Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

KUNSTIAJALOO KT 1 (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kuidas jaotatakse traditsiooniliselt kunstiliike?
  • Milliseks kaheks alaliigiks saab jagada maalikunsti?
  • Mida tähendab kunstis mõiste kompositsioon?
  • Mis on Stonehenge?
  • Kuidas mõjutas egiptlaste religioon nende kunsti?
  • Kuidas kujutati inimest egiptuse poosis?
  • Mis on tsikuraat?
  • Milliseid stseene teemasid armastati kujutada Assüüria reljeefidel?
  • Missugune meeleolu seal valitses?
  • Millises arhitektuuriharus saavutasid vanad roomlased silmapaistvaid tulemusi?
  • Millised kaks ala olid rohkem arenenud VanaRooma skulptuuris?

Lõik failist

Kunstiajaloo kontrolltöö nr 1.

  • Kuidas jaotatakse traditsiooniliselt kunstiliike?
    * Arhitektuur ehk ehituskunst
    *tarbekunst
    *kujutav kunst .
  • Milliseks kaheks alaliigiks saab jagada maalikunsti?
    * tahvelmaal
    *monumentaalmaal
  • Mida tähendab kunstis mõiste kompositsioon ?
    Tähendab teose elementide või kujundite asend teineteise suhtes etteantud ruumis.
  • Nimeta mõni kuulus ürgaja koopamaalide leiukoht Euroopas!
    Altamira koopamaalid -Põhja- Hispaania , Lascaux -Pranstusmaa, Karjalas Venemaal, Willendorfi Veenus -Austria 1908.
  • Mis on Stonehenge ?
    On Lõuna-Inglismaal tuntumaid megaliitilisi monumente . Ehitatud umbes 3100 -1100 e.Kr. Koosnes kahest suurest kivide ringist . Rajatisi ümbritsesid eelmalt kraav ja muldvallid.
  • Kuidas mõjutas egiptlaste religioon nende kunsti?
    Egiptlaste religioon oli polüteislik. Kunsti seisukohalt oli egiptlastele tähtis usk, surmajärgsesse ellu.
  • Kuidas kujutati inimest egiptuse poosis?
    Inimesi kujutati egiptuse pärases poosis-hoogsalt sammudes, jalad küljelt, rind otsevaates, pea ja käed jällegi profiilis, silm otsevaates.
  • Mis on tsikuraat ? Kirjelda seda!
    On kõrge torn templite juures, mis astangutena ahaneb ülespoole. Selle külgi katsid terpid ja muud väljaehitised. Templi ukseni jõudmiseks tuli tonile mitu ringi peale teha. 50-60m.
  • Milliseid stseene ( teemasid ) armastati kujutada Assüüria reljeefidel?
    a) Võidetud lahinguid või õukonnaelu-osavalt on edasi antud üksikasjad, samal ajal on inimesed terviklikkud, kuid siiski tardunud ja liikumatud.
    b) Jahistseene loomadest-hoopis teistsugused, hoogsad ja loomulikumad. Kaastunnet avaldatavana on loodud lõvijaht;-reljeefidel surmapiinades vaevlevad loomad.
  • Kirjelda Mükeene lõviväravat! (või joonista see)
    Maailmakuulus Mükeene lõvivärav koosneb ainult kolmest suurest kivimürakatest, millele toetuvad kaks nelinurkset kiviplaati, millele on tahutud reljeefid , kahe samba najale nõjatuvat elukat.
  • Iseloomusta:
    a) dooria stiil- iseloomulik lihtsus, rangus ja tugevus. Sambal puudub baas. Sambal püstloodis vaokesed ehk kannelüürid. Samba tüvi ahaneb veidi ülespoole.
    b) joonia stiil- võrreldes dooria stiiliga on peenem ja õhellisem. Sambad olid peenemad, omas baasi. Kapideelidel on voluudid-spiraalimoodi kaunistused.
    c) korintose stiil- iseloomulik on rikkalikum kujundus, suurem toredus. Levis hellenismi ajal ja eriti Rooma riigi ajal. Kapiteelidel taimemotiivid .
  • Nimeta näiteid Vana-Kreeka arhitektuurist !
    *Ateena Akropol
    *Poseidoni tempel Paestumis
    *Zeusi tempel Olümpias.
  • Kirjelda etruskide hauakamberid! Missugune meeleolu seal valitses?
    Hauakambrites oli palju seinamaale, millest on leitud palju skulptuure ja tarbeesemeid. Sageli olid hauakambrid sisustatud elutoana, mille seintele on kujutatud illusoorseid uksi ja aknaid. Seintel kujutati hoogsaid tantsijaid, pidusööke, musitseerimist, jahipidamist, kalastamist. Näib nagu tahaks hauakambrite kunst säilitada lahkunute hingede omapärast elukeskkonda. Seal oli nii naudinguid ja rõõme ja nukraid mõtteid ja surmahirmu.
  • Millises arhitektuuriharus saavutasid vanad roomlased silmapaistvaid tulemusi? Too kolm näidet Vana- Rooma arhitektuurist!
    Saavutasid edu ilmaliku ehk profaanarhitektuuri alal.
    Colosseum Roomas, Panteon , Caracella termid , Pond-du- Gard .
  • Millised kaks ala olid rohkem arenenud Vana-Rooma skulptuuris? Too üks näide”
    Portreed ja ajaloo-teemalised reljeefid.
    Näide: Keiser Augustuse marmormonument. Portree oli idealiseeritud. Keiser hoidis ühes käes oda, teine oli üles tõstetud. Tuunika peal oli raudrüü, mida kaunistasid reljeefid. Kõrval seisis väike Amori kuju, mis viitas jumalikule päritolule.
    ..................................................................................................................
  • KUNSTIAJALOO KT 1 #1 KUNSTIAJALOO KT 1 #2
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2010-03-03 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 28 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Ingrid Lettermo Õppematerjali autor
    kuidas jaotatakse traditsiooniliselt kunstiliike, milleks kaheks alaliigiks saab jagada maalikunsti, mida tähendab mõiste kompositsioon, nimeta mõni kuulus ürgaja koopamaalide asukoht, kuidas kujutati inimest egiptuse poosis, mis on tsikuraat, milliseid stseene armastati kujutada Assüüria reljeefidel, kirjelda Mükeene lõviväravat, kirjelda etruskide hauakambreid,

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    14
    doc

    Kunstiajaloo I kursus

    Esiaja kunst (§ 2 Kunsti tekkimine, § 3 Neoliitiline kunst) Millal valmistati esimesed kujutised, mida võiks pidada kunstiks? Esimesed kujutised valmistati umbes 60000 aastat tagasi Kus leiduvad Euroopa kuulsaimad koopamaalingud? Euroopa kuulsamad koopamaalingud asuvad Põhja-Hispaanias, Prantsusmaal ja Austrias. Mida on teada vanimatest skulptuuridest? Teada olev vanim skulptuur on Willendorfi Veenus. Mis on megaliitilised ehitised?

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    7
    docx

    Kunsti küsimused ja vastused.

    oli lihvitud. Ehitamise ajal jäeti püramiidi käigud, mis viisid haudkambrisse. Pärast matust käigud suleti ja maskeeriti korralikult. Maskeering oli vajalik, sest sisemuses oli mitmeid aardeid, mida pidi varaste eest peitma. Väga tähtsad olid kanalid, mis tagasid õhuvahetuse. Kolm kuulsaimat püramiidi olid Cheopsi, Chephreni ja Mykerinose püramiidid. 7. Milliseid haudehitisi rajati Egiptuses Uue Riigi ajal?Mille poolest on eriline RamsesII hauakamber? Uue riigi kunst erineb eelnevast, ta on kaotanud oma rahulikkuse ja suuruse ning muutus aktiivsemaks, ta on palju loovam ja mitmekülgsem, graatsilisem. Vanimad egiptuse templid olid ehitatud haudehitiste juurde ja olid mälestuspaikadeks. Uues riigis saavad templid iseseisvateks, nad eraldatakse haudehitistest, paljud templid ehitatakse uuesti. Tempel oli kuningavõimu ülistavaks sümboliks, teistalt pidi ta lähendama religiooni egiptuse elanikkonnale

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    27
    doc

    Kunstikultuuri ajalugu

    Kunstikultuuri ajalugu Ürgajast gootikani Küsimuste vastused Kunsti tekkimine ja neoliitiline kunst 1. Millal valmisid esimesed kujutised, mida võiks pidada kunstiks? Kujutised, mida võib pidada kunstis valmisid umbes 40 000 aastat tagasi. 2. Millisest ajastust on küsimus? Mille järgi on see saanud nimetuse? Need on valmistatud vanema kiviaja ehk paleoliitikumi hilisemas järgus. Selle ajastu tähtsaim tööriistamaterjal oli kivi. 3. Teades, et kreeka keeles paleo = vana, meso = keskmine, neos = uus, noor ja lithos = kivi, meenuta, millisteks perioodideks jaguneb kiviaeg.

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    25
    docx

    Kunstiajaloo konspekt 10.klassile

    sajandil kujutati nii realistlikke kui ka kauneid kunste. · Realism ­ tegelikkus, püüab jäljendada midagi olulist või tüüpilist · Naturalism ­ jäljendab väga püüdlikult, aga valimatult. · Stilisatsioon ­ muudetakse looduslikke vorme, et nad sobiksid paremini mõnda süsteemi. · Idealiseerimine ­ parandatakse loodusevorme, et nad vastaksid mõistuse poolt loodud ideaalile · Stiil ­ teatud ajastu käekiri, tuleb vanarooma sõnast stilus-kirjapulk 2. Esiaja kunst Esiaeg: * kõige varasem arenguperiood, kui polnud veel riike ja linnu * algab kahel jalal kõndinud olevuste tekkega (7 miljonit aastat tagasi); 200 000 aastat tagasi tekivad esimesed inimeed Kunsti tekke teooria: * maagilised üritused seostatakse usuga (jahimaagia ­ kujutatakse kütitavaid loomi; viljakusmaagia ­ kujutatakse naisi) * toteism (inimesed avastasid, et pärinevad loomadest ­ kujutatakse mittekütitavaid loomi)

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    5
    docx

    Egiptuse - Rooma - Kreeka - Ateena kunsti ajalugu

    Kunst 1. Milliseid värve kasutati koopamaalide valmistamiseks? Mida kujutati ja kuidas? Kirjeldage palun Altamirast ja Lascaux`st leitud koopamaale! Koobastesse maaliti algelisemaid loomakujutisi ­ väikesi mammutiluust kujukesi, aga ka koobaste või kaljude seintele kraabitud või värvidega kujutatud loomi. Inimesi näeb harva paleoliitikumi kunstis. Kõige lihtsamad on loodud ainult kivisse kraabitud piirjoone abil. Värve saadi peeneks hõõrutud mineraalidest ­ eri toonis

    Antiikmütoloogia
    thumbnail
    32
    doc

    Kordamine kunstiajaloo eksamiks

    Tarbekunsti on sageli liigitatud materjalide järgi (savi, metall, klaas, puit, nahk, tekstiil jne) 20. saj tekkis tehiskeskkonna tööstusliku tootmise kavandamine ­ disain. Maalikunsti ja skulptuuri on nimetatud kauniteks kunstideks. Selline nimetus levis17. ­ 18. saj klassitsistliku esteetika mõjul, mis pidas kunstniku peaülesandeks ilu loomist. 19. saj levis realistlik esteetika, mille järgi kunst peab taotlema tõde ja selleks jäljendama (kujutama) nähtavat maailma. Nõnda muutus tavaliseks väljend kujutav kunst. 20. saj hakati kasutama nimetust vabad kunstid. 2. Kunsti tekkimine ­ megaliitilised ehitised, koopamaalid, pisiplastika. Arvatakse, et esimesed kujutised, mida võiks pidada kunstiks, valmistati vanema kiviaja (paleoliitikumi) hilisemas järgus, mis algas umbes 40 000 aastat tagasi. Keel kasutab tingmärke, mis erineb loomade signaalidest

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    41
    docx

    KUNSTIAJALOO KOOLIEKSAMI KONSPEKT

    KUNSTIAJALOO KOOLIEKSAM EKSPRESSIONISM Sõnal ekspressionism on õieti 2 tähendust: 1) eriti kirglik ja väljendusrikas, suure sisemise pingega maalimine ehk rõhutatud eneseväljendus 2) vool Saksa maalikunstis 20. saj algul Tegutsesid kunstnike rüh mitused: Die Brücke (Sild) Dresdenis Der Blaue Reiter (Sinine ratsanik) Münchenis. Ekspressionistid kujutasid kaasaegset närvilist, kiiret, pahelist suurlinnaelu. Maaliti ka portreid, maastikke. Ekspressionistlik kunst oli sageli ühiskonnakriitiline. Ekspressionistid rõhutasid emotsionaalsust, dramaatilisust. Sageli valitsevad ekspressionistide kunstis masenduse ja pettumusmeeleolud. Ekspressionismile on iseloomulik: 1) hooletu, rahutu pintslikäsitlus 2) vor mide lihtsustamine, kohati m o onutamine 3) intensiivsed värvid; sageli ka toored, võikad, räiged, porikarva toonid. Palju harrastati graafikat, eriti puul õiget. Ekspressionis mile tegi lõpu Hitleri või muletulek 1933. aastal.

    Kunstiajalugu
    thumbnail
    39
    odt

    Ajalugu muusikaajalugu ja kunstiajalugu üleminekueksam 10. Klass

    loomi, võimalik, et soodustada nende paljunemist, ning jahitavaid haavatuna, ennetamaks jahiõnne. Esimesed avastused kiviaja kunstist avastati 1879.a. Põhja-Hispaaniast koopaseinalt (Altamira koopast). Nad olid värvilised ja meisterlikult teostatud, seega ei usutud, et nadpärinevad nii vanast ajast. Koopaseintel kujutati enamasti loomi nagu mammutid, piisonid, veised ja hobuseid. Kuidas on kiviaegsete inimeste eluviis ja kunst seotud: Esimesena hakati joonistama koobaste seintele. Arvatakse, et ka loomi õpiti tundma läbi koopamaalingute. Kunstiga üritati väljendada usundeid. Usundid. Peale nähtava maailma oli ka nähtamatu maailm, seda üritati kunstiga väljendada. Usuti vaime. Inimestel oli uskumus, et neil oli tootem ­ kaitsev loom, kes on hõimuga suguluses. Teised inimesed ei uskunud tootemisse, vaid uskusid, et nende esivanemad kaitsevad neid. Neid kujutatakse koondkujudena, kes ei sarnane inimesele

    10.klassi ajalugu




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun