Hollywoodi tippnäitleja ega stuudiomäned˛er. Kirjas on paljud kollase ajakirjanduse väljapaistvad reporterid, samuti praeguseks juba unustusehõlma vajunud teisejärgulised tegelased.
Charlie Chaplini kõrvalt leiame seal ka vanahärra poja, ühe neist noortest Hollywoodi tuulepeadest, kes oma annet jaotasid narkootikumide ja viina vahel. (Ja keda Monroe tõeliselt armastas , nagu teisegi kuulsuse, Edward G. Robinsoni poega - ta elas nende mõlemaga koos, nautides hullumeelseid armuöid kolmekesi . Ehk küll pisut vähema pingega, kui seda kirjeldab Joyce Carol Oates kaks aastat tagasi ilmunud biograafilises - ent ilukirjanduslikus - teoses “ Blonde ”.)
Seda kõike ei teadnud Ameerika, rääkimata muust maailmast. Ning Monroe kustumatut kuulsust ei saa niisiis nonde skandaalsete lugudega seostada .
Sarmika naise salapärane surm
Tema surm, noore 36aastase naise surm, on jäänud muidugi sama salapäraseks, nagu John F. Kennedy surm mõni aasta hiljem. Ning - kuigi tänapäeva iluideaaliks pisut lopsakas - temast kiirgav seksuaalne sarm on fotodelgi ligitõmbav.
“Marilyn Monroe oli tavalises elus, tänaval, lihtsalt kenakene. Kuid ta elas pidevas teadmises, et iga mees, kes teda kas või kord vaatas , tahtis teda ja oli kõigeks valmis, et oma soovi täita,” kirjutab üks näitlejatari sõpru ning peab just seda alati õhus rippuvat seksuaalset fluidumit üheks peamiseks põhjuseks, miks Marilyn endalt elu võttis.
Tõepoolest kasutas enamik mehi teda häbitult ära. Mitte ainult voodis . Harva teenis ta rohkem kui 1500 dollarit nädalas, mis oli tol ajal küll pisut kopsakam raha kui praegu, aga võrreldes teiste näitlejataride palkadega tibatilluke. Sama osa eest oleks ühele teisele tollasele tipp-blondile, keda tänapäeval keegi ei mäleta, makstud 100 000 dollarit. Marilyn sai 18 000. Ja teda sunniti veel vägisi aborti tegema. Ühte paljudest tema elus.
Kummaline, et kõigi oma õnnetute abielude, kibedate pettumuste ja alalise rahapuuduse keskel elades jättis Marilyn endast alati õnneliku ja optimistliku mulje. Keegi ei teadnud, et ta oli mitu korda üritanud ennast tappa ning mingi ime läbi elule tagasi toodud. Lähemad sõbrad teadsid, kuid üllatavalt - inimesi on ju igasuguseid - ei vaevanud see eriti nende hinge. Kõigil oli endagagi tegemist.
Ta suri 5. Helena põiktänava tillukeses latiinostiilis majas , kus ta viimased kuud ihuüksinda oli elanud - mehed ilmusid sinna kui varjud öös, kadudes hommikuks teadmatusse. Viimasel ööl oli arst palunud päeviti töötaval majahoidjal Marilyni kõrvale jääda. Kuid majahoidja magas eemal ja märkas oma hoolealuse surma alles vastu hommikut .
Marilyn leiti, telefonitoru pihku pigistatud
Ta oli enesetapuks valmistunud juba 3. augustil. Sel päeval ostis ta välja kuni 75 nembutaalitabletti, mille dr. Engeberg talle kirjutanud oli. Uurimisel väitis arst, et ta oli välja kirjutanud vaid 50 tabletti, kuid mingil arusaamatul kombel nägi retsept ette 25 tabletti rohkem. Peale selle oli nembutaaliretsepti kirjutanud keegi dr. Siegel, keda hakati otsima alles 20 aastat hiljem, kui Monroe surma põhjusi uuesti uurima hakati. Mõlemad arstid, kes Los Angeleses seda nime kandsid, kinnitasid, et pole Monroele eales mingit retsepti andnud. Nembutaali oli Monroele kirjutanud ka tema tegelik raviarst dr. Greenson. Lisaks oli näitlejataril kodus tohutu kogus muid ravimeid.
Mida on tema surmale eelnenud päeva kohta kindlalt teada?
4. august oli laupäev. Marilyn tõusis kella 9 ajal, tema jaoks tavatult vara - eriti, kui arvestada, et eelmise öö oli ta veetnud restoranis koos sõpradega ja vähemalt ühe inimese väitel ka Robert Kennedyga. Viimase selle öö tegemiste kohta FBI toimikutes andmeid pole - San Francisco külje alla jõudis ta koos perega dokumenteeritult alles laupäeval.
Keskpäeval tuli fotograaf Larry Schiller , et saada allkirja lepingule, millega Marilyn lubaks Playboyl avaldada oma fotosid . Näitlejatar ei võtnud vedu. Ent hiljem, kui pettunud piltnik oli juba läinud, vaatas ta fotod veel kord üle, ja kui Schiller pärast maamajas veedetud nädalalõppu koju tuli, leidis ta ukse alt salapäraselt sinna toodud ümbriku fotodega, millele Marilyni käega kirjutatud: “Neid võib Playboys avaldada.”
On teada, et varsti pärast seda esitas Monroe oma majapidajale ootamatu küsimuse: kas majas on hapnikupatju? Sellele vastas majapidajanna eitavalt, ning hiljem rääkisid talle uurijad , et hapnikku on teinekord kasutatud sellise inimese elustamiseks, kes on neelanud liiga palju unerohtu.
Monroe arst Ralph Greerson tuli oma patsiendi juurde poole viie ajal õhtul. Majapidajanna märkas, et Marilyn tõttas tohtrile rõõmsalt vastu, too aga kinnitas hiljem uurijatele, et näitlejatar olevat olnud depressioonis . Poole kuue ajal helistas Monroele üks sõber, Greerson võttis toru ja valetas: “Ta ei ole praegu kodus.” Miks, see jäigi selgusetuks. Arst lahkus, paludes majapidajannal - kes oli ühtlasi ka Monroe autojuht - Marilyn ookeani äärde sõidutada, sest “õhtune jalutuskäik on rahustav”, ja ööbida 5. Helena põiktänavas.
Marilyn ei olnud sõiduga nõus ja naised jäid koju. Majapidajanna kuuldes oli näitlejataril veel üks kõne - helistas ta omaaegse abikaasa Joe DiMaggio poeg, kes teatas, et jättis oma kihlatu maha. Marilyn oli selle kihluse vastu olnud ja tundis uudisest rõõmu. Pärast seda ütles Monroe majapidajannale head ööd ning läks oma magamistuppa.
Hiljem selgus, et ta keeras ukse lukku. Kuigi arst oli juba varem keelanud seda teha.
Magamistoas oli Monroel eratelefon ja sellelt võttis ta teadaolevalt kõne kell kaheksa õhtul. Ta helistas Peter Lawfordile, kelle juurde oli kutsutud õhtut veetma , ning ütles, et ei tule. Monroe rääkis segaselt - pärast oletati, et ta tahtis teada, kas ka Robert Kennedy tuleb sellele õhtule. “Ma olin hirmul, kuid mul ei olnud tõesti aega tema juurde sõita,” tunnistab Lawford uurijatele. Ta helistas Monroe mäned˛erile, kes omakorda oli püüdnud tulemusteta leida Marilyni arsti või advokaati, et neid 5. Helena põiktänavasse saata. Viimase kõne oli Monroe võtnud ühele teisele sõbrale, kes oli kodunt ära, ning automaatvastaja salvestas väga segase ja katkeva jutu - see oli kella üheksa paiku õhtul.
Oletatakse, et kohe pärast seda, suutmata telefonitoru käest panna, langes näitlejatar koomasse.
Advokaat Mickey Rudin - keda väidetavalt oli taga otsitud - helistas omal algatusel poole kümne paiku majapidajannale; ei rääkinud midagi sellest, et hirmunud sõbrad oleksid talle helistanud, tundis lihtsalt huvi, kuidas Monroe olukord on, ja kuulnud , et Marilyn on magama läinud, pani rahulikult toru ära.
Alles neli tundi hiljem avastas majapidajanna suletud ukse ja helistas arstile . Enne Ralph Greersoni saabumist oli ta käinud akna taga vaatamas ja näinud läbi trellide, et Marilyn lebab alasti liikumatult voodis.
“Ma mõistsin, et ta on surnud, sest öö oli külm ning ta lebas seal ilma vähimagi katteta,” ütles majapidajanna hiljem politseile. Enne korravalvureid jõudis kohale arst, lõi akna sisse, viibis mõne hetke Marilyn Monroe aseme juures ja tunnistas : “Ta on meie juurest lahkunud.”
Enesetapp või mõrv - mõlemad on võimalikud
Politsei kinnitusel oli Monroe ära neelanud kõik majas olnud ravimid ja sel moel endale lõpu teinud.
Kuid seda ei uskunud juba algusest peale terve hulk inimesi ja aastatega on kõhklejate arv järjest suurenenud.
Joyce Carol Oates kinnitab oma raamatus (mis on aga ikkagi ilukirjandus, kuigi tugineb näitlejatari elust kirjutatud biograafiatele), et Monroe tappis proameerikaliku liikumise tegelane, FBI agent , uskudes, et tegu on riigireeturi ja kommariga. Oates kirjeldab, kuidas mõrvar avab magamistoa ukse võtmega, mille üks teine agent on valmis pannud, satub seksuaalsesse ekstaasi, nähes näitlejatari alasti - vaid pisut linaga kaetult -, kuid vajutab siiski otsustavalt mürgisüsti talle südamesse.
Teise, jõhkrama, versiooni järgi tapeti liiga palju teadev Monroe kas eriteenistuse või Kennedyte tellitud mõrtsuka käega. Mõrvar olevat teinud surmasüsti pärasoolde - sinna ei jää jälgi. Seda kinnitavat ka asjaolu, et punaste kaantega märkmik, Monroe salapäevik, olevat kohe pärast tapmist kadunud.
Samas on näitlejatari tuttavad kinnitanud, et ta oli liiga püsimatu inimene, et ülepea päevikut pidada. Rääkimata sellest, et oma elu kõige segasemal ajajärgul, viimasel kuuel kuul, kui ta vaim eksles Robert Kennedyga ja keha paljude teiste meestega, poleks ta üldse suutnud midagi üles märkida.
Õieti ei ole siiski kunagi suudetud selgitada, miks oli Monroe keha kaetud siniste laikudega. Lahkaja oletas, et pärast ravimite neelamist eksles ta mitu tundi poolsegaselt toas ringi ja lõi ennast ise vastu mööblit ära.
Kuid see ei klapi asjaoluga, et Monroe leiti surnuna voodist, telefonitoru pihku pigistatud; samuti on täpselt teada viimase kõne kellaaeg.
FBI uuris põhjalikult Robert Kennedy iga viimast kui sammu - miski ei oleks olnud magusam kui mõjuvõimsa perekonna seostamine kuulsa näitlejatari mõrvamisega -, ent ei leidnud piisavalt kahtlustäratavaid fakte. Kennedyte süütus võib sellega olla tõestatud. Monroe surma uurimine võeti uuesti käsile paarkümmend aastat hiljem, kui vahepeal avanenud eraarhiivid olid paljastanud vasturääkivusi tunnistajate juttudes . Aga midagi, mis kinnitaks mõrva, ei leitud.
Näitlejatari kolmas abikaasa, näitekirjanik Arthur Miller on öelnud, et päästis Monroe surmast vähemalt kolm korda. “Ta oleks end tapnud ka siis, kui poleks olnud kuulus ja filminäitleja,” ütles kirjanik resigneerunult.
Marilyn suri tõenäoliselt hingevalusse - Robert Kennedy, keda ta armastas (omal moel muidugi, sest ta ei keelanud oma voodisse tulla ka teistel), ei vastanud rüütellikult tema tunnetele, ei jätnud vananeva Marilyni nimel oma naist ega lapsi.
Sõbrad ja parteikaaslased olid Robertit hoiatanud, et Marilyniga hävitab ta oma karjääri ega saa eales presidendiks. Kuid Robertile, nii nagu ta vanemale vennalegi, meeldis naistega mängida ja tõenäoliselt ei mõelnud ta kordagi , et seob oma elu Monroega. Too oli sellal küll maailma kuulsaim blondiin, ent selge oli juba ka see, et aasta-paari pärast ei tea depressioonihoogude all kannatavat ja näitlemisvõimetut naist enam keegi.
Salapärane surm on aga Monroe legendi 40 aastat kirkana hoidnud . Ta on endiselt maailma kuulsaim blondiin. Esimene, kes meestele meenub.
Norma Jeane - legend kaua pärast surmagi
1. juunil 1926 sünnitas Gladys Pearl Baker Mortensen Los Angelese keskhaiglas tütre, kellele pani nimeks Norma Jeane. Gladys oli negatiivfilmi monteerija. Ta ei öelnud kunagi oma tütrele isa nime. Joyce Carol Oatesi dramaatilises raamatus “Blonde” jääb Marilyn Monroe oma isa otsima kogu eluks - ega leia teda. Arvatakse, et isa oli müügimees C. Stanley Gifford samast filmilaborist , kus Gladys töötas. Ta ei külastanud pärast lapse sündi kordagi oma endist armukest ega tema tütart.
Norma Jeane Bakeri vanavanaema oli Della Hogan Monroe. Tema järgi valis Norma Jeane endale hiljem näitlejanime.
Õnnetust armastusest õnnetusse armastusse kõndinud kenake Gladys veetis suure osa oma elust vaimuhaiglates ning Norma Jeane kasvas lastekodudes ja kasuvanemate juures ning tema kooliharidus jäi üsna napiks. Seda kergem oli kõrgelt haritud armukestel hiljem teda ära kasutada ja tagaselja tema üle naerda.
Eraelus oli Norma Jeane ülimalt tagasihoidlik ja kogeles. Ka siis, kui šatäänist Norma Jeane`ist (tema esimesed fotod ilmusid kollastes ajalehtedes ja seksikalendrites veel tumedapäisena, kunagi ei makstud foto eest rohkem kui 50 dollarit) sai plaatinablondina särav Marilyn Monroe.
Ameerika naiseiluideaal.
Esimene film , kus võime näitlejatari näha, on 1947. aastal linale tulnud “Ohtlikud aastad”, millele vähem kui pool aastat hiljem järgnes - varem filmitud, kuid riiulile jäetud “Scudda Hoo! Scudda Hay!”. Selle lihtsakoelise maakomöödia tiitrites tema nime ei olnudki.
Kuulsuse tõi Monroele 1953. aastal linale tulnud “ Niagara ”, kuid juba viiekümnendate lõpul oli näitlejatari kuulsus hääbumas, sest ta ei suutnud enam võtteplatsil toime tulla ja rändas haiglate vahet.
Kõige paremini on ta aga inimestele meelde jäänud sellest, kui ta liibuvas sädelevas kalliskividega kaetud kleidis 1962. aastal president Kennedyle katkeval häälel laulis “Happy Birthday, mr. President”. Väidetavalt arstimite mõju all, nii et ta ise ei mäletanud enam midagi, isegi lendu Los Angelesest mandri teise serva ja tagasi ning tohutut riidu võtteplatsil, kust ta omal volil lahkus.
Ihuvärvi kleit, kaotanud küll osa oma kalliskividest, müüdi hiljem oksjonil 1 267 500 dollari eest. Omal ajal oli see maksnud 12 000.
Monroe pärandas kõik oma rõivad ja ehted Lee Strasbergile, kes talle näitlemist õpetas. Lee lesk Anna Strasberg, on neid nüüd enampakkumistele toonud ja heategevaks otstarbeks müünud. Samal oksjonil müüdi kunagi Monroe emale kuulunud klaver , mida Marilyn igale poole kaasa tassis. Sai ta ju esimese omaenda maja Los Angeleses Brentwoodi linnaosas 5. Helena põiktänavas alles mõni kuu enne surma, veebruaris 1962. Klaveri eest pakuti rohkem kui 600 000 dollarit, kaugelt enam kui Monroe endise abikaasa, omaaegse pesapallilegendi Joe DiMaggio kingitud ehete eest. Märkimisväärne, et ühel enampakkumisel osteti Monroe ajutine juhi-luba 1956. aastast 145 500 dollari eest.
Isegi Poola teeb Monroega raha. Poolas on 15 000 fotograaf Milton Greene`i kollektsiooni kuulunud fotot , millest neli viiendikku on pühendatud Marilynile. Pärijate teravast vastupanust hoolimata on Poola fotosid müünud.
Marilyn Monroe surm-müüdid ja tegellikkus #1 Marilyn Monroe surm-müüdid ja tegellikkus #2 Marilyn Monroe surm-müüdid ja tegellikkus #3 Marilyn Monroe surm-müüdid ja tegellikkus #4
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2014-04-15 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 6 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor hangreall Õppematerjali autor
Maailma tuntuima blondiini Marilyn Monroe surm on jäänud läbi aegade suure küsimärgi alla. On palju legende, kuidas ja miks, kuid tegelikku vastust ei tea keegi: kuidas ikkagi suri kuulus filminäitleja Monroe?

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
6
docx

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe Sissejuhatus Marilyn Monroe lugu kulgeb kui muinasjutt, milles on nii täitunud kui täitumata jäänud soove, lugu, mis on põhiolemuselt küll ameerikalik, ent ühtlasi vägagi universaalne. Marilyn Monroe müütiline saatus on ainulaadne. Ühegi teise filmistaari elu üle ei ole biograafid, kirjanikud, ajakirjanikud ja vandenõuteoreetikud sellisel määral spekuleerinud. Kes oli see kaunis rõõmsate silmadega laps, kelle elu algas Norma Jeane'ina ning kelle süütu aura äratas lühikese ja lõppkokkuvõttes traagilise elu kohta nii palju fantaasiaid? Elulugu MM sündis 1. juunil 1926. aastal Los Angeleses Gladys Pearl Bakeri, neiupõlvenimega Monroe, kolmanda lapsena

Kuulsused
thumbnail
6
doc

Muusikal Marilyn

keskkooli ja 1968. aastal Tallinna Riikliku Konservatooriumi lavakunstikateedri. Aastatel 1968­1974 töötas ta "Tallinnfilmis" rezissöörina. Aastatel 1974­1986 töötas Noorsooteatri ja 1989­1991 Ugala peanäitejuhina ning 1986­1988 ja 1991--2000 Ugala lavastajana. Aastast 2002 on ta Viljandi Kultuurikolledzi lavakunstide osakonna juhataja. Enne seda töötas ta samas õppejõu ja teatrikateedri juhatajana. Ta on abielus Luule Komissaroviga. Osatäitjad Hilje Murel ­ Marilyn Monroe Egle Sild ­ väike Norma Jean Triinu Meriste ­ Gladys, Norma ema Carita Vaikjärv ­ Grace, ema sõbranna Arvi Mägi ­ reporter Leila Säälik ­ Natasha, draamaõpetaja Meelis Rämmeld ­ Allan, grimmeerija Kata-Riina Luide ­ Mandy, sekretär Indrek Sammul ­ Joe DiMaggio, abikaasa Aarne Soro ­ Arthur Miller, abikaasa Tanel Ingi ­ Milton G. fotograaf ja Tony Curtis Jaanus Kask ­ Jim, abikaasa ja Jack Lemmon Ott Aardam ­ Frank Sinatra Karol Kuntsel ­ John F. Kennedy

Muusika
thumbnail
9
doc

Marilyn Monroe

E. VILDE NIM. JUURU GÜMNAASIUM MARILYN MONROE Ühiskonna referaat 2008 2 Sissejuhatus Marilyn Monroe pole naise sünninimi. Naine sündis esimesel juunil 1926. Los Angeleses, California osariigis. Marilyn Monroe on väga tuntud nais näitlejanna, laulja ja model. Peale selle ei elanud Marilyn Monroe enda emaga koos, vaid rändas perest perre. Kui Marilyn Monroe suri, siis oli ta 36-aastane. Kuid täna päevani ei teada veel, miks Marilyn Monroe suri. On ainult kahtlused, kuidas ta suri. Kuid kindlaid tõendeid veel pole. Elulugu Marilyn Monroe sündis vallaslapsena ja kandis siis nime Norma Jean Mortenson. Tüdruk on kõigest 2 nädalat vana, kui ta antakse kasuvanematele hooldada. Kasuvanemad kohtlevad Norma Jeani sõbralikult, päevad kulgevad kindla plaani järgi ja pühapäeviti käiakse kirikus. Ta tahab olla hea laps ja palvetab seepärast innukalt. Kui Norma Jean on hakanud koolis käima, võtab ema ta enda juurde tagasi

Ühiskonnaõpetus
thumbnail
10
ppt

Marilyn Monroe

august 1962 ·Ta veetis palju oma lapsepõlvest kasuperedes. ·Monroe alustas karjääri mis tõi talle kaasa filmilepingu. ·Ta etendused olid alguses väikesed kuid neid võeti hästi vastu. ·Temast sai Hollywoodi üks glamuursemaid ja populaarsemaid esinejaid. ·Ta võitis ka kuldgloobuse . ·Viimastel aastatel oli ta haige ja tal oli palju isiklike probleeme. Perekond ja varajane elu ·Monroe sündis Los Angeleses . ·Ta isa oli Edward Mortenson ·Ema oli Gladys Baker ·Kogu elu Monroe eitas et Mortenson on tema isa kuna ta ema näitas talle pilti millel ta tunnistas et Marilyni isa on Charles Stanley Gifford. ·Vaimselt ebastabiilne ema andis väikse tütre kasuperedesse rändama. ·Ema viidi haiglasse ning laps anti ema sõbranna hoole alla (Grace McKee) ­ tema oligi see kes ütles, et Marilynist saab ühel päeval filmistaar. ·Pärast Sõbranna abiellumist saadeti marilyn lastekodusse. ·Monroe abiellus Doughertyga, abielu purunes. Karjäär ·

Meedia
thumbnail
27
pptx

Kultuuriline globaliseerumine

Benny ja Anni-Frid olid abielupaarid (abiellusid vastavalt 1971 ja 1978). Ansambli nimi moodustati 1973 ansambli liikmete eesnimede esitähtedest. Pärast 1974. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse võitmist lauluga "Waterloo" saavutas ABBA enneolematu edu nii Euroopas, USA-s kui ka Austraalias. ABBA plaate on müüdud kokku vähemalt 370 miljonit eksemplari. Oma hiilgeajal oli ABBA The Beatlesi järel populaarsuselt teine ansambel. https://www.youtube.com/watch?v=-crgQGdpZR0 Marilyn Monroe Marilyn Monroe (sünninimega Norma Jeane Mortenson, ristinimega Norma Jean Baker; 1. juuni 1926 Los Angeles, California osariik ­ 5. august 1962 Los Angeles, California osariik) oli USA näitlejanna, laulja ja modell. Teda on nimetatud 20. sajandi üheks kuulsaimaks näitlejannaks ja seksisümboliks. Aastal 1953 oli ta esimene ajakirja Playboy kaanetüdruk. Tuntud on Monroe esinemine president John F. Kennedy sünnipäeval Madison Square Gardenis 1962. aastal, kui ta

Kultuurivaheline suhtlemine
thumbnail
8
docx

Referaat Kerttu Rakke ``Iluasjake``

raha peal väljas. Kuigi alguses on Marilynil hea meel, et lõpuks on ta leidnud enda sugulased, siis peab ta siiski hiljem nendes pettuma, sest nad osutuvad joodikuteks ning allakäinud inimesteks. Reesi, Marilyni isa õe, Tallinnas töötav mees on laisk ning püüab endale invaliidsust osta, mis on üpriski imeks pandav, teised on kasuahned ning käivad räpakalt riides. Samuti on veel tegelaseks Tairi, kes on Jani Tartus elav armuke, kes pole tegelikult pooltki nii ilus, kui Marilyn, kuid ometi tõmbab miski Jani tema poole. Jani võlub ta tark olek ja just see, et tal pole kunagi selliste intelligentsete naistega suhteid olnud. Veel läbivad teost Marilyni endised töökaaslased, kes ei oma teoses eriti suurt rolli. TEGELASKUJUDE ANALÜÜS Teose peategelane Marilyn on endine modell, hea väljanägemisega ning hoolitsetud. Armastab ilusalonge ja kauneid asju. Janile jäi ta kõige rohkem silma just oma ilu pärast. Ta

Kirjandus
thumbnail
7
doc

Henry Kissinger

Audentese Ülikool Sotsiaalteaduskond Henri Kissingeri kohtuprotsess Referaat 05.04.2006 Henry Kissingeri kohtuprotsess "Each success only buys an admission ticket to a more difficult problem". Henry Kissinger Arutele Osavõtjad: Robert Ingersoll, Joseph Sisco, Carlyle Maw Deputy, Lawrence Eagleburger, Philip Habib Monroe Leigh, Legal Advisor, Jerry Bremer Aeg: detsember 18, 1975 Toon välja paar lauset ja küsimust, mis sellel jutuajamisel teemaks tuli. Sekretär:"Ma tahan, et inimesed teaksid, et meie mure Angolas pole seotud majandusliku eduga ega merväebaasiga. See on seotud sellega, et USSR tegutseb 8, 000 miili kaugusel meie kodust ja kõik übruskaudsed riigid küsivad meie abi. Sellel on mõju eurooplastele, Nõukogude Liidule ja Hiinale. Ja teine asi, mis kolm kuud lekib ja tuleb ilmselt välja, on et Kissinger on üle astund seadusest. Kui p

Rahvusvahelised suhted
thumbnail
8
doc

John Fitzgerald Kennedy

John Fitzgerald Kennedy oli Ameerika Ühendriikide 35. president aastatel 1961-1963. Ta oli senaator 1953­1960. 1960. aasta presidendivalimistel võitis ta Richard Nixonit ja sai presidendiks. Haridus ja perekond Kennedy sündis 29. mail 1917 Brookline, Massachusettsis ja suri 46-aastaselt 22. novemberil 1963 Dallas, Texases. Ta kuulus mõjukasse iiri päritolu perekonda ning ta vanemateks olid Joseph Patrick Kennedy ja Rose Fitzgerald. President Kennedyl oli kaheksa õde-venda, teiste seas nooremad vennad Massachusettsi senaator Edward Kennedy ja 1968. aastal tapetud kohtuminister Robert Kennedy. John oli abielus Jacqueline Kennedy-Onassisega. Neil oli kaks poega, kellest üks suri esimesel eluaastal, ja kaks tütart, kellest üks sündis surnult. 1940. aastal lõpetas Kennedy Harvardi ülikooli teaduse kraadiga. Ta ühines Ameerika Ühendriikide mereväega aastal 1941 ja alustas tööd luureohvitserina. Kui USA sisenes Teise maailmasõtta, saadeti Kennedy Vaiksesse ookeani, kus

Ajalugu




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun