Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Kordamisküsimused: juuretised ja mikroorganismid (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris
Kordamisküsimused
Mikroobide elutegevust mõjutavad: füüsikokeemilised,keemilised,bioloogilised füüsikalised tegurid.
  • Keskkonna füüsikokeemilised tegurid, mis mõjutavad mikroorganismide elutegevust.
    Keskkonna veesisaldus : M.võivad arendeda ainult seal kus vaba vesi. Mikroobid ise sisaldavad kuni 85% vett, võtavad toitaineid ja väljutavad jääkaineid. Kasvuks vajava vee järgi jagunevad: hüdrofüüdid(armastavad vett), mesofüüdid(keskpärane veevajadus ), kserofüüdid( taluvad ka kuivust). Paljud bakterid kuuluvad hüdrofüütide hulka.
    Vee kätte saadav osa, vee aktiivus: aw = n1 / n1 –n2. N-lahutusunud aine ja lahusti moolide arv. Vee aktiivus on 0-1.0-veevaba, 1-dest.vesi.( mikr .kasv).Opt-0,99-0,98(kiirestiriknevadtoiduained). 0,94-ei kasva, pärmidel pöördeline0,88-0,85.hallitustel 0,80. Veeaktiivsuse alandamine vettsiduvate ainetega, on säilitamiseks. Kuivtooted sis.m.Kuivtoodete säilitamisel on tähtis õhu suhtleine niiskus ja temp. Mikroobide võimaliku arengu madalam piir niiskussisalduseks -taskaalus 70%õhu suhtelise niiskussisaldusega. Toodete säiliamisel õhu temp. Alandades võib õhus olev vee aurküllastuda ja sadeneda toote pinnale-mik.kasv.
    Lahustunud ainete konsent: Rakusisesne osmootne rõhk-toiduainete riknemist põhj,bakterid 5-15 atm, mullabakteritel 50-80 atm.Aspergilluse perel kuni 200 atm.Kõrgem kui toitekeskkonnal. Plasmoptüüs-raku seina purunemine vee tõttu tsütoplasmas, rakk hukkub. Plasmolüüs-raku dehüdratiseerimine, ei saa piisavalt toitaineid. Üks elab kaua, teised hukkuvad. kutsuvad esile kõrged NaCl konsentratsioonid. Taluv NaCl sisaldus 0,5-2,0 %, 7-10%peatub täielikult. Elavad suhteliselt madalal osmootsel rõhul-osmotolerantsed hallitused , pärmid. Norm.elavad kõgel osmo.rõhul-10-13% NaCl-halofiilsed.
  • Keskkonna füüsikalised tegurid, mis mõjutavad mikroorganismide elutegevust
    Keskkonna temp.: Psührofiilsed-madal temperatuur min(-10-0), opt(10,15 c), Max(45-50 c). Mesofiilsed - 18-45 c., mõned termoresidentsed. Psührotroofid-arenevad 0 kraadi juures, külmaresidentsed. Kõrged Temperatuurid: Temp. Tõus üle optimumi on tunduvalt ebasoodsam Mikr. Arengule ki selle alandamine. Termoresdentsus- mikro .käitumine üle nende Maxi ., kutsub esile termošokki- rakud võivad uuesti aktiveeruda. Bakterite spoorid-niiskses kuumuses 120-130 kraadi 20 min, kuivas 160-170 min 1-2 tunni vältel hukkuvad. Pärmid ja hallitused hukkuvad juba 50-60 kraadi. Spooride kõrge termoresitentsus on põhjustatud- väiksema vee vaba sisaldus, dipikoliinhappe ja Ca sisaldus. Pastöris, steriliseerimine . Madalad temper .: alla optimaalse pidrurdub kasv. Paljud roiskbkaterid.ei arene alla 4 kraadi, kuid jäävad anabioosi seisundisse. Külm mõjub mikr.hävitavamalt aeglasemalt kui kuumust. Hukkumiseks on põhjus-ainevahetushäired. Kiiresti riknevate toitude ja söötade puhul. Kiirgusenergia . Valgus-fotosünteestiavatele mikroobidele.Infrapunased kiired-energia muutub soojuseks-hävitav mõju. Ultraviolet kiirgus- fotokeemilised muutused nii substraadis kui rakus.Kõige kõrgema bakteritsiitse toimega on kiired lainepikkusel 250-260 nm.Pigmenti tootvad on kõige vastupidavamad kiirtele. Kasutatakse külmkambrite, ravi-jatööstusruumide õhu ning joogivee puhastamisel.Toiduainete ster.on raskendatud. Radioaktiivne kiirgus: alfa, beet, gammakiirgus. Kaasneb molekulaarstruktuuri lõhustumine.Kutsub esile vee radiolüüsi, mood.vabad radikaalid. Kiirgustundlikud -toidumürgistusi põhjustavad liigid. Mikrokokid taluvad kõrgemaid doose.Spoordi on vasupidavad.Kasutatakse meditsiinis, põllumajanduses, tööstuses.Raadiolained:elektromagnetlised lained, mikroobid hävivad kiiresti-kuid säilivad esialgsed toidu omadused. Ultraheli : mehaanilised võnked 20 kHz., asub väljaspool inimese kuuldepiiri.levib tahkes, vedelas, gaasilises. Mikr. Hävitavaks teguriks on kavitatsiooni efekt.-vedeliku pidevuse katkemine.
  • Keskkonna keemilised tegurid, mis mõjutavad mikroorganismide elutegevust:
    Keskkonna reaktsioon (pH): Igal mikroobil kindel ph piir.Nõrgalt happeline ph 5-6:hallitused, pärmid. Neutraalne, nõrkleelis pH6,8-7,0-bakterid osad. Happeline kk: ebameeldib roisubakteritele.Pärmseened produtseerivad neile sobivas happelises keskkonnas peamiselt etüülalkoholi, neutraalses keskkonnas aga äädikhapet, mis alandab pH neile sobiva väärtuseni ja algab jällegi aktiivne etüülalkoholi kääritamine.
    Keskk.redokspotensiaal: ehk Eh-kk aeratsiooniaste.Määratase potentsiomeetriliselt ja väljendatakse Voltides. Ka sümbol rH2-kk molekulaarse vesiniku rõhu negatiivene logaritm atmosfääris vastasmärgiga: rH2= Eh/0,03+2pH (20°C juures) rH2=41 hapnikuga küllastunud keskkonnas; rH2=0 kõrge taandamisomadustega keskkonnas, mil see on küllastunud H2-ga; rH2=28 redoksprotseside tasakaalu korral. Hapniku vajadusega jaotatakse : obligaatsed aeroobid (Hapnik vajalik-bakterid, hallitused.), fakultatiivsed anaeroobid(pole vaja hapniku, kasutavad käärimistüüpi ainevahetust- piimhappebakterid ,colid), , mikroaerofiilid (ainult väikesed hapniku kogused ), obligaatsed anaeroobid( ühtedele toksiline (ehk puudubad oksüdatsiooni katalüüsivad ensüümid), teistele pole hukutav -Clostridiumid). Keemilised ained : ehk antiseptikud.kõige tugevamini mõjuvad raskemetalli soolad( mikroobe hävitav ehk oligodünaamiline toime). Bakteriatsiidne toime on oksüdeerijatel(Cl, jood),mineraalhapped(väävelhape, boorhape jn). Orgaanilised ühendid( formaliin, fenoolid ).Ka alkohol , orgaanilised happed, eeeterlikud
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
    Vasakule Paremale
    Kordamisküsimused-juuretised ja mikroorganismid #1 Kordamisküsimused-juuretised ja mikroorganismid #2 Kordamisküsimused-juuretised ja mikroorganismid #3 Kordamisküsimused-juuretised ja mikroorganismid #4 Kordamisküsimused-juuretised ja mikroorganismid #5 Kordamisküsimused-juuretised ja mikroorganismid #6 Kordamisküsimused-juuretised ja mikroorganismid #7 Kordamisküsimused-juuretised ja mikroorganismid #8 Kordamisküsimused-juuretised ja mikroorganismid #9 Kordamisküsimused-juuretised ja mikroorganismid #10
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 10 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2013-01-03 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 62 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor illimar Õppematerjali autor

    Lisainfo

    Kordamisküsimused koos vastustega.
    juuretised , mikroorganismid , mikrobioloogia , mikrofloora

    Mõisted


    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


    Sarnased materjalid

    98
    docx
    Kogu keskkooli bioloogia konspekt
    34
    doc
    Kordamisküsimuste vastused
    34
    doc
    Mikrobioloogia üldkursuse kordamisküsimused ja vastused
    19
    doc
    Mikrobioloogia kordamiskusimused
    150
    docx
    Bioloogia gümnaasiumi materjal 2013
    40
    docx
    Kordamisküsimused mikrobioloogia I kursuse kohta
    40
    docx
    Eluslooduse eksami kordamine
    35
    docx
    Mikrobio II eksamiks kordamine





    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun