Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Jalgsema küla ajalugu (3)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Miks teie tulite Jalgsemale elama ja kuhu?
  • Milliste koolides te käisite?
  • Kuidas iseloomustate tänast Jalgsema külaelu?

Lõik failist

Järva-Jaani Gümnaasium

Kuldar Kark
Jalgsema küla
Uurimistöö

Juhendajad õpetajad: Helgi Veemaa, Heli Kark
Järva-Jaani 2009
Sisukord
Sissejuhatus 3
1. Jalgsema küla ajaloost 5
1.3 Küla jäi sõjast puutumata 7
1.4. Jalgsema algkool (1850-1963) 8
1.5. Kolhoosiaeg 10
2. Jalgsema külast võrsunud kuulsad mehed 12
2.1.Vennad Pitkad 12
2.2. Hando Runnel 16
Mitte ainult luuletaja 17
Luuletaja sellegipoolest 18
3.Jalgsema looduslikud vaatamisväärsused 18
3.1.Jalgsema järv 18
19
Paistevälja-Jalgsema karstinõod. 19
3.2.Kahevenna kask . 20
4.Tänapäeva Jalgsema 21
4.1.Igapäeva elu külas 21
1. Intervjuu 21
Kokkuvõte 23
Lisa 25






  • Sissejuhatus


    Jalgsema küla asub Järvamaal, Järva-Jaani vallas. Esimest korda mainis Läti Henrik Liivimaa kroonikas Järva–Jaani külje all asuvat Jalgsemat 1220 . aastal seoses eestlaste ristimisega. Maa-asula piiride korrastamisega 1976.a. liideti Järva-Jaani külanõukogu põhjaosas asuvad Jalgsema, Paistevälja ja Liutsalu külad ühtseks Jalgsema külaks. Minu töö keskendub ainult Jalgsemale.
    Arheoloogid on avastanud Jalgsema külas kahe ja poole meetri paksuse kultuurikihi . Arheoloogiamälestistena kuuluvad siin kaitse alla kivikalme Ansomardi talu lähedal, asulakoht Andrese pere juures ja kolm kultusekivi , viimasest 100-150 m kaugusel ida ja kirde pool.
    Huvipakkuv on paljude muistenditega seotud Jalgsema karstijärv, mis põuastel suvedel täiesti kuivaks jääb.
    Ma olen ise pärit Jalgsema külast, kus elasid minu esivanemad ja see on minus tekitanud huvi Jalgsema küla ajaloo uurimise kohta. Ma arvan et Jalgsema külas on piisavalt palju huvitavat ja jäädvustamist väärivat teavet.
    Käesoleva töö eesmärgiks seadsin:
  • Koostada Jalgsema küla ajaloost väike ajalooline ülevaate. Tahan uurida, mis muutused on minu kodukülas ajaloo jooksul toimunud, kes kuulsatest inimestest on selles külas elanud. Õnneks on Jalgsema külas veel vanu inimesi, kes mäletavad Jalgsema küla elu üle 50.aasta tagasi. Oma uurmistöös kasutan ka nende mälestusi.
  • Kirjeldada mõnda looduslikku vaatamisväärsust, mis võiks huvi pakkuda Jalgsemale tulnud inimestele.
  • Anda ülevaade olukorrast külas 2009.a Selgitada välja, mis on saanud taludest, kus elati enne sõda.
    Loodan,et minu töö äratab lugejates huvi selle küla vastu. Oletan, et mälestustest saab täiendust seni uuritud ajalooandmete kinnistamiseks.
    Töö koosneb neljast osast.
    I osas olen kirja pannud olulisema küla ajaloost, vaadatuna Eesti ajaloo taustal. Sündmused, mis mõjutasid ka Jalgsema küla elu, tõin töös välja Eesti ajaloo õpiku abil. Lisamaterjale otsides selgus, et Jalgsema küla ajaloo kohta on siiski kirjalikes allikates väga vähe kirjas. Eesti Vabariigi aegse külaelu kirjapanekul sain suurt abi raamatust ”Järvamaa aastail 1939 ja nüüd...”, kus on andmeid ühistegevusest Jalgsema külas. Raske oli kirja panna aastatel 1939-1949 toimunut, siin tuginen külas elavate vanemate isimeste mälestustele. Jalgsema kooli ajaloost on 1981. a tehtud Järva-Jaani Keskkooli ajalooõpetaja Vilma Annuki juhendamisel väike kodu-uurimistöö. Töö koostamisel on põhiliseks allikaks olnud Jalgsema Algkooli kroonika, mida pean usaldusväärseks. Ülevaade sellest koolist põhineb eelpool nimetatud tööl. Kolhoosi loomise kohta sain teavet Järva-Jaani muuseumist ja väikesest brožüürist ”Järva-Jaani kolhoos .
    II osa kirjutasin Jalgsema külast võrsunud tuntud meestest Johan ja Pearu August Pitkast ning Hando Runnelist. Johan Pitka kohta on võimalik lugeda päris mitmeid raamatuid. Mina eelistasin kasutada põhiliselt Voldemar Pinni raamatut ” Admiral Pitka elu ja surm”, sest see on kirjutatud väga huvitavalt.
    III osas kirjeldan külas asuvaid olulisemaid looduslikke vaatamisväärsusi, milleks on Jalgsema järv ning Pitkade lapsepõlvega seotud kahevenna kask (mõnes raamatus nimetatakse kahe poja kask).Teavet nende kohta hankisin kirjandusest.
    IV osas annan ülevaate tänapäeva Jalgsema külast. Selle kohta parema teave saamiseks vestlesin Paistevälja PÜ esimehe Kalle Bötkeriga, külavanem Heli Karkiga ja veel mitme külaelanikuga. Käisin läbi ka kõik 1939 aasta lõpul Jalgsema külas asunud talude asukohad, eesmärgiga selgitada välja mis neist taludest on saanud.


    1. Jalgsema küla ajaloost


    1.1. Küla läbi kauge ajaloo
    XIII sajandil moodustasid ühe muistse piirkonna Järvamaal hilisemate Koeru ja Järva-Jaani kihelkonna alad. Henriku Liivimaa kroonikas on selle piirkonna keskusena märgitud Kettise (Keitise) küla, millest sai hiljem Järva-Jaani. Samast piirkonnast on kroonikas märgitud veel Iolgesim (Jalgsema) küla seoses küla ristimisega 1220. aastal. Arvatavasti oli Iolgesim selle piirkonna suurem ja kesksem asula. Läti Henrik rõhutab Liivimaa kroonikas mõningate külade ilu ja suurust. Nimeliselt mainib ta nende hulges Jalgsema küla. Jalgsema külaga seostub ka teade eestlaste linnuse kohta.
    1227. aastaks oli eestlaste ala alistatud.Jalgsema küla elanikud olid Henriku Liivimaa kroonika järgi ristitud taanlaste poolt. 1238. aastal läks Järvamaa Stensby lepinguga saksa ordu valdusesse. Jalgsema kuulus edaspidi Järva-Jaani kirikukihelkonda.
    Nii elati 300 aastat, ilma et oleks edaspidi ette tulnud suuri ajalooallikates jäädvustatud sündmusi. Talurahvas pärisorjastati pikkamööda. Jalgsema küla talupojad käisid tööl Seliküla mõisas. Talupoegade kasutuses oleva maa suurus oli 1-2 adramaad . Üks adramaa oli tavaliselt nii
  • Vasakule Paremale
    Jalgsema küla ajalugu #1 Jalgsema küla ajalugu #2 Jalgsema küla ajalugu #3 Jalgsema küla ajalugu #4 Jalgsema küla ajalugu #5 Jalgsema küla ajalugu #6 Jalgsema küla ajalugu #7 Jalgsema küla ajalugu #8 Jalgsema küla ajalugu #9 Jalgsema küla ajalugu #10 Jalgsema küla ajalugu #11 Jalgsema küla ajalugu #12 Jalgsema küla ajalugu #13 Jalgsema küla ajalugu #14 Jalgsema küla ajalugu #15 Jalgsema küla ajalugu #16 Jalgsema küla ajalugu #17 Jalgsema küla ajalugu #18 Jalgsema küla ajalugu #19 Jalgsema küla ajalugu #20 Jalgsema küla ajalugu #21 Jalgsema küla ajalugu #22 Jalgsema küla ajalugu #23 Jalgsema küla ajalugu #24 Jalgsema küla ajalugu #25 Jalgsema küla ajalugu #26 Jalgsema küla ajalugu #27 Jalgsema küla ajalugu #28 Jalgsema küla ajalugu #29 Jalgsema küla ajalugu #30 Jalgsema küla ajalugu #31 Jalgsema küla ajalugu #32 Jalgsema küla ajalugu #33 Jalgsema küla ajalugu #34 Jalgsema küla ajalugu #35 Jalgsema küla ajalugu #36 Jalgsema küla ajalugu #37 Jalgsema küla ajalugu #38
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 38 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2010-02-01 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 34 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 3 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor kuldar kark Õppematerjali autor
    Jalgsema küla ajaloo kohta üsna palju infot.
    Uurimustöö

    Kasutatud allikad

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    4
    docx

    Johan Pitka elulugu

    PÄRNU TÄISKASVANUTE GÜMNAASIUM Guido Leigri 11ÕH JOHAN PITKA Kodune töö Pärnu 2014 Johan Pitka Johan Pitka sündis 19. veebruaril 1872 Järvamaal Võhmuta vallas, Jalgsema külas. Johan Pitka haridustee piirdus Seliküla ministeeriumikooliga. Merest unistav Johan pääses 1890 laevapoisina oma esimesele reisile Peterburist ümber kogu Euroopa Mustale merele. Edasised aastad kulusid suviti merd sõites ning talviti Käsmu, Kuressaare ja Paldiski merekoolis teoreetilisi teadmisi kogudes. 1895 oli Johan Pitka juba diplomeeritud

    Ajalugu
    thumbnail
    8
    doc

    Puiga Põhikool Gertu Teidla 9. klass Hando Runneli elu ja looming Referaat Juhendaja: Aimi Lessel 2009 Hando Runneli elulugu Hando Runnel on sündinud 24. novembril 1938. aastal Järvamaal, Võhmuta vallas, Liutsalu külas Vainu talus Võrumaalt pärit vanemate peres. Ta õppis Jalgsema algkoolis, Järva-Jaani ja Ambla 7-kl koolis, tartus 1. Ja Paide keskkoolis. 1971. aastast vabakutseline kirjanik, 1973. aastast elab Tartus. Töötas ajakirjas "Akadeemia" ja Tartu Ülikoolis, 1992. aastast kirjastuse ,,Ilmamaa" üks asutajaid ja omanikke Tõõtas kodupaiga kolhoosis ja õppis Eesti Põllumajandus Akadeemias agronoomiat, mis jäi lõpetamata. Ta töötas Loomingu toimetuses. Aastal 1992 asutas kirjastuse ''ilmamaa''. Abiellus Katre Ligiga ja neil on 6 last.

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    4
    doc

    Hando Runnel

    Hando Runneli looming Hando Runnel on sündinud 24. novembril 1938. aastal Järvamaal, Võhmuta vallas, Liutsalu külas Vainu talus Võrumaalt pärit perest. Õppis Jalgsema, Ambla, Järva-Jaani, Tartu ja Paide koolides. Töötas kodukolhoosis ja õppis samal ajal EPAs agronoomiat. Esimesed luuletused tegi ta algkoolis, tõsisemalt võttis ta luuletamise ette 1950ndate lõpupoole. Luuleraamatut on ta andnud korduvalt ja jätkab ka siiamaani luuletamist. Lastele mõeldud luulekogusid on ta teinud 4, paljusid ülejäänusid nimetatakse sihtgrupituks ehk sobivad kõigile. Luulekogudest ei puudu ka võrukeelseid luuletusi. TAKUST TEHTI TAEVAREDEL, kanepine köis,

    Eesti keel
    thumbnail
    6
    docx

    Hando Runneli luuleanalüüs

    Hando Runneli luulekogude analüüs Hando Runnel on luuletaja ja kirjanik. Ta on sündinud 24. novembril 1938.aastal Järvamaal Võhmatu vallas Liutsalu külas Vainu talus.Tema isa Eduard ja ema Pärja olid Järvamaale rännanud Võrumaalt. H.Runneli huvi kirjanduse vastu tärkas algkoolis. Juba teisest klassist peale tahtis ta kirjanikuks saada. Alghariduse omandas Hando Runnel Jalgsema, Ambla ja Järva-Jaani koolides. Keskhariduse sai Tartu 1. Keskkoolis ja Paide Keskkoolis. Aastatel 1957 - 1962 õppis ta Eesti Põllumajanduse Akadeemias agronoomiat ning töötas kodukolhoosis. Eesti Põllumajandus Akadeemia jäi Handol lõpetamata, sest kirjanduslikud huvid viisid ta tööle ajakirja Loomingu toimetusse, kus avaldati ka mõned tema luuletused. Sellest hetkest algas avalik ülekolimine kirjanduse poolele. Kirjanike Liitu kuulub ta 1969. aastast, mille

    Luulekoguanalüüs
    thumbnail
    10
    docx

    Johan Pitka

    7 9. Pitka tegevus aastal 1944.....................................................................................7 10. Admiral Johan Pitka Relvavendade Ühendus....................................................8 11. Kontradmiral Pitka teenetemärgid ja aunimetused ...........................................8 12. Kasutatud kirjandus.................................................................................9 Johan Pitka Johan Pitka on sündinud 19. veebruar 1872 Terasaugu metsavahimaja, Jalgsema küla, Võhmuta vallas. Ta oli Eesti kontradmiral; Eesti mereväe looja ning esimene ülem Vabadussõjas; vabadusvõitluse juhte 1944.aastal. Kirikuraamatu järgi oli ta nimi Juhan Pitka. Tema vanem vend oli tuntud lastekirjanik Peäro August Pitka. Johan Pitka surmaaeg ja -koht teadmata aga arvatavasti suri septembris 1944 aasta Ühiskondlik tegevus ja teenistuskäik 1895 kapteniks purjelaeval "Kalvis" ja brigantiinil "Albatross"; 1896 tüürimees Tallinna jäälõhkujal "Stadt Reval";

    Ajalugu
    thumbnail
    7
    docx

    Hando Runnel

    Valisin Hando Runneli sellepärast, et ta on väga huvitav ja omapärane luuletaja. Ühes kogumikus on tal väga palju erineva iseloomu ja ehitusega luuletusi. Kuna ma Hando Runneli kohta eriti palju ei tea, siis ma otsustasingi, et teen referaadi just tema kohta. Elulugu. HANDO RUNNEL on sündinud 24. novembril 1938. aastal Järvamaal Võhmuta vallas. Hando Runnel on pärit Liutsalu külast, Vainu talust Võrumaalt. Hando Runnel õppis väga paljudes koolides. Ta õppis Jalgsema, Ambla, Järva- Jaani, Tartu ja Paide koolides. Lõpetas Paide keskkooli aastal 1956. Seejärel läks ta õppima põllumajandust ja selle kõrvalt käis õppimas EPA kaugõppeosakonnas agronoomiat. Agronoomia õppimine ja tal aga poolikuks, sest külarahva seas elades paistis agronoomiastuudium loomupärasema harimisviisina, kui näiteks tegelemine keele ja kirjandusega. Nõnda jäid filoloogiaharrastused, mis ka tal hinge köitsid, sügavamaks südameasjaks, mitte avalikuks ettevõtmiseks.

    Kirjandus
    thumbnail
    10
    doc

    Hando Runnel

    SISUKORD 1. Sisukord 2 2. Elulugu 3 3. Looming 4 4. Teosed 4 5. Luuletusi 6 6. Kasutatud materjalid 10 2 ELULUGU Hando Runnel on sündinud 24. novembril 1938. aastal Järvamaal Liutsalu külas. Õppis Jalgsema, Ambla, Järva-Jaani, Tartu ja Paide koolides. Esimesi luulekatsetusi tegi juba algkooli ajal, tõsisem harrastus jääb 1950ndate lõpupoole. Ise on Runnel enese kohta öelnud: "Kirjanikuks saamise mõte sündis mul üsna varakult, olin seitsme- kaheksa-aastane, käisin teises klassis, juba siis mõtlesin sellest tõsiselt. [...] Kirjutasin oma esimesed luuleread algkooliklassides, sihipäraselt kirjutama ja harjutama hakkasin kahekümneselt. [...] Nood olid diletandi värsid

    Kirjandus
    thumbnail
    3
    docx

    Hando Runnel

    HANDO RUNNEL Hando Runnel sündis 24. novembril 1938. a Järvamaal Võhmuta vallas Liutsalu külas(vaata!) talupidaja pojana, õppis Jalgsema algkoolis, Järva-Jaani ja Ambla 7-kl koolis, Tartu 1. ja Paide keskkoolis. Töötas kodupaiga kolhoosis ja õppis EPA kaugõppeteaduskonnas agronoomiat 1957-62, stuudiumit lõpetamata. Pärast esikteoste avaldamist kutsuti Runnel Tallinna, kus ta 1966-71 oli Loomingu toimetuses publitsistikaosakonna juhataja. Hiljem kutseline kirjanik Tartus, abielus Katre Ligiga. Kirjanike Liidu liige 1969.

    Kirjandus




    Meedia

    Kommentaarid (3)

    lovegirl112 profiilipilt
    lovegirl112: super hea töööö
    16:02 23-05-2011
    gerdaliisv profiilipilt
    Gerda-Liis V: Väga huvitav oli!
    19:57 24-05-2014
    stormchazzy profiilipilt
    stormchazzy: Täitsa hea!
    11:35 14-10-2012



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun