Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Hügeeniõpetus (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • MIKS PEAKS KINNI PIDAMA TOIDUHÜGIEENI REEGLITEST?
  • KUIDAS HOIDUDA TOIDUMÜRGISTUSTEST?
  • Kuidas on toode valminud valmistatud?
  • Kuidas toode tarbijale väljastatakse?
  • Millal kontrollimine läbi viiakse?
  • Kuidas tehakse metoodika vajaliku dokumentatsiooni koostamine selle täitmine?

Lõik failist

Õpetatav aine: HÜGIEENIÕPETUS
Õppeaine maht tundides : 32A, 8 IsT
Õpetatavad erialad : kokk , pagar- kondiiter , toidukaupade müüja, kelner -ettekandja, hotelliteenindaja , müügiassistent.
Mooduli eesmärk:
Moodul võimaldab õpilasel:

  • Omandada teadmisi hügieeninõuetest, mis tagaksid toiduohutuse
  • Mõista hügieenireeglitest kinnipidamise vajalikkust
  • Omandada teadmisi toidu säilitamisest
  • Omandada teadmisi toidu saastumise võimalustest, saastumise vältimisest
  • Omandada teadmisi toiduga levivatest haigustest , mõista nende ohtlikkust
  • Õppida tundma mikroorganismide, toidukahjurite kasvu ja paljunemist mõjutavaid tegureid
  • Omandada teadmisi käitlemisettevõtete – ja ruumide kohta esitatavatest nõuetest.

Õppematerjali teemad:
  • Sissejuhatus ainesse - toiduhügieeni õppimise vajalikkus, mõisted ja määratlused.
  • Mikroorganismid ja toiduained: temperatuuri mõju mikroorganismidele, mikroorganismide levik. Bakterid , viirused ,seened
  • Toidu säilitamise viisid ja tingimused
  • Puhastamine ja desinfitseerimine
  • Toidukahjurid ja nende tõrje
  • Toiduinfektsioonid, toidumürgitused, helmintoosid.
  • Töötajatele esitatavad nõuded, isiklik hügieen.
  • Käitlemisettevõtete ruumid.
    Käitlemisettevõtete ja käitlemisruumide kohta esitatavad nõuded.
  • Käitlusettevõtte enesekontrolli plaani koostamine.
    1. SISSEJUHATUS AINESSE

    1.1. MÕISTED JA MÄÄRATLUSED


    • TOITLUSTUSHÜGIEEN (FOOD HYGIENE )
    Kõik meetmed, mis on vajalikud toidu ohutuse, tervislikkuse ja täisväärtuslikkuse tagamiseks kõigil kasvatamise ja tootmise etappidel kuni lõpliku serveerimiseni inimestele.
    TOITLUSTAMINE (CATERING) –

    tegevusala, mis hõlmab inimeste varustamise toiduga, toidu valiku, valmistamise

  • Vasakule Paremale
    Hügeeniõpetus #1 Hügeeniõpetus #2 Hügeeniõpetus #3 Hügeeniõpetus #4 Hügeeniõpetus #5 Hügeeniõpetus #6 Hügeeniõpetus #7 Hügeeniõpetus #8 Hügeeniõpetus #9 Hügeeniõpetus #10 Hügeeniõpetus #11 Hügeeniõpetus #12 Hügeeniõpetus #13 Hügeeniõpetus #14 Hügeeniõpetus #15 Hügeeniõpetus #16 Hügeeniõpetus #17 Hügeeniõpetus #18 Hügeeniõpetus #19 Hügeeniõpetus #20
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 20 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2014-04-23 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 44 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor uno sutermäe Õppematerjali autor
    Omandada teadmisi hügeeninõuetest, mis tagaksid toiduohutuse.
    Mõista hügeenireeglitest kinnipidamise vajalikkusest.
    Omandada teadmisi toidu säilitamisest.
    Omandada teadmisi toidu saastumise võimalustest, saastumise vältimisest.
    Omandada teadmisi toiduga levivatest haigustest, mõista nende ohtlikkust.
    Omandada teadmisi käitlemisettevõtete- ja ruumide kohta esitatavatest nõuetest

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    14
    doc

    Toiduhügieen loengukonspekt

    TOIDUHÜGIEEN 1.LOENG Toiduseaduse eesmärk: Tagada tarbijale tervislik ja ohutu ja igakülgselt nõuetele vastav toit Tagada, et tarbijal oleks piisavalt onfot oma valiku tegemiseks TERVIST OHUSTAVAD TEGURID (TOP 5) looduslikud mürgid: seened, marjad, taimed. Valed toitumisharjumused toidulisandid keskkonna saastatus patogeensed mikroorganismid (bakterid jms) MIS ON TOIDUHÜGIEEN? Mitte ainult puhtus vaid ka tööharjumused Meetmete summa, mis on vajalik toidu ohutuse ja tervislikkuse tagamiseks SEE ON: Toiduainete saastumise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide paljunemise ärahoidmine Tervistkahjustavate mikroorganismide hävitamine TOIDUHÜGIEEN Inimesed Toiduaine Ruumid, seadmed, vahendid *personali hügieen

    Toiduhügieen
    thumbnail
    20
    pdf

    Toiduhügieen

    Valga kutseõppekeskus Dana Makejenko KS14 Toiduhügieen Valga 2014 Sisukord Toiduhügieeni üldeeskiri................................................................................................................... lk 3 Mis on toiduhügieen........................................................................................................ ...................lk 4 Toiduhügieeni määravad tegurid............................................................................................... ......lk 5 Isiklikud hügieeninõudeid................................................................................................................lk 5-6 Puhastamis– ja desinfitseerimisplaan.............................................................................................lk 7 HACCP-Hazard analysis and critical control point......................................................................lk 8 Toiduhügieenikoolitus..................

    Toiduohutus
    thumbnail
    31
    doc

    Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes

    Toiduhügieenikoolitus käitlemisettevõttes (1) Käitleja peab koostama käitlemisettevõttele töötajate toiduhügieenikoolituse kava, milles nähakse ette koolituse eesmärgid, maht, sagedus ja kord (2) Koolituskava alusel korraldab käitleja perioodiliselt töötajate tööülesannetele vastavat toiduhügieeni-koolitust ja hindab töötajate toiduhügieenialaseid teadmisi. (3) Koolituskava täitmist jälgib järelvalveametnik, kellel on õigus teha ettepanekuid koolituskava muutmiseks ja täitmiseks ning anda selgitusi selle koostamise kohta. VÄLJAVÕTE Toiduseaduses on sätestatud, et kõigis toidukäitlemisettevõtetes peab olema koostatud enesekontrolliplaan. Enesekontrolliplaanis on kirja pandud toidukäitlemisettevõtte toiduhügieenialane koolituskava, kus on ettenähtud koolituse eesmärk, maht, sagedus ja kord. Vastavalt sellele peavad kõik toidukäitlejad läbima vastavalt oma töö iseloomule toiduhügieenikoolituse. Toiduhügieenikoolituse ka

    Toiduhügieen
    thumbnail
    11
    doc

    Toiduohutuse kordamisküsimused 2013

    Toidu ohutus. Toidu hügieen, ülesanded Toidu ohutus-Kindlustunne, et toit ei põhjusta ettenähtud viisil tarbimisel või valmistamisel kahjuu tarbijale. Toidu hügieen- kõik tingimused ja meetmed, mis on vajalikud toidu ohutuse ja sobivuse tagamiseks kõigis toiduahela etappides. Ülesanded: Kõik tegevused, mis 1) kaitsevad toitu saastumise eest 2) hoiavad ära olemasolevate bakterite paljunemise piirini, mis muudab toidu ohtlikuks või enneaegselt riknevaks. 3) hävitavad toidus kahjulikud ained, organismid kuumtöötlemisega või muude meetoditega. Toidu turvalisus.- kui kõigil inimestel on pidev füüsiline ja majanduslik juurdepääs piisavale kogusele ohutule toidule tervislikuks ja aktiivseks eluks. 1) kohane või kättesaadav toiduvaru 2) stabiilne toiduvaru ilma kõikumistet 3) juurdepääs toidule ja võimalus seda endale lubada 4) kvaliteetne ja ohutu toit Mida tähistavad järgmised akronüümid: FAO.-Food and Agricultural Organisation of the United Nations WHO.-World

    toiduainete sensoorse hindamise alused
    thumbnail
    20
    docx

    kordamine toiduohutus

    Kordamisküsimused ‘Toiduohutus’ (2018) 1. Toiduohutus. Toiduhügieen, ülesanded. Toidu julgeolek e –turvalisus e toiduga varustatus. Toiduohutus – kindlustunne, et toit ei põhjusta ettenähtud viisil valmistamisel/kasutamisel/säilitamisel kahju tarbijale. Toiduhügieen – kõik tingimused ja meetmed, mis on vajalikud ohutuse ja sobivuse tagamiseks toiduahela kõigis etappides. Toidu kõlblikkuse tagamine inimtoiduks, ohtude ohjeldamiseks. Toiduhügieeni ülesanneteks kõik tegevused, mis: kaitsevad toitu saastumise eest; hoiavad ära olemasolevate bakterite paljunemise piirini, mis muudab toidu ohtlikuks või enneaegselt riknenuks; hävitavad kahjulikud mikroorganismid kuumtöötlemise või muu meetodi abil. Toiduga kindlustatus e turvalisus – eksisteerib, kui kõigil inimestel on pidevalt füüsiline ja majanduslik juurdepääs piisavale kogusele ohutule ja täisväärtuslikule toidule tervislikuks ja aktii

    Toiduohutus
    thumbnail
    27
    doc

    TOIDUHÜGIEEN

    TOIDUHÜGIEEN TOIDUMÜRGISTUSTE JA MADALA HÜGIEENITASEME HIND: Toiduaineettevõtete omanikele: · Tööpäevade kadu (tootlikkuse langus) · Võimalik ettevõtete sulgemine · Reputatsiooni alanemine · Võimalikud trahvid ja uurimismaksumused · Võimalikud tsiviilhagid kahju kannatanud isikute poolt · Kaod saastunud toiduainetega · Suur töötajate voolavus Töötajatele: · Võimalik töökohast ilmajäämine · Võimalik lisatasude äravõtmine KÕRGE TOIDUHÜGIEENI EELISED: · Rahulolevad tarbijad · Vastavus seadusesätetele · Toidu säilivusaja pikendamine · Head töötingimused · Töötajate kõrge moraal · Madal tööjõu voolavus HÜGIEENI ÜLDREEGLID- peavad tagama toidu kvaliteedi ja ohutuse inimese tervise kaitse eesmärgil. Need nõuded on kohustuslikud toidu käitlemisel. TOIDUKÄITLEJA- füüsiline või juriidiline isik, kelle ülesandeks on tagada toidualaste õigusnormide n?

    Toitumise alused
    thumbnail
    10
    doc

    Toiduohutus eksami kordamisküsimused

    1. Toidu ohutus ­ kindlustunne, et toit ei põhjusta ettenähtud viisil valmistamisel ja/või kasutamisel kahju tarbijale. Toidu hügieen kõik tingimused ja meetmed, mis on vajalikud toidu ohutuse ja sobivuse tagamiseks toiduahela kõigis etappides. Toiduhugieeni ülesanded Toidu kaitsmine mb, keemilise ja füüsikalise saastumise eest Mikrobioloogilise paljunemise pidurdamine tarbija tervisehairete ja toidu enneaegse riknemise arahoidmiseks Toidupatogeenide ja termolabiilsete toksiinide havitamine tootlemisel Tarbijale ohutu toidu tagamine läbi hügieenireeglitest kinnipidamise Laudast lauale! 2. . Toidu turvalisus eksisteerib siis, kui kõigil inimestel on pidevalt füüsiline ja majanduslik juurdepääs piisavale kogusele ohutule ja taisväärtuslikule toidule tervislikuks ja aktiivseks eluks. Hõlmab 4 tingimust: kohane või kattesaadav toiduvaru; stabiilne toiduvaru ilma koikumisteta või sesoonsusest või aastatest tingitud kitsikuseta; juurdepääs toid

    Toiduohutus
    thumbnail
    10
    doc

    Toiduohutuse kordamisküsimused ja vastused

    1. Toidu ohutus ­ kindlustunne, et toit ei põhjusta ettenähtud viisil valmistamisel ja/või kasutamisel kahju tarbijale. Toidu hügieen kõik tingimused ja meetmed, mis on vajalikud toidu ohutuse ja sobivuse tagamiseks toiduahela kõigis etappides. Toiduhugieeni ülesanded Toidu kaitsmine mb, keemilise ja füüsikalise saastumise eest Mikrobioloogilise paljunemise pidurdamine tarbija tervisehairete ja toidu enneaegse riknemise arahoidmiseks Toidupatogeenide ja termolabiilsete toksiinide havitamine tootlemisel Tarbijale ohutu toidu tagamine läbi hügieenireeglitest kinnipidamise Laudast lauale! 2. . Toidu turvalisus eksisteerib siis, kui kõigil inimestel on pidevalt füüsiline ja majanduslik juurdepääs piisavale kogusele ohutule ja taisväärtuslikule toidule tervislikuks ja aktiivseks eluks. Hõlmab 4 tingimust: kohane või kattesaadav toiduvaru; stabiilne toiduvaru ilma koikumisteta või sesoonsusest või aastatest tingitud kitsikuseta; juurdepääs toid

    Joogiõpetus




    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun