1. Lambakasvatuse olukord ja perspektiivid Eestis ( lammaste arvukus, karjade suurus, lambakasvatuse
suunad)
Arvukus
1922.a. kui siin loendati 745 tuhat lammast (koos samal aastal sündinud talledega).
1938/39. a oli Eestis 695000 lammast (koos samal aastal sündinud talledega).
1990. aastate alguses oli Eestis veel ligikaudu 140 000 lammast
2000. aastal peeti ületalve 28,2 tuhat lammast
2010 ületalve peetavate lammaste arvuks ca 72400 lammast Üheksakümnendate aastate algus oli
lambakasvatusele raske periood. Taandarengu põhiliseks põhjuseks oli lambaliha -ja villatootmise madal
tasuvus, põllumajandustootmise üldine allakäik üheksakümnendate aastate alguses ning probleemid
lambaliha ja villa realiseerimisel.
Karjade suurus
2001.a. 4850 lambafarmi- uttedega majapidamisi, kes pidasid 26790 utte . Keskmine lambafarmi suurus oli
seega 5,5 utte majapidamise kohta. Enamikes majapidamistes (91,7%) peetakse alla 10 ute ning alla 10
pealistes lambafarmides peetakse 54 % uttede üldarvust. Üle 100 pealisi lambafarme oli 10 ja neis peeti 5,9
% uttede üldarvust.
Lammaste arvu suurenemisega muutuvad suuremaks ka karjade suurused.
Keskmine karja suurus oli 2001.aastal 9 lammast, 2003.aastal 14 ja 2005. aastal 21 lammast karja kohta.
Kasvatuse suunad
Viimastel aastatel on suurenenud lambaliha hind ja ka pargitud lambanahkade hind.
Suurenenud on toetused riigi ja EL poolt. Erinevad toetused, ka pool-looduslike rohumaade karjatamiseks.
Suurenenud ka mahekasvatuse maht.
2. Eesti tumedapealine lambatõug, jõudlus, arvukus, lühiajalugu
Ajalugu
Eesti tumedapealise lambatõu sihikindlama aretuse alguseks võib pidada 1926.a. kui Eestisse imporditi
Rootsist inglise päritoluga 23 sropsiri (ing. k. Shropshire) jäära ja 26 utte eesmärgiga parandada nende abil
eesti maalammast. Seega eesti tumedapealise lambatõu lähtetõugudeks olid eesti maalammas ja sropsiri
lihalambatõug. 1934.a. toodi 19 sropsiri lammmast veel Inglismaalt, 1935.a. 36 sropsirit Rootsist ja 1936.a.
45 sropsirit Rootsist. Imporditud lambaid kasutati nn. jäärajaamades, kus igal aastal paaritati nendega ca
40000 -50000 eesti 10 kohalikku maalammast. Nii saadi tumedapealiste lammaste populatsioon Eestis, kelle
sropsiri ja sropsiri ja eesti maalammaste ristandeid kutsuti kodanlikus Eestis sropsiri lammasteks
Jõudlus, arvukus
Varavalmiv, heade lihavormidega lihalambatõug, kelledelt saadakse valget, poolpeenvilla (keskmine peenus
ca 35 Nm). Üldiselt suurema kehamassi ning villatoodanguga kui eesti valgepealine lambatõug, kuid on
viimasest mõnevrra madalama viljakuse ja jamedama villaga . Villatoodang 3,7 kg ja viljakus ligikaudu 1,50
talle poeginud ute kohta
Tõufarme 2005 27, 2007 24, lambaid 2005 2153 (57%), 2007 3611 (55%)
3. Eesti valgepealine lambatõug, jõudlus, arvukus, lühiajalugu
Ajalugu
Eesti valgepealise lambatõu teadlikuma aretuse alguseks peetakse 1926.a. kui alustati inglise päritoluga
sevioti (ing. k. Cheviot) tõugu lammaste kasutamist eesti maalammaste parandamiseks. Nii toodi 1926.a. 1
sevioti jäär ja 2 utte Rootsist, 1934.a. 72 sevioti Inglismaalt ja 1935.a. 36 sevioti lammast Rootsist ( Piirsalu ,
2000). Imporditud lammastega paaritati jäärajaamades eesti maalambaid, mille tulemusena saadi
valgepealiste lammaste massiiv, keda kutsuti kodanlikus Eestis sevioti lammasteks ja kellest kujundati välja
eesti valgepealine lambatõug.
Jõudlus, arvukus
Varavalmiv, heade lihavormidega lihalambatõug, kelledelt saadakse valget, poolpeenvilla keskmise
peenusega 31 Nm. Eesti valgepealised lambad on väiksema kehamassi ja villatoodanguga, kuid nende uted
on suurema viljakusega ning nende villa kvaliteet on parem kui eesti tumedapealistel lammastel . Eesti
valgepealiste lammaste aretus -ja tõukarjade 1997-2001.a. jõudluskontrolli keskmiste näitajate põhjal oli
eesti valgepealistel uttedel kehamass 76 kg, jääradel 88 kg, villatoodang 3,0 kg, uttedel sundis 157 talle 100
poeginud ute kohta, tallede kehamass 105 päeva vanuses oli 24,2 kg
Tõufarme 2005 22, 2007 20, lambaid 2005 1630 (43%), 2007 2906 (45%)
4. Eesti lambatõugude parandajad tõud
Tumedapealised lihalambatõud: Suffolki tõug, Oksforddauni tõug
Valgepealised lihalambatõud: Tekseli tõug, Dorseti tõug, Dala tõug
5. Lammaste paaritamine, innasesoon
Innasesoon
Lamas indleb innasesoonil, kusjuures võib ühel innasesoonil omada mitut innatsüklit (16-17 päeva
pikkusega). Kui indlevat utte ühel inna ajal paaritada ei õnnestunud, siis indleb utt uuesti 16-17 päeva
pärast. Innasesioon on seotud valguspäeva lühenemisega, mida kontrollitakse peaajus oleva käbinäärme
hormooni melatoniini tootmisega Lihalambatõugudel innasesoon ca 6 kuu pikkune (juuli keskpaigast kuni
detsembri lõpuni), mille jooksul on ca 10-11 innatsüklit. Inna kestvus varieerub 18- 72 tunnini olles
keskmiselt 36 tundi. Ovulatsioon toimub spontaalselt inna lõpus.
Paaritusviisid:
1. Haarempaaritus. Moodustatakse uttedest nn. haaremirühmad ja igale rühmale kinnistatakse üks sugujäär.
Jäär lastakse uttede juurde kas päeval karjamaale või öösel lauta. Kõige paremas toitumuses uted indlevad
kõige varem ja need on ka parema viljastusvõimega. Jäära rinna värvimine (14 päeva üks värv ja siis
vahetus heledamad ennem- ümberindlejad üles märkida
2. Käestpaaritus. Indlev utt pannakse jääraga ühte sulgu , parim viljastusaeg 18-20 tundi inna algusest.
Hommikul avastatud indlev utt lastakse ööseks sulgu.
Üldine rusikareegel 100 ute kohta peaks karjas pidama 3 jäära.
6. Lammaste poegimise korraldamine, tallede surevuse peamised põhjused
Uttede talvine poegimine toimub detsembrist, jaanuaris, veebruaris- kõige külmemal aastaajal. Kevadine
poegimine toimub soojematel kevadkuudel- märtsis, aprillis . Kindlasti sobib kevadine poegimine sellistesse
lambafarmidesse, kus lambaid peetakse külmlautades, kergehitistes või ka aastaringselt väljaspidamisel.
Kevadise poegimise eeliseks on see, et sel juhul kulub vähem talviseid söötasid, eelkõige jõusöötasid, aga ka
heina ja silosöötmisel silo , sest uttede ja tallede laudaspidamise periood on lühem. Juba maikuust saab uted
koos talledega saata karjamaadele, kus nad saavad ise süüa värsket, kõrge proteiini sisaldusega
karjamaarohtu. Talvise poegimise eeliseks on see, et noorloomad saavad varem realiseerimisküpseteks ja
eriti oluline on see tõuloomade müügi puhul, sest sageli soovitakse tõuloomi osta juba augustist alates.
Talvise poegimise eelduseks on aga soojustatud lautade olemasolu. Talvise poegimise puuduseks on aga
suurem jõusöötade kulu ning suuremad kulud lautade ehitamisel, sest siis tuleb laudad ehitada
soojapidavateks.
Tallede surevuse põhjused:
1. Abort , surnult sünd- 40 %
• Infektsioonhaigused (klamüüdia, salmonelloos , listerioos, oksoplasmoos, viiruslik borderi haigus
• Ainevahetushaigused (kaksiktallehaigus)
• Uttede mehhaanilised vigastused
• Loote mürgistused (taimed, antihelmintikud)
2. Tallede külmumine 30%
3. Bakteriaalsed haigused
• Pastorelloos
• Klostridioos
• Tallede düsenteeria
4. Muud pohjused- 10%
7. Tallede võõrutamine, võõrdetallede nuumamine
Tallede võõrutamine ja võõrdetallede pidamine
• Traditsiooniline 3-4 kuu vanuses
• Varajane võõrutamine 1-1,5 kuu vanuses edasi jõusöödasegudega, kus toorproteiin 17 %.
Võõrdetallede pidamine
1. Lühike nuum ca 2 kuud, seega 3 + 2 kuud, realiseerimine 5 voi 6,5 kuu vanuses
2. Lühike nuum nuumaplatsil või laudas
3. Pikk nuum väljaspidamisel
8. Tiinete ja imetavate uttede söötmine
Tiine ute söötmine
• tall kasvab viimasel 6 tiinusnädalal 2/3 sünnimassist
• jõusööda hulka on vaja suurendada ratsioonis, sest
a) energia ja proteiini vajadus kasvab
b) loode kasvab ja ruumi kõhuõõnes jääb vähemaks. Kontsentraatide vaene ja rohusöödarikas ratsioon võib
põhjustada tupe väljalangemist
• jõusööda kogus ute kohta sõltub heina või silo kvaliteedist. Näiteks kui heinal kvaliteet kõrge, siis 250-350
g ute kohta. Kui heina kvaliteet madal, siis 450-600 g ute kohta.
• hea kvaliteediga heina või silo puhul piisab teraviljade söötmisest ( kaer , oder või nende segu)
• halva kvaliteediga heina puhul vajalik valmistada jõusöödasegu (näit. kaer 40%+ oder 60%, millele
lisatakse 10-20 % proteiinikontsentraati, näiteks Protemix 300)
• jõusööta on üldjuhul vaja anda tiinuse 2 viimasel kuul või viimasel kuul (kõrge toitumusega uttedele)
• kui heina kvaliteet kõrge, siis jõusööta anda tiinuse viimase 4 nädala jooksul; kui heina kvaliteet madal,
siis jõusööta anda tiinuse viimase 8 nädala jooksul
• kui paaritamine novembris, detsembris siis 500 g ute kohta
• 2 viimasel tiinuse nädalal vähendada heina (silo) kogust 1,3 kg-ni ja suurendada jõusööda kogust 0,6- 0,7
kg-ni
• heina või silo kvaliteedi kindlakstegemiseks on vajalik söödaanalüüs (ca 200 kr/tk)
Imetava ute söötmine
• Esimese 4 nädala söötmine peale poegimist kriitiline, sest nii energia ja kui proteiini vajadus kõrgeim
• Energia ja proteiini vajadus jääb tavaliselt rahuldamata kuna söötadega ei tagata nii kõrget taset (ka
normaalse söötmise juures) ning uted kaotavad kehamassi -> seepärast peavad uted olema enne poegimist
heas toitumuses (3…3,5 palli). Vastasel juhul uted jäävad imetamisel liiga lahjaks ning ei suuda enne
järgmist paaritusperioodi taastada toitumust. Tulemus ->üksiktalled
• Kontsentraatide vajadus sel ajal kõrgeim
• Rusikareegel: 400 g jõusööta talle kohta, näiteks kaksiktallega utele vaja anda 800 g jõusööta päevas
• Jõusööt peab sisaldama 16-18% toorproteiini (peaaegu sama mis talledele) ja järelikult võib uttedele anda
sama jõusöödasegu, mis talledele
• Viimase aja uuringud on näidanud, et sama energia taseme juures aga madalama proteiini sisalduse puhul
toodavad uted vähem piima ja kaotavad rohkem kehamassi
• Vatsa võtavad mäletsejalistel seedimisest osa mikroorganismid , mis lõhustavad tselluloosi, tärklist,
suhkruid. Viimasel ajal leitud, et piimatoodangu suurendamiseks vajalik anda rohkem proteiini kui
mikroorganismidele vaja. Et seda teha sööta proteiini, mis läbib vatsa ja lõhustuks peensooles . Ideaalseks
söödaks kalajahu , mis 70% ulatuses läbib vatsa või rapsikook (55 % lõhustub vatsas). Järelikult imetavatele
uttede ideaalseks söödaks teraviljajahu, millesse segatud kalajahu (ka sojajahu, linaseemned , mineraalid ja
vitamiinid
• Piimatoodangu suurendamiseks võib sööta ka juurvilju 1-3 kg päevas (söödakapsas, söödapeet,
kapsalehed, ebastandartne porgand) P.s .Kõik kapsalised sisaldavad goitrogeene, mis võib põhjustada
aneemiat (punane uriin, isu langus)
9. Lammaste karjatamine
Eestis toimub lammaste karjatamine ligilähedaselt 100% ulatuses lambafarmidest. Paljudes farmides on
kasutusel lammaste pidamisviis, kus lambad viibivad jalutuskoplites aastaringselt. Sellisel juhul on neil
aastaringne vaba väljapääs laudast jalutuskoplitesse. Loomade söötmine mittevegetatiivsel perioodil toimub
siis silo või mõne muu söödaga väljas, jõusöötasid ja mineraalsöötasid söödetakse üldjuhul laudas. Sellist
lammaste pidamist tuleb eristada karjatamisest. Karjatamise puhul sööb lammas rohtu otse karjamaalt.
Lammaste karjamaad peavad olema kuivad. Märgadel aladel lambaid pidevalt karjatades nad haigestuvad.
Karjatamisviisid
1. Karjatamine kogu karjatamissesooni vältel kogu olemasoleval rohumaal (mis mõeldud karjatamiseks)
Eelised:
• Lihtne viis
• Suhteliselt odav, sest vajalik vaid karjamaa välispiiride tarastus ning nõutav vaid 1 (2) jootmiskohta
• Lambaid karjatatakse ilma häirimata samal maatükil
• Kui karjatamiskoormus õige saavutatakse karjamaa kõrge saagikus ja tallede hea juurdekasv.
Puudused:
• Raske kontrollida üle voi alakarjatamist, sest sesooniti rohukasv erinev
• Rohu kasutamise efektiivsus väiksem kui rotatsioonilisel karjatamisel (ülekasvanud, vana rohi , kõrge
karjatamiskoormuse puhul sügisel karjamaa paljas ) NB! Selle süsteemi olulisim aspekt on leida õige
karjatamiskoormus (lammast/ha-l) antud rohumaatükile, mis nõuab mitmeaastaseid kogemusi
2. Rotatsiooniline või kopliviisiline karjatamine, kus karjamaa on jaotatud üksikuteks kopliteks (3…8) ja
lambaid karjatatakse neis rotatsioonis nii, et iga koppel saaks puhata vähemalt 4 nädalat
Eelised:
• Väiksem ala-või ülekarjatamise oht- parem rohu kasutus
• Rohumaa kasutamise efektiivsus hektaril kõrgem, sest teatud kopleid saab kasutada talvise sööda
varumiseks
• Võimaldab tallede karjatamist eespool uttedest. Talled pääsevad läbi spets . värava värskele karjamaale ja
seal antakse talledele jõusööta spetsiaalsest katusega jõusöödakünast, uted sinna ei pääse- seega talledele
võimaldatakse värske parasiitidevabam rohi . Tänu sellele saadakse ca 13% rohkem talleliha ( raskemad
talled) ja rahalised sissetulekud on 19 % võrra suuremad kui 1. viisil.
• Parasiitide levik talledele on paremini ära hoitud
10. Lambalaudad
Lammaste pidamishooneteks võivad olla soojustatud laudad voi külmlaudad. Tänapäeval eelistatakse sageli
just külmlautasid, sest lambad on vastupidavad külmale, kuid tundlikud liigse niiskuse suhtes. Külmlautade
ehitus on lihtsam ja odavam, sest ehitusmaterjalide kulu on väiksem. Kui laut on soe ja niiske, muutub vill
märjaks ja märja villaga lambad võivad külmetuda ja haigestuda erinevatesse hingamisteede haigustesse .
Samas võib soojades lautades esineda lammastel kuumastressi ja seda just tiinetel uttedel kevad-talvisel
perioodil. Paljudes välisriikides kasutatakse lambalautadena kiletunneleid ehk polütunneleid, mida on
kergem ehitada ja püstitada.
Külmlautades on seinad soojustamata. Materjalidena kasutatakse mitmesuguseid plaate, laudist jm.
Põrandast kuni ca 1,8-2 m kõrguseni peavad seinad olema tuulekindlad, et vältida tuuletõmbuse tekkimist
laudas. Kõrgemal asetsev osa seinast võib olla ehitatud avatuna. Külmlautades on hoone sisetemperatuur
praktiliselt vaid mõne kraadi võrra kõrgem välisõhu temperatuurist. Külmlautade puhul on sageli kasutusel
pidamisviis, kus lammastele tagatakse aastaringne vaba väljapääs jalutuskoplitesse.
Soojustatud lautades toimub lammaste söötmine ja talvine pidamine laudas. Sellistes lautades peab toimima
loomulik ventilatsioon , kus on tagatud värske välisõhu sissevool ning niiske õhu ja gaaside väljavool
ventilatsioonikorstna (või korstnate) kaudu. Laed peavad olema soojustatud, et hakkaks toimima õhu
väljavool ventilatsioonikorstnate kaudu. Loomulik ventilatsioon toimib hästi kui ventilatsioonikorstnate
läbimõõt on vastavuses ruumi mahuga ning ventilatsioonikorstna seinad on soojustatud. Lautades peetakse
lambaid rühmasulgudes. Söödasõimed ja sulud ehitatakse nihutatavatena, et oleks tagatud kergem sõnniku
väljaviimine.
Lambalautade põrandad peavad olema ehitatud nii, et oleks tagatud vedelate väljaheidete äravool või nende
imendumine allapanusse. Loomadel peab olema kasutada kuiv lamamissala, kuhu nad kõik korraga ära
mahuksid. Lammaste pidamise ruum või ehitis peab olema piisavalt valgustatud kas loomuliku valguse või
kunstliku valgustusega. Karjatamisperioodil peab olema tagatud lammaste pääs karjamaale või
väliaedikusse. Lammaste pidamisel peab olema tagatud pidev juurdepääs joogiveele alates esimesest
elunädalast. Kui lambaid ei söödeta vabalt, siis peab olema tagatud lammaste üheaegne ligipääs
söödasõimele.
11. Veisekasvatuse olukord Eestis (veiste ja lehmade arvukus, karjade suurus, veisekasvatuse suunad )
Eestis on seoses põllumajandusreformiga ja üleminekuga turumajandusele, veiste arv pidevalt vähenenud.
Kui 1990.a oli Eestis üle 800 tuhande veise, siis 2010. aasta seisuga oli Eestis ligi 240 tuhat veist. Neist 200
tuhat piimaveist, kellest omakorda piimalehmi oli 96,7 tuhat. Lihatõugu veiste üldarv on pidevalt kasvanud
ning neid oli 30.09.2010 seisuga 40,5 tuhat, kellest lihalemi oli 12,5 tuhat.
Kaheteistkümne registrisse kantud lihaveisetõu nimistus oli kõige enam aberdiin -anguse tõugu veiseid -
9216, järgnesid herefordid - 8 538 ja limusiinid - 7 897.
12. Eestis aretatavad piimaveisetõud, jõudlus, arvukus, lühiajalugu
Mustakirjud tõud: eesti holsteini tõug (ehf) (enne eesti mustakirju tõug)
Tõug on aretatud kohaliku karja vältaval ristamisel hollandi mustakirju tõuga. Aretusloo alguseks võib
lugeda 1838. aastat, mil tehti esimene edukas mustakirjude veiste import Hollandist. Hollandi tõug levis
parandaja tõuna eeskätt Põhja –Eestis.
Eesti mustakirjute lehmade osatähtsus kogu veiste arvust on pidevalt suurenenud. Kui 1960- ndatel aastatel
oli mustakirjuid veiseid 30%, siis 1990-ndatel üle 65% veiste koguarvust.
Eesti holsteini 2009. aasta keskmised toodangunäitajad olid vastavalt: 7614 kg aastalehma kohta ( r - 4.09%,
312 kg piimarasva; v – 3,35%, 255 kg piimavalku).
Eesti punane veisetõug (epk)
Eesti punane veisetõug on aretatud kohaliku karja vältaval ristamisel angli ja taani punase tõuga. Esimesed
angli tõugu veised toodi akadeemik A. F. Middendorffi eestvõttel Saksamaalt Pööravere ja Hellenurme
mõisa 1862 . aastal.
2009. aasta keskmised toodangunäitajad olid vastavalt: 6995 kg ( r- 4,28%, 300 kg; v- 3,44%, 241 kg)
Eesti maatõug (ek)
Eesti maatõug on ajalooline tõug, mis kujunes välja koos eesti rahvuse kujunemisega. Loomad olid
kohanenud siinse kliimaga , nad olid vähenõudlikud ja haigustele vastupidavad. Nad olid väikesekasvulised
(250-300 kg) ja väikese piimatoodanguga (1000 kg). Süstemaatiline maatõu aretus algas 1910.a
Kui 19.sajandi lõpul moodustasid maakarja veised 27% kogu veiste üldarvust, siis täna on see vaid 0,4%
ehk ca 600 isendit. Eesti maatõug on kantud hävimisohus olevate tõugude nimekirja
2009. aasta keskmised toodangunäitajad olid vastavalt: 4701 kg (r-4,64%, 218 kg; v – 3.42%, 161 kg.
13. Eestis aretatavad lihaveisetõud ja lihaveiste erinevus piimatõugudest
Lihaveised on koheva konstitutsiooniga, hea lihastusega ning aeglase (flegmaatilise) närvisüsteemi tüübiga.
Piimatoodang on lihaveistel väike ja kogu piim kulub vasika üleskasvatamisele.
Herefordi: tõug on vanemaid tõuge maailmas. Aretati välja Inglismaal Herefordshire krahvkonnas. Värvus
on valdavalt punane erinevate toonidega. Pea, kael ja jalad on enamasti valged. Neid märgiseid pärandavad
herefordid ka ristamisel järglastele. Tüüpilised on pikad sarved , kuid maailmas on levinud ka nudid
herefordid. Eestis peeti hereforde rohkem 1980-ndatel aastatel, põhiliselt Lääne-Eestis ja saartel.
Aberdiin-angus: väikesekasvuline tõug on aretatud Ida-Šotimaal. Loomad on musta värvi ja nudid.
Kehaehituselt on kompaktsed , tugevad ja vastupidavad. Iseloomult on rahulikud. Tõug on levinud üle
maailma.
Galloway: tõug on kujundatud Šotimaa, mistõttu ta on kohanenud külma ja niiske kliimaga. Veised on
vastupidavad, tugevad ja robustse kehaehitusega. Värvuselt on valdavalt mustad, kuid enamusel loomadel
on karvastiku tipp mahagonivärvi, mis annab üldmuljes pruunika tooni. Meie kliimavöötmes on vähe
perspektiivne.
Limusiin: aretatud Lääne-Prantsusmaal. Loomad on punast värvi, mis varieerub heledast tumedani. Nina,
silmade ümbrus ja jalad on heledad. Väga hästi on arenenud tagakeha. Poegimisraskusi esineb neil vähe,
mistõttu kasutatakse seda tõugu ulatuslikult piimatõugude ristamisel. Loomade kasvukiirus on suur.
Šarolee: aretatud on ta Prantsusmaal, kust on levinud teistesse maadesse. Värvuselt on loomad valged
kreemika kõrvaltooniga. Ka ninapeegel, sõrad ja sarved on heledad. Lihastik on väga hästi välja kujunenud
turjal, landel, laudjal ja sinkidel. Suur sünnimass (üle 40 kg) põhjustab raskeid sünnitusi. Pole harvad
keisrilõikused. Seepärast ei saa kasutada piimatõugu mullikate seemendamisel.
Hele akviteen e. akviteeni hele: aretatud Prantsusmaal. Originaalnimega Blonde d`Aquitaine tõug on väga
heade lihajõudlusomadustega veis . Lihastik on väga hästi nähtav looma välimikus. Iseloomulik on nn
topeltlihastik ehk Doppellender laudja osas. Seda tunnust kannab üle 35% vasikatest.
Belgia sinine tõug: see tõug on kujundatud mitme tõu kombinatsioonina. Sagedased on rasked, sünnitused,
mille põhjustajaks on olnud šarolee tõu kasutamine aretuses. Rasked sünnitused on üheks põhjuseks, miks
see tõug pole väga ulatuslikult levinud. Värvuselt heledad.
Piemont: tõug on aretatud Itaalias. Loomad on halli värvi, kusjuures värvitoon varieerub. Tänu sobivale
kehatüübile pole probleeme poegimisega.
Simmental: tõug pärineb Šveitsist. Tõu nimetus on saadud Šveitsi kohanimede Simme ja Valley järgi.
Simmentali tõugu veised on kahte tüüpi: kas piima- või lihatootmiseks. Nad kohanevad hästi igasugustes
klimaatilistes tingimustes. On nii sarvedega loomi kui ka nudisid loomi. Värvuselt on nad punasekirjud, mis
varieerub päris valgest ning ka helekollasest tumekollaseni, või siis pruunist punakaspruunini.
Aubraki tõug: on algselt pärit Lõuna – Prantsusmaalt. Aubraki tõugu veised on värvuselt liivakarva kuni
kahvatu hallini, isasloomadel on tume rant ümber kaela. Nad on hea lihastuse ja keskmise suurusega
lihaveised, kes kasutavad hästi rohuröötasid. Tavaliselt liiguvad Prantsusmaa karjad mägikarjamaadele mai
lõpuks ja tulevad tagasi oktoobri keskpaiku. Aubraci piirkonna georaafiline keskkond on andnud tõule
omaduse areneda ja kasvada nendes keerulistes tingimustes.
14. Veisetõugude klassifikatsioonid
Arenguastme järgi jaotatakse tõud:
1. primitiivsed e. kohalikud tõud- kohaliku tähtsusega tõud, millised on aretustööga oluliselt muutmata.
Need tõud on saadud nn. rahvaselektsiooni tulemusena. Suguloomadeks on valitud juhuslikult paremaid
loomi. Enamasti on nad väikesekasvulised, madala toodanguga, kuid hästi kohanenud
keskkonnatingimustega ja vastupidavad. Nad on aretuskomponendiks uute tõugude loomisel.
2. ülemineku ehk parandatud tõud - kujunemisjärgus. Need on enamasti kohalikud tõud, mida on parandatud
teiste tõugudega. Eesti veisetõud 20.saj. sajandi I poolel.
3. aretus- ehk kultuurtõud - inimtegevuse poolt väljaaretatud, kindla eripäraga ja iseseisvalt aretuseks
sobivad tõud. Veisetõugude klassifitseerimisel võetakse aluseks loomade jõudlus. Veiste jõudlus
liigitatakse:
1. piimajõudlus;
2. lihajõudlus;
Olenevalt jõudlusest kujunevad erinevad tõutüübid. Sellest lähtuvalt liigitatakse veisetõud järgmiselt:
•
Piimatõud – n.o aretatud suure piimajõudluse suunas. Neil on kiire hästiarenenud hingamis - ja
vereringeorganid ning kiire ainevahetus , mis tagavad võimalikult suure hulga piima tekke udaras. Neil
on hästiarenenud näärmerikas ja hea verevarustusega udar. Lihastik seevastu on tagasihoidlik , samuti
lihaomadused.
LOOMAKASVATUS Lambakasvatus 1) Lambakasvatuse olukord ja perspektiivid Eestis (lammaste arvukus, karjade suurus, lambakasvatuse suunad). Aasta Lammaste arv (tuh) 1992 123,1 2000 29 2010 78,6 Viimastel aastatel on probleemiks tõusnud lammaste müük lihatööstustele, sest lihaks müüdavate lammaste hulk on kasvanud, kuid lambaliha kokkuostvaid ja lammaste tapmisega tegelevaid lihatööstuseid on jäänud vähemaks ja nende tapavõimsus on väike. Enamasti on karjas üle 100 lamba. Aastal 2010 moodustasid sellised karjad 59% lammaste üldarvust. Eesti suurim lambakari asub Valgamaal Laatres, kus OÜ Kopra Karjamõisa kuuluvas mahefarmis peetakse 2300-2400 põhikarja utte. 2010 Lammaste arv kokku 87140 Karjas 1-2 lammast 0,3% Karjas 3-9 lammast 3,2% Karjas 10-19 lammast 7,3% Karjas 20-29 lammast 7% Karjas
LOOMAKASVATUS Lambakasvatus Lambakasvatuse olukord ja perspektiivid Eestis. Aastal 2010 oli lammaste arv 79 tuh. Enamasti on karjas üle 100 lamba. Eesti suurim lambakari asub Valgamaal Laatres. Lambakasvatuse suunad Eestis: Lihaloom Piimakasvatus Villalambad – meriino lambad. Villa osatähtsus on langenud. Ka lambanahk. Eesti tumedapealine lambatõug, jõudlus, arvukus, lühiajalugu. Algselt olid need eesti maalambad, alates 1958 a on nad Eestis tuntud tumeda- ja valgepealise lamba nime all. Eesti tumedapealise lambatõu aretuse algus 1926 a, lähtetõugudeks olid eesti maalammas ja šropširi lihalambatõug. Suurema kehamassi ning villatoodanguga kui eesti valgepealine lambatõug, kuid madalama viljakuse ja jämedama villaga. 2010. aastal 3246 utte 19 karjast. Jäärad kaaluvad ca 95 kg, uted 76 kg, villatoodang 3,7 kg ja viljakus ligikaudu 1,50 talle poeginud ute kohta. Uttede tiinestumine 84,5%, tallede 1
Lambakasvatuse alused Koostaja: dots. Peep Piirsalu Sheep Production 1 Sisukord 1. Lambakasvatus Eestis ja lambatõud 1.1. Lammaste arvukus, lambakasvatussaaduste tootmine, lambafarmide suurus Eestis 1.2. Lambakasvatuse perspektiivid 1.3. Eestis aretatavad lambatõud, nende jõudlusnäitajad 1.3.1. Eesti tumedapealise ja eesti valgepealise lambatõu väljakujundamise ajalugu. 1.3.2. Eesti maalammas 1.3.3. Eesti tumedapealine lambatõug 1.3.4. Eesti valgepealine lambatõug 1.3.5. Teised Eestis aretatavad lambatõud. 1.3.5.1. Tumedapealised lihalambatõud 1.3.5.2. Valgepealised lihalambatõud 1.4. Lambatõugude klassifikatsioonid 1.4.1. Zooloogiline klassifikatsioon 1.4.2. Klassifikatsioon pea värvuse järgi 1.4.3. Klassifikatsioon aretuspiirkonna järgi 1.4.4. Klassifikatsioon tõugude kasutuse järgi: 1.4.5. Lambatõugude klassifikatsioon tüübi järgi (Horlacher, 1927) 2. Lammaste jõudlus 2.1. Lihajõudlus 2.1.1. Lammaste lihajõudluse hind
1.Lambakasvatuse olukord, lammaste arvukus Eestis, perspektiivid Eestis on traditsiooniliselt aretatud kahte eestimaist lambatõugu- eesti tumedapealine.lambatõug ja eesti valgepealine lambatõug. Viimastel aastatel on alustatud ka erinevate lihalambatõugude nagu tekseli, suffolki, dorseti ja dala lammaste kasvatamist Eestis. Need tõud on eestimaiste lambatõugude parandajad tõud. Kasvatatakse vähemal määral ka teisi tõugusid nagu islandi lambaid, swifteri lambaid, soome maalambaid, gotlandi lambaid, Suurbritanniast pärit swaledale lambaid, muulasid, sinisepealisi leisteri lambaid, kuid nende arvukus ja kasutamine on piiratum. Lambakasvatussaaduste turu situatsioon on selline, et viimastel aastatel on suurenenud lambaliha hind ja ka pargitud lambanahkade hind. Villa hind on jäänud samale tasemele ning pidevalt on probleemiks olnud toodetud villa realiseerimise võimalused. Suurenenud on huvi tõuloomade ostu vastu ning hetkel ei jätku uttesid ostjaile, kes sooviksid lambaka
Lambakasvatus Eestis Arvukus, saaduste tootmine Lambakasvatus on olnud Eestis veise- ja seakasvatuse kõrval täiendavaks loomakasvatusharuks. Tõsi, 19. sajandil ja 20. sajandi alguses oli lambakasvatus oma mahult põllumajanduses olulisel kohal. Suurim lammaste arv Eestis oli 1922.a. kui siin loendati 745 tuhat lammast (koos samal aastal sündinud talledega). Näiteks 1938/39. a oli Eestis 695 000 lammast (koos samal aastal sündinud talledega). Kui üheksakümnendate aastate alguses oli Eestis veel ligikaudu 140 000 lammast, siis praegu loetakse ületalve peetavate lammaste arvuks ca 72 400 lammast (tabel 1). Üheksakümnendate aastate algus oli lambakasvatusele raske periood. Taandarengu põhiliseks põhjuseks oli lambaliha- ja villatootmise madal tasuvus, põllumajandustootmise üldine allakäik üheksakümnendate aastate alguses ning probleemid lambaliha ja villa realiseerimisel. Näiteks 1993. aastal maksid lihakombinaadid eluslamba kilost 12 k
Lambakasvatus langes peale Eesti iseseisvumist. Lambaid Eestis kavatatakse vähe, kuid tänu liha kokkuostu hinnale tõusis lambaste kasvatamise tasuvus. Aastatel 2000-2008 kasvas lambaste kasvu arvukus üle 2,5 korra. Lammastega majapidamiste arv Eestis on üle 3000. Aastal 2008 oli lambaste arvukus 76,4 tuhat. Üleminek mahelambakasvatusele ei ole niivõrd probleemne võrreldes teiste loomakasvatusharudega. Lambakasvatuse tulukus suureneb, sest lisandub mahepõllumajandustoetus. Eestis on olemas ka kaks mahelihatöötlejat: AS Saaremaa Liha-ja Piimatööstus ja OÜ Märjamaa lihatööstus. Eesti tumedapealine lambatõug on saadud eesti lamba ristamisel srapseriga. Eesti tumedapealine lambatõug on varavalmiv, heade lihavormidega lihalambatõug, kelledelt saadakse valget, poolpeenvilla (keskmine peenus ca 35 ?m). Tumedapealiste lammaste pea ja jalad on kaetud tumedate ohevillakarvad ega. Eesti tumedapealine lambatõug on üldiselt suurema kehamassi ning villatoodangug a kui eesti valg
Lammas (tõud) Eesti tumedapealine lambatõug on varavalmiv, heade lihavormidega lihalambatõug, kellelt saadakse valget, poolpeenvilla (keskmine peenus ca 35 µm. Tumedapealiste lammaste pea ja jalad on kaetud tumedate ohevillakarvadega. Eesti tumedapealine lambatõug on üldiselt suurema kehamassi ning villatoodanguga kui eesti valgepealine lambatõug, kuid on viimasest mõnevõrra madalama viljakuse ja jämedama villaga. Jäärad kaaluvad ca 95 kg, uted 76 kg, villatoodang 3,7 kg ja viljakus ligikaudu 1,50 talle poeginud ute kohta. Eesti valgepealine lambatõug on varavalmiv, heade lihavormidega lihalambatõug, kellelt saadakse valget, poolpeenvilla keskmise peenusega 31 µm. Eesti valgepealised lambad on väiksema kehamassi ja villatoodanguga, kuid nende uted on suurema viljakusega ning nende villa kvaliteet on parem kui eesti tumedapealistel lammastel. Uttedel kehamass 76 kg, jääradel 88 kg, villatoodang 3,0 kg, uttedel sündis
LAMBAKASVATUS Lammaste lihajõudlus ja selle hindamine Lambaliha võib eristada loomade vanus järgi, kusjuures lambaliha on lammastelt saadud liha üldmõiste. Täpsem määratlus on talleliha (alla 12 kuu vanuste noorlammaste tapmisest saadud liha). Lambakasvatuse peaeesmärk on toota noorlambaliha. Lambaliha all mõistetakse üle 12 kuu vanuste lammaste tapmisest saadavat liha (uted, jäärad, noorlambad 1-2a). Uted ja jäärad lähevad lihaks siis, kui toimub sugulammaste praakimine. Praakimise põhjuseks on madal toodang, udarapõletikud, jalgade probleemid jne. Praakloomasid võib karjas olla 25%, seega uuendame iga nelja aasta tagant terve karja. Tavaliselt on see arv 10-15% täiskasvanud uttede arvust. Maailmas tapetakse tallesid erinevad vanuses, see sõltub kohaliku turu traditsioonist. Võib eristada kahte sorti talleliha: 1. Rasked talled enamustes riikides on lambakasvatuse suund raskete talledel, tapetakse u 6-8 kuu van
Kõik kommentaarid