Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Kiivi (Actinidia chinensis) (0)

1 Hindamata
Punktid
Kiivi-Actinidia chinensis #1 Kiivi-Actinidia chinensis #2 Kiivi-Actinidia chinensis #3 Kiivi-Actinidia chinensis #4 Kiivi-Actinidia chinensis #5 Kiivi-Actinidia chinensis #6
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 6 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2012-05-02 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 9 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor ukukas Õppematerjali autor
Rohkelt illustreeritud presentatsioon tutvustab kiivi-nimelist puuvilja. Käsitletakse selle päritolu, kasvupiirkondi, toiteväärtust, bioloogiat ja säilitamisvõimalusi. Külalisesinejana astub üles ka kiivi-imeline lind.

Peace_Love_Kiwis.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
7
doc

Puuviljade iseloomustused

Pärnumaa Kutsehariduskeskus Referaat Puuviljade iseloomustused Koostaja : Liisi Pernik K-08A Juhendaja : Elle Möller PÄRNU 2008 KIIVI : (Actinidia chinensis, Actinidiaceae) Kodumaaks on Hiina ja Taivani mäestike metsaalad. Tänapäeval viljeldakse laialdaselt Uus-Meremaal, kust ta ka mõningase sarnasuse tõttu selle riigi rahvus- ja vapilooma- lennuvõimetu metsalinnu kiwi-kiwi järgi oma nime on saanud.viljeldakse üha enam ka Austraalias, Kalifonias, Lõuna-Aafrikas, Tsiilis, Jaapanis jm. Ka Vahemeremaades, eelkõige Itaalias, aga samuti Hispaanias, Prantsusmaal, Kreekas ning isegi Madalmaades ja Inglismaal on teda viljelema hakatud

Kokandus
thumbnail
10
doc

Troopilised puuviljad

Väga vitamiinirikas . Maitse : Maitse on mahlakas ja magus või magus-hapu . Kustutab suurepäraselt janu. Granaatõuna mahla polüfenoolid mõjuvad efektiivselt järgmiste hädade puhul: - rakkude vananemine - kroonilised põletikulised protsessid - vähkkasvajad, eriti eesnäärme vähk - ateroskleroos ja südame-veresoonkonna haigused 6 Kiivi : (Pilt 1.7 , Pilt 1.8 ) ladina keelne nimetus : Actinidia chinensis Välimus : Piklikümar roheka viljalihaga lõunamaine puuvili . Kiivil on pruun karvane kest, roheline ja klaasjas seemneterohke viljalihaga . Kiivil on algul roheline, valmides roostepruuniks muutuv õhuke, kuid kõva, kare ja kaitseks ülemäärase auramise vastu karuselt karvane kest. Kesta all paikneb rohiroheline valkjate kiirtega mahlane, veidi sültjas viljaliha. Viljalihas on rohkesti väikseid musti seemneterakesi Sisaldus : Kiivi sisaldab väga palju C- vitamiini

Kokandus
thumbnail
13
wps

Maailma viljad

väiksemad ning õhukese ja kergesti eralduva koorega, nende magus õrn lõhnav viljaliha sisaldab sidrunhapet (1,1%), suhkruid (kuni 10,6%) ning C- ja B-vitamiini. Mandariine süüakse toorelt või neist valmistatakse keedis, dzhemmi, jooke ja muud sellist. Viljakestas sisalduvat eeterlikku õli kasutatakse kondiitri- ja parfümeeriatööstuses. Mandariinide maailmatoodang oli 1996. aastal 16 miljonit tonni. Esikohal on Hiina. Kiivi Kiivi (Actinidia chinensis, Actinidiaceae) kodumaaks on Hiina ja Taivani mäestike metsaalad. Tänapäeval viljeldakse laialdaselt Uus-Meremaal, kust ta ka mõningase sarnasuse tõttu selle riigi rahvus- ja vapilooma- lennuvõimetu metsalinnu kiwi-kiwi järgi oma nime on saanud. Viljeldakse üha enam ka Austraalias, Kalifonias, Lõuna-Aafrikas, Tsiilis, Jaapanis jm. Ka Vahemeremaades, eelkõige Itaalias, aga samuti Hispaanias, Prantsusmaal, Kreekas ning isegi Madalmaades ja Inglismaal on teda viljelema hakatud

Bioloogia
thumbnail
44
pdf

Eksootilised-puuviljad

● 1tl kaneeli sellelt koort umbes veerand. ● 100g sokolaadi ● Pane tainas vormi ja siis ahju ● 70g jahu ● Ahi peaks olema kuumusel 200C. ● Tainas peab olema ahjus 15-20 min ● Võtad ahjust magustoidu välja ja riivid paksu-paksu kihi sokolaadi peale Kiivi ● Kiivi kodumaaks on Hiina ja Taivani mäestike metsaalad ● Kasvuhooaeg on september - veebruar ● Paljudes maades võib kiivit kohata aedades ilutaimena ● Kiivi on piklikmunajas või ruljas, 5-8 cm pikk, kuni 5 cm jäme ja kaalub 65-100 g. ● Viljalihas on rohkesti väikseid musti seemneterakesi ● Toa temperaturil säilib 7 - 10 päeva ● Kiivil on algul roheline, valmides roostepruuniks muutuv õhuke, kuid kõva ja karvane kest

toiduainete sensoorse hindamise alused
thumbnail
17
docx

Eksootilised viljad

kasvatatakse teda nii Kesk-Ameerikas kui Kagu-Aasias. Nagalise nahkja punaka koore all on valge hõrk vili, seeme keskel. Viljaliha on eleetaoline värske ja hapuka maitsega. Kasutamine Vilja avamiseks tuleb teha noaga lõige ja avada kaas. Rambutani on hea süüa värskelt või lõigata pooleks, eraldada kivi ja segada puuviljasalatisse. Eestis küünib kilohind aga sadadesse kroonidesse. Oluline Seemet ei sööda! 8. Liti ingl lichee, lychee, ladina Litchi chinensis, soome litsi, vene Kirjeldus Litit on Hiinas kasvatatud juba tuhandeid aastaid ning teda peetakse romantika sümboliks. Ta näeb välja nagu väike durian, kuid muud neil ühist ei ole. Litil on nahkjas väikeste soomustega kaetud koor. Sees olev läbipaistev viljaliha meenutab maitselt küpset karusmarja. Ostmine Koore värvuse järgi saab otsustada vilja küpsuse üle. Roosakaspunane värv viitab küpsusele. Toores liti on roheka koorega ning üleküpsenud vili läheb pruuniks.

Toiduainete õpetus
thumbnail
26
docx

Puuviljad ja pähklid

viimastel aastakümnetel osaks saanud mitte ühelegi teisele toiduainete grupile. Uute sortide aretamise, transpordivõimaluste avardumise ning riikidevaheliste kaubandussuhete laienemise tulemusena on nendest toiduviljadest saanud tähtis kauba- ja ekspordiartikkel. Seetõttu on paljud lõunamaise päritoluga puu- ja köögiviljad saanud laialdaselt kättesaadavaks ka põhjapoolsemates piirkondades. Eksootilistest puuviljadest on viimasel ajal eriti suurenenud ananassi, kiivi, avokaado, karambooli ja papaia pakkumine ning tarbimine. (Meensalu,L.; Roosvee,G. 1996:7) Töö alustamisel tuli selgeks teha, millised puuviljad ja pähklid referaati valida. Maailmas on liike ja sorte väga palju. Seekord sai otsus langetatud sellistele troopilistele puuviljadele ja pählitele, mis on Eesti kaubanduses pidevalt kättesaadavad. Referaati sai sisse võetud ka köögivilju, mida tarvitatakse ja säilitatakse nagu puuvilju (nt arbuus).

Bioloogia
thumbnail
54
docx

Eksootilised puuviljad

SISUKORD 1. TIITELLEHT...............................................................................1 2. SISSEJUHATUS..........................................................................3 3. Hurmaa.........................................................................................4 4. Papaia...........................................................................................6 5. Litši..............................................................................................8 6. Tähtvili.......................................................................................10 7. Viigimarjad................................................................................12 8. KOKKUVÕTE..........................................................................14 9. Kasutatud allikad.......................................................................15

Bioloogia
thumbnail
19
doc

Referaat Puuviljad

TALLINNA TEENINDUSKOOL Hanna Riiberg T11HT PUUVILJAD KULINAARIAS Referaat Juhendaja: Riina Laht Hanna Riiberg Puuviljad kulinaarias Tallinn 2009 SISUKORD SISSEJUHATUS........................................................................................................................ 3 1. PUUVILJAD...........................................................................................................................4 2. EKSOOTILISED PUUVILJAD............................................................................................. 5 3. TSITRUSED......................................................................................................................... 11 4. LUUVILJALISED...................................................................

Toitumisõpetus




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun