Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Eksamiküsimused inimese toitumisõpetuses (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi?
  • Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist?
  • Mitu päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud vahemik?
  • Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks?
  • Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide?
  • Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama miks?
  • Milliseid funktsioone on süsivesikutel inimese organismis?
  • Millises raku organellis lagundatakse süsivesikud energia saamise eesmärgil?
  • Mitu päevasest toiduenergiast peaksid andma valgud vahemik?
  • Millistest teguritest sõltub inimese päevane energiavajadus loetle vähemalt 3?
  • Kus neid leidub?
  • Milliseid funktsioone on valkudel inimese organismis?
  • Mitu kcal energiat saab 1g valkude lõpuni lagundamisest mitokondrites?
  • Mitu päevasest toiduenergiast peavad andma lipiidid vahemik?
  • Milliseid funktsioone on lipiididel inimese oraganismis?
  • Mitu kcal annab 1g lipiidide lagundamine lõpuni mitokondrites?
  • Milliste ensüümide kaasabil lagundatakse?
  • Mis on toiduhügieen?
  • Mis on toiduseaduse eesmärk?
  • Kes on riskirühmad toidust tingitud haigestumistele?
  • Millise institutsiooni vastutusalas on toiduvaldkonna järelevalve Eestis?
  • Milline on mahetootmise kontrollsüsteem Eestis?
  • Kuidas tagatakse mullaviljakus mahetootmises?
  • Milliseid meetmeid rakendatakse taimekaitses?
  • Millised on peamised erinevused mahe- ja tavaloomakasvatuses?
  • Kuidas märgistatakse mahetooteid?
  • Millal võib viidata mahetootmisele?
  • Miks on mahetooted kallimad kui tavatooted?
  • Milline peaks olema loomkatsetes ja inimuuringutes võrreldav sööttoit?
  • Miks on inimuuringuid uurimaks mahe- ja tavatoidu mõju tervisele vähe teostatud?
  • Mida said teada mida varem ei teadnud too välja kuni 3 aspekti?
  • Millised on levinumad toiduallergiad millised toiduained neid põhjustavad?
  • Millises vanuses toiduallergiad tavaliselt avalduvad?
  • Millistest toiduallergiatest võib välja kasvada"?
  • Milline toiduallergia võib jääda terveks eluks püsima?
  • Mis põhjustab laktoositalumatust?
  • Mis põhjustab II tüüpi diabeeti?
  • Kuidas suurendada liikumist?
  • Milline on sinu kehamassiindeks?
  • Kuidas seda teeksid maksimaalselt 5 lauset?
  • Kuidas peaks sportlane treenigu ajal vedelikku tarbima?
  • Kuidas jaotub sportlase energia saamine erinevate makrotoitainete vahel keskmiselt?

Lõik failist

Eksamiküsimused Inimese toitumisõpetuses (VL.0336). 2011/2012 õ.a.
Toidusüsivesikud:
  • Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi?
  • Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist?
  • Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)?
  • Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks ?
  • Tärklis on
  • monosahhariid
  • disahhariid
  • polüsahhariid
  • Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide ?
  • Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks?
  • Milliseid funktsioone on süsivesikutel inimese organismis?
  • Kas sportlase toidus peaksid süsivesikud moodustama väiksema osakaalu kui tavainimese toidus, kui siis millises vahekorras peavad sportlase toidus olema esindatud süsivesikud valgud ja lipiidid energia saamise seisukohast?
  • Mitu g süsivesikuid peaks inimene toiduga saama, kui ta päevane energiavajadus on 2000 kcal? Arvuta, kui 1g süsivesikuid annab 4,1 kcal.
  • Kuidas lagundatakse toiduga saadavad süsivesikud ja millistes seedesüsteemi osades need imenduvad?
  • Millises raku organellis lagundatakse süsivesikud energia saamise eesmärgil?
  • Millised molekulid toimivad organismis toitainete metaboliseerimisel vabaneva energia kandjatena? Molekuli nimetus
    Toiduvalgud :
  • Mitu % päevasest toiduenergiast peaksid andma valgud (vahemik)?
  • Millistest teguritest sõltub inimese päevane energiavajadus (loetle vähemalt 3)?
  • Miks mõnda aminohapet nimetatakse asendamatuks, nimeta asendamatuid aminohappeid ja kus neid leidub?
  • Kuidas lagundatakse organismis toiduga saadud valgud, seedesüsteemis, energia saamiseks?
  • Milliseid funktsioone on valkudel inimese organismis?
  • Mitu kcal energiat saab 1g valkude lõpuni lagundamisest mitokondrites?
    Toidulipiidid:
  • Mitu % päevasest toiduenergiast peavad andma lipiidid (vahemik)?
  • Kuidas peaksid toidus jaotuma küllastatud lipiidid, monoküllastamata ja polüküllastamata lipiidid? Too näide mõnest toiduainest, mis vastavaid lipiide rohkem sisaldab?
  • Milliseid funktsioone on lipiididel inimese oraganismis?
  • Mitu kcal annab 1g lipiidide lagundamine lõpuni mitokondrites?
  • Kuidas lagundatakse rasvad seedesüsteemis ja millises seedesüsteemi osas rasvade komponendid imenduvad, milliste ensüümide kaasabil lagundatakse?
  • Kuidas läbivad peensoole seina vees lahustumatud rasvade komponendid, milliseid – happeid selleks vaja on?
  • Kas lipiididevaene dieet (üldse mitte lipiide sisaldav) dieet on võimalik ja milliseid tagajärgi see organismis võib avaldada (too vähemalt 2 näidet)?
    Vitamiinid :
  • Vitamiinid. kirjelda lahustuvust, milleks organismis vajalik, millised on puuduse sümptomid või tagajärjed, kas organismis säilib varu või mitte, millistes toiduainetes leidub:
    A
    C
    B1
    B12
    E
    D
    Mineraalained :
    Mineraalained. milleks organismis vajalik, millised on puuduse sümptomid või tagajärjed, kas organismis säilib varu või mitte, millistes toiduainetes leidub, millises koguses (suurusjärk) organismis leidub ja milline on päevane vajadus toiduga (suurusjärk):
    Raud
    Kaltsium
    Kaalium
    Fosfor
    Seleen
    Magneesium
    Naatrium
    Väävel
    Jood
    Toiduohutus ja-hügieen
  • Mis on toiduhügieen?
  • Ruumide ja seadmete hooldus ning korrashoid
  • Isikliku hügieeni reeglitest kinnipidamine
  • Toidu steriliseerimine mikroorganismide hävitamiseks
  • Kõik eelpooltoodud
  • Mis on toiduseaduse eesmärk?
  • Tagada toidukäitlejatele pidev kasum
  • Tagada kaupade ja teenuste vaba liikumine Eesti Vabariigis
  • Tagada tarbijale ohutu ja nõuetekohane toit
  • Kes on riskirühmad toidust tingitud haigestumistele?
  • Lapsed ja vanad inimesed
  • Meditsiiniõed ja arstid
  • Kiirabipersonal
  • Toiduhügieeni ja enesekontrolli põhimõtteid rakendatakse kogu toidukäitlemisahela ulatuses, ehk piltlikult öeldes
  • sõbralt sõbrale
  • maalt linna
  • laudast lauale
  • Ristsaastumine on
  • toidu saastumine ristämblike või teiste võrkurlaste kaudu.
  • otsene või kaudne saastavate mikroorganismide kandumine ühelt keskkonnalt teisele
  • ristmikul asuvast kiirtoidukohast haigustekitajatega saastunud toidu soetamise tulemus
  • Toidust tingitud haigestumistest saab kõige rohkem (>50%) alguse
  • haigetelt toidukäitlejatelt
  • toidu ülejääkide kasutamisest
  • toidu varakult valmistamisest ja toatemperatuuril säilitamisest
  • Ühenda akronüüm ja vaste
  • EFSA 1. Ohu analüüs ja kriitiliste kontrollpunktide ohje
  • RASFF 2. EK Tervise- ja Tarbijakaitse Peadirektoraat
  • HACCP 3. Euroopa Toiduohutusamet
  • DG SANCO 4. Toidu ja sööda ohuteadete süsteem
  • Toidust tingitud haigestumiste ennetamiseks
  • ära söö loomset päritolu toiduaineid
  • pese hoolikalt seebiga käsi
  • jälgi kuufaase
  • Millise institutsiooni vastutusalas on toiduvaldkonna järelevalve Eestis?
  • Veterinaar- ja toiduamet (VTA)
  • Õiguskantsleri büroo
  • Riigikontroll
  • HACCP on
  • vasakpoolsete vaadetega erakond
  • kvaliteedijuhtimissüsteem
  • toiduohutuse tagamise süsteem
    Mahetootmine ja mahetoit:
    1. Milline on mahetootmise kontrollsüsteem Eestis?
    2. Kuidas tagatakse mullaviljakus mahetootmises?
    3. Milliseid meetmeid rakendatakse taimekaitses ?
    4. Millised on peamised erinevused mahe - ja tavaloomakasvatuses?
    5. Nimeta peamised mahetoidu töötlemise erinevused tavatoodete töötlemisest.
    6. Kuidas märgistatakse mahetooteid? Millal võib viidata mahetootmisele?
    7. Miks on mahetooted kallimad kui tavatooted?
    8. Milliseid eeliseid ja puudusi mahetoidul on erinevad toidu
  • Eksamiküsimused inimese toitumisõpetuses #1 Eksamiküsimused inimese toitumisõpetuses #2 Eksamiküsimused inimese toitumisõpetuses #3 Eksamiküsimused inimese toitumisõpetuses #4 Eksamiküsimused inimese toitumisõpetuses #5
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 5 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2014-09-11 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 17 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor dsumansiii1 Õppematerjali autor

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    13
    docx

    Inimese toitumisõpetus

    tekitades sellega täiskõhutunde. kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles, aitavad vältida kõhukinnisust ja võivad ennetada mõningaid vähivorme, soodustavad kolesterooli väljutamist organismist, aeglustavad glükoosi imendumist, vältimaks veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu. 8. Milliseid funktsioone on süsivesikutel inimese organismis? 1. Lagundatakse energeetilistel eesmärkidel 2. Säilitatakse maksas varuainena glükogeenina 3. Kuuluvad antikehade koostisse st. kaitsefunktsioon, rakupinnaretseptorid. 4. Rakkude ehituses paiknevad membraanide koostises 5. Hormoonide koosseisus osalevad regulatoorsetes protsessides 6. kuuluvad (riboos ja desoksüriboos) nukleiinhapete koostisse, need on RNA ja DNA struktuuriüksused. 7. Süsivesikute ainevahetuse vaheühenditest sünteesitakse rasvhappeid ja aminohappeid 9

    Toit ja toitumine
    thumbnail
    27
    docx

    Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused

    Päevas peab täiskasvanud inimene saama 25­35 g kiudaineid. suurendavad toidukördi mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde, kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles, aitavad vältida kõhukinnisust ja võivad ennetada mõningaid vähivorme, soodustavad kolesterooli väljutamist organismist, aeglustuvad glükoosi imendumist, vältimaks veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu. 8. Milliseid funktsioone on süsivesikutel inimese organismis? · on organismi põhiliseks energiaallikaks: 1 gramm süsivesikuid = 4,1 kcal, · kuuluvad rakkude ja kudede koostisesse, · määravad veregrupi, · kuuluvad paljude hormoonide koostisesse, · omavad kaitsefunktsiooni antikehade koostises, · neil on inimorganismis varuaine roll ­ maksas ja lihastes talletatav glükogeen on ajutine glükoosi tagavara, mida organism saab vastavalt vajadusele hõlpsasti kasutada, · kiudained on vajalikud seedesüsteemi korrashoidmiseks. 9

    Toitumisõpetus
    thumbnail
    31
    doc

    KORDAMISKÜSIMUSED inimese toitumisõpetus

    Täiskasvanud inimene peaks toiduga saama päevas 25-35g kiudaineid, sest need suurendavad toidukördi mahtu ja tekitavad sellega täiskõhu tunde. Lisaks eeltoodule Kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles Aitavad vältida kõhukinnisust Soodustavad kolesterooli väljutamist organismist Aeglustavad glükoosi imendumist, vältimaks veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu 8. Milliseid funktsioone on süsivesikutel inimese organismis? Süsivesikud: On organismi põhiliseks energiaallikaks Kuuluvad rakkude ja kudede koostisse Määravad veregrupi Kuuluvad paljude hormoonide koostisesse Omavad kaitsefunktsiooni antikehade koostises Neil on varuaine roll (maksas ja lihastes talletatav glükogeen on ajutine glükoosi tagavara, mida organism saab vasatavalt vajadusele hõlpsasti kasutada 9

    Toitlustuse õpetus
    thumbnail
    2
    doc

    Eksami spikker

    ainete sisaldust, Vee liigne tarbimine on koormav neerudele ja südamele Soovitused valkude tarbimiseks - Valguvalik on täisväärtuslikum, kui taimseid valke tarbida koos loomsete valkudega või kombineerida erinevaid taimseid allikaid vastavalt nende aminohappelisele koostisele, Valguvajadus sõltub kehakaalust, soost, vanusest, terviseseisundist, kehalisest koormusest ja lihaste massist, Vähese kehalise koormuse korral on keskeas inimese valguvajadus valgu kvaliteedist sõltuvalt 50-90 g/p, Valkudega on soovitav katta 10-15% toiduenergiast Soovitused toidurasvade tarbimiseks- Toidurasvad peaksid kandma 25-30% toiduenergiast Ei soovitata, et toidurasv annaks alla 20% toiduenergiast, sest probleemseks võib muutuda nõutava koguse asendamatute rasvhapete ning rasvlahustuvate vitamiinide saamine. Kolesterool on oluline rakuseinte koostisosa, ilma kolesteroolita ei suudaks rakud talitleda

    Inimese toitumisõpetus
    thumbnail
    13
    pdf

    Toitumine vol.1

    30 8,6 7,5!9,6 2050 1800!2300 31!60 8,4 7,7!9,0 2000 1850!2150 61!75 7,7 7,1!8,4 1850 1700!2000 üle 75 7,1 6,5!7,7 1700 1500!1850 Gruppidesse jaotamine toimub vastavalt kehalisele koormusele järgnevalt: -väga vähene, KAK = 1,4; väga vähe liikuva ja ruumis viibiva inimese energiavajadus (arvutioperaator, raamatupidaja, dispetser); -vähene, KAK naistel 1,5 ja meestel 1,6; väheliikuva inimese energiavajadus (sekretär, müüja, õpetaja, üliõpilane); -keskmine, KAK = 1,8; kergetööstuse töötaja, arsti, meditsiiniõe, koristaja, autojuhi ja poeabilise keskmine päevane energiavajadus; -kõrge, KAK = 2,0; ehitustöölise, metsatöölise, põllutöölise ja õppustel viibiva sõjaväelase keskmine energiavajadus;

    Bioloogia
    thumbnail
    32
    doc

    Toitumisõpetus

    organism kasutab. TOIDUAINED TOITAINED Organism kasutab toitaineid: · kehaomaste ainete sünteesiks; · energeetilistel eesmärkidel. Elusorganism on termodünaamiliselt ebapüsiv süsteem mis lakkab töötamast, kui energiat väljastpoolt pidevalt ei lisandu. Energiat on vaja selleks, et teha tööd: · liikuda; · biosünteesida; · teostada ainete transporti; · jätkata sugu, jne. Seega on toit inimese kehale nii kütuseks, kui ehitusmaterjaliks. Inimtoidu komponentideks on valgud, süsivesikud, lipiidid, vitamiinid, vesi, mineraalained, mikroelemendid. Makrotoitaineid = põhitoitaineid vajatakse päevas grammides. Mikrotoitaineid = minoorseid toitaineid vajatakse päevas mikro- või milligrammides. Valgud Vitamiinid Süsivesikud Mineraalained Lipiidid

    Kokandus
    thumbnail
    39
    ppt

    Makrotoitained

    toiduainetes sisalduv rasv. Nähtavat rasva võiks olla pool päevasest kogusest. Kolesterooli leidumine (1) Kolesterooli leidub kõigis loomsetes toiduainetes. Piimatoodetes on kolesterool seotud üldise rasvasusega. Mida madalama rasvasisaldusega piimatooteid tarbida, seda väiksem on ka saadav kolesterooli hulk. Eriti kolesteroolirikkad on munakollane ja subproduktid. Taimsed toiduained kolesterooli ei sisalda, kuid sisaldavad teisi steroole. Kolesterool ja inimese organism (2) Lisaks toiduga saadavale kolesteroolile toodab organism ka ise kolesterooli (organism vajab seda normaalseks funktsioneerimiseks). Kolesterooli liigtarbimise korral (maks ei suuda enam takistada liigse kolesteroolikoguse sattumist verre) võib aga tekkida palju tervisehäireid ­ südameatakid, kõrge vererõhk. Kolesterooli soovitavad kogused (3) Kolesterooli saamine toiduga ei tohiks ületada 300 mg ööpäevas. Inimese organism sünteesib 1g kolesterooli

    Toitumisõpetus
    thumbnail
    32
    docx

    Nutridata toitumisprogramm ja tervislik toitumine

    Tõrva Gümnaasium Andra Sööt 11.a klass OMA TOITUMISE JÄLGIMINE NUTRIDATA PROGRAMMI KASUTADES Uurimistöö Juhendaja Marge Kaiv Tõrva 2015 SISUKORD SISSEJUHATUS................................................................................................ 3 1.TASAKAALUSTATUD TOITUMINE...................................................................5 1.1Toitainete roll tasakaalustatud toitumises..............................................5 1.1.1.Süsivesikud..................................................................................... 5 1.1.2.Lipiidid............................................................................................ 6 1.1.3.Valgud............................................................................................. 7 1.2 Organismi ööpäevane energiavajadus........................................

    Bioloogia




    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun