Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Keemia - karbonüülühendid, rasvad, polümeerid, valgud, sahhariidid, disahhariidid, (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Lõik failist

KARBONÜÜLÜHENDID
Karbonüülrühm
Ahela otsas:

aldehüüd - aal
-CHO – aldehüüdrühm
OHC-
Ahela keskel:
ketoon - oon
R-CO-R ketorühm
Isomeeria:
  • asendiisomeer
  • ahelisomeer
  • funktsioonaalisomeer (ei aineklassid)
  • cis/ trans
    Aldehüüdide keemilised omadused/ saamine:
    Alkohol  aldehüüd  karboksüülhape


    Aldehüüdide oksüdeerimine:
    ( etanaal ) CH3CHO + Ag2OCH3COOH + 2Ag (hõbepeegli reaktsioon )
    CH3CHO + CuO  CH3COOH + Cu2O (vasepeegli reaktsioon)
    Redutseerimine :
    CH3CHO + H2  CH3CH2OH
    Nukleofiilne liitumine alkoholiga :
    CH3C (elek. ts.)HO (nuk. ts.)+ H (elek. ts.)O (nuk. ts.) C3H2  CH3CHOOHC3H2
    Poolatsetaal
    Alkoholi liiaga reageeriv poolatsetaal:

    Saamine:
  • alkoholi oksüdeerimisel
    2CH3CH2OH + 0,5 O2
  • Vasakule Paremale
    Keemia - karbonüülühendid-rasvad-polümeerid-valgud-sahhariidid-disahhariidid- #1 Keemia - karbonüülühendid-rasvad-polümeerid-valgud-sahhariidid-disahhariidid- #2 Keemia - karbonüülühendid-rasvad-polümeerid-valgud-sahhariidid-disahhariidid- #3 Keemia - karbonüülühendid-rasvad-polümeerid-valgud-sahhariidid-disahhariidid- #4 Keemia - karbonüülühendid-rasvad-polümeerid-valgud-sahhariidid-disahhariidid- #5 Keemia - karbonüülühendid-rasvad-polümeerid-valgud-sahhariidid-disahhariidid- #6 Keemia - karbonüülühendid-rasvad-polümeerid-valgud-sahhariidid-disahhariidid- #7 Keemia - karbonüülühendid-rasvad-polümeerid-valgud-sahhariidid-disahhariidid- #8 Keemia - karbonüülühendid-rasvad-polümeerid-valgud-sahhariidid-disahhariidid- #9 Keemia - karbonüülühendid-rasvad-polümeerid-valgud-sahhariidid-disahhariidid- #10
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 10 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2011-05-02 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 66 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Sandra Sagar Õppematerjali autor
    Lühidalt teemad kokku võetud. Koostatud gümnaasiumi arvestuse jaoks.

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    20
    doc

    Orgaaniline keemia

    derivaadid, ained. 2. Leeliseline hüdrolüüs saadakse teine. milles (reageerimine alusega) happevesinik on Rasvad on väga Kasutamine: värvid, lakid, asendatud hüdrofoobsed, st lahustid, puuviljaessentsid, CH3COOC2H5 + KOH => CH3COOK + CH-OOCC17H33 alküülrühmaga. nad ei märgu ega karastusjookide ja kondiitri- C2H5OH lahustu vees.

    Keemia
    thumbnail
    32
    pdf

    11.klassi keemia (orgaanika) konspekt - kõik kursused

    Delokaliseeritud sidemetaks. Mullu õpitud sidemetest on delokaliseeritud sidemeks näiteks metalliline side 2-metüül-1,3-butadieen e isopreen CH2=C(CH3)-CH=CH2 Vabalt looduses ei leidu, kuid väga levinud on 2-3 isopreeni molekulist koosnevad tsükliliste molekulidega ained - terpeenid ( nimi tärpentiinist). Nende hulka kuuluvat kamper, mentool jne. Isopreeni polümeer on looduslik kautsuk (LK) X CH2=C(CH3)-CH=CH2 [-CH2-C(CH3)=CH-CH2-]x Toodetakse põhiliselt piimalilleliste (euphorbidae) hulka kuuluvate Hevea liikidest.Kautsukiteks nimetatakse kõrgelastseid polümeere. Toorkautsukist toodetakse kummi, samuti eboniiti ( sisaldab rohkem väävlit ja on seetõttu jäik), vesiemulsioonvärve (lateksid) ja kummiliimi Kumm

    Orgaaniline keemia
    thumbnail
    35
    rtf

    11.klassi Orgaanika konspekt

    Delokaliseeritud sidemetaks. Mullu õpitud sidemetest on delokaliseeritud sidemeks näiteks metalliline side 2-metüül-1,3-butadieen e isopreen CH2=C(CH3)-CH=CH2 Vabalt looduses ei leidu, kuid väga levinud on 2-3 isopreeni molekulist koosnevad tsükliliste molekulidega ained - terpeenid ( nimi tärpentiinist). Nende hulka kuuluvat kamper, mentool jne. Isopreeni polümeer on looduslik kautsuk (LK) X CH2=C(CH3)-CH=CH2 à[-CH2-C(CH3)=CH-CH2-]x Toodetakse põhiliselt piimalilleliste (euphorbidae) hulka kuuluvate Hevea liikidest.Kautsukiteks nimetatakse kõrgelastseid polümeere. Toorkautsukist toodetakse kummi, samuti eboniiti ( sisaldab rohkem väävlit ja on seetõttu jäik), vesiemulsioonvärve (lateksid) ja kummiliimi 11. klassi Orgaanika konspekt Jaan Usin 16

    Keemia
    thumbnail
    12
    docx

    Keemia - Aineklasside Tabel

    rasvad CH2 – O – CO–R1 Organismis lagunemisel CH3COOCH3 + NaOH →CH3COONa + CH3OH Tööstuslik saamine: ümber- ‫׀‬ võivad estritest tekkida väga esterdamine ehk ühest estrist CH2 – O – CO –R2 mürgised ained. Rasvu saadakse loomsest ja taimsest toorainest: saadakse teine. ‫׀‬ Rasvad on väga C3H5(OH)3 + 3C17H35COOH → Kasutamine: värvid, lakid, CH2 – O – CO –R3 hüdrofoobsed, st nad ei C3H5(OOCC17H35)3 + 3H2O lahustid, puuviljaessentsid, Rasvad on glütserooli märgu ega lahustu vees. Vedelate rasvade tahkeks muutmiseks karastusjookide ja kondiitri-

    Orgaaniline keemia
    thumbnail
    3
    doc

    Orgaanikatabel

    Aineklass ja tunnus (funkts.rühm) Esindajaid Füüsikalised omadused S Alkaanid CnH2n+2 metaan, etaan, propaan, butaan, Ü pentaan, heksaan, heptaan, * hüdrofoobsed S vaid üksiksidemed lõppliide oktaan, nonaan, (vett-tõrjuvad) I -aan dekaan C10H22 V Alkeenid CnH2n eteen CH2=CH2 0E but-1-een CH2=CHCH2CH3 * mida pikem süsivesinikahel, S vähemalt üks C-C lõppliide but-2-een CH3CH=CHCH3 seda kõrgem on aine keemis- ja -een sulamistemperatuur I kaksikside

    Orgaaniline keemia i
    thumbnail
    9
    doc

    11. klassi arvestus

    On rasvhapete ja glütserooli e propaantriooli estrid. Rasvade füüsikalised omadused- 1)värvuseta, lõhnata, maitseta 2) hüdrofoobne -vees ei lahustu 3)kõrge keemistemperatuur 4)madal sulamistemperatuur 5)kõrge toiteväärtus 6)rääsub õhu käes ­ omastab ebameeldiva maitse või lõhna ­ selle vältimiseks kasutatakse antioksüdante. Rasva tähtsus : 1)energiaallikas 2)soojuse isolaator 3)rasva abil saab inimene teatud vitamiine 4)kaitseb põrutuste eest. Rasvade leidumine : Taimsed rasvad . hülge ja vaalarasv on vedelad. Loomsed rasvad on tahked. Kasutamine: määrdeainena, ravimid , seep . Vedelad rasvad muudetakse tahkeks hüdrogeenimise teel. Keemilised omadused: rasvad kui estrid hüdrolüüsuvad nii happelises kui aluselises keskkonnas. Seep On rasvhapete sool. C17H35COONa ­ kus C17H35C on hüdrofoobne(vees mittelahustuv) ja OONa hüdrofiilne (vees lahustuv) osa Seebi saamine I meetod ­ Rasv + NaOH/KOH = Seep + glütserooli jääk + leelise jääk + vesi

    Keemia
    thumbnail
    106
    pptx

    Orgaaniliste ainete põhiklassid ja nende iseloomulikud tunnused

    leelismetallidega ja leelisega tekib sool (fenolaat) • Fenoolid on palju reaktsioonivõimelisemad kui benseen. Aromaatsed amiidid • Aromaatsed amiinid – aromaatse tuumaküljes on aminorühm. Kõige lihtsam • aromaatne amiin on aniliin (aromaatse tuuma küljes üks aminorühm). • Aromaatsed amiinid on alused. π- elektronpilv on delokaliseeritud nagu fenoolidelgi. Aromaatsed amiinid nagu kõik amiinid regeerivad hapetega ja oksüdeeruvad kergesti. Karbonüülühendid • Karbonüülühendid – ühendid, mis sisaldavad karbonüülrühma • Aldehüüdrühm – karbonüülrühm on seotud ühe süsiniku ja ühe vesiniku aatomiga. • Aldehüüdid – aldehüüdrühma sisaldavad ained. • Ketorühm – karbonüülrühm on seotud kahe süsiniku aatomiga. • Ketoonid – ained, mis sisaldavad ketorühma. Aldehüüdid ja ketoonid on karbonüülühendid. Nad on funktsiooniderivaadid. Nimetamine • Aldehüüdide tunnuseks on järelliide

    Orgaaniline keemia
    thumbnail
    44
    pdf

    ORGAANILINE KEEMIA

    ORGAANILINE KEEMIA Lühikonspekt gümnaasiumile Koostaja: Kert Martma Tallinn 2005 2 Suurem osa konspektis sisalduvast õppematerjalist põhineb gümnaasiumi orgaanilise keemia õpikul: Tuulmets, A. 2002. Orgaaniline keemia (õpik gümnaasiumile). ,,Avita", Tallinn. Eelnimetatud õpik on ka gümnaasiumi orgaanilise keemia kursuse põhiõpikuks. 3 Sisukord Sissejuhatus orgaanilisse keemiasse 4 Alkaanid 6 Halogeeniühendid 10 Alkoholid 13 Amiinid 15 Küllastamata ühendid 16 Areenid 18

    Keemia




    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun