Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Helilained (1)

5 VÄGA HEA
Punktid
 
Säutsu twitteris
HELILAINED
Füüsika osa, mis seletab helinähtusi, nimetatakse akustikaks. Helid on need, mida meie kõrv kuuleb. Helilained on mehaanilised pikilained (levisiht ühtib võnkumiste sihiga – keskkonna hõrendused ja tihendused).

Heliallikad on võnkuvad kehad. Kehade võnkumine põhjustab keskkonnas hõrendusi ja tihendusi, mis liiguvad kindla kiirusega sõltuvalt keskkonna omadustest. Mida tihedam keskkond, seda suurem on heli kiirus (parem/kergem vastastikmõju osakestega). Heli kiirus sõltub ka keskkonna temperatuurist.
Heli levimiskiirus erinevates keskkondades
Keskkond
Levimiskiirus m/s
Keskkond
Levimiskiirus m/s
Õhk (-20 ºC)
319
Merevesi (+4 ºC)
1 500
Õhk (0 ºC)
332
Jää
3 230
80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Helilained #1
Punktid 10 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 10 punkti.
Leheküljed ~ 1 leht Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2007-12-05 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 107 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Tanel_S Õppematerjali autor

Lisainfo

Materjalis selgitatud mõisteid helidega seonduvast. Välja toodud heli levimiskiirused erinevates keskkondades ja selgitatud helide kuulmist.
helilained , heliallikad , heli levimiskiirus , helisagedus , kurtus , kaja , kuulmislävi

Mõisted


Kommentaarid (1)

 profiilipilt
: =)

15:17 18-05-2009


Sarnased materjalid

2
docx
Valguslained
2
doc
Heli omadused
5
docx
Meeled-heli-helilained
12
doc
Muusika ja selle seos heliõpetusega
31
docx
KESKKONNAFÜÜSIKA ALUSED
116
pdf
BIOFÜÜSIKA ERIOSA
4
docx
Füüsika küsimused vastused-heli kaja doppleri efekt sagedus lainepikkus
29
doc
Füsioloogia



Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
Pole kasutajat?

Tee tasuta konto

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun