Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Köögiviljandus (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris
KT1
Köögiviljandus
On taimekasvatus haru, kus õpitakse tundma köögiviljataimede bioloogilisi iseärasusi ja kasvatamise agrotehnikat nii avamaal kui ka katmikala .
1, 2 ja mitme aastased rohtaimed. Köögiviljade mahlakad organid , mida kasutatakse toiduks.
Maitsetaimed toidu maitsestamiseks mitte toiduks.
Köögiviljad sisaldavad:
  • Valke (roheline hernes , sibul , lillkapsas )
  • Süsivesikud( kartul , kaalikas , peet , porgand )
  • Vitamiine
  • Mineraalaineid
  • Rasvu ( vähesel määral spinatis ja aedoas)
    Botaaniliselt liigitatakse köögiviljad peamiselt ühiste morfoloogiliste ja bioloogiliste tunnuste alusel.
    Ühte sugukonda kuuluvad köögiviljad on sarnaste kasvutingimustega, neil esineb sarnaseid haiguseid ja kahjureid.
    Enamik köögivilju on kaheidulehelised klassi esindajad.
    Liilialised ja kõrrelised on idulehelised.
    BOTAANILIN EKUULUVUS:
    • Ristõelised- kapsas , kaalikas, redis , mädarõigas
    • Sarikalised- till , petersell, porgand
    • Maavitsalised-kartul ja tomat
    • Maltsalised- kõik peedilised
    • Liilialised-sibul ja küüslauk
    • Korvõielised- kõik salatilised ja must juur
    • Liblikaõelised hernes, uba
    • Kõrvitsalised-kõrvits, kurk , melon , kabatšokk e. suvikõrvits, arbuus
    • Tatralised - Rabarber , hapu oblikas


    Elukestvuse järgi jaotatakse
    Üheaastaseks-mille elutsükkel seemnete külvist, kuni uute seemneteni, kestab üks vegetatsiooniperiood.
    • Kõrvitsalised, maavitsalised, salat , redis, liblikõielised
    Kaheaastateks-mille seemnete külvist uute valmimiseni kulub kaks vegetatsiooniperioodi.
    • Kapsas, porgand, kaalikas, sibul
    Mitmeaastased e. püsiköögiviljad- mis püsivad samal kasvukohal eluvõimelisena ja annavad saaki 5-10 aastat järjest.
    Toiduks tarvitavate osade järgi jaotatakse:
    • Leht- ja varsköögiviljad (sibul, till, aedsalat )
    • Juurköögiviljad (porgand, peet, kaalikas)
    • Viliköögiviljad (tomat, kurk, paprika , kõrvits, melon)
    • Kaunviljad (hernes, uba)
    • Õisköögiviljad (Lillkapsas, spargelkapsas)
    • Mugulköögiviljad (kartul)
    • Sibulad
    • Maitsetaimed
    • Seened

    Kasvukoha järgi jaotatakse:
    • Avamaaköögiviljad
    • Katmikköögiviljad e. katmikkultuurid
    • Kasvu mõjutavad välistegurid
    • Aubiootilised tegurid
    • Biootilised tegurid


    Soojus :
    • Määrab peamiselt taimede kasvu ja arenemist
    • Seemnete idanemise faasis vajab kõige soojemat
    • Madala temp. Korral võivad tõusmed hukkuda.
    • Tärkavad tõusmed vajavad mõnevõrra jahedamat temperatuuri.
    • Kõrgema temperatuuri vajadus on taas varuainete talletamise faasis
    • Soojus sõltub suurest valguse olemasolust.

    Soojuse nõudlikkuse järgi jaotatakse köögiviljad:
    Külmakindlad- pärinevad peamiselt mõõduka kliimaga aladel. Nende seemned hakkavad idanema alla 10C korral. Optimaalne temp. On neil 18-20 C. Taluvad lühiajalisi öökülma. Mitmeaastased köögiviljad elavad lumekatte all üle talvepaka
    (Porgand, hernes ,till, salat)
    Soojanõudlikud-pärinevad troopiliselt aladelt. Nende seemnedhakkavad idanema 10-15 C juures, optimaalne temp on aga 25-30 C .Enamik ei talu temp alla 0 C. Mõned kultuurid võivad hävida juba +3C juures.
    (tomat, paprikas, kõrvits, kurk)
    Valgus
    • Elutegevus vajalik tegur
    • Fotosüntees saab toimuda ainult valguse abil kasvu mõjutavad valguse intensiivsus ja valguse kestvuse ööpäeva jooksul.

  • Valguse intensiivsuse suhtes on nõudlikumad viliköögiviljad
  • Vähenõudlikumad need mille saak moodustab vegetatiivorganist
    Normaalseks elutegevuseks vajavad kv 20 000-40 000 luksi.
    Seemnete idanemiseks faasis vajab taim kõige vähem valgust.
    • Tärkamisfaasis palju valgust .paljud ei vaja valgust ka saagi moodustamise ajal.
    • Pikapäevataimed
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
    Vasakule Paremale
    Köögiviljandus #1 Köögiviljandus #2 Köögiviljandus #3 Köögiviljandus #4 Köögiviljandus #5 Köögiviljandus #6 Köögiviljandus #7 Köögiviljandus #8 Köögiviljandus #9 Köögiviljandus #10 Köögiviljandus #11 Köögiviljandus #12 Köögiviljandus #13 Köögiviljandus #14 Köögiviljandus #15 Köögiviljandus #16
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 16 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2012-02-13 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 100 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor V1k1 Õppematerjali autor

    Mõisted


    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


    Sarnased materjalid

    23
    docx
    Köögiviljad ja seened
    11
    pdf
    Köögiviljad
    2
    doc
    Köögiviljad ladina keeles
    4
    rtf
    Köögi- ja puuviljad
    14
    xls
    Köögiviljad
    8
    docx
    Köögiviljanduse eksami kordamine
    5
    docx
    Köögiviljad
    12
    ppt
    Köögiviljad



    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun