Hoidistamine (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis on hoidistamine ?
  • Miks hoidistatakse ?
  • Mis on lisaained ?
  • Mis on pastöriseerimine ?
  • Mis on steriliseerimine ?
 
Säutsu twitteris
Hoidistamine
Mis on hoidistamine ?
- Hoidistamine on viis toiduainete säilitamiseks. Mõned hoidistamisviisid on näiteks hapendamine, marineerimine, konserveerimine , soolamine jne.
Miks hoidistatakse ?
- Toiduaineid säilitatakse selleks, et takistada nende riknemist pikemaajalisel säilitamisel. Eelkõige tehakse seda toiduainete puhtuse ja tervislikkuse tagamiseks, toidumürgistuste vältimiseks ja ka menüü mitmekesistamiseks.
Konserveerimise skeem.
Mis on lisaained ?
- Lisaaine
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Hoidistamine #1 Hoidistamine #2 Hoidistamine #3 Hoidistamine #4
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 4 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-11-07 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 14 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor sirka101 Õppematerjali autor

Meedia

Lisainfo

Mõisted

300

Sisukord

  •              Hoidistamine 

Teemad

  • is on hoidistamine ?
  • ­ Hoidistamine on viis toiduainete säilitamiseks. Mõned hoidistamisviisid on näiteks 
  • hapendamine, marineerimine, konserveerimine, soolamine jne
  • iks hoidistatakse ? 
  • ­ Toiduaineid säilitatakse selleks, et takistada nende riknemist pikemaajalisel 
  • säilitamisel. Eelkõige tehakse seda toiduainete puhtuse ja tervislikkuse tagamiseks, 
  • toidumürgistuste vältimiseks ja ka menüü mitmekesistamiseks. 
  • onserveerimise skeem. 
  • is on lisaained ? 
  • ­ Lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mida lisatakse toidule tehnoloogilisel 
  • Lisaaineid kasutatakse näiteks toidu paremaks säilitamiseks (säilitusained), 
  • vajaliku konsistentsi saavutamiseks (stabilisaatorid, tarretavad ained, emulgaatorid), 
  • toidule atraktiivsema värvuse andmiseks (toiduvärvid) jne. 
  • Lisaainete kasutamise vajadus peab olema põhjendatud. See tähen­dab, et lisaained on 
  • lubatud vaid juhul, kui toidu omaduste parandamist või toiteväärtuse säilitamist ei ole 
  • võimalik   saavutada   muude   tehnoloogiliste   võtetega
  • Näiteks:toiduvärvid (E 100–E 199); säilitusained (E 200–E 299); antioksüdandid (E 
  • E   399);   emulgaatorid,   stabilisaatorid   (E   400–499).          
  • is on pastöriseerimine ?
  • Pastöriseerimine on toiduainete kuumtöötlemine, enamasti keemistäpist madalamatel 
  • temperatuuridel. Pastöriseerimine on protsess, mida kasutatakse eesmärgiga minimeerida 
  • patogeensetest mikroorganismidest  tingitud võimalikku ohtu tervisele; see on 
  • kuumtöötlemine, mis põhjustab minimaalseid keemilisi, füüsikalisi ja organoleptilisi 
  • muudatusi toiduaines. 
  • is on steriliseerimine ?
  • ­ Steriliseerimine on toiduainete, toidunõude, töövahendite mida kasutatakse köögis ja 
  • muu puhastamine ja eemaldamine kahjulikest  ainetest, bakteritest jms 
  • Hoidise retsept. 
  • ­ Ploomihoidis 
  • Valmistusained
  •  k g musti ploome
  • Marinaad
  •  dl vett
  •  dl äädikat
  •  g suhkrut
  •  kaneelikooretükki
  •  tükk ingverit
  • ­6 nelki
  • Valmistusviis
  •  Pese ploomid ja torka kesta kahvli või nõelaga auk. Pane ploomid purki või potti
  •  Keeda veest, äädikast, suhkrust ja marlisse mässitud maitseainetest marinaad. Kalla 
  • kuum marinaad ploomide peale ja jäta järgmise päevani seisma
  •  Kurna marinaad. Keeda seda ilma kaaneta, kuni osa vett aurustub ja marinaad 
  • muutub veidi paksemaks
  •  Pane ploomid marinaadi ja keeda paar minutit. Kalla purkidesse tagasi ja lase 
  • jahtuda. Sule purgid ja säilita jahedas
  •  Paku küpsetatud heleda liha või linnuprae kõrvale

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri


Sarnased materjalid

62
doc
Toiduained
13
ppt
Toitlustamine
6
docx
TOIDU LISAAINED
14
doc
Toidu lisaained
35
ppt
Toidu lisaained
2
docx
Hautamine
27
ppt
E-ained ja lisaained toidus
34
doc
E ained - Toiduainete koostise analüüs





Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !