Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like


Kokanduse põhimõisted (0)

1 Hindamata
Punktid
 
Säutsu twitteris
Aceto balsamico - Palsamiveiniäädikas, kõige kvaliteetsem ja algupärasem on pärit Modenast Itaaliast . Kasutatakse kastmete, köögiviljade, salatite , marinaadide jm maitsestamiseks.
Afrodisiaakum - Kirge, sensuaalsust rõhutav, seksuaalset erutust tekitav toiduaine. Nimetus pärineb Kreeka armastusjumalanna Aphrodite nimest ning kõige sagedamini seostatakse seda austrite, sparglite, šokolaadi ja viigimarjadega.
Aioli - Lõuna-Prantsusmaa Provence’i rahvustoit , mis kujutab endast küüslaugumajoneesi, mida serveeritakse enamasti kuivatatud kala ja köögiviljadega.
Al dente - Mõõdukalt pehmeks keedetud, teisisõnu poolkõvaks jäetud köögiviljad ja pastatooted, nii et toorainel on säilinud algne kuju ja tekstuur .
Al fresco - Värskes õhus serveeritud eine.
Alphabetti - Tähestikukujuline pastatoode.
Amatriciana - Itaalia linnakesest Amatricest pärit pastakaste, mis valmistatakse peekonist, tomatitest ja oliividest ning maitsestatakse värskete ürtidega.
Agnolotti - Ravioolisarnane, spinati ja ricotta juustuga täidetud pasta Itaalia Emilia Romana piirkonnast .
Arrabbiata - Vürtsika tšillipipraga maitsestatud tomatine pastakaste.
Au choix - Omal valikul , oma maitse järgi. Näiteks: sauce au choix – kaste omal valikul.
Au gratin - Gratineerima, poolvalmis toitu ahjus üle küpsetama, nii et sellele tekib krõbe pind. Sageli kasutatakse gratineerimisel riivjuustu või riivsaia, aga ka paksu koort. Prantsuse köögist on kogu maailmale tuttavad sellised road nagu Gratin Dauphinois ning klassikaline kartuligratään, milles keedukartulid kooresegus ja riivsaiaga kaetult üle küpsetataks
Barbeque - Toidu, enamasti liha aeglane küpsetamine madalal temperatuuril selleks ettenähtud ahjus. Tänu ahjus paiknevale veevannile valmib toit niiskes ja suitsuses keskkonnas ning on õigesti valmistatult mahlane ja maitsev.
Bearnaise’i kaste- Võist, valgest veinist ja munakollastest valmistatud kaste, mis sarnaneb kuulsa Hollandi kastmega. Bearnaise’ile lisatakse värsket peterselli või estragoni ning serveeritakse liha, aga ka sparglite kõrvale.
Bešamellkaste - Valge jahukaste , mis valmistatakse võist, jahust ja piimast ning maitsestatakse muskaatpähkli ja pipraga. Väga levinud pastalisand ning asendamatu näiteks lasanjedes ning teistes pastapõhistes vormiroogades. Kaste on saanud nime markii de Béchameli järgi, kelle peakokk selle väidetavalt välja mõtles.
Beurre blanc - Otseses tõlkes valge või. Võil põhinev hele kaste, mida serveeritakse peamiselt kalaroogade juurde.
Blanšeerima - Toiduaineid kiiresti aurutama või keetma.
Bocuse, Paul - Üks 20. sajandi tuntumaid Prantsuse kokki, keda peetakse nouvelle cuisine ’i ehk tavapärasest kergema ja kalorivaesema ning kergemate valmistusmeetodite poolest tuntud köögistiili rajajaks. Tänavu 83aastaseks saavat vanahärrat on elu jooksul pärjatud mitmete autasude ja aunimetustega, ka on ta loonud omanimelise, maailma mainekaima kokkade konkursi Bocuse d’Or, millest viimastel aastatel on osa võtnud ka Eesti kokad . Paul Bocuse’i kokanduslikuks suurloominguks peetakse 1975. aastal toonase Prantsuse presidendi vastuvõtuks loodud trühvlisuppi (soupe aux truffles).
Bolognese kaste - Klassikaline itaalia spagetikaste, mida valmistatakse hakklihast, maitseköögiviljadest ja tomatist.
Bouillabaisse - Lõuna-Prantsusmaalt, arvatavalt Marseille’st pärit tummine kalaroog , mis on palju enamat kui lihtsalt supp. Bouillabaisse’i valmistamiseks keedetakse esmalt maitseköögiviljadest ja väikestest kaladest puljong , mis kurnatakse, seejärel maitsestatakse leem ürtide ning safraniga, lisatakse tomatid , köögiviljad ning mitut sorti Vahemere kalu, ka kalamaksa ning krevette jm mereande. Juurde serveeritakse rouille’d ehk safrani , tšillipipra ning küüslauguga maitsestatud majoneesitaolist kastet .
Bouquet garni - Ürtide ja maitseköögiviljade kimp, mis koosneb enamasti porrulaugust, sellerivarrest, loorberilehest, tüümianist ning petersellist. Kimp seotakse kokku, et seda oleks valmistoidus hõlbus eemaldada ning sellega maitsestatakse suppe , kastmepõhju, hautisi ja ühepajatoite.
Brie - Põhja-Prantsusmaalt pärit koorene ja jooksev valgehallitusjuust, mille maitsvamad eksemplarid on valmistatud lehmapiimast. Kõige tuntum Prantsuse päritolu juust.
Bruschetta - Kogu maailmas populaarne suupiste , millest kirjutavad juba 15. sajandist pärit Itaalia ajalooürikud. Õhuke saiaviil röstitakse või grillitakse, määritakse küüslauguga ning piserdatakse peale õli ning kaetakse basiiliku ning soola-pipraga maitsestatud tomatikuubikutega. Põhiretseptil on palju variante.
Boeuf à la tartar - Värskest roorest lihast valmistatud roog , milles liha aetakse esmalt läbi hakklihamasina ning maitsestatakse pipra , soola, kapparite, sibula ning toore munakollasega ja serveeritakse röstsaial, lisandiks terav tomatikaste ja hapukurgikuubikud.
 
Camembert - Normandias lehmapiimast valmistatud valgehallitusjuust, mille pinnal on aromaatne penitsilliinhallitus, mis ei lase juustu keskosal kõvaks muutuda.
Carpaccio - Värske looma- või kalafilee lõigud , mis maitsestatakse soola, pipra, õli, sidrunimahla ning liha ka palsamiäädikaga, serveeritakse toorelt röstsaia ning salatiga .
Cannelloni - Suur torukujuline pastatoode, millest valmistatakse tomatikastme, bešamellkastme ja erinevate täidistega vormiroogi.
Cappellini - Pikk kõrrekujuline pastatoode, mis on kuivatatud ja keeratud nuudlipesaks. Sobib serveerida samasuguste lisanditega nagu spagette.
Cheddar - Inglaste igapäevajuust, mida valmistatakse lehmapiimast ning kasutatakse sageli munatoodete lisandina. Sobib serveerida ka juustuvalikus.
Chèvre - Kitsepiimajuustude üldnimetus, enamasti kasutatakse seda terminit aga valgehallitusega kitsepiimajuustu kohta, mis on sõltuvalt vanusest kas magushapukas või magusalt puuviljane ning mandline.
Chowder - Jahu või tärklisega paksendatud supp, enamasti kas kala- või mereannisupp, aga võidakse valmistada ka maisist.
Chifferi Rigati - Spagettide kõrval üks tuntumaid pastatooteid – sarvekesekujuline pasta.
Chutney - Eestis kasutatakse ka kirjapilti tšatni. Indiapärane teravmagus kaste, mida valmistatakse erinevatest
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla

Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele faili TASUTA e-mailile

Vasakule Paremale
Kokanduse põhimõisted #1 Kokanduse põhimõisted #2 Kokanduse põhimõisted #3 Kokanduse põhimõisted #4 Kokanduse põhimõisted #5 Kokanduse põhimõisted #6 Kokanduse põhimõisted #7 Kokanduse põhimõisted #8
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 8 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-02-04 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 11 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor AnnaAbi Õppematerjali autor

Mõisted


Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

33
docx
Koka kutseeksami küsimused ja vastused
2
doc
Klienditeeninduse mõisted
652
pdf
Asjaajamise alused
26
docx
Koka eksamiküsimused vastustega
23
doc
Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2
3
doc
Kokanduseriala võõrsõnastik
193
docx
Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt
8
docx
Köögileksikon





Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele
faili e-mailile TASUTA

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima

Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun