kadumiseni (Joonis 1). Kuid just tänu peensoolele, imenduvad organismi kõik eluks vajalikud toitained- valgud, rasvad, süsivesikud, vitamiinid, mikroelemendid ja mineraalid. Seega tuleks igal juhul vältida soole ärritamist mittesobiva toiduainega. (Ida-Tallinna Keskhaigla, 2007). Talumatuse esinemissagedus suureneb kogu maailmas aastatega aina enam, arvatavasti toidukvaliteedi tõttu. 100-st inimesest 1 vaevleb tsöliaakia käes. See tähendab, et Euroopas peaks kokku olema tsöliaakia diagnoosiga inimesi umbes 7 miljonit, kuid vaid ainult 12%-15% tsöliaakiahaigetest on saanud reaalse diagnoosi. Nagu eelnevalt öeldud, võib haigus tekkida igas vanuses ja igal inimesel ning on tõestatud, et
SISUKORD Sissejuhatus................................................................................................................3 Tsöliaakia olemus.......................................................................................................4 Tundemärgid ja avaldumine.......................................................................................4 Millal ja millega haigus hakkab?............................................................................4-5 Millised on tsöliaakia haigusnähud?..........................................................................5 Tsöliaakia diagnoosimine...........................................................................................5 Kas tsöliaakiat on võimalik ravida?...........................................................................6 Kui sageli esineb?.......................................................................................................6 Kui tihti peab tsöliaakiahaigeid kontrollima?..........
See omakorda ergutab sooletegevust ja nii tekib kõhulahtisus. Enamasti esineb laktaasi hulga osaline vähenemine vananemise, seedekulgla haiguste ja geneetiliste põhjute tõttu. Laktaasidefitsiit võib olla pärilik, kuid kaasasündinuna on suhteliselt haruldane. Tagajärjeks võib olla kõhulahtisus, kõhupuhitus, kõhukorisemine, kõhuvalu, osaline mürgistus, minestus. Laktoosivabal dieedil vaevused kaovad. Kui inimene ei tarbi piima ega piimatooteid, siis talumatus ei avaldu. Laktoositaluvus on individuaalne. 2-3g laktoosi enamasti vaevusi ei põhjusta. 1 dl lehmapiimas sisaldub kuni 5g laktoosi. Eristatakse imendumishäire 3 raskusastet: Kerge häire (taluvus 5-10g laktoosi/1dl) o Keelatud on piim, piimapulber, rõõskkoor, jäätis o Lubatud on keefir, jogurt, kohupiim, kodujuust, juust Raske häire (taluvus 1-2g laktoosi/ 1dl) o Keelatud on piim, piimapulber, rõõskkoor, jäätis
erinevate toitude suhtes korraga. Toiduallergiat tuleb eristada toidutalumatusest. Lapsevanemad võiksid jälgida oma lapse toidueelistusi ja püüda vältida toite, mis lapsele ei meeldi. Seejuures tuleb säilitada tasakaalustatud dieet. Mõnest toiduainest loobumisel tuleb leida uus toiduaine või ainete kombinatsioon, mis kindlustab organismile samad toitained. Teatud toiduvalgud võivad põhjustada ka püsihaigusi. Klassikaliseks näiteks on siin tsöliaakia. Tsöliaakia võib kujuneda teraviljadest ainult nisu, rukki, odra või kaera tarbimisel. Peab kohe ütlema, et tsöliaakiat ei põhjusta mitte teraviljad kui sellised, vaid neis leiduv konkreetne taimevalk - gluteen. Tsöliaakia puhul on tegemist multifaktoriaalse haigusega, mis avaldub ainult päriliku eelsoodumusega isikutel ja see protsess sõltub mitmest tegurist (organismi immuunsüsteemi seisund, viirusinfektsioonid, teised ainevahetushäired, keskkonnatingimused, toitumistavad jne)
allergiat paljude täiesti erinevate toitude suhtes korraga. Toiduallergiat tuleb eristada toidutalumatusest. Lapsevanemad võiksid jälgida oma lapse toidueelistusi ja püüda vältida toite, mis lapsele ei meeldi. Seejuures tuleb säilitada tasakaalustatud dieet. Mõnest toiduainest loobumisel tuleb leida uus toiduaine või ainete kombinatsioon, mis kindlustab organismile samad toitained. Teatud toiduvalgud võivad põhjustada ka püsihaigusi. Klassikaliseks näiteks on siin tsöliaakia. Tsöliaakia võib kujuneda teraviljadest ainult nisu, rukki, odra või kaera tarbimisel. Peab kohe ütlema, et tsöliaakiat ei põhjusta mitte teraviljad kui sellised, vaid neis leiduv konkreetne taimevalk - gluteen. Tsöliaakia puhul on tegemist multifaktoriaalse haigusega, mis avaldub ainult päriliku eelsoodumusega isikutel ja see protsess sõltub mitmest tegurist (organismi immuunsüsteemi seisund, viirusinfektsioonid, teised ainevahetushäired, keskkonnatingimused, toitumistavad jne)
Sahharoos e lauasuhkur suhkruroog, suhkrupeet, lauasuhkur, suhkrut sisaldavad tooted, puuviljad, marjad Oligosahhariidid Maltodekstriin saadakse tärklisest, kasutatakse peamiselt toidulisandina. Leidub ka õlles ja leiva Rafinoos kaunviljad Tärklis kartulid, teraviljatooted, riis, pasta Kiudained (tselluloos, pektiin) teraviljad, puuviljad Toidu talumatus Toidutalumatus on mitteallergiline ülitundlikkus mõne toidu või joogi suhtes, mille tulemusel võivad esineda erineva raskusastmega tervisehäired alates kõhuvalust kuni verise väljaheiteni. Toidutalumatust on tavaliselt raskem diagnoosida kui allergiat. Haigusnähud võivad ilmneda peaaegu vahetult pärast söömist kuni kahe ööpäeva jooksul. Toidutalumatuse tunnuseks on tavaliselt seedetrakti- ja hingamishäired ning nahakahjustused.
Nitritiooni päevane ohutu kogus ADI 0,07 mg kehakaalu kg kohta päevas. Lapsed saavad; viinerid sardellid, keeduvorst, lihatooted. ADI arvust enam nitriteid 3% uuritud lastest. Rohkem oli ületamisi 1-2aastaste vanusegrupis (4,4%) ning vähem 3-10aastaste vanusegrupis (2,7%). NITRITEID SISALDAVAID LIHATOOTEID 1-3 aastane laps kuni 55 grammi nädalas 4-6 aastane laps kuni 90 grammi nädalas 7-10 aastane laps kuni 155 grammi nädalas. Gluteen toidus Diagnoositud tsöliaakia või soovimatus gluteeni toidus kasutada, ebaselge põhjusega sümptomid Gluteen (kleepvalk) – pagaritoodete tekstuur ja konsistents, raske seedida. NISU; RUKIS; ODER; KAER Eksperdid arvavad, et keskkond tingib tugeva immuunvastuse gluteenile, kuid see pole gluteen ise (seedeelundkonna baktereite kooslus). ▪ Vähem rafineeritud teraviljatooteid ▪ Kääritatud tooted (juuretisega küpsetatud sai, leib) ▪ Madalama valgusisaldusega jahud Dev Period Med. 2015 Apr-Jun;19(2):162-6
tarbimine mõõdukas ja muutlik, aga ikkagi oluline. Paljudes teraviljades puudub asendamatu aminohape lüsiin. Sellepärast ei ole üksnes teraviljadest toitumine tervislik. Taimetoitluses soovitatakse süüa lisaks teraviljadele ka kaunvilju. Kuid ainult kaunvilju ka süüa ei tohi, sest paljudes neist puudub asendamatu aminohape metioniin, mida jälle teraviljad sisaldavad. Sellepärast ongi tasakaalustatud taimetoitluses vaja mõlemaid süüa. Teraviljad jagunevad kahte kategooriasse: gluteeni sisaldavad (rukis, oder ja nisu) ning gluteeni vabad (tatar, riis, hirss). Esimesi tohiks tarbida ainult siis kui neid on leotatud, idandatud või kääritatud. Tsöliaakia (e gluteenitalumatus) on seedesüsteemihaigus, mis kahjustab peensooles olevaid hatte, põhjustades kroonilist põletikku viies võimetuseni toitu seedida. Need hatid võimaldavad toitu seedida. Hatte kahjustab gluteen, mida võib leida järgmistes teraviljades: nisu, rukis ja oder
Kõik kommentaarid