Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like


Lihatoodete tehnoloogia (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris
Lihatoodete tehnoloogia  
Lihatooted  
on lihast valmistatud või liha sisaldavad tooted, mida on töödeldud sellisel viisil, 
et toote lõikepinnal ei ole  enam värskele lihale omaseid tunnuseid.  
 
Toode võib lisaks lihale sisaldada  ka muid toiduaineid. Tooteks ei loeta liha, mida on ainult 
jahutatud või  külmutatud  (see on värske liha), samuti hakkliha ja  tükiliha
 
Lihatoodete jaotus (Eesti Lihatööstuse Standard) 
Lihatooteid on võimalik klassifitseerida  tooraine , valmistamisviisi või mõne muu parameetri 
alusel. Eesti Lihatööstuse Standardist lähtuvalt jaotuvad lihatooted järgmiselt: 
 
1)  LIHAVORSTID - lihatooted, mis on valmistatud peenestatud lihast, maitse- ja 
lisaainetest, lisanditest  ja muudest komponentidest, pritsitud vorstikesta või vormi ja 
termiliselt töödeldud.  
 
Näide:   toored  grillvorstid, viinerid , sardellid , keeduvorstid, suitsuvorstid, sültvorstid, 
maksavorstid, kruubivorstid/tanguvorstid,  lihaleivad 
 
2)   VERETOOTED - keedetud tangainest või jahust, toiduverest või verepreparaatidest peki, 
seakamara jms. lihatoorme lisamisel valmistatud veretooted, mis on keedetud või 
küpsetatud tootesisese temperatuurini vähemalt +72 ˚C.  
 
Näide:   verivorst , verikäkk  
 
3)  SUITSULIHATOOTEDsoolatud või soolamata tükilihast valmistatud termiliselt 
töödeldud tooted. 
 
Näide:   singid , rulaadid  
 
Suitsulihatoodete klassifitseerimisel on võimalikud mitmed erinevad variandid. Näiteks 
termilise  töötluse viisi alusel jagunevad suitsulihatooted järgmiselt: toorusitsutooted, 
suitsu-keedutooted, keedutooted, kuumsuitsutooted jne.  
 
4)   PASTEEDID  JA VÕIDED on määritava konsistentsiga lihatooted. 
 
Näide:  maksapasteedid, lihapasteedid, singipasteedid ja võided. 
 
5)  TARRENDTOOTED JA SÜLDID 
TARRENDTOODE on toode, mille üheks komponendiks on želatiin või teiste 
želeerivate ainetega valmistatud tarrenduv vedelik. Tahketeks kompoentideks võivad olla 
liha, vorsti-, singiribad või taimsed kompoendid (mais, paprika , pärlsibul jne).  
 
Näide:  tarrendvorst, tarrend vormis.  
 
SÜLT - enamasti kollageenirikka liha  keetmisel saadud pehme liha ja tarrendav vedelik, 
mis on pritsitud vormidesse .  
 
6)  HAKKLIHAST TOODE-  praetud , keedetud või küpsetatud jne termiliselt töödeldud 
tooted.  
Näide:   kotletid , pihvid, lihapallid 
Keeduvorstid, viinerid, sardellid (tehnoloogia) 
 
1.  LIHALÕIKUS 
Esimene etapp lihavorstide valmistamise  tehnoloogias . Selles 
etapis toimub sea-, veise-, või lambarümba lõikus. Looma 
veerand-või poolrümp lõigatakse jaotustükkideks, lihast 
eraldatakse kondid ja sidekude. Rümbast saadakse erineva 
otstarbega liha, mida on võimalik kasutada erinevate toodete 
valmistamiseks. Väärtuslikumad tükid kasutatakse 
suitsulihatoodete toorainena, vähemväärtuslik vorstide  
toorainena. 
 
  konditustamine- kontide eraldamine tükeldatud 
rümbalihast või jaotustükkidest, eesmärgiks on saada 
pehme liha 
 
  siirimine-  kõõluste ja suurte sidekoeliste kelmete 
eemaldamine lihalõikuse käigus 
 
2.  SORTEERIMINE 
Liha sorteeritakse enamasti  rasv - ja sidekoesisalduse alusel. 
Enamasti võetakse siin
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Vasakule Paremale
Lihatoodete tehnoloogia #1 Lihatoodete tehnoloogia #2 Lihatoodete tehnoloogia #3 Lihatoodete tehnoloogia #4 Lihatoodete tehnoloogia #5 Lihatoodete tehnoloogia #6 Lihatoodete tehnoloogia #7
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-02-22 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 16 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor gendzi Õppematerjali autor

Mõisted


Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

16
docx
Piimatoodete tehnoloogia konspekt
8
doc
TÄISPIIMATOODETE TEHNOLOOGIA
39
rtf
Jookide tehnoloogia
16
docx
Õlitehnoloogia
1
doc
Suitsuvorst tehnoloogia
18
doc
Jäätise tehnoloogia
30
doc
Lihasaaduste eksam
26
docx
Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused





Faili allalaadimiseks, pead sisse logima

Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun