Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kunstiajaloo mõisted (1)

3 HALB
Punktid

Lõik failist

Kunstiajaloo mõisted #1 Kunstiajaloo mõisted #2
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-10-22 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 37 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor kaire00 Õppematerjali autor
11. klassi kunstiajalugu

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
2
doc

Mõningaid mõisteid kunstist

Mõningaid mõisteid Kunstiteadus koosneb 3 alaliigist: 1) kunstiteooria ­ uurib kunsti olemust 2) kunstiajalugu ­ uurib kunsti arengut, muutumist 3) kunstikriitika ­ hindab ja analüüsib kaasaegset kunsti On erinevaid kunstiliike. Kunstiliikide traditsiooniline jaotus: 1) arhitektuur e. ehituskunst 2) tarbekunst 3) kujutav kunst Kujutav kunst jaguneb omakorda kolmeks: 1) maalikunst 2) graafika 3) skulptuur 20. sajandil, tehniliste võimaluste laienedes on tekkinud rida uusi kunstiliike, sellised kaasaegsed kunstiliigid on näiteks: · installatsioon · happening · performance · maakunst · kehakunst · videokunst jne. Erinevaid kunstiliike saab veel mitut moodi jagada: Arhitektuur jaguneb: a) sakraalarhitektuur e. kiriklik arhitektuur (kirikud, kloostrid, kabelid jne.) b) profaanarhitektuur e. ilmalik arhitektuur

Keemia
thumbnail
3
doc

ARHITEKTUUR E. EHITUSKUNST

Performans.- lavastatud kunstietendus (ingl. etendus) üks 1960ndatel tekkinud tegevuskunsti vorme; võrreldes häppeningiga pikemalt etteplaneeritav ja konkreetsema stsenaariumiga; kaasajal sageli teostusmahukas projekt, mis hõlmab erinevaid traditsioonilisi kunsti- ja uue meedia vahendeid ning võimalusi Body-art- kehakunst, kehamaal, tattoo Maa-kunst-. ingl. land art) looduslikke materjale (näit. liiv, kivid) kasutav ning loodust (peamiselt maastiku pinnavorme) ümberkujundav kunst KUNSTIMÕISTED Visuaalsed kujundid ­ nähtavad tehisobjektid, mis esindavad, peegeldavad, tähistavad midagi. Nad kannavad endas kultuurilist tähendust. Hingelis ja vaimse tähendusega. Visuaalne kunst ­ Hingelise ja vaimse tähendusega visuaalsed kujundid, kui nende vormis on seaduspära( rütm, sümmeetria) või kui neis on eriline materjalitöötlus. Interpretatsioon ­ tõlgendus, tähenduse "väljalugemine".

Kultuur
thumbnail
5
docx

Mis on kunst

Mis on kunst? - meisterlikkus mingil alal; inimeste tegevused ja tegevuste tulemused. Looming, eneseväljendus, anne, kultuur Mis on kultuur? - Kultuur on inimtegevus, mis on iseloomulik teatud rahvale, piirkonnale või ajastule. Inimkultuur moodustub erinevatest sümboolsetest struktuuridest, milleks on näiteks keel, traditsioonid, religioon, kunst, inimesed Kunsti alaliigid: - muusika - maalikunst - filmikunst - tants - kirjandus - tarbekunst - kujutav kunst - teater Kujutava kunsti alaliigid: - arhitektuur - maalikunst - disain - skulptuur - graafika - fotograafia Maalikunst Alaliigid: - seina- e

Kategoriseerimata
thumbnail
1
odt

Kunstiliigid

Jaguneb kaheks: Reljeef- kahemõõtmeline, välja tahutud ainult pinna pealt. Jaotatakse pinnast väljaulatuva kujundi kõrguse järgi kõrgreljeefiks, madalreljeefiks ja süvendiks. Ümarskulptuur- kolmemõõtmeline kuju. Jaotatakse liigutatavuse järgi vabaplastikaks (kuni 3-4 mehega liigutatav), monumentaalskulptuuriks (liigutamatu), ja ehitusskulptuuriks (mõne ehitisega seotud). Maalikunst. See on värvidega (tempera, õlivärv, akrüül vms.) tehtud kunst. Maalikunsti alla loetakse ka mosaiik (värvilistest klaasitükkidest tehtud pilt) Vitraazkunst- (värviline klaas) seotud enamjaolt akendega, kuid on tehtud ka terveid seinu. Miniatuurkunst- raamatu käsitsi kaunistamine. Head näited on säilinud keskajast. Tänapäeval peaaegu välja surnud (seoses trükikunsti leiutamisega) Tahvelmaal- kõige tüüpilisem, kergesti liigutatav. Tekkis Kreekas (seal maaliti puutahvlitele) Seinamaal- vanim maalikunsti liik (koopamaalingud)

Kunst
thumbnail
1
docx

Mis on arhitektuur?

Monumentaalmaal? Seko, fresko, mosaiik, vitraaz. Miniatuurmaal? Akvarell, guass, tempera, duss.Maali temaatika terminid ?olustikumaal, ajaloomaal, religioosne, mütoloogiline, allegooriline, portree, aktimaal, natüürmort(tarbeesemetest), interjöör (toa sisu, ilma inimeseta), veduut (linnavaade), maastik, stafaaz(elusfiguur). Mis on stafaaz ? inim-või loomafiguur loodustaustal. Pastellmaal? Kriiditaoliste värvidega tehtud maal, aluseks, paber, kartong, lõuend. Maalikunsti mõisted ? koloriit (tööd isel. Värviring) murtud toon (värv, mis pole erk, mahedam) värviperspektiiv (ruumisügavuse edastamine)õhuperspektiiv (hägune, kaugusesse minev) primaarmaal (iga pintslitõmme jääb nii nagu on, lohakas, kirju) laseering ( õhuke kiht värvi, alumised värvid kumavad läbi)pastoosne (paks kiht värvi, jääb reljeefne) kartoon (joonistus , kriidi vms, reaalsuuruses) inkarnaatne (ihuvärvi) Mis on graafika ? Graafika on üks kolmest kujutava kunsti liigist.

Kunstiajalugu
thumbnail
8
doc

Kultuur, kunst, kunstiliigid

Kunstiajalugu, tunnikonspekt 1, õpetaja Liis Reier Kultuur ja kunst  Kultuur(lad cultura ` viljelus, harimine) – inimkonna poolt ajaloo käigus loodud ja loodavate ainelste ja vaimsete väärtuste koguhulk, mis iseloomustab ühiskonna arengutaset. Kultuur Aineline e materiaalne kultuur Vaimne kultuur Tehnika Teadus Tootmisvahendid Kunst Materiaalsed väärtused Filosoofia Kõlblus Haridus  Kunst on inimtegevuse liik, milles avaldub inimese üldine loomejõud. Kunst on tegelikkuse peegeldamine või taasloomine. Kunsti aineks on elu kogu oma mitmekülgsuses, mida töötleb ja peegeldab kunstnik erilises vormis – kunstilistes kujundites ehk kunstikeeles.

Kunstiajalugu
thumbnail
41
docx

KUNSTIAJALOO KOOLIEKSAMI KONSPEKT

KUNSTIAJALOO KOOLIEKSAM EKSPRESSIONISM Sõnal ekspressionism on õieti 2 tähendust: 1) eriti kirglik ja väljendusrikas, suure sisemise pingega maalimine ehk rõhutatud eneseväljendus 2) vool Saksa maalikunstis 20. saj algul Tegutsesid kunstnike rüh mitused: Die Brücke (Sild) Dresdenis Der Blaue Reiter (Sinine ratsanik) Münchenis. Ekspressionistid kujutasid kaasaegset närvilist, kiiret, pahelist suurlinnaelu. Maaliti ka portreid, maastikke. Ekspressionistlik kunst oli sageli ühiskonnakriitiline. Ekspressionistid rõhutasid emotsionaalsust, dramaatilisust. Sageli valitsevad ekspressionistide kunstis masenduse ja pettumusmeeleolud. Ekspressionismile on iseloomulik: 1) hooletu, rahutu pintslikäsitlus 2) vor mide lihtsustamine, kohati m o onutamine 3) intensiivsed värvid; sageli ka toored, võikad, räiged, porikarva toonid. Palju harrastati graafikat, eriti puul õiget. Ekspressionis mile tegi lõpu Hitleri või muletulek 1933. aastal.

Kunstiajalugu
thumbnail
1
doc

Kunstiajalugu 10. klassile

2. Kunstiajalugu on kunstiteaduse osa, mis tegeleb arhitektuuri, kujutava kunsti ja tarbekunsti ajaloolise arengu uurimise, teoste kirjeldamise, süstematiseerimise ning analüüsiga. 3.Stiil on ühiste joonte kogum kunstiteosel. Stiili mõistet on kasutatud kunstiteoste rühmitamiseks. Tuleneb sõnast ,,stilus". Stiiliks nimetati kunstniku käekirja. Ühel ajastul loodud kunstiteoste sarnaseid jooni võib nimetada ajastu stiiliks ehk ajastu ,,käekirjaks". 4. Kujutav kunst - graafika, maalikunst, skulptuur Vabad kunstid - vt eelmist, mõiste tuli kasutusele 20. saj-l Kaunid kunstid - maalikunst ja skulptuur, mõiste tuli kasutusele 17.-18. saj-l Realism - reaalse jäljendamine kunstis, tavaliselt midagi olulist või tüüpilist. Naturalism - jäljendab reaalset, kuid erinevalt realismist valimatult. Stilisatsioon - looduslike vormide muutmine nii, et need sobiks paremini süsteemi.

Kunstiajalugu




Kommentaarid (1)

okjhlgu profiilipilt
okjhlgu: Just seda mida mul vaja on, ei saanud sealt
08:11 28-11-2012



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun