Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Jogurt kui biotehnoloogiline toode (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Jogurt kui 
biotehnolo
ogiline 
toode
Jogurt
❏ Maitsestatud hapupiimaliiik
❏ Sisaldab rohkem kuivaineid
❏ Täispiimast  piimhappebakterite  puhaskultuuriga
Biotehnoloogilised  piimatooted
❏ Töötlemisel kasutatakse  mikroorganisme
❏ Juust,  keefir , hapukoor, jogurt
Tootmine
❏ Suure kuivainesisaldusega  piimatoode
❏ Hapendamiseks kasutatakse temofiilseid juuretisi
❏ Rasvata kuivainesisaldust tõstetakse 1%-3% võrra
❏ Lössipulber
Kasulikkus
❏ Vähendab haigestumist
❏ Kasulik  seedekulgla  talitusele
❏ Sisaldab rohkelt proteiini ja vitamiine
❏ Jogurt sobib neile, kelle seedekulgla piimasuhkrut ei talu
Probiootilised  jogurtid
❏ On lisatud erilisi piimhappebaktereid
Vasakule Paremale
Jogurt kui biotehnoloogiline toode #1 Jogurt kui biotehnoloogiline toode #2 Jogurt kui biotehnoloogiline toode #3 Jogurt kui biotehnoloogiline toode #4 Jogurt kui biotehnoloogiline toode #5 Jogurt kui biotehnoloogiline toode #6 Jogurt kui biotehnoloogiline toode #7
Punktid Tasuta Faili alla laadimine on tasuta
Leheküljed ~ 7 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2018-05-21 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 4 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Makijou Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
5
doc

Temperatuuri mõju jogurti valmimisele

Tallinna Inglise Kolledz Temperatuuri mõju jogurti valmimisele Uurimuslik töö Karin Kristen Tapupere 8.b Juhendaja: Kaisa-Helena Luht 09.02.2010 1 Sisukord: Jogurt:.......................................................................................................................3 Juuretis:...................................................................................................................... 3 Piimhappebakterid: ....................................................................................................3 Mineraalained:...........................................................................................................

Bioloogia
thumbnail
5
odt

Probiootilised piimatooted

SISUKORD SISUKORD............................................................................................................................1 SISSEJUHATUS.................................................................................................................... 1 MIS ON PROBIOOTIKUMID?............................................................................................ 1 MIS ON PERBIOOTIKUMID?.............................................................................................1 PROBIOOTILISTE PIIMATOODETE KASULIKKUS INIMORGANISMILE.................2 PIIMHAPPEBAKTER ME3..................................................................................................3 PROBIOOTLISED PIIMATOOTED MEIE POELETTIDEL...............................................4 KOKKUVÕTE.......................................................................................................................4 KASUTATUD KIRJANDUS..........................................................

Toitumise alused
thumbnail
7
docx

Probiootilised piimatooted

Tallinna Teeninduskool Probiootilised piimatooted Tallinn 2012 Sisukord 2 Mis on probiootikumid? Probiootikumid on "elusad mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna on tervisele kasulikud". Eksperdid defineerisid selle mõista 2001.aastal ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni ja Maailma Tervishoiuorganisatsiooni kohtumisel. Sellest ajast alates on tehtud hulgaliselt uuringuid prebiootikumi- ja probiootikumirikka toidu ning apteekides müüdavate probiootikumide kasulikkuse kohta. Mille poolest prebiootikumid erinevad probiootikumidest? Probiootikumid on elusad mikroorganismid, prebiootikumid aga toidu seedimatud koostisosad, mis on kasulikud käärsooles toimivatele nn headele mikroobidele, sest prebiootikumid ergutavad valikuliselt nende bakterite juurdekasvu käärsooles. Prebiootilised on süsivesikuterikka toidu koostisosad: oligosahhariidid, nt inuliin ja oligofruktoos. Need toidukomponendid jõuavad käärsoolde ja avaldavad seal soodsat toi

Tooraine õpetus
thumbnail
7
docx

Probiootilised piimatooted

Tallinna Teeninduskool Probiootilised piimatooted Tallinn 2012 Sisukord 2 Mis on probiootikumid? Probiootikumid on "elusad mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna on tervisele kasulikud". Eksperdid defineerisid selle mõista 2001.aastal ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni ja Maailma Tervishoiuorganisatsiooni kohtumisel. Sellest ajast alates on tehtud hulgaliselt uuringuid prebiootikumi- ja probiootikumirikka toidu ning apteekides müüdavate probiootikumide kasulikkuse kohta. Mille poolest prebiootikumid erinevad probiootikumidest? Probiootikumid on elusad mikroorganismid, prebiootikumid aga toidu seedimatud koostisosad, mis on kasulikud käärsooles toimivatele nn headele mikroobidele, sest prebiootikumid ergutavad valikuliselt nende bakterite juurdekasvu käärsooles. Prebiootilised on süsivesikuterikka toidu koostisosad: oligosahhariidid, nt inuliin ja oligofruktoos. Need toidukomponendid jõuavad käärsoolde ja avaldavad seal soodsat toi

Tooraine õpetus
thumbnail
9
doc

Jogurtid

Elusjogurtit tuleb säilitada temperatuuril +2 kuni +6ºC ning pakendil on realiseerimisaja märgistus "Kõlblik kuni". Selliste jogurtite säilimisaeg on kuni 21 päeva. Need jogurtid, mida ei hoita külmlettides ning realiseerimisajaks on märgitud mitu kuud, on kindlasti järelkuumutatud: neil on küll jogurtile iseloomulik maitse, kuid kõik kasulik, mida piimahappebakterid inimorganismile annavad, jääb saamata. Biojogurt midagi enamat kui lihtsalt jogurt Viimastel aastatel on hapendatud piimatoodete valmistamisel hakatud kasutama probiootikume. Nii on turule jõudnud atsidofiilpiim ning biojogurt, mis sisaldavad bifidobaktereid ja Lactobacillus acidophilus baktereid. Võrreldes teiste piimhappebakteritega suudavad just probiootikumid seedetraktis paremini koloniseeruda, kinnituda ning ellu jääda. Jogurtite suurest perest saab iga tarbija leida just oma maitsele ja vajadustele vastava toote. Jogurtil on mitmeid kasulikke toimeid:

Toiduainete õpetus
thumbnail
14
docx

Piim ja piimatooted

rasvasisaldus on 0,2-0,4%. 4. Keefir valmistatakse täispiimast, lõssist või taastatud piimast, mida hapendatakse keefiriseentega. Ta on segakäärimisega jook, mis sisaldab piimhapet, veidi alkoholi ja süsihappegaasi. Olenevalt kasutatavast piimast jaguneb keefir: 1. 3,2%-line; 2. 1%-line; 3. rasvata. Maitse ja lõhn peavad olema keefirile omased ja puhtad. Konsistents ühtlane, meenutades hapukoort. Värvus piimvalge või kreemikas. 5. Jogurt on populaarseim hapendatud piimatoode. Pärineb Türgist. Meil toodetud ja müüdavad jogurtid on valmistatud lehmapiimast ning piim või koor ongi jogurti põhiosa. Teiseks vajalikuks komponendiks on piimhappebakterid. Juuretis on kahe piimhappebakteri segu. Jogurteid liigitatakse rasvasisalduse järgi: 1. rasvased jogurtid (0,2-0,3%); 2. piimajogurtid (1,5-3,5%); 3. koorejogurtid (alates 10%). Jogurti rasvasisaldus sõltub otseselt tooraine rasvasusest. Rasvavaesed

toiduainete sensoorse hindamise alused
thumbnail
18
doc

Piimatooted

Süsivesikud leiduvadki piimas üldse eranditult suhkrutena, millest tähtsaim on laktoos ehk piimasuhkur. Loomaliikidel, kelle pojad peavad eriti kiiresti kasvama, näiteks vaaladel ja jääkarudel, sisaldab piim eriti palju rasva, valku ja süsivesikuid. Piim kui toiduaine Piim klaasis Mõne imetaja, eriti lehma, kitse, lamba ja pühvli piima kogutakse inimese toiduks. Piima kas juuakse, tavaliselt pärast pastöriseerimist, või töödelduna piimasaadusteks (näiteks koor, või, jogurt, juust, sõir, kohupiim, rjazenka). Kui värske piim jäetakse mõneks ajaks seisma, siis ta läheb hapuks. Seda põhjustab fermentatsioon: piimhappebakterid muudavad 3. piimasuhkru piimhappeks. Seda fermentatsiooniprotsessi kasutatakse mitmete piimatoodete valmistamisel. Ka pastöriseeritud lehmapiim läheb hapuks, kui seda ei hoita külmutuskapis 1­4 kraadi juures. Piima hapnemist saab ära hoida töötlemisega ultrakõrgel temperatuuril

Bioloogia
thumbnail
7
odt

Jogurt ja keefir

TALLINNA TEENINDUSKOOL Merilin Jürine ja Merit Martin 011K KEEFIR JA JOGURT Referaat Juhendaja: Kristi Tüvi Tallinn 2011 Jogurt on tervistav ning mitmekülgne hapupiimatoode. Jogurt täidab kõhtu, kustutab janu, hoolitseb seedimise eest ning aitab ka nahahoolduses nii sees- kui välispidiselt. Hapendatud piimatooteid teati Vahemeremaades juba antiikajal. Aastasadade vältel on jogurtit kasutatud mitmel eesmärgil. Aegamööda õpiti valmistama erineva maitse ja konsistentsiga hapendatud piima, mille lahutamatuteks koostiosadeks on mikroorganismid, peamiselt piimhappebakterid. Ajaloolise tõe huvides tuleb lisada, et arvatavasti olid need türklased, kes

Toiduvalmistamine




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun