Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Elektriväli ja elektrilaengud. (1)

1 HALB
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mida nimetatakse elementaarlaenguks?
  • Millega saavuta Benjamin Franklin ülemaailmse kuulsuse?
  • Mida uurib elektrostaatika?
  • Kes oli esimene teadlane kes väitis et laetud kehade vastastikmõju vahendab nende ümber olev elektriväli?
  • Mitu neutronit on tuumas?
  • Mitu elektroni tiirleb neutraalses fluori aatomis ümber tuuma?
  • Millega võrdub aatomi tuuma laeng?
  • Kuidas nimetatakse naatriumi aatomist tekkinud osakest?
  • Mida tuleb teha selleks et suurendada elektronide arvu selles kehas?
  • Milline laeng on aatomil tervikuna?
  • Mis on elektrivälja põhitunnuseks?
Elektriväli ja elektrilaengud #1 Elektriväli ja elektrilaengud #2
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 2 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-10-17 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 92 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 1 arvamus Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor Manna321 Õppematerjali autor
Mis on elektrilaengud, elektriväli. Kes need avastas, kuna, kuidas. Vastused küsimustele nagu nt "Mis on elementaarlaeng ?" või "Mis on elektrivälja põhitunnusteks ?". Elektroskoobi osad näidatud joonise peal. Ja palju muud.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
2
docx

Elektrilaengud ja elektriväli. Kehade elektriseerumine. Elektrilaeng.

Elektrilaengud ja elektriväli Kehade elektriseerumine. Elektrilaeng. 1. Hõõrutud keha omadus on see, et ta tõmbab enda poole teisi kehi. 2. Keha omadust tõmmata enda poole teisi kehi, kirjeldatakse elektrilaengu ehk laengu abil. 3. Elektriseeritud kehaks nim. Elektriliselt laetud ehk elektriliseeritud kehaks. 4. Kui laetud kehad puudutavad teist keha, võivad elektrilaengud kanduda edasi teistele kehadele. 5. 2.1. laetud kehade vastastikmõju on põhjustatud nende elektrilaengutest. 2.2 See, et elektrilaenguid on kahte liiki, järeldub sellest, et elektriline vastastikmõju ilmneb alati kas laetud kehade tõmbumise või tõukumisena. 2.3 Samaliigilise elektrilaenguga kehad tõukuvad. 2.4. eriliigilise elektrilaenguga kehad tõukuvad. 2.5. eri liiki laenguid nimetatakse positiivseteks ja negatiivseteks. 2.6

Füüsika
thumbnail
6
docx

Elementaarlaeng ja keha elektrilaeng

Elementaarlaeng. Keha elektrilaeng 3 prootoni ja elktroni ~7 tuuma osakest} prooton (3) + neutron (4) AINE – MOLEKUL – AATOMID Elektronid „ – ’’ on elektronkate „ – ’’ Prooton „ + ’’ ja neutron „ 0 ’’ on tuum „ + ’’ ELEKTRONKATE + TUUM = AATOM „ 0 ’’

Füüsika
thumbnail
2
doc

Elektrilaeng

1. Mida näitab laeng Elektrilaeng e. laeng on füüsikaline suurus, mis näitab kui tugevasti laetud kehad osalevad elektrilises vastastikmõjus. Tähis q, ühik 1C (kulon) 2. Kuidas mõjutab laetud keha laadimata keha Laetud keha tõmbab enda poole laadimata keha. Elektrilaeng võib kanduda laetud kehalt teistele kehadele, mille tulemusel need kehad laaduvad. 3. Kuidas jaotuvad laengud ja kuidas nad üksteist mõjutavad Laengud jaotatakse kokkuleppeliselt positiivseteks (+) ja negatiivseteks (-). Samaliigilise laenguga kehad tõukuvad ja eriliigilise laenguga kehad tõmbuvad. 4. Mis on elektrijõud ja millest ja kuidas see sõltub Elektrijõuks nim. jõudu, millega 1 laetud keha mõjutab teist laetud keha.

Füüsika
thumbnail
3
docx

Elektrilaengud ja elektiväli konspekt

Elektri laengud ja elektiväli Kehade elektriseerimine Vana kreeka õpetlased märkasid, et villaga hõõrutud merevaik hakkab tõmbama enda külge mitmesuguseid esemeid. Kreeka keeles tähendab sõna elektron merevaiku ja seepärast hakatigi nim nähtusi, mis ilmesid teineteisega kokkupuutuvale kehade hõõrumiseks elektrilisteks. Elektriseeritud kehaks nim keha, millel on elektrilaeng. Elektriseerida võib erinevast ainest valmistatud kehasid. Elektrilaeng on füüsikalien suurus. Elektrilaengul on mõõtühik ning arvuilne väärtus, mida saab mõõta. Keha elektrilaeng võib olla erineva suurusega. Tavaliselt on kehad laadimata olekus (nad ei ole elektriliselt laetud) Kehade elektriseerimiseks on kaks võimalust ­ vastastikune hõõrumine, teda tehakse selleks, et suurendada kehade kokkupuute pindala ja vastastikuse kokkupuude ja sellele järgneva lahtuamine

Füüsika
thumbnail
5
docx

Elektrivoolu kordamisküsimused ja vastused

(Elektroskoobi kesta sees asetseb osutiga metallvarras. Elektroskoop laadub, kui selle varrast puudutatada laetud kehaga. Kuna metallvarras ja ostui omandavad samaliigilise elektrilaengu, siis ostui otsad tõukuvad vardast eemale.) 5. Mis on elektrijõud? Elektrijõuks nimetatakse jõudu, millega laetud kehad üksteist mõjutavad. 6. Millest sõltub elektrijõu suurus? Elektrijõu suurus sõltub laengute suurusest, mida suurem laeng seda suurem jõud, ja kehade vahelisest kaugusest, mida suurem kaugus seda väiksem jõud. 7. Mis on juht? Nimeta 3 juhti. Ained, mida mööda liiguvad elektrilaengud nietatakse juhtideks: metallid, kuld, hõbe, vask, alumiinium, meie ise, Maa. 8. Mis on dielektrik? Nimeta 3. Ained, mis ei anna elektrilaengut edasi nimetatakse mittejuhtideks, isolaatorid, dielektrikud: plastmass, kumm, klaas, portselan, õhk, destilleeritud vesi. 9. Kus esineb elektriväli?

Füüsika
thumbnail
35
doc

Elektrotehnika materjal 1/13

1. Põhimõisted Eelteadmised Antud teema õppimisel tulevad kasuks teadmised keemiast aine ehituse kohta Mõtisklus Põhimõistete läbimisel käsitletakse teemasid, kus õpilased saavad ülevaate aine ja aatomi ehitusest. Samuti teadmised aatomite ioniseerimisest, elektrilaengutest, elektriväljast ja elektrilisest potentsiaalist. Põhimõistetes käsitletakse järgmisi teemasid: · Aine ehitus; · Aatomi ehitus; · Mõisted aatomite ioniseerimisest; · Elektrilaengud; · Elektriväli; · Potentsiaal. 11 1.1. Aine ehitus Kõike, mida me igapäevases elus tajume, nimetatakse mateeriaks. Kõik olemasolev on materiaalne: kogu maailm koosneb mitmesuguses vormis erinevast liikuvast ja muutuvast mateeriast. Aine on üks mateeria liikidest, millest koosnevad kõik füüsikalised kehad. Molekul on aine väikseim osake, millel on selle aine keemilised omadused.

Elektrotehnika
thumbnail
1
doc

Elektrilaengud, Elektriväli ja Elektrivool - KT kordamine

Füüsika KT kordamine Elektrilaengud ja elektriväli Elektriliselt laetud ehk elektriseeritud kehaks nimetatakse keha, millel on elektrilaeng. Keha võib elektrilaengu omandada hõõrumisel või kokkupuutel laetud kehaga. Hõõrumisel elektriseeruvad mõlemad kehad. Elektrilaeng on füüsikaline suurus, mis näitab, kui tugevasti laetud kehad osalevad elektrilises vastastikmõjus. Elektrilaengu ühikuks on 1 kulon, ühiku tähis on 1 C. Elektrilaenguid on 2 liiki. Kokkuleppeliselt nimetatakse neid positiivseks (+) ja negatiivseks (-)

Füüsika
thumbnail
2
doc

Elektrilaengud ja elektriväli, kehade elektriseerimine.

1. Kuidas on võimalik kehi elektriseerida? V: Kehasid omavahel hõõrudes. 2. Mis on elektriseeritud keha tunnuseks, kuidas seda kindlaks teha (2)? V: Kehad hakkavad omavahel tõmbuma. Klaaspulga ja siidi hõõrumisel laaduvad mõlemad, sest kui siidi asetada paberitükikest lähedale tõmbab ta neid enda poole. Kui aga selle sama klaaspulgaga puudutada niidi otsas rippuvat metallkera siis ja lähendada siis see paberitükikestele siis tõmbab ka see paberitükikesi enda poole. 3. Mis on elektrilaeng? V: Elektrilaeng on füüsikaline suurus. Hõõrumisel tekkinud omadust, tõmmata teisi kehasid nimetatakse elektrilaenguks!. 4. Mis juhtub kui laetud kehaga puudutada teist keha? V: Laaduvad mõlemad kokkupuutuvad kehad. 5. Kuidas mõjutavad teineteist samaliigiliste ja eriliigiliste laengutega kehad? V: Samaliigiliste laengutega kehade tõukuvad, eriliigiliste laengutega kehade tõmbuvad. 6. Millest järeldub, et elektrilaenguid on kahte liiki?

Füüsika




Meedia

Kommentaarid (1)

kewwka profiilipilt
kewwka: hea
20:49 28-09-2014



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun