TALLINNA TEENINDUSKOOL
Mart Pulst
T11K KALA TALURAHVA TOIDUSReferaat
Juhendaja : Dina Aarma
Tallinn 2008
SissejuhatusKäes olev referaat räägib lühidalt kala tähtsusest vanade
eestlaste toidulaual,aga ka selle käsitlemisest enda elatamiseks.
Kala pole üksnes olnud rannarahva põhiliseks leivakõrvaseks vaid
ka elatusallikaks, sest suur osa saagikusest olenes inimeste
toimetulek.
Kala tähtsus talurahva toidusJuba aastatuhandeid on eestlaste tähtsamaks toiduks olnud leib.
Vanad eestlased arvasid, et igal toidulaual peab olema päts leiba.
Leivale järgnesid teised
road ehk leemed, mida valmistati piimast,
veest, jahust, kartulist, kalast jne. Kuna Liha oli harva saada, siis
leiva järel
teisena kerkis toidulauale kala, mida keedeti koos
kartulitega, munaga või siis valmistati kalasuppi piima ja veega,
olenes sellest mida parasjagu oli saada. Kalaroad olid põhiliseks
toiduks eestlase laual aastaringselt. Roogi valmistati enamasti
soolatud kaladest, sest värske oli hinnaline ja raske saada. Kala
saadi rannarahvalt vahetuskaubana või siis osteti. Varasemalt oli
mereandide ja teravilja väärtus sama, kuid mida aeg edasi seda
väärtuslikumaks see muutus. Põllumehed
Kõik kommentaarid