........................................................11 6.3. tabel ohhtlikutest ja ohututest e-ainetes uuritud toodete kota...............................................13 KOKKUVÕTE...............................................................................................................................14 KASUTATUD MATERJAL ........................................................................................................15 LISA 1: küsimustik e-ained.............................................................................................................16 SISSEJUHATUS Käesoleava uurimistööga keskendun ma e-ainetele. Valisin selle teema, sest tahtsin teada saada, mis need e-ained on ning mis on nende head ja halvad küljed. Selles uurimistöös võtan täpsemalt vaatluse alla loomsetes toiduainetes sisalduvad e-ained. Uurimistöö eesmärgiks oli internetipõhise ankeetküsimustiku abil teada saada, mida TTG 7.- 9
Küsimustik: "Kas sa sööd õigesti?" Tervislik eluviis pole mitte ainult füüsilise vormi säilitamine, sporti tegemine, vaid ka toit, sest "me oleme, mida me sööme". See sõnum peegeldab lühidalt probleemi olemust. Meie keha rakud on varustatud energiaga ja on valmistatud toidust, mis on saadud toiduga. Kui toit sisaldab kõiki keha jaoks vajalikke orgaanilisi ja mineraaltoitaineid, siis on inimene alati tervislik. Kuidas sa sööd? Katsetage ennast rohkem teada saada, täites küsimustiku. Vastake testi küsimustele ükshaaval. Pärast iga küsimuse hoolikat lugemist valige üks kolmest (kahest) vastusest, mis on teile tüüpiline. Valitud vastuste arv summeeritakse ja võetakse punktide arv. 1. Mitu korda päevas sa sööd? 1. 3-5 korda 2. 1-2 korda 3. 7-8 korda nii palju kui ma tahan. 2. Kas olete hommikusööki kodus enne koolist lahkumist? 1. Jah, iga päev 2. Mõnikord ei ole mul aega 3. Mul ei ole hommikusööki. 3. Mida valite rikkalikku hommikusööki Rootsi lau
Juhendaja: Merike Palts Harjumaa 2014 Sisukord Sisukord...........................................................................................................1 Sissejuhatus.....................................................................................................3 Tervislik toitumine............................................................................................4 Klassi küsimustik.............................................................................................5 Kokkuvõte......................................................................................................11 Kasutatud kirjandus.......................................................................................12 Lisa 1.............................................................................................................13
............................................................................................... KOKKUVÕTE.............................................................................................................................................. KASUTATUD ALLIKAD............................................................................................................................. SISSEJUHATUS Uurimustöö eesmärgiks on teha analüüs kolme konkureeriva äriettevõtte turumeetmestiku kohta ning need kolm äriettevõtet peavad tegutsema reaalselt samas valdkonnas. Valisin AS Kalev Chocolate Factory seetõttu, kuna see suurim ja vanim kondiitritööstusettevõte on üks tunnustatumaid ja tuntumaid kommide ja ka sokolaadide valmistajaid nii Euroopas kui ka mujal maailmas. Samuti on minu arvates Eesti ,,nokiaks" Kalevi poolt toodetud maiused. AS Fazer'i valisin vaid sellepärast, et minu arvates toodab just Fazer maailma parimat pähklitega
Nüüd pane moos soojadesse purkidesse. Purgid sulge kohe kaantega. Keera moosipurgid tagurpidi ning jäta need päevaks seisma. Lõpuks kleebi purkidele ise valmistatud sildid. Ära unusta, et suhkur pole mitte ainult moosi magusaks muutmiseks, vaid ka selle säilimise tagamiseks. Et moos säiliks on vaja tagada piisav suhkrukontsentratsioon moosis, et bakterid seal kasvada ei saaks. Moosi toas säilitamiseks piisab 600 g suhkrust 1 kilogrammi marjade kohta, külmikus või külmas keldris säilitamiseks lisa 400 grammi suhkrut ühe kilo marjade kohta. Vähema koguse suhkru puhul ei toimi suhkur enam konservandina vaid hoopis soodustab bakterite kasvu ja riknemist! 4 Moosi keetmine moosisuhkruga Moosisuhkur on Dansukkeri suhkur, mis on mõeldud spetsiaalselt koduste mooside ja keediste valmistamise lihtsustamiseks ja kiirendamiseks. Kasutades moosi valmistamiseks Dansukkeri moosisuhkrut, piisab 1 kg
elumaja keldrikorrusel. Pärast kooli likvideerimist 1993. aasta algul ja maja tagastamist omanikule muuseumi tegevus katkes. Muuseum taastati 1994. aastaks ja tegutses algul endise kaubanduskooli ühiselamu, hiljem ETK ruumides Narva maanteel. Seoses ruumide üleminekuga hotellile 1990-ndate aastate keskpaiku katkes muuseumi tegevus uuesti. Taasavatud 2003. aastal Tallinnas ETK ruumides aadressil Kalda 7c. Muuseumi stendidelt saab ülevaate ühiskaubanduse tekkimise ja arengu kohta nüüd juba rohkem kui 100 aasta pikkusel ajavahemikul. Muuseumis on võimalik külastada kauplust, mis näeb välja nii, nagu satuksite ühte möödunud sajandi 20-ndate või 30- ndate aastate poodi. Ülevaate saab ka ETK süsteemi tänapäevaste tegemiste kohta. Muuseum kajastab samuti ühiskaubandusega kaasnenud tegevusharusid nagu omatööstus, ehitustegevus, transport, toitlustus, varumine, koolitus, kirjastustegevus ja vaba aja veetmine. Muuseum tegeleb ühiskaubanduse ajaloo uurimisega
toitaineid. Paljud toiduained, kuhu on lisatud suhkrut, sisaldavad vähe vajalikke mineraalaineid ja vitamiine. Tihti on suhkrurikkad toiduained ka rasvarikkad. Kui maiustad tihti, saad tõenäoliselt liigselt ernergiat, kuid vähe vitamiine ja mineraalaineid. Heaks näiteks tühadest kaloritest on limonaad, samuti sisaldab palju tühjasid kaloreid shokolaad. Uurimistöö Keila Kooli õpilane Birgit Tohvrel koostas uurimistöö maiustuste kohta. Uurimuse hüpoteesiks oli: ,,Noortele meeldivad maiustused ning nad ei tea nende kahjulikkusest." Birgit küsitles 78 inimest vanuses 11-18, kellest 32 olid poisid ja 46 tüdrukud. Küsimusele, kas nad peavad end magusa armastajaks, vastasid 65 jaatavalt ja 13 eitavalt. Tüdrukute hulgas oli magusa armastajaid rohkem. Seejärel uuris tüdruk, millist maiustust nad eelistavad. Kõige rohkem meeldis vastajatele shokolaad (23), millele järgnesid kommid(11), karemell(10),
*Kerge, poorne, õhuline, vajustatud mass Kreemikorpus - sokolaadi- ja pähklimass, rasv, maitseained *Vahustamine annab massile õrnuse, pehmuse Piimakompvekid - suhkru ja rärklisesiirupi keetmisel piimaga või koorega ning võiga *Kristalliseerunud, kergelt veniv, pehme, piima maitsega mass Kihiliste kommide korpus - vähemalt kahest erinevast kompbekimassist SOKOLAAD *Tume sokolaad - sisaldab kakaomassi, kakaovõid, kakaopulber, suhkrut ja vanilliini *Kakaovõi - teeb vedelamaks, siidisemaks, pehmemaks *Sojaletsitiin - stabiliseerib massi ühtlaseks *Olenevalt lisanditest: magus, poolmagus, mõru
Kõik kommentaarid