Köögi organisatsiooniline ülesehitus ja tööülesanded
Köökides töötavad inimesed esindavad oma eriala erinevaid ameteid.
Töötajate ja juhtkonna tegevus ja töötamine moodustab terviku, mida nimetatakse
suurköögi organisatsiooniks.
Põhiline toiduvalmistamine köögis kuulub koka kompetentsi . Kokk toimib justkui
rühmajuhina ning talle võib abiks olla teine kokk või köögiabiline. Toidu valmistamine on
kaudne klienditeenindus.
Köögiabilised, nõudepesijad ning lao abitöölised hoolitsevad tavaliselt eeltöötlus - ja
nn hooldustööde, näiteks korrastustööde, eest. Ettekandjad ja portsjoneerijad hoolitsevad
vahetu klienditeeninduse, toidu serveerimise, eest. (3;8-10)
Iga toitlustusettevõte peab koostama oma vajadustele vastava köögi organisatsiooni
ehk köögi brigaadi ( kitchen brigade). Milliseks see kujuneb, sõltub köögi tüübist, füüsilistest
võimalustest ja köögi meeskonna tehnilistest oskustest.
Hästi organiseeritud köögi eesmärgid on:
• Efektiivne töökulg
• Efektiivselt planeeritud töötsoonid
• Korrektselt paigutatud köögi töövahendid ja seadmed , mis on sobiliku suurusega vastavalt
ettevõtte suurusele
• Oskusliku personali maksimaalne kasutamine
Köögi organisatsioon sõltub järgmistest asjaoludest:
• Toitlustusettevõtte tüüp
• Toitlustusettevõtte suurus
turismiettevõtluse spetsialiseerumise lõpueksami märksõnad Teeninduspsühholoogia 1. Teenindusühiskonna ja majanduse areng Teenindusühiskonna tekke ja kasvu peamised põhjused tulenevad ühiskonna ja töömaailma muutustest: Kasvav jõukus suurem nõudlus teenuste järele nagu kodu koristamine, akende pesemine jm mida varem tehti ise. Vaba aja väärtustamine suurem nõudlus reisi, SPA, toitlustusteenuste järele. Suuremad eluootused suurem nõudlus hooldekodude ja tervishoiuteenuste järele Vajaduse kasv teeninduslike oskuste järele. Toodete suurem kompleksus suurem nõudlus remondi ja parandusteenuste järele. Kasvav komplitseeritus igapäevaelus suurem nõudlus abielunõustajate, advokaatide, maksunõustajate, töönõustajate järele. Kasvav tähelepanu ökoloogiliste ja säästva arengu küsimustele suurem nõudlus. bussiteenuste ja autorendi järele isikliku auto kasutamise a
Kõik kommentaarid