Põltsamaa Ametikool Kohv Referaat Maiu Roio Põltsamaa 2010 Kohvi kodumaa on Aafrika. Kohvi avastamise kohta on mitmesuguseid lugusid. Ühe tuntuma legendi kohaselt olevat kohvitaime avastanud kitsekarjus, kes märkas, et tema loomad ei taha enam öösiti magada. Ta jälgis loomi ning pani tähele, et kitsed närivad mingi tundmatu taime lehti. Seejuures hakkasid loomad rõõmsalt kepslema. Karjus rääkis oma avastusest naabruses asuva kloostris, kus otsustati asja uurida. Mõistatusliku taime lehtedest ja viljadest valmistati jooki, mille mõju osutus üllatavalt tugevaks.
kaasnevate dokumentide hulk oluliselt väiksem kui kaubavahetusel mitte-EL riikidega. Viimasel juhul tuleb aga valmis olla mõningaseks paberitööks. Alljärgnevalt on toodud väike ülevaade vajalikest dokumentidest kauba impordil ja ekspordil. Et Sind mitte ära hirmutada kogu selle paberimajanduse hulgaga, olgu eelnevalt öeldud, et tollimaaklerid saavad Sind dokumentide organiseerimisega lahkesti aidata. 12.1. Dokumendid mis on vajalikud kaupade impordil Tollimata kaubad EL-välistest riikidest jõuavad Eestisse kas: läbi teiste EL-riikide, läbi tollilao- või terminali transiitdeklaratsiooniga (T1) või otse kolmandatest riikidest TIR-Carnetiga ; võimalik on ka kauba liikumine sisemaatolliasutusse piirilt sisenemisdeklaratsiooniga (SD). Seejärel vormistatakse importdeklaratsioon, kuid kaupa ei tohi siiski enne kasutada kui on vormistatud lõppdeklaratsioon (IM4) ja makstud tollimaksud ((käibemaks, tollimaks ja võimalikud muud maksud (nt. aktsiis,
kaasnevate dokumentide hulk oluliselt väiksem kui kaubavahetusel mitte-EL riikidega. Viimasel juhul tuleb aga valmis olla mõningaseks paberitööks. Alljärgnevalt on toodud väike ülevaade vajalikest dokumentidest kauba impordil ja ekspordil. Et Sind mitte ära hirmutada kogu selle paberimajanduse hulgaga, olgu eelnevalt öeldud, et tollimaaklerid saavad Sind dokumentide organiseerimisega lahkesti aidata. DOKUMENDID MIS ON VAJALIKUD KAUPADE IMPORDIL Tollimata kaubad EL-välistest riikidest jõuavad Eestisse kas: läbi teiste EL-riikide, läbi tollilao- või terminali transiitdeklaratsiooniga (T1) või otse kolmandatest riikidest TIR-Carnetiga ; võimalik on ka kauba liikumine sisemaatolliasutusse piirilt sisenemisdeklaratsiooniga (SD). Seejärel vormistatakse importdeklaratsioon, kuid kaupa ei tohi siiski enne kasutada kui on vormistatud lõppdeklaratsioon (IM4) ja makstud tollimaksud ((käibemaks, tollimaks ja võimalikud muud maksud (nt
.......................................................................................................14 3.2Tooted........................................................................................................................16 3.3Tootevalik ja väljapanekud kahe kaupluse põhjal.....................................................16 4KOHV JA KOHVIJOOGID.............................................................................................18 4.1Kuidas kohvi saadakse?............................................................................................18 4.2Kohvi liigitamine......................................................................................................18 4.3Kohviubade töötlemine.............................................................................................20 4.4Kohviubade röstimine...............................................................................................21 4
maiustuste tootmisel. 3. Confectioneres- Confectioners või powdered sugar on tolmsuhkur, mida USA-s on olemas kolmes eri jahvatusastmes, millest tavaostjale on kättesaadav kõige peenem jahvatus. 4. Demerara suhkur- Demerara suhkur on kvaliteetne rootoorsuhkur, mis sisaldab vähesel määral suhkruroo lõhna-, värvi- ja mineraalaineid. Sobib hästi jogurtite, putrude või helveste maitsestamiseks, samuti kohvi ja tee sisse. 5. Hele Muscovado suhkur- Helepruun, pehme ja peeneteraline toorsuhkur on pärit Mauritiuselt ning valmistatud suhkruroost. Kuldne sõrendatud peeneteraline roosuhkur, mille maitse meenutab karamelli. Sobib suurepäraselt erinevate roogade maitsestamiseks, näiteks kala- ja juurviljatoitudes. Lisab meeldivat maitset küpsetistele, magustoitudele, marinaadidele, kastmetele ja hoidistele. 6
luuderohi, muutudes helbed. Selle protsessi tulemusena - toiteväärtuse parandamiseks vilja. Üks osa teravilja keha saab palju rohkem energiat ja toitaineid kui tavaliselt portsjonit keedetud teravilja. See tõstab märgatavalt maitse - puder saab imelise, maitsev maitse igatsus Vene ahi toode. Aastal teravilja ladustatakse vitamiine (B, B2, PP), väärtuslike mineraalide (raud, magneesium fluoriidi, kaltsium) ja oluline toidu kiudaineid, omadustega sorbendi. 3 KOHV Esmakordselt avastati kohvi Ida-Aafrika piirkonnas, mida me tänapäeval tunneme Etioopiana. Tuntud legend jutustab kitsekarjusest nimega Kaldi, kelle kitsed olid peale ühest põõsast marjade söömist ebatavaliselt erksad. See tekitas Kaldis uudishimu ning pärast marjade proovimist avastas ta, et need andsid talle uut jõudu ja energiat. Uudis jõuduandvast marjast levis kiiresti kogu piirkonnas. Mungad hakkasid marju kuivatama nii, et neid oli võimalik kaugemaisse kloostritesse transportida
maiustuste tootmisel. 3. Confectioneres- Confectioners või powdered sugar on tolmsuhkur, mida USA-s on olemas kolmes eri jahvatusastmes, millest tavaostjale on kättesaadav kõige peenem jahvatus. 4. Demerara suhkur- Demerara suhkur on kvaliteetne rootoorsuhkur, mis sisaldab vähesel määral suhkruroo lõhna-, värvi- ja mineraalaineid. Sobib hästi jogurtite, putrude või helveste maitsestamiseks, samuti kohvi ja tee sisse. 5. Hele Muscovado suhkur- Helepruun, pehme ja peeneteraline toorsuhkur on pärit Mauritiuselt ning valmistatud suhkruroost. Kuldne sõrendatud peeneteraline roosuhkur, mille maitse meenutab karamelli. Sobib suurepäraselt erinevate roogade maitsestamiseks, näiteks kala- ja juurviljatoitudes. Lisab meeldivat maitset küpsetistele, magustoitudele, marinaadidele, kastmetele ja hoidistele. 6
Kasutatakse kahte meetodit kuiv ja märg. Enamasti vabastatakse oad viljadest märgmenetluse teel. Kohvioad lähevad edasi kas päikese kätte kuivatamisele või kuivatisse. Araabia kohvipuu ubadesse jääb niiskust 10%, kongo ubadesse 8%. Kuivatamisel kaotavad oad idanemisvõime. Hõbejast sarvkestast vabastatakse oad tampimisega või koorimismasinais, mis neid ka poleerivad. Seejärel toorkohv sorteeritakse. Märgmenetlus annab kõrge kvaliteediga kohvi. Parimad toorkohvioad on sinakasrohelise või hallikasrohelise värvusega. Pruun värvus või plekilisus osutab töötlemisvigadele. Kuivmenetluse korral asetatakse kohvi viljad kohe päikese kätte kuivama. Sellist menetlust kasutatakse tavaliselt pikema kuivaperioodiga maades (Aafrika). Betoonplatsil kuivab kohv mõne (56) päevaga, muldplatsil kulub 22 päeva, halvema ilmaga kuni 30 päeva.
Kõik kommentaarid