Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like


Kalev Kesküla: Uus veinijuht (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Miks juuakse veini ?
  • Kui valges veinis, sest nad peituvad viina - 4. Mis maal saab juua kõige paremat veini ?
  • Kui inglase meelest, kes tahaks seda õppimist alustama ?
  • Kuidas veini säilitada ?
  • Kuidas suhtuda keeratavasse metallkorki ?
  • Kui selles, mida jõime viis aastat iga inimene ?
  • Kuidas saab see võimalik olla ?
  • Mis polegi ehk nii halb mõte, sest tõusudel ja mõõnadel võib olla Miks otsime tõelist, keemiast rikkumata viinapuud ?
 
Säutsu twitteris
Kalev Kesküla
uus veinijuht
Kalev Kesküla
uus veinijuht
Eesti Ekspressi Kirjastus 2008
 
SISUKORD
 
Kümme küsimust veinist
14
 
Veiniaedniku aasta
26
 
Viinamarjade sordid
28
 
Veini valmistamine
34
 
Veinisõnad
44
 
Prantsusmaa
46
 
Itaalia
118
 
Hispaania
182
 
Portugal
234
 
Saksamaa
262
 
Šveits
288
 
Austria
296
 
Luksemburg
316
 
Ungari
322
 
Rumeenia
336
 
Bulgaaria
342
 
Kreeka
348
 
Küpros
356
 
Moldova
360
 
Ukraina
366
 
Gruusia
374
 
Iisrael
384
 
Liibanon
388
 
Maroko
394
 
Tuneesia
395
Teine trükk
 
Alžeeria
396
Kaastöötajad:  Arne  Pajula, Andre  Peremees
 
Lõuna-Aafrika Vabariik
398
Toimetaja : Arne Pajula
 
Ameerika Ühendriigid , California
414
Keeletoimetaja: Monika  Pais
 
Kanada
430
Makett : Advig Stahl-Eisel
Kujundajad : Aet  Linden , Maire  Pukk
 
Ladina-Ameerika
434
Kaardid: Kristel Kaerma
 
Mehhiko
436
Joonistused: lk 32-41 Heiki  Ernits
 
Tšiili
438
Pudelifotod: Tiit Blaat ja tootjad
 
Argentiina
464
 
Austraalia
478
Trükitud Tallinna Raamatutrükikojas
 
Uus- Meremaa
498
 
Kasutatud kirjandus
508
  Foto ja maitsekirjeldusega esitatud veinide nimed
509
© Eesti Ekspressi Kirjastuse AS 2008
 
Isikud, tootjad, kaubamärgid
518
ISBN : 978-9985-9854-4-1
 
Veinipiirkonnad, apellatsioonid, veinid
527
IkoonIde seletus
loomaliha
sealiha
lambaliha
uluk
linnuliha
kala
grill
pastatoidud
idamaade köök
juust
aperitiiv
seltskonnavein
dessert
saateks
uus veinijuht:  
muutume meie ja veinid ühes meiega.
Kolm aastat tagasin avaldasin esimese Veinijuhi. Juba tollal tundus meie 
veiniturg nii täis olevat, et ühtki uut toodet õigupoolest turule ei mahu. 
Aga oh  imet , uut teatmikku tegema hakates sai mulle selgeks, kui palju 
on vahepeal meie veiniriiulitel muutunud. Nii  saigi  uuest Veinijuhist täit-
sa uus raamat. Siin on esitatud väga palju uusi tootjaid uute piirkonda-
de veinidega. Eelmises raamatus leidunud tootjad on  esindatud  enamasti 
teiste veinidega ja kui vein ongi sama, siis on aastakäik uus ning vein ise 
maitseb hoopis teisiti kui kolm aastat tagasi. Muutume meie ja veinid ühes 
meiega.
Täiendasin ka veinimaade ülevaateid, mõnel juhul tuli see lausa  algu -
sest lõpuni uus kirjutada, nagu näiteks Portugali puhul, mille koht meie tu-
rul oli kolme aasta eest olematu. Nüüd on veinid kohal ja mina ei pääse-
nud uue  veinimaa  õppimisest.
Raamatu struktuur on sama mis esimesel Veinijuhil. Veinimaa üldtutvus-
tusele järgnevad tähestikulises järjekorras kõnealuse maa tootjad, kes meil 
esindatud. 
9
Autorit katsub Kataloo-
nias järele Püha Vincen-
tootJa-aRtIklId
Ülejäänute (restorani- ja vinotee-
ti vennaskond. Kinnisilmi
giveinide) puhul viitab hind pigem 
tuleb eristada valget
ja roosat veini.
Märksõnana esitatud tootjanimi, 
sellele, mis need võiksid maks-
näiteks  Torres , Antinori, Monda-
ta, kui need poes müügil oleksid. 
vi, Château Kirwan, on veini toot- Aga polegi ju päris võimatu, et 
nud mõisa või firma nimi. Vahel 
need mõnes poes, näiteks Stock-
olen veini tootjafirma enda taga-
manni  kaubamajas  või mõnel eri-
plaanile jätnud, sest ta müüb oma  riiulil siiski saada on. 
veine  kaubamärgi kaudu. Nii olen 
Toidusoovitus on väga ligi-
eelistanud just seda nime, et ost-
kaudne, näiteks märk “kala” tä-
jal oleks otsitavat veini raama-
hendab kõiki mereande. Erilist 
tust lihtsam leida. Olen reastanud  elamust pakkunud veinidele olen 
tootjad lähtudes perekonnanimest.  lisanud märgi „hea”. 
Kui te ei leia otsitavat tootjat pe-
Olen püüdnud pakkuda leksikonis esindatud tootjate kohta  põhilist  in-
rekonnanime alt, vaadake ees-
formatsiooni, millele lisandub 736 pudelipildi ja autori subjektiivse  mait -
nime järgi, sest mõni  erand  võib 
sekirjeldusega veini. Lisaks neile on artiklites infot ka tootja teiste veinide 
siiski olla (näiteks Jean Léon – 
mis on pseudonüüm ja rohkem na-
kohta. Maitsekirjeldus on lihtne, kasutatud on vaid kõige üldisemaid veini-
Väärt veinimeister Dom Pérignon. Tema
gu kaubamärk; Michel Torino on 
leiutatud viis mullid pudelisse vangista-
sõnu ja võrdluseks on maitsed, mis on meie veinisõbrale tuttavad. 
kahe  perekonnanime  
da on tänini väga populaarne .
Loomulikult pole ma suutnud degusteerida ega kirjeldada kõiki meil 
ühendus). Olen ürita-
registreeritud tuhandetest veinidest. Koostöös 30 maaletoojaga sai ära 
nud anda nimed sel 
maitstud just need veinid, millesse neil on usku ning mida nad loodavad 
kujul, nagu need esi-
veel kaua meile pakkuda.  Niisiis  on esindatud head tootjad oma  parimate  
nevad vastavate riiki-
veinidega. Pudelid, mis autorile tundusid kehvad, jäid kõrvale. Olgu osale-
de veiniteatmikes.
nud maaletoojad siinkohal üles loetud: 
Mõnel juhul, kui 
Altia Eesti, Avallone, Bestwine, Budampex, Delicia, Dunker, Finewi-
perekonnanimi  on 
ne, Friscom, Germund, Grape, HS Kaubandus,  Kiil & Ko, Kriss Trading, 
raskesti eristatav või 
Leipurien Tukku, Lionest, Liviko, LTT, Lukeren Trade, Manipenny, Me-
seda polegi, olen läh-
diato, OÜ Veinipood, Pernod Ricard, Portugal Worldwide Export-Import, 
tunud tootjanime esi-
Prike, RRK Trade, Tridens, Valior, Vinifood, Vinunic, V&S Eesti.
mese sõna algustä-
Kõik maaletoojad väärivad veinisõprade tänu, igaüks neist on  maail -
hest (nt Domdesc-
mast midagi head üles leidnud ja meile maitsta  toonud . Mina pean neid tä-
hant Werner´sches 
nama selle koolituse eest, mis on teinud selle raamatu võimalikuks. Mõ-
Weingut, Schloss 
ni on mind oma veinivalmistaja juurde kaasa kutsunud, mõni uusi veine 
Saarstein), ka olen 
maitsta pakkunud, mingi teadmisega on kõik mind kostitanud.
koondanud kok-
Tahaksin tänada raamatu mõnd osa täiendanud Arne Pajulat (kes on 
ku kõik prantsuse 
ühtlasi ka raamatu toimetaja) ja Andre Peremeest. Samuti veinimaju, kes 
Château´d ja Hispaa-
mulle maitsetöös peavarju  pakkusid  – eeskätt In Studio Vinum, aga ka Ne-
nia Marqués’id).
gossiant ja Gloria Veinikelder, aga neidki õpetatud ja kirglikke veinisõp-
Kirjelduse lõpul 
ru, kes mulle “joomisabi” pakkusid ning veinide hindamisel kontrollgrupi 
olevat veini ligikaud-
set hinda maksab tõ-
moodustasid. Viimase kõige püsivamad liikmed olid Imre Uussaar, Arne 
siselt võtta veinide 
Pajula, Kadri Kroon ja Ritta Roosaar.
juures, mida müüakse 
Ja lõpuks tahaksin tänada neid, kes selle töömahuka käsikirja raama-
supermarketites.  
10
tuks saamisel mulle abiks olid. 
11
VeIn on euRooplase sõbeR
Pole päris õige väita, et  veinikultuur  on meil vaid  viieteistkümne  aasta va-
nune. Jõukamad kihid on Eestis veini joonud  niikaua , kui oleme kristlik-
ku kultuurimaailma kuulunud. Keskajal kaubeldi veiniga Tallinna Raeko-
ja  keldris , raehoone esimesel korrusel ja üle platsi Raeapteegis. Eesti oli 
toona veinitransiidi maa ja veini joodi ka siin. Ei saa täielikult välistada 
võimalust, et me juba keskajal Argentiina veini ei joonud. Kuulus ju Eesti 
Saksa Rahva Püha Rooma Riigi õndsa valitseja Karl V valitsuse ajal (1519-
1556) koos Hispaania ja sellele kuuluva Lõuna-Ameerikaga ühte keisririi-
ki. Alles Liivi sõda viis meid rootslaste võimu alla, kes tänapäevani veini 
Süstembolagetis varjul hoiavad ning seda pühapäeviti müüa ei luba. 
Vein on üks maailma demokraatlikumaid naudinguid. Selles mõttes, 
et maitsete eristamine ja meeldejätmine on kõigile jõukohane. Mõista-
gi on veinitundmisega nagu iga harrastusega: mida rohkem sul selle vas-
tu huvi on ning mida rohkem aega ja raha sellesse investeerid, seda ava-
ramad on su teadmised.
Kui keegi kahtlustab, et veiniharrastus on üks tühi joomarlus, siis võin 
kinnitada, et veiniga professionaalselt või asjaarmastuse tõttu tegeleja-
te seas on imeharva alkohoolikuid, nende seas, kes veine ei tunne, on neid 
võrratult rohkem. 
Eesti sommeljeede veinireisiseltskond Piemontes teadmisi täiendamas .
Olen kohanud veinimõisnikke, olgu või  markii  Leonardo  Frescobaldi  
või  parun  Francesco Ricasoli, kelle suguselts on veini valmistanud ja iga 
õhtusöömaaja juurde pruukinud juba ligemale tuhat aastat, ja ma pole küll 
tähele  pannud , et see neile kuidagi halvasti oleks mõjunud. Vahest on aad-
saab ainult kuskilt külapoest leti alt, nagu see mul kord Itaalias õnnestus. 
limeeste sinine veri sellest pisut punasemaks läinud.
Euroopa Liit tagab korraliku veini kõigile.
Veiniharrastuse demokraatia on piiratud mõistagi veini kättesaada-
Näen veinil Eestis olulist ülesannet. Nimelt kurdetakse meil nii sa-
vuse füüsiliste ja majanduslike võimalustega. Mõnedes riikides on poo-
geli ühiskonnas levinud joomarluse üle ning hakatakse silmakirjalikult 
dides müüdava veini valik väga kitsas, mõnel pool on vein väga kallis. 
manama kogu alkoholi, unustades, kui läbi imbunud on kogu euroopa-
Arusaadavalt on Eestis vein suhteliselt kallim kui “vanades” jõukates 
lik kultuur alkoholikultuurist. Veini jõi Sokrates ja tema õpilane Platon, 
Euroopa Liidu maades, sest meie keskmine palk on teine kui neil. Samas 
Platoni õpilane  Aristoteles  ja Aristotelese õpilane Makedoonia Alek-
pole veinide hinnad kümne aasta jooksul meie  poodides  palju tõusnud, 
sander. Veini on joodud siin niikaua kui ajalugu mäletab ja küllap jää-
aga meie keskmine palganumber on mitmekordistunud. Järelikult on vein 
daksegi jooma. Kuna elame Euroopa kultuuriruumis ja Euroopa riigis-
viieteistkümne aastaga meil viis korda odavamaks läinud ja läheb veel! 
ki (Euroopa Liidus!), pole meil mingit lootust alkoholist pääseda. Me ei 
Ka valik on väga avar, maaletoojate omavaheline konkurents on tugev ja 
saa teha nägu, et seda pole olemas. Me ei saa jätta oma külalisele õhtu-
nad töötavad palehigis. Niisiis on meie võimalused veinimaailma  avasta -
lauas veini pakkumata, lepingu kinnituseks pokaale kokku löömata. Jä-
miseks head.
relikult on meie ainus võimalus juua “euroopalikult”, nii et see ei se-
Euroopas toimub praegu veinitootjamaade ja teiste vahel ühtlustumi-
gaks meid täitmast oma inimlikke, töiseid ja sotsiaalseid kohustusi. Juua 
ne. Kui 100 aastat tagasi joodi veinimaades keskmiselt 200 liitrit veini ini-
iseennast  kaotamata ja hävitamata. Just seda võimalust pakub meil vein, 
mese kohta aastas ja meil siin sai klaasikest pidupäeval lubada endale vaid 
kangete jookidega on see palju raskem, need ei sobi nii hästi  moodsa  
mõni pururikas pürjel, siis praegu  juuakse  veinimaades aina vähem ja 
töökusele ja tõhususele orienteeritud elustiiliga kokku. Aga vein pakub 
Põhja-Euroopas üha rohkem veini. Sarnane on see, et kõikjal juuakse aina 
meile mõõdukal pruukimisel rõõmu- ja lõdvestushetke, ilma et ennast 
paremini. Juuakse kindlas kvaliteedis, moodsa  tehnoloogia  ja heade veini-
järgmisel hommikul meelde tuletaks. Vein on meie sõber, kes aitab meil 
12
meistrite toodetud veini, vanaaegset mõrkjat ja oksüdeerunud talupojaveini 
eluga toime tulla.
13
kuRadItosIn küsImust VeInIst, 
mIda sa oled alatI tahtnud küsIda
1. KUST TULI VEIN?
Esimese veini tegi  kahtlemata  loodus. Looduslik  pärm  areneb viinamarja-
kestal ja see paneb mahla käärima. Vanimad dateeritavad tõendid inime-
se tehtud veini kohta ulatuvad tagasi 6.-8. aastatuhandesse enne meie aega. 
Enamasti pakutakse veini kodumaaks Taga-Kaukaasiat, praegust Gruusiat 
ja Armeeniat. Seda seisukohta näib kinnitavat ka Piibel. Mäletatavasti jäi 
pärast suurt veeuputust Noa laev kinni Ararati mäele ja esimene töö, mil-
le Noa ette võttis, oli  viinapuu  (st viinamarjapõõsa) istutamine. Kaukaasia-
versioonile otsitakse tuge ka Antiik-Kreeka autorite tekstidest, alates Ho-
merosest. Müüt argonautide retkest Kolchisesse kuldvillaku järele viitavat 
samuti veinimaa Gruusiale. Loomulikult meeldis see õpetus väga grusiini-
dele, armeenlastele ja ka nõukogude võimule, sest kõik head asjad pidid ju 
Veinikultuuri-guru August Alop vinoteegis (veini-)sõprade ringis.
sellelt  maalt pärit olema. See on jäänud valdavaks teooriaks tänaseni.
Mõni raamat ütleb aga, et vein sündis kusagil Eufrati ja Tigrise jõge-
de vahel,  sealsamas , kust pärineb vanim teadaolev inimkultuur. Tõenäo-
kombeks. Purjutamist ei peetud heaks tooniks, seda kommet omistati 
sem tundub siiski, et seal tekkis hoopis veinikaubandus, sest jõgesid möö-
sküütidele või ka pärslastele. Nii oli viisipärane juua sümpoosioni jooksul 
da mägedest kohale laevatatud veinid 
kolm karikat veini, aga kas või Platoni “Pidusöögist” (väidetavasti on täp-
pidid kuidagi tarbijateni jõudma.
sem tõlge siiski “Joomapidu”)  selgub , et sellest kombest ei peetud kuigi-
Esimesed veinikultuurikandjad olid 
võrd kinni. Pohmell oli antiikautoritele sama tuttav kui Oskar Lutsule.
Vahemere idarannikul elanud foiniik-
Platoni riigiõpetuses oli veinil väga tähtis koht. Ta uskus nimelt, et vein 
lased , kes varustasid veiniga Egiptuse 
aitab luua koosmeelt, liita inimesi kollektiiviks, toimivaks riigiks. Noor-
impeeriumi ning viisid veini tõenäo-
tele lubas ta veini siiski ainult piiratud koguses, alles pärast neljakümnen-
liselt ka Kreeta  saarele , kust see levis 
dat eluaastat võis veini hakata  tarvitama  niipalju, kui hing ihkab, sest tema 
mandri-Kreekasse. Kristuse-eelsetel 
arusaamist mööda oli vein parim  ravim  vanas eas tekkiva pahuruse vastu. 
sajanditel olid veinikultuuri levitaja-
Roomlased levitasid veini üle kogu oma impeeriumi. Keskajal leidis 
teks Vahemere-ruumis  kreeklased , kes 
veinikultuur varju kloostrites.
rajasid selle kallastele ohtralt koloo-
Paistab nii, et vein on alati kaasnenud kultuuri ja heaoluga. Rändrah-
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla

Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele faili TASUTA e-mailile

Vasakule Paremale
Kalev Kesküla-Uus veinijuht #1 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #2 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #3 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #4 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #5 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #6 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #7 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #8 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #9 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #10 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #11 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #12 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #13 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #14 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #15 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #16 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #17 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #18 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #19 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #20 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #21 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #22 Kalev Kesküla-Uus veinijuht #23
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 23 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2015-01-09 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 4 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor sandrapoldma123 Õppematerjali autor

Mõisted


Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

193
docx
Turismiettevõtluse lõpueksami märksõnade konspekt
414
pdf
Tiit Lauk humanitaar
0
docx
V-Hugo Jumalaema kirik Pariisis terve raamat
180
doc
Maastikuarhitektuuri ajalugu 2010
1072
pdf
Logistika õpik
990
pdf
Maailmataju ehk maailmapilt 2015
62
doc
Toiduained
343
pdf
Maailmataju uusversioon





Logi sisse ja saadame uutele kasutajatele
faili e-mailile TASUTA

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima

Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun