Eksami küsimused-amp-vastused (5)

4 HEA
 
Säutsu twitteris
Toiduvaliku põhikriteeriumid:
Täisväärtuslik toit peab sisaldama piisavas koguses nii makro- kui mikrotoitaineid, eeskätt asendamatuid aminohappeid,
esmatähtsaid rasvhappeid, vitamiine ja mineraalaineid. ( Kõrge energiasisaldusega toit ei pruugi olla täisväärtuslik ja vastupidi-
coca kõrge en sisald, aga madala toiteväärtusega; täismahla puhul aga vastupidi)
Toiduenergia. Valkude, süsiv, lip osakaal päevases toiduenergias.
Toidust saadav energiahulk peab katma organismi põhiainevahetuseks, soojustekkeks ninh kehaliseks ja vaimseks tegevuseks
vajaliku energiakulu. Toidu energeetilise väärtuse tuvastamiseks kasutatakse kalorimeetrilist meetodit (ainete põletamisel
vabanev soojus- soojushulk, mis vabanev 1g rasva põletamisel kalorimeetris võrdub soojushulgaga, mis saadakse selle
oksüdatsioonil organismis)
Toiduainete energeetilised väärtused:
1g süsiv ­ 17,2 kJ (4,1kcal) 1g valke - 17,2 kJ (4,1kcal) 1g lipiide ­ 38,9kJ (9,3kcal)
1g etanooli ­ 29,7 kJ(2,95kcal)
Päevasest energiatarbest tuleks 55-60% katta süsivesikud, 25-30% lipiidid, 10-15% valgud.
Organismi energiavajadus sõltub: vanusest, soost, füüsilisest aktiivsusest.
PAV ­ põhiainevahetuseks kuluv energia on see minimaalne energiahulk, mis kulub rahulolekus kehal toimetulekuks.
Valkude tähtsus toitumisel. Täisväärtusliku valgu mõiste. Põhilised valguallikad ja nende valik.
Valkude ehk proteiinidega on seotud kõik organismi elutähtsad protsessid (struktuuride loomine- valgud on rakkude ja
rakkudevahelise aine põhil ehitusmaterjaliks; valdav komponent ensüümide koostises; kaitsefunktsioon; elutähtsate ainete
transport organismis)
Valgud koosnevad aminohappejääkidest, toiduvalgus esineib neid 20 erinevat, millest 8 (lüsiin, metioniin, trüptofaan jne) on
inimesele asendamatud ehk organism pole võimeline neid teistest toidukomponentidest sünteesima.
Täisväärtuslik valk ­ selline, mis sisaldab kõiki asendamatuid aminohappeid inimorganismile vajalikus koguses ja omavahelises
suhtes. Piimavalk on täisväärtuslik, samuti muna.
Loomses valgus on asendamatuid aminohappeid rohkem. Taimses valgus on ühe või teise asendamatu aminohappe puhul
puudujäägid.
Valguvajadus sõltub vanusest, soost, töö ja tegevuse iseloomust, lihasmassist jne. Valgud peaksid katma 10-15% päevasest
toiduenergiast. Taimsetest toiduainetest on valgurikkaim soja. Valgurikkaimad toidud on liha-, kala- ja piimatooted. Toit peab
sisaldama nii loomset kui taimset valku, nende omavahelist suhet tuleb arvestada vastavalt eale, valgu koostisele ja
seeditavusele.
91% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
Eksami küsimused-amp-vastused #1 Eksami küsimused-amp-vastused #2 Eksami küsimused-amp-vastused #3 Eksami küsimused-amp-vastused #4 Eksami küsimused-amp-vastused #5 Eksami küsimused-amp-vastused #6 Eksami küsimused-amp-vastused #7 Eksami küsimused-amp-vastused #8 Eksami küsimused-amp-vastused #9
50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
~ 9 lehte Lehekülgede arv dokumendis
2009-01-02 Kuupäev, millal dokument üles laeti
174 laadimist Kokku alla laetud
5 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
getukaz Õppematerjali autor

Mõisted

Teemad

  • Coffea Canephora
  • Coffea dewevreid

Kommentaarid (5)


teele29: Paar vastust oli puudu, aga muidu väga hea! Aitäh!
15:17 08-05-2012

KakuA: Kas see veel 2019 aastal ka sama on?
12:35 25-04-2019

Kehakultuurlane: Väga hea materjal.
18:17 12-11-2010


Sarnased materjalid

27
docx
62
doc
80
docx
26
docx
33
docx
26
docx
35
doc
45
docx





30 päevane VIP +50% ROHKEM

Telli VIP ja ole 30+14 päeva mureta

5.85€

3.9€

Oled juba kasutaja? Logi sisse

Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
Kasutajanimi / Email
Parool

Unustasid parooli?

Pole kasutajat?

Tee tasuta konto