Facebook Like
Hotjar Feedback

Loeng X (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Miks siis ikkagi liha pruunistatakse ?
 
Säutsu twitteris
Liha ja lihasaadused (10.loeng)
Liha = lihaskude + sidekude + kõhr + luu + rasv
  • Liha INQ, KILE!
Erinevate kudede valgusisaldus.
Kude
Valgusisaldus, %
Lihased
18-20
Vereplasma
6,5-7,5
Munarebu
15
Munavalge
12
Piim
3,3
Taimede lehed
1-2
Teraviljad
10-16
Puuviljad
0,5-1,5

Söödavalgu konversioon loomseks valguks
Tootmine
Loomne valk/ söödavalk, %
Lambakasvatus
5-10
Veisekasvatus
7.13
Seakasvatus
10-20
Kalakasvatus
~20
Linnukasvatus
20-25
broileriliha
31
Munatootmine
25-31
Piimatootmine
23-38


  • KILE Põllumaa kasutamine
1 ha põllumaa kasutamine toidutootmiseks
Tootmine
Ühe inimese toitumispäevade arv
Sojakasvatus
5 560
Nisukasvatus
2 218
Riisi või maisi tootmine
1 833
Piimatootmine
590
Linnuliha tootmine
463
Sealiha tootmine
323
Veiseliha tootmine
193


Liha eestlaste toidus.
Ühe maa toidud on piirkonniti tihti väga erinevad. Saartel on olnud näiteks ülekaalus kalaroad . Mulgimaal on aukohal mulgikapsad ja kama . Lõuna-Eestis on söödud väga palju põldoa-, herne-, läätse-, ja kaalikatoite.
1) Liha ja rasv . Pühade aegsed suured söömatuurid on meie rahvuslik traditsioon. Näiteks aastavahetusel pidi laud alati uhkelt kaetud olema, sest siis polnud kartust, et ka uuel aastal toit otsa lõppeks.
Aastavahetuse pidulaual on eestlastel alati aukohal liha (vanades traditsioonides oli erilise tähtsusega seakärsa söömine….). Probleemiks on see, et tihti süüakse liiga rasvast liha. Tegelikult pärineb rasvase toidu eelistamine jällegi eelmistest sajanditest, mil lihatoiduna hinnatigi peamiselt seapekki. Meie jahedavõitu olud ja raske kehaline töö nõudsid rohkesti energiat, mida saab kõige rohkem rasvasest lihast.

  • erinevate lihaliikide võrdlus: veise-, lamba-, sea-, linnuliha, CLA
  • Valge ja punane liha
  • B1 on sealihas oluliselt rohkem kui teistes lihaliikides
  • Sealihas on rasva rohkem kui valku (kuni2-3 korda), teistes ~1 : 1
  • Rasvhapped KILE,
Rasva keskmine rasvhappeline koostis, % kogu rasvhapetest
Rasvhape
Searasv
Lambarasv
Veise-rasv
Broilerirasv
Või
4:0

2,5-5
14:0
1,0
4
0,8
10
16:0
25-30
28
21
20-36
18:0
12-16
25-31
24-29
6,4
13
18:1
41-51
36-43
34
37
23
18:2 n6
3-11
3
24
5,2
18:3 n3
0,3-0,6
2
1,3
1
20:4 n6
2,0

1,8
0,1-0,5
“Loomne ja ka taimne rasv on väga oluline sapiväljuti, teiste sõnadega: toidurasv kutsub esile sapipõie tugevaid kokkutõmbeid, mille tagajärjel sapp väljub sapiteede kaudu peensoolde , kus kulub rasva seedimiseks. Kui sapi eritumine on vähene, siis rasva seedimine halveneb, mistõttu organism saab vähe rasvas lahustuvaid vitamiine (A,D,E,K) ja teisi rasvas lahustuvaid elutähtsaid aineid. Rasv on vajalik ka energiakulu katteks ja organismi soojusregulatsiooniks ja elundite kaitseks vigastuste eest. Eluks vajaliku rasva saab kätte ka tailihast, võist ja taimeõlidest.
CLA
CLA – konjugeeritud linoolhape
  • 1987.a veiselihas määratud vähivastase toimega rasvhape
  • Leidub mäletsejaliste lihas ja piimas: veiselihas, lambalihas, juustus , võis.
  • Väidetakse, et CLA’l on palju tervisele kasulikke omadusi:

alandab vere kolesteroolitaset
tugevdab immuunsüsteemi
pidurdab allergilisi reaktsioone
  • kaalu alandav toime:
    • kiirendab ainevahetust ja rasva kasutamist,
    • soodustab lihaste kasvu

Veiselihas olev rasv sisaldab 3,1-8,5 mg CLA/g rasva kohta
Keedetud , töödeldud lihas selle hulk ei vähene, pigem suureneb
Kui rasvunud hiirtele söödeti CLA 0,5% energiast, siis vähenes nendel keharasva hulk 60% ja keha mass 14%.

Liha = lihaskude + sidekude + kõhr + luu + rasv.
väike
Sidekude kollageen, elastiin , retikuliin
Keskmisel 16 % liha koostisest
Vähe rakke, palju rakkudevahelist ainet
linnuliha Vanemal loomal on sidekude tihedam kui noorel , rohkem on elastiini ja kollageenis on ristsedemete hulk suurem, kiud jämedam, laguneb raskesti,
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Loeng X #1 Loeng X #2 Loeng X #3 Loeng X #4 Loeng X #5 Loeng X #6 Loeng X #7 Loeng X #8 Loeng X #9 Loeng X #10 Loeng X #11 Loeng X #12
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 12 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2008-12-30 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 45 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor suslu Õppematerjali autor

Lisainfo

Liha ja lihatooted
liha

Mõisted


Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

8
doc
Loeng IV
10
doc
Loengud I-II
62
doc
Toiduained
12
doc
Loengud VI-VIII
9
doc
Eksami küsimused & vastused
23
doc
Toiduohutuse eksami teemad – keemilised ohud
139
pdf
Spordi üldained 1 tase
22
docx
Söötmisõpetus



Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun