Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Energiamajandus (1)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Miks valitsevad naftatööstuses rahvusvahelised firmad?
  • Millised on energiamagandusega seotud suuremad keskkonna probleemid?
  • Millised abitegevused-äriteenused on metallurgias tähtsamad?
  • Miks paiknesid masinatööstusettevõtted oma arengu algetapil söebasseinides?
  • Mis on fordism Ka tänapäeva kontekstis?
  • Miks on suuremad autotootjad reastatud firmade mitte riikide kaupa?
  • Millised tegurid mõjutavad kõige olulisemalt kergetööstuse paiknemist ja kuidas?
  • Miks pärineb tänapäeval suur osa kergetööstuse toodangust Ida ja Kagu Aasiast?
  • Miks ei sõltu kergetööstus tänapäeval enam tooraine paiknemisest?
  • Miks on kergetööstusesle nii oluline odava tööjõu olemasolu?
  • Millega tegeleb logistika?

Lõik failist


  • Nimeta erinev energiaresursse ning selgita nende kasutasime eelised ja puudusi.
    • Nafta - Kõige levinum energiaresurrs, Negatiivsed: Lõppeb varsti otsa, tarbiatest kaugel, saastusrikas.
    • Maagaas – Lihtne toota, mugav, ökonoomne transport. Neg: Saab natuke hiljem otsa, kui nafta, ikka toodab saastust, ei sobi keemiatööstuse tooraineks , ilma torudeta raske viia.
    • Kivisüsi – Kestab suhteliselt kaua, Keemia tooraine . Neg: Suhteliselt saastav, ei kasutatda mujal kui elektritootmises ja keemias.

  • Liigita energiaressursse taastuvateks ja taastumatuteks
    • Taastuvad : Tuule, Maa pöörlemise, Biomassi, Vee, Loodete ja Lainete, Päikese, Gravitatsiooni, Geotermaal
    • Taastumatud: Nafta, Maagaas, Kivisüsi, Pruunsüsi, Põlevkivi, Turvas

  • Selgita Energiamajanduse olemus
    • Energiamajandus on majandusharu , mis tegeleb energeetiliste materjalide ja toodete uurimise, hankimise töötlemise, tootmise, salvestamise, transportimise, kauplemise , turustamise ja müügiga.

  • Iseloomusta naftatööstust
    • Tähtsaim energia allikas. Viimase 30 aasta jooksul pole ükski teine loodusvara maailmamajandust nii palju mõjutanud. Transport käib läbi tankerite, rongide , veokite torude kaudu. Suurimad tootjad: Saudi Araabia, Venemaa, USA, Iraan .

  • Miks valitsevad naftatööstuses rahvusvahelised firmad?
    • Suure mahu tõttu on naftatööstus erinevate majandusharude kompleks , mis nõuab palju kapitali ja annab suurt kasumit. See aga soosib suurfirmasid.

  • Iseloomusta maagaasitööstust.
    • Tähtsus kasvab. Lihtne toota, ei vaja töötlemist, ökonoomne transportida. Raske vedada tankeritega. Tarbivad peamiselt Põhja riigid. Suurimad tootjad on Venemaa, USA, Kanada .

  • Iseloomusta paigutusnihkeid söe tootmises.
    • Liikunud Põhja riikidest (kus see sai alguse) Lõuna riikidesse (kuna seal on odavam toota, Põhjamaade tühjenevad kivisöe basseinid ajasid kivisöe otsingutel kolooniatesse)

  • Analüüsi tuumaenergia kasutamise eeliseid ja puudusi.
  • Energiamajandus #1 Energiamajandus #2 Energiamajandus #3 Energiamajandus #4 Energiamajandus #5
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 5 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2009-04-29 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 183 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor kelluke Õppematerjali autor
    geograafia kordamisküsimused energiamajanduse kohta

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    6
    docx

    Energia

    viia. · Kivisüsi ­ Kestab suhteliselt kaua, Keemia tooraine. Neg: Suhteliselt saastav, ei kasutatda mujal kui elektritootmises ja keemias. 2) Liigita energiaressursse taastuvateks ja taastumatuteks · Taastuvad: Tuule, Maa pöörlemise, Biomassi, Vee, Loodete ja Lainete, Päikese, Gravitatsiooni, Geotermaal · Taastumatud: Nafta, Maagaas, Kivisüsi, Pruunsüsi, Põlevkivi, Turvas 3) Selgita Energiamajanduse olemus · Energiamajandus on majandusharu, mis tegeleb energeetiliste materjalide ja toodete uurimise, hankimise töötlemise, tootmise, salvestamise, transportimise, kauplemise, turustamise ja müügiga. 4) Iseloomusta naftatööstust · Tähtsaim energia allikas. Viimase 30 aasta jooksul pole ükski teine loodusvara maailmamajandust nii palju mõjutanud. Transport käib läbi tankerite, rongide, veokite torude kaudu. Suurimad tootjad: Saudi Araabia, Venemaa, USA, Iraan.

    Geograafia
    thumbnail
    5
    pdf

    Energeetika teema kokkuvote

    1 Geograafia riigieksam / 5 ENERGIAMAJANDUS 61. teab erinevaid energiaressursse ning oskab selgitada nende kasutamise eeliseid ja puudusi, sealhulgas keskkonnaprobleeme; (teadmised, analüüsi- ja arutlusoskus) · Analüüsi joonise alusel alternatiivenergiate kasutamist maailma elektrienergia toodangus. Maailma elektrienergia toodang Geotermaal- Tuuleelelekt- elektrijaamad rijaamad 0,3% 0,06% Tuumaelektri- jaamad Päikeseelekt- 17%

    Füüsika
    thumbnail
    18
    docx

    Tahked kütused

    Tahked kütused Tahked kütused on kivisüsi, pruunsüsi põlevkivi ,turvas, puit Ameerika läänerannik, appalatšid india lõuna-aafrika ja venemaa peamised söekaevandajad Pinnast ei pea ära koorima(allmaakaevandus) , kallis Veeenergia Kiire ja suure langusega jõgedele mõtekas rajada Columbia colorado mõtekas rajada Euroopa jõed 1. Arengumaades vee energia võimalusi vähe kasutatud kuna see on kallis 2. Hüdroelektriaamu on mõtekas rajada kiirevoolulistele suure langusega jõgedele 3. Veehoidlad vähendavad üleujutuste ohtu ja tekitavad veetagavara, tammid häirivad kalade liikumist, tammi ehitamine üldjuhul kulukas ja toob kaasa suuri muutusi jõgedee veerežiimis 4. Kolem kuru hüdroelektrijaam tasub end ära kuna pärast tammi valmimist on vee-energia odav ja keskkonnasõbralik 5. Lõuna- Ammeerika riikide vee-energia tarbimine on suur kuna seal on piisa seal on piisavalt

    Geograafia
    thumbnail
    5
    docx

    Maailmamajanduse kujunemine

    Samas on põhjamaade inimesed suutnud välja mõelda tõhusa metsatehnika ja kaasaegsed kommunikatsioonitehnoloogiad. Igaüks teeb vastavalt seda, mille jaoks tal on parimad eeldused ja võimalused. 7. Majandussektorite jaotus. Primaar-, sekundaar- ja tertsiaalsektor. Primaarsektor ehk Sekundaarsektor ehk Tertsiaarsektor ehk esmasektor tööstussektor teenindussektor Põllumajandus Energiamajandus Kaubandus Metsamajandus Masinatööstus Transport Kalandus Keemiatööstus Tervishoid Maavarade Autotööstus Haridus kaevandamine Laevaehitus Turism Kergetööstus Finantsteenused Ehitus Riigivalitsemine 8. Milleks vajasid industrialiseeruvad Euroopa riigid kolooniaid 16.- 18

    Maailma majandus- ja poliitiline geograafia
    thumbnail
    12
    doc

    Geograafia tööstus ja teenindusmajandus

    KORDAMISKÜSIMUSED TEENINDUSMAJANDUS 1.Milliseid teenuseid nim. avalikeks teenusteks, nimeta avalikke teenuseid mida kaetakse riigieelarvest, avalikke teenuseid mida katab kohalik omavalitsused? Avalikud teenused: neid korraldab riik või omavalitsus inimestelt ja ettevõtetelt kogutud maksuraha eest. riik: haridus, riigikaitse, arstiabi kohalik omavalitsus: ühistransport, teede korrashoid 2.Nimeta tegureid mis soodustavad teenuste üleilmastumist? üha suurem kauplemine teenustega edusammud telekommunikatsiooni ja infotehnoloogia valdkonnas rikaste rahvusvaheliste firmade konkurentsieelised vaeste kodumaiste firmade ees valitsuste suutmatus takistada välismaiste teenuste sissetungi 3.Kuidas jaguneb transport, loetle transpordi liigid, oska kanda kaardile tähtsamad sadamad, kanalid,lennuväljad? transpordi liigid (tabel) Suurimad sadamad: Antwerpen, Rotterdam, Hamburg, Los Angelas, Shanghai, Hongkong, Singapur Suurimad lennujaamad: Pariis, London, Frankfurt, Los Angelas, Chicago, Da

    Globaliseeruv maailm
    thumbnail
    6
    docx

    Kordamine füüsika KT-ks: TEENINDUSMAJANDUS

    KORDAMISKÜSIMUSED õp. lk. 107-148 TEENINDUSMAJANDUS 1. Milliseid teenuseid nim. avalikeks teenusteks, nimeta avalikke teenuseid mida kaetakse riigieelarvest, avalikke teenuseid mida kaetab kohalik omavalitsused? Avalikeks teenusteks nimetatakse teenust, mis korraldatakse inimestelt ja ettevõtetelt kogutud maksuraha eest. Riigieelarvest kaetakse haridus, riigikaitse, arstiabi Kohalik omavalitsus: ühistransport, teede korrashoid 2. Nimeta tegureid mis soodustavad teenuste üleilmastumist? Üha suurem kauplemine teenustega. Edusammud telekommunikatsiooni ja infotehnoloogia valdkonnas. Rikaste rahvusvaheliste firmade konkurentsieelised vaeste kodumaiste firmade ees. Valitsuse suutmatus takistada välismaiste teenuste sissetungi. 3. Kuidas jaguneb transport, loetle transpordi liigid, oska kanda kaardile tähtsamad sadamad, kanalid, lennuväljad ?????

    Füüsika
    thumbnail
    14
    odt

    Kordamisküsimused – muutused ühiskonnas ja maailmamajanduses

    Hiina, Itaalia) allhankena ostetakse õmblustööd - kõik disainid on välja töötatud Eestis Suhtelise eelise printsiip - selle kohaselt toodab mõni riik teatud kaupu alati väiksemate kulutustega kui teine. Seetõttu on riigil kasulik spetsialiseeruda just neile toodetele, milles tal on suhteline eelis. 8.Majandussektorite jaotus. Primaar-, sekundaar- ja tertsiaalsektor Primaarsektor Sekundaarsektor Tertsiaalsektor põllumajandus energiamajandus kaubandus aiandus masinatööstus äriteenused metsandus keemiatööstus tervishoid kalandus metallurgiatööstus haridus maavarade kergetööstus riigivalitsemine kaevandus toiduanetööstus teadusuuringud HANKIV MAJANDUS ehitus infotöötlus TÖÖTLEV finantstegevus MAJANDUS TEENINDAV

    Inimgeograafia
    thumbnail
    29
    doc

    Geograafia

    MAAILMA ÜHISKONNAGEOGRAAFIA. 10. KLASS Kasutatud materjalid: Ülle Liiberi eksamimaterjalid. 10.kl. ühiskonnageograafia õpik 38. Iseloomusta üldjoontes agraar-, industriaal- ja infoühiskonda; ÜHISKONNA ARENG JA GLOBALISEERUMINE MAAILMAMAJANDUS Kõikide riikide rahvamajandused vaadatuna nende omavahelistes seostes ja suhetes (maailmaturg, finantssuhted, majandusorganisatsioonid) GEOGRAAFILINE TÖÖJAOTUS riigid spetsialiseeruvad sellisele toodangule, mille tootmiseks on kõige paremad eeldused. Eeldused selleks lõi: 1. Veonduse areng 2. Maavarade ebaühtlane jaotus MAAILMAMAJANDUSE GEOGRAAFIA - uurib terve maailma majanduse toimimist ruumis. TOOTMISVIIS ­ ühiskonna eluks ja arenguks vajalike elatusvahendite hankimise viis (tehnoloogia ja vastavad ühiskondlikud suhted) Inimühiskonna arengus võib eristada 3 erinevat etappi: 1. Põllumajandusajastu e.

    Geograafia




    Kommentaarid (1)

    jogita profiilipilt
    jogita: päris asjalik
    18:15 26-10-2011



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun