Küllastumata (taimse) õli hüdrogeenimisel valmistatakse nt margariini
Hüdrogeenimine ja trans-rasvhapped
Hüdrogeenimine ehk tahkestamine võimaldab saada vedelast taimeõlist sobiva konsistentsi ja muude omadustega hästi säiliva tahke rasva. Sellised rasvad võivad sisaldada kuni 40% trans-rasvhappeid. Trans-rasvhapped on füsioloogilise toime poolest (näiteks mõju vere kolesteroolitasemele, mis võib viia südame- ja veresoonkonnahaiguste tekkeni) lähedased küllastunud rasvhapetele. Eriti suur on trans-rasvhapete mõju, kui nende kogus toidus katab üle 1% päevasest
toiduenergiast (näiteks, kui päevane energiatarbimine on 2000 kcal, siis see tähendab 2-3 grammi trans-rasvhappeid). Toidud, mis sisaldavad oma koostisainete loetelus hüdrogeenitud taimerasva, võivad sisaldada trans-rasvhappeid. Viimaste sisaldust aga ei saa täpselt teada, kuna kohustus seda pakendi märgistusel esitada puudub.
Võimalikud trans-rasvhappeid sisaldavad toidud on:
• küpsetised, küpsised, kondiitritooted
• kiirtoidud, valmistoidud
• osa margariine
Need tooted on tavaliselt ka rikkad küllastunud rasvhapete, suhkru ja soola poolest ning seetõttu on soovitatav neid tarbida võimalikult tagasihoidlikult.